Page 467 of 574 FirstFirst ... 367417457463464465466467468469470471477517567 ... LastLast
Results 11,651 to 11,675 of 14337

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2022]

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Mila Kasalica podnijela ostavku
    Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica podnijela je ostavku na tu funkciju.
    U obrazloženju ostavke, u kojoj je Pobjeda imala uvid, ona je navela da se pridružila timu ministarstva finansija odgovorno prihvatajući mnoge zadatke bez limitiranja nadležnosti s ciljem realizacije neophodne i važne reformske agende u uslovima značajne eksterne i interne osjetjlivosti u ekonomskog okruženju.
    Ona je naglasila da je jedan od ključnih elemenata reformske agende podrazumijevao reformu tima u okviru državnih organa, ali da se taj prije potrebni iskorak nije desio. Kasalica je u svom obrazloženju istakla da Crna Gora mora konačno da bude ozbiljna država i da su za takav poduhvat socijalnih i ekonomskih reformi potrebni odgovorni i ozbiljni ljudi.
    - To ni ovaj put nijesam uspjela, stoga odgovorno ostavljam instituciju da nastavi neumitnu institucionalni pad u novoj klanovskoj zarobljenosti onih koji ne dozvoljavaju da se ministarstvo reformiše u ozbiljnu i održivu kvalitetnu instituciju. Posebno zbog činjenice da rad Ministarstva određuje ukupne uspjehe rada Vlade, pošto mnogobrojna ministarstva osim da se o malom broju zaposlenih inkorporiraju u Ministarstvo finansija nijesu sposobna da odgovorno obnašaju regulatorne nadležnosti - poručila je Kasalica.
    Kako li zaboga razumeti rijeci Kasalce? Sto ode zena iz ostavljenog blagostanja? Mogla je da radi tek nekih pet mjeseci u blagostanju ostalom nakon Spajica...

Mila inace nije Nivo Spajica, Milovica, Odovica,ali sam cuo da se trudi mnogo i da radi zena po cio dan. Pa valjda trudom nadoknadi zaostatak u znanju i vizijama tih mladih lavova.
    Last edited by Mr_Gospodin_Signore; 12-11-22 at 19:37.

Thanks Thanks Given 
    75
    Thanks Thanks Received 
    931
    Thanked in
    551 Posts

Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Kakva klasa - nada Crne Gore.
    Definitivno gazi brat... nada makar postoji... nadam se da ce 40% da zakuca, narod vise briga za sve osim za to koliko para ima, kad ce imat auto put itd...

Kopiram komentar na ovu emisiju sa drugog topika...

Quote Originally Posted by lucke91 View Post
    Evo spajic u slobodnu zonu.... jasno kaze od stupanja na vlast na drzavnom nivou ES u roku 12 mjeseci prosjecna plata 1000, minimalna oko 700...

Raskrinkavanje price damjanovica.... konkretni podaci, argumenti...

Najave sta su prioriteti narodne vlade... prvi prioritet da se poveze auto put za srbijom, da se pokrene jadransko jonski, 4 brze trake van grada od ulcinja do hreceg novog... sto se mene tice dalje ne moram slusat, ovo podrzavam totalno

Quote Originally Posted by lucke91 View Post
    Veli spajic, garantujem da u roku 12 mjeseci moje vlade imacemo 1000e prosjecnu platu, ako ne bude podnosim ostavku i neka druge glasaju... bogme hrabre izjave....

Isto je izjavio kod komnenica za 450e minimalnu ako ne bude da ce podnijet ostavku pa je bilo...
    Samo ti...
    U mome srcu si...
    Jedna jedina, nepobjediva -
    Zvezdo ljubavi!

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Kome sam dosadan moze slobodno na ignore.

Pa citajte Biznija i njegovih 3000e plate i kako je ovaj nemac pojma od Spajica najveca ekonomska sila.

Lik slaze a zine i to je 22% u Podgorici.

Mrcna li si Crna Goro.

A za ovo su krivi ovi prosli 1000%. Kreirali su armiju nemaca pojma kojim te diplome ne koriste ni da se obrisu jer su od kartonskog materijala.

Pa sada za proizvod imamo da ovakve price prolaze. Jer je neobrazovanje na svom vrhuncu.
    Last edited by Mr_Gospodin_Signore; 12-11-22 at 19:41.

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

A da vam nesto onako malo pojasnim, posto ste realno nemaci pojma par excellence pa zato sam vam i dosadan, ne razumijete sto govorim...

Kredit Exim banci se vraca jos nekih 12 godina (ako se ne varam).

Trenutno je dolar jaci od EUR, prirodna pojava nakon svih desavanja, ali to apsolutno ne smije da potraje, pa ce i americka administracija, cija ekonomija je i previse jaka i proizvodna da moze sebi da priusti ovako jak dolar.

Bice u nekom periodu koji slijedi pad dolara, a moze se desiti da padne toliko da cak konstatujemo da rate koje se budu vracale tada nas skuplje kostaju nego da nismo odradili hedzing.

Samo za vraceni novac se ovaj govor ovog nemaca pojma moze vezati, a da znam, nismo otplatili u cjelosti kredit u ovoj godini.

Aj' sad u zdravlje.

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Quote Originally Posted by Kliker17 View Post
    Petar zvani Perje.
    Da nisi ti onomad ocerupao onu kokosku i bacao perje na konf. za novinare?

https://www.monitor.co.me/statistika...tar-bez-perja/
    E, i?

Sto pisu o premijeru? O Radu? O ministru TV? O 900K vjerskoj skoli od 10 djaka? ............

Za razliku od vas koji ste ostali zarobljeni u vremenu i ne umijete da priznate kad pogrijesite, ja sam eto bio dovoljno samosvjestan da medijima koji su pisali mjesecima o 30e cigarilosa i racunu u Ramadi od nekoliko stotina EUR, a prave se mrtva za ove dvije godine, ama nista vise ne vjerujem.

Cak opravdano sumnjam da se u nekim prethodnim slucajevima radilo o hajci.

Okamova ostrica.

Inace sam nekad cijenio taj Monitor da sam prihvatio i da budem objavljivan nekoliko puta u istom.

Medjutim, sad dijeliti linkove s medija za kog se ispostavilo da je svih godina jurio vlast i moc... Pa tolika vjeverica stvarno nisam.

Cus, Vijesti i Monitor o necemu pisu i to se a priori prihvata kao istina...
    Last edited by Mr_Gospodin_Signore; 12-11-22 at 20:10.

Thanks Thanks Given 
    4,812
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Auh brate, al ti je matematika.
    U decembru 2020 je ostalo 350 miliona, ajde da preskocimo i kazemo 2021.
    2021 nismo pozajmili apsulutno nista.
    Ovo je cetvrti kvartal 2022 godine i Damjanovic je cijele godine pricao o tih 350 miliona koje sabiras ali ih uzeo nije. Nije uzeo ni tih 75 miliona.
    Uzeo je 10 i to je to. Lako li se sa ciframa bacas. I ujedno lagano preskocis da je u aprilu ili maju iste godine kad je i Spajic uzeo 750 miliona, Markovic uzeo 600 na konto vracanja tih 400 koje je vratio Spajic. Bukvalno nijednom se nisi zapitao dje je nestalo 600 miliona za 6 mjeseci, ali te Spajic boli vidim izludje
    Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Na kraj septembra 2022 ukupan neto dug s depozitima 3.5mlrd
    https://www.google.com/amp/s/balkans...51-posto-bdp-a

Neto javni dug na kraju 2021 je bio 3.7 mlrd
    https://www.gov.me/cyr/clanak/izvjes...1122021-godine

Da nam se neto dug povecao za milijardu, iznosio bi makar 4.7mlrd na kraju 2022.

Ocekivao bih od tebe bolje racunanje. Osim ako ne ocekujemo neto zaduzenje od 1.2mlrd u ovih mjesec i po.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Da ne biste morali vadit te cifre iz malog mozga i dubokih svemira, malo pojednostavljenje, inače u nauci poznato kao jedini mogući, uz to i najprostiji, način kako se hronološki prate i porede javne finansije:

58,5%(2014) 64,6%(2015) 63,2%(2016) 62,5%(2017) 64,2%(2018) 64,5%(2019) 84,5%(2020) 75,3%(2021)

Ne može lakše, i ispravnije, od ovoga: neto javni dug u odnosu na BDP.

Ajmo momci, kad već tako vladate materijom taman ko da za Fideliti radite, nagradno pitanje: Što se ovo crveni na kraj niza?

Elem, drastičan skok za 2020. je onih 750mill obveznica.
    Od kojih je, po vašim tvrdnjama, samo vršeno vrćanje starih dugova, i ni centa novog zaduženja.
    A 2021. je isto tako drastično crvena jeeeerrrrrr.... Ugh, ne mogu se shjetit.
    Jer je Milojko vrnuo stare dugove pa nas razdužio, ali smo nekako volšebno opet dužni ogroman komad više no 2019.?
    Jer nije bilo trošenja?
    Čekaj, a kako onda, sad mi nešto nije jasno opet, poluđeh taman od toga Milojka i ja, Hell...
    Dužan si, zadužiš se, vrneš stare dugove, i onda si opet dužan još više?
    Pri čemu čak i ne ubačam u formulu nepostojeću turističku covid sezonu 2020. naspram ''najbolje oporavljene ikad sa najboljim rezultatom na Mediteranu'' sezone 2021. U prevodu, 2021. smo spakovali mnogo više para u taj BDP, ali smo opet završili više dužni procentualno no ranije....
    A trebalo bi da je obrnuto. Da je to tako kako pričate.

Elem opet, dobro pogledajte niz od 2014 - 2019. I obratite pažnju, u to vrijeme smo predstavljali Evropi i branili jedan akcioni plan reformi državnih finansija, sa predviđanjem obaranja ukupnog neto zaduženja ispod 62% BDP-a u prvoj godini, i fulali, u konačnom skoru, za blizu 2% BDP-a. Što je ogromna cifra.
    A što mislite onda, kakav je tek rezultat za 2020. i 2021.?

Elem, konačno:
    Ko god vam bio kriv, i đe god tražili linč gomilu, fakat je, krajnje jednostavan, da su državne finansije Crne Gore drastično pogoršane u periodu 2020. i 2021.
    Ovo su inače podaci osvježenih i oslobođenih institucija, lako provjerljivi, čisto da ne bude zabune.

A vi, ako već želite da se bavite temom, prvo krenite od slova A:
    Javni dug se za analizu koristi u relativnom izrazu prema BDP-u, i, uz visinu duga, ključni podaci su hronološko kretanje, i, iznad svega, struktura.

Pa npr., kad pogledate strukturu, viđećete da je Milojko zapravo 2021. u totalu vrnuo 240mill starog duga (euroobveznice 2016 + ino krediti, i nešto unutrašnjeg duga).
    U isto to vrijeme, spoljni dug je recimo umanjen za 147mill ukupno.
    I tek tu počinje odmotavanje, do u nedogled- ko, što, koliko, đe, po obimu, po vrsti, po ročnosti, po granama, po djelatnostima, po godinama.... I nekakva početna analiza.

A ti, @Hell, svaka čast, majstore, od srca U životu nisam vidio čoeka da sa toliko samouvjerenosti umije odvalit tako ko ti. Bez ljutnje, samo je teško opisat drugačije to što radiš kad se frljaš tim ciframa ko na pijacu.
    Čisto pojašnejnja radi: vlada Duška Markovića nije ''uzela'' 600 novih miliona u april 2020., no je izdala nešto oko 500mill, i to ti po sjećanju pričam, obveznica, i povukla oko 130mill kredita, i sve to na gomilu 2019.
    2020. su trošene.
    Tako da ćeš ih u onom hronološkom nizu s početka nać u 2019.

U svakom slučaju, rezultat je hronološko kretanje javnog duga Crne Gore spram BDP-a u nivou 60-65% pola decenije. Dok ne dođoše spasioci.
    I, ove poslednje dvije godine su zapravo sjajne, samo mi glupi to još nismo shvatili, jer nam niste još uspjeli objasnit kako nam je dobro

Čisto for the record:

DPS vlade, od momenta pojačanih zaduženja, koji vam je uočljiv u onom nizu s početka ovog posta, fulale su mnogo. Jer rast zaduženosti nije bio ni izbliza praćen rastom BDP-a. I u svoj vakat nisu opravdale ta zaduženja, i imale su što čut od EU o tome.

Po konkretnom pitanju koje ovđe razglabamo, osvježena vlada je bila drastično gora. I mnogo gora od toga. Nasuprot onome što pričate.
    I meni lično nije nikakva satisfakcija što sam toga bio svjestan prije vas, niti me to čini DPS-om.
    To samo vas čini navijačima.
    A jednako ćemo plaćat svi.

I zbilja bi bilo lijepo da se, kad tako krenete cifranje, pozivate na izvore i analitičke izraze, a ne suve cifre koje ne znače ništa, pri čemu još nastale u ko zna koje dubine kosmosa.
    Last edited by Buva+gacce; 12-11-22 at 20:16.
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

7. The Following 2 Users Say Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    999
    Thanked in
    720 Posts

9. The Following User Says Thank You to Biznismen Podgorica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8,100
    Thanks Thanks Received 
    1,428
    Thanked in
    610 Posts

Quote Originally Posted by avet View Post
    Sve bi lakše bilo kad bi dali pravim ekonomskim ekspertima sa dugogodišnjim iskustvom šansu.

https://www.cdm.me/ekonomija/vucinic...eme-bez-novca/
    90% onih koji nam sudbinu kroje su diplomu dobili u kinder jaje. Ali na rijec nema vecih strucnjaka kako onih prije tako i ovih sad. Zamisli onda na kojem stupnju razvoja su oni koji vjeruju u price nasih politicara.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    38
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    14 Posts

Dolar je vec par dana nizi od €…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Quote Originally Posted by no-mercy View Post
    Bas sta se desi pa je sa cestitanja rodjendana dosao do ovoga botovanja cjelodnevnog
    Ali opet, posao je posao, nema biranja, takva su vremena.
    Dobro,krenuo je bio i sa promovisanjem svog programa Luksemburg sad,ali ga je Striko upozorio da je to ime zauzeto

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,904
    Thanks Thanks Received 
    3,509
    Thanked in
    1,576 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Dobro,krenuo je bio i sa promovisanjem svog programa Luksemburg sad,ali ga je Striko upozorio da je to ime zauzeto

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Bitno je da znamo da pomalo izvrce istinu, kao ono za posao, posle toga nije relevantan kapi
    Tu es mon héro!

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Auh brate, al ti je matematika.
    U decembru 2020 je ostalo 350 miliona, ajde da preskocimo i kazemo 2021.
    2021 nismo pozajmili apsulutno nista.
    Ovo je cetvrti kvartal 2022 godine i Damjanovic je cijele godine pricao o tih 350 miliona koje sabiras ali ih uzeo nije. Nije uzeo ni tih 75 miliona.
    Uzeo je 10 i to je to. Lako li se sa ciframa bacas. I ujedno lagano preskocis da je u aprilu ili maju iste godine kad je i Spajic uzeo 750 miliona, Markovic uzeo 600 na konto vracanja tih 400 koje je vratio Spajic. Bukvalno nijednom se nisi zapitao dje je nestalo 600 miliona za 6 mjeseci, ali te Spajic boli vidim izludje
    O čemu ti izvini? Ispriča li se sam sa sobom po ko zna koji put? I ispisa da sam nešto napisao ili sam po tebi mislio da napišem?
    Ah da, ovo je ono đe si bio dok se DPS zaduživao. Sve OK. Očekivano.

O Vladi Duška Markovića i npr pomoći MNE Airlinesu sam dovoljno pisao a mogu još više o zaduživanju CG Vlada za finansiranje javne potrošnje u prosjeku 200 miliona godišnje gdje su ostali nekakvi infrastrukturni objekti ali i to je jako sitno.
    Nakon ovih će nam ostat Air Montenegro i Željezara. Sjajno.

Trenutno pišem o osvježenju koje će da košta milijardu neto. A sabiram prilično dobro.
    Ako ne uzmu ovih 350 do kraja, ne znam od čega mislite da daju zarade, penzije, dječije, naknade majkama i sve ostalo. Iz vazduha vjerovatno pošto struju uvozimo i spiskamo svaki dan 5 miliona eura kad kiša ne pada, akcize na gorivo smo smanjili i držimo nisko, pola zakona koji su bili na prihodovnoj strani nisu usvojeni niti se sprovode, od oduzete imovine imamo 0 eura a sa prihodima kasnimo dobrano.
    Sigurno je Damjanović turistički bio nedavno u Svjetsku Banku sa guvernerom i prošle nedjelje u Mađarsku u OTP.
    Ne vjerujem da vaga što je jeftinije od to dvoje nego sigurno voli da putuje po svijetu.

Na kraj septembra 2022 ukupan neto dug s depozitima 3.5mlrd
    https://www.google.com/amp/s/balkans...51-posto-bdp-a

Neto javni dug na kraju 2021 je bio 3.7 mlrd
    https://www.gov.me/cyr/clanak/izvjes...1122021-godine

Da nam se neto dug povecao za milijardu, iznosio bi makar 4.7mlrd na kraju 2022.

Ocekivao bih od tebe bolje racunanje. Osim ako ne ocekujemo neto zaduzenje od 1.2mlrd u ovih mjesec i po.

Znaš li ti što je neto dug uopšte? I što misliš, je li vrijednost zlata ista sad i onda i zašto nije? Jesu li depoziti naša štedna ili su nam to pare od kredita koje još nismo potrošili?
    Osvježenje je bilo 30tog avgusta a pare su uzete u decembru 2020. Neka si ti skočio na 2021.
    Moj komentar se odnosio na budžet za 2023. I napisao sam:
    1/4 budzeta iz pozajmica. Junacki. Od osvjezenja neto dug ce biti uvecan za 1 milijardu.
    Depoziti 400 miliona prenešeni sa kraja 2021 od kojih su 350 ostatak od pozajmice iz decembra 2020.
    Dakle pravi depoziti su 50 miliona. 350 je depozit iz kredita ili što bi Milo rekao saldo je 0.
    A i ovih 400 se troši rebalansom u 2022 junački pa ni toga nema.

To što tebi to ruši sneška je drugi problem, ali fakat je da se ovi brže zadužuju i od DPS a to je jako teško za napravit.
    Vjerovatno onaj dug u ministarstvu zdravlja je ona budaletina Šćekić prenaduvao i ono nisu istine.
    Isto tako EPCG je reda radi uzela 48 miliona kredita.
    Sigurno su pasli macine trave pa plaćaju i dalje one brodove kinezima kao prethodne tako i ova Vlada.
    Air Montenegro je osnovan sa 0 eura, a košta podosta.
    A radi mene, dabogda Spajić Nobela iz ekonomije dobio, ali sabiranje je prosta računska operacija a povećanje zarada bez stvaranja nove vrijednosti ne može da bude održivo i nešto mora da pati.
    U ovom slučaju to je zdravstvo.
    On i Milatović rekoše od 350 miliona ni centa za potrošnju već samo razvojn projekti. Na kraj sve je pošlo na potrošnju.

Mada sam luđi ja što pokušavam išta da objasnim zaposlenom u turizmu CG koji nam svojevremeno pojasni da je Dubrovnik vukojebina.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

15. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Quote Originally Posted by hidra View Post

Fenomenalno. U pravu sam vec.

Jer sto mozemo zakljuciti iz mog pisanja je da baratam tipa nedeljnim cinjenicama/mjesecnim. Imam posla/provoda/setnje/relaksa...

A kako se ne bavim aktivno trgovinom valutama propustio sam dio gdje je EUR nadjacao dolar.

Jesam li ja najavio u svom pisanju nesto drugo pa da me trebalo ispraviti?
    ...
    No mercy, valjda si dovoljno inteligentan covjek da shvatis da to malo sto "izvrnem" to je vise da me ljudi ne prepoznaju.

Kako je trebalo da pisem, DF mi je dva puta nudio mjesta za koja bi malo ko se neckao, jedno je bilo za drzavnog sekretara u ministarstvu...
    Ma daj. Jos da ispada da sam drukara sto sve sto se sa mnom progovori nedje zavrsi.

Ako se sjecas, nisam htio ni da prenesem rekla-kazala pricu oko toga da je Milojko iskulirao veliku produkcijsku kucu, iako osoba koja mi pricala izvor prva ruka, pa na kraju ispade da se na forumu vec pisalo o tome...

Kada pisem trudim se da izbjegavam rekla-kazala i da svoja licna iskustva bas vjerodostojno ne prenesem da ne bih ofirao nekoga.

Svakako ono sto mislim znaju gotovo svi, svojim imenom i prezimemom sam to toliko puta saopstio.

Kao sto sam i danas podijelio link na mnogim mjestima, na svojim socijalnim mrezama.

Meni ni iz dzepa ni u dzep, ali ja radim ispravnu stvar i najbolje je trenutno da se ide na izbore. Da se izadje iz ovog galimatijasa sto bi rekao Lalosevic. I Janovic. I Becic. I... U sustini svi oni. Jer realno 90% njih je procitalo tek par knjiga, a jedna je neki prirucnik politickih fraza.

p.s. Ali skroz bih imao interes da ne talasam. Da cutim i trpim i da cekam poziv. Ali jbg. To je razlika izmedju ljudi poput mene i debelokozaca. Zato i takvi napadi. Jednostavno ne kapirate da neko moze da bezinteresno gura svoje stavove.

A eto vam slave tamo na temi nacisto/Reflektor neki skroz suprotnih shvatanja od mene. Oni su prihvatili neke bacene mrvice i sad upiru li upiru. Pa ce promijeniti stranu kad se promijene okolnosti.

Ali to su samo mrvice.
    Last edited by Mr_Gospodin_Signore; 12-11-22 at 22:13.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Da ne biste morali vadit te cifre iz malog mozga i dubokih svemira, malo pojednostavljenje, inače u nauci poznato kao jedini mogući, uz to i najprostiji, način kako se hronološki prate i porede javne finansije:

58,5%(2014) 64,6%(2015) 63,2%(2016) 62,5%(2017) 64,2%(2018) 64,5%(2019) 84,5%(2020) 75,3%(2021)

Ne može lakše, i ispravnije, od ovoga: neto javni dug u odnosu na BDP.

Ajmo momci, kad već tako vladate materijom taman ko da za Fideliti radite, nagradno pitanje: Što se ovo crveni na kraj niza?

Elem, drastičan skok za 2020. je onih 750mill obveznica.
    Od kojih je, po vašim tvrdnjama, samo vršeno vrćanje starih dugova, i ni centa novog zaduženja.
    A 2021. je isto tako drastično crvena jeeeerrrrrr.... Ugh, ne mogu se shjetit.
    Jer je Milojko vrnuo stare dugove pa nas razdužio, ali smo nekako volšebno opet dužni ogroman komad više no 2019.?
    Jer nije bilo trošenja?
    Čekaj, a kako onda, sad mi nešto nije jasno opet, poluđeh taman od toga Milojka i ja, Hell...
    Dužan si, zadužiš se, vrneš stare dugove, i onda si opet dužan još više?
    Pri čemu čak i ne ubačam u formulu nepostojeću turističku covid sezonu 2020. naspram ''najbolje oporavljene ikad sa najboljim rezultatom na Mediteranu'' sezone 2021. U prevodu, 2021. smo spakovali mnogo više para u taj BDP, ali smo opet završili više dužni procentualno no ranije....
    A trebalo bi da je obrnuto. Da je to tako kako pričate.

Elem opet, dobro pogledajte niz od 2014 - 2019. I obratite pažnju, u to vrijeme smo predstavljali Evropi i branili jedan akcioni plan reformi državnih finansija, sa predviđanjem obaranja ukupnog neto zaduženja ispod 62% BDP-a u prvoj godini, i fulali, u konačnom skoru, za blizu 2% BDP-a. Što je ogromna cifra.
    A što mislite onda, kakav je tek rezultat za 2020. i 2021.?

Elem, konačno:
    Ko god vam bio kriv, i đe god tražili linč gomilu, fakat je, krajnje jednostavan, da su državne finansije Crne Gore drastično pogoršane u periodu 2020. i 2021.
    Ovo su inače podaci osvježenih i oslobođenih institucija, lako provjerljivi, čisto da ne bude zabune.

A vi, ako već želite da se bavite temom, prvo krenite od slova A:
    Javni dug se za analizu koristi u relativnom izrazu prema BDP-u, i, uz visinu duga, ključni podaci su hronološko kretanje, i, iznad svega, struktura.

Pa npr., kad pogledate strukturu, viđećete da je Milojko zapravo 2021. u totalu vrnuo 240mill starog duga (euroobveznice 2016 + ino krediti, i nešto unutrašnjeg duga).
    U isto to vrijeme, spoljni dug je recimo umanjen za 147mill ukupno.
    I tek tu počinje odmotavanje, do u nedogled- ko, što, koliko, đe, po obimu, po vrsti, po ročnosti, po granama, po djelatnostima, po godinama.... I nekakva početna analiza.

A ti, @Hell, svaka čast, majstore, od srca U životu nisam vidio čoeka da sa toliko samouvjerenosti umije odvalit tako ko ti. Bez ljutnje, samo je teško opisat drugačije to što radiš kad se frljaš tim ciframa ko na pijacu.
    Čisto pojašnejnja radi: vlada Duška Markovića nije ''uzela'' 600 novih miliona u april 2020., no je izdala nešto oko 500mill, i to ti po sjećanju pričam, obveznica, i povukla oko 130mill kredita, i sve to na gomilu 2019.
    2020. su trošene.
    Tako da ćeš ih u onom hronološkom nizu s početka nać u 2019.

U svakom slučaju, rezultat je hronološko kretanje javnog duga Crne Gore spram BDP-a u nivou 60-65% pola decenije. Dok ne dođoše spasioci.
    I, ove poslednje dvije godine su zapravo sjajne, samo mi glupi to još nismo shvatili, jer nam niste još uspjeli objasnit kako nam je dobro

Čisto for the record:

DPS vlade, od momenta pojačanih zaduženja, koji vam je uočljiv u onom nizu s početka ovog posta, fulale su mnogo. Jer rast zaduženosti nije bio ni izbliza praćen rastom BDP-a. I u svoj vakat nisu opravdale ta zaduženja, i imale su što čut od EU o tome.

Po konkretnom pitanju koje ovđe razglabamo, osvježena vlada je bila drastično gora. I mnogo gora od toga. Nasuprot onome što pričate.
    I meni lično nije nikakva satisfakcija što sam toga bio svjestan prije vas, niti me to čini DPS-om.
    To samo vas čini navijačima.
    A jednako ćemo plaćat svi.

I zbilja bi bilo lijepo da se, kad tako krenete cifranje, pozivate na izvore i analitičke izraze, a ne suve cifre koje ne znače ništa, pri čemu još nastale u ko zna koje dubine kosmosa.
    Super ti prica.
    Ajmo ovako.
    2018 markovic se zaduzuje 1,1 milijardi
    2019 markovic zaduzuje jos 1,014 milijardi
    2020 zaduzenje CG je 1,346 milijardi.
    Vidi ide li ti matematika da oduzmes od te cifre 750.
    Dodje se do 596 miliona ili ako ti lakse blize je 600 nego 500 koliko ti tvrdis.
    A sto se tice price kako moze procenat da raste a da se vracaju dugovi i to ima objasnjenje.
    Ekonomska aktivnost je manja, sto.znaci da je procenat duga u odnosu na BDP veci. A s obzirom da smo napravili da nam je preko 30% BDP turizam....a imali smo dvije lose godine.....lako se do toga dodje.
    Mislim ne kapiram ponekad ni sto pokusavam da budem ljubazan kad ti odgovaram, jer si bas ponekad nekulturan.
    Pogledaj cifre gore i vjeruj da zadnji put ti i priblizno odgovaram ovako.
    Vjerovatno ces dobiti slican odgovor kao sto ti je i pisanje
    Last edited by Hell Raiser; 12-11-22 at 22:16.

18. The Following User Says Thank You to Hell Raiser For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Projekat je na stand by, ali Striko je svakako planiran kao predsjednik Savjeta jer je realno najveci autoritet u CG kad je Luksemburg u pitanju.

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Hercules, mislim da nema vajde. Da dignemo ruke. Neka zive svoj Evropa sad san, a ja da vidim da sto prije presavijem tabak, pozatvaram repove po CG pa pravac preko grane dok se jos moze izaci.

ladno ovdje likovi brane lik i djelo dva prodavaca magle koji nisu mogli ni budzet predstaviti kao ljudi od struke, nego kao trgovci. Najbolji budzet u istoriji...

Joooj

Thanks Thanks Given 
    38
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    14 Posts

n
    Ne baratas cinjenicama,ako ti je ekinomija profesija a valjda jeste veliki minus
    Dovodis u zabludu
    Da ne pomenem da je peticija kaznjiva zbog zahtjeva za unosom JMBG
    Nastavi samo tako
    Ako zdravo krilo na celu s gospodinom Bogdanovicem i Vukovicem bude jako da otrese balast proslosti pod hipotekom jednog imena DPS dobija znacajan koalicioni kapacitet,koji ce vas tretirati kao element koji vise steti nego koristi
    Kumim te kapicom ne pomazi nam vise

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Kaznjiva kako? Dobrovoljno unosis podatak. To ce cak odbiti mnoge da potpisu, ali sta da se radi. Vazda manje pametni uzmu stvari u svoje ruke.

Svako zivi u CG ima nas JMBG, a ovi na dobrovoljnoj bazi traze, i ti bi da kaznjavas...

Ako objave nase podatke, onda je kaznjivo. A ja sam svakako kliknuo da mi bude potpis javan. naravno, to se ne odnosi na JMBG.

I opet, treba da ste zahvalni sto sam vam najavio sto ce da bude i kako ce da bude, sto u ovoj drzavi kocijaskih diploma je vec postalo nuklearna fizika, a ne da mi se hvatas za minorni propust jer je prije par dana dolar malo pao.
    A pad sam svakako najavio.
    Last edited by Mr_Gospodin_Signore; 12-11-22 at 22:34.

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    958
    Thanked in
    551 Posts

Evo su u skole uveli Medijska pismenost predmet, doduse izborni. Ja bi ga stavio kao obavezan, jer ce stvari u buducnosti samo biti gore, sto se tice regulacije medija, i kljuc je da se ljudi obrazuju da razlikuju trash novinarstvo i partijske botove, i da znaju da razluce pravilno sto je fejk a sto je real.
    Ja nešto ne polažem neke nade u to.
    Sjećam se prije desetak godina imasmo višednevni događaj o objektivnom i profesionalnom izvještavanju u novinarstvu.
    Gosti govornici odavde i iz regiona i zadnjeg dana događaja organizatori dodjeljuju nagradu za objektivno i profesionalno izvještavanje Nikolaidisu.
    E takva nam je svaka rabota.

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Thanks Thanks Given 
    38
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    14 Posts

Default Iz raznih medija [Edicija 2022]

Ne bih ja da kaznjavam,zakon je jasan
    Zalazemo se za postovanje istih zar ne
    Kosnstatujemo svoje greske i ispravljamo ih
    Balast moramo maci ako zelimo vlast
    A zelimo da vladamo
    Da se pitamo
    Da sve zavisi od nas

Thanks Thanks Given 
    71
    Thanks Thanks Received 
    165
    Thanked in
    124 Posts

Opet, svudje zivo ti uzmu JMBG, das im ga uz saglasnost. Oni ne smiju da ga objave. Ako je nezakonito da ga uopste traze, onda eto to nisam usvojio.

Mene generalno ne zanima da vlada jedna ekipa. Zelim konsenzus izmedju vise partija ali koje imaju iste programe. Ovo trenutno je uzas zivi. Evropa sad pravi koalicije sa DF-om.
    Nidje veze. mandic hvali Dritana na sva zvona, Medojevic tvrdi da je uzeo 3 miliona za kamione. Ludilo.

Zivkovic i Boris Mugosa kada bi poveli novu ekipu. Milo, Boskovic, Ivanovic i Gvozdenovic out. Brajovicu svakako uskoro istice skupstinski mandat, a to ga jedino veze za SD.

Da se napokon trsimo prevazidjenih politicara.
    ...

26. The Following User Says Thank You to Mr_Gospodin_Signore For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    38
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Mr_Gospodin_Signore View Post
    Opet, svudje zivo ti uzmu JMBG, das im ga uz saglasnost. Oni ne smiju da ga objave. Ako je nezakonito da ga uopste traze, onda eto to nisam usvojio.

Mene generalno ne zanima da vlada jedna ekipa. Zelim konsenzus izmedju vise partija ali koje imaju iste programe. Ovo trenutno je uzas zivi. Evropa sad pravi koalicije sa DF-om.
    Nidje veze. mandic hvali Dritana na sva zvona, Medojevic tvrdi da je uzeo 3 miliona za kamione. Ludilo.

Zivkovic i Boris Mugosa kada bi poveli novu ekipu. Milo, Boskovic, Ivanovic i Gvozdenovic out. Brajovicu svakako uskoro istice skupstinski mandat, a to ga jedino veze za SD.

Da se napokon trsimo prevazidjenih politicara.
    ...
    E sad se razumijemo,nije bitna moja i tvoja sudbina bitna je drzava
    Medojevicu ne bih dao ovce da cuva a ne drzavu
    Samo da na vanrednom kongresu pocasnom prdsjedniku zahvalimo za sve,a dao je svoju mladost za nas i da krenemo jos bolje i jace naprijed

Thanks Thanks Given 
    2,439
    Thanks Thanks Received 
    5,125
    Thanked in
    2,749 Posts

Quote Originally Posted by hidra View Post

Svaka mu je priča ovakva.
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    4,812
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Super ti prica.
    Ajmo ovako.
    2018 markovic se zaduzuje 1,1 milijardi
    2019 markovic zaduzuje jos 1,014 milijardi
    2020 zaduzenje CG je 1,346 milijardi.

Vidi ide li ti matematika da oduzmes od te cifre 750.
    Dodje se do 596 miliona ili ako ti lakse blize je 600 nego 500 koliko ti tvrdis.
    A sto se tice price kako moze procenat da raste a da se vracaju dugovi i to ima objasnjenje.
    Ekonomska aktivnost je manja, sto.znaci da je procenat duga u odnosu na BDP veci. A s obzirom da smo napravili da nam je preko 30% BDP turizam....a imali smo dvije lose godine.....lako se do toga dodje.
    Mislim ne kapiram ponekad ni sto pokusavam da budem ljubazan kad ti odgovaram, jer si bas ponekad nekulturan.
    Pogledaj cifre gore i vjeruj da zadnji put ti i priblizno odgovaram ovako.
    Vjerovatno ces dobiti slican odgovor kao sto ti je i pisanje
    Druže, ti ne razlikuješ zaduživanje, i konačni(bilansirani) dug.

I da je Marković u te dvije godine uzeo milion milijardi, i u trećoj sa Milojkom još toliko, neto javni DUG CG se kretao ovako:
    2018. raste približno 200mill
    2019. raste tačno 200mill
    2020. raste približno 350mill
    Izvor: CBCG

I onda se tako lijepo raspišeš o zaduživanjima (uzimanjima novca), dok govoriš o dugu (saldu na kraj godine, kad se razabere što je od toga novca uzeto da bi se vrtali stari dugovi, a što ne), ne baviš se uopšte time što je pošlo u narednu godinu, tvrdiš kako je neđe nestalo 600mill duga iako zapravo ne pričaš o dugu no o zaduživanju, pričaš da je Milojko vrnuo 400mill a on vrnuo za svu 2021. 240mill (Izvor: Vlada Crne Gore)...
    I na kraju saldiraš babe, žabe, kruške i jabuke, i iz toga vučeš poentu.

Druže moj dobri, BDP je 2021. bio na skoro identičnom nivou iz 2019. (4.950mill, 4.911mill), a učešće javnog duga retrospektivno 64.5% i 75.3%.
    Tako da ti to objašnjenje ne stoji. Ili, da ja opet budem poprilično nekulturan, ti si opet naveo neistinu.
    Izvor: CBCG
    Neću čak ni da zalazim u to da u toj godini (2021.) nije bilo zaduživanja, nego samo vrtanja starih dugova (Izvor: Hell i Mojsije, koji recimo ne znaju da je i svaka faktura Montefarma prema Fondu, u konačnom saldu, zaduživanje, i posledični porast javnog duga), pa bi (uzimajući u obzir identičan BDP 2021. u odnosu na 2019.) rezultat trebalo da je dijametralno suprotan: umjesto što je javni dug drastično porasto u odnosu na BDP, trebalo je da je pao.
    Inače, ovo je bila sva poenta priče, i lagani dokaz da je ono što ste originalno tvrdili netačno.

Bez potrebe da se bavim tvojom kulturom, isključivo me zanima istinitost onoga što pišeš. Zato tako i prolaziš.
    A ne bi me bilo srećnijeg da mi, bar jednom u životu, oćeš odgovorit onako kako ja tebi pišem.
    Činjenicama.

Čime drugo ćeš me malo teže prepast
    Last edited by Buva+gacce; 13-11-22 at 01:04.

Thanks Thanks Given 
    4,812
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Quote Originally Posted by Mr_Gospodin_Signore View Post
    Nesto me kopka, ako vas ne mrzi da ostavite neki info posto visim razumijete se u materiju...

Kakva je situacija sa onim hedzingom? Nije bas da pratim izjave ES, a mozda bih mogao poceti, pretpostavljam da spominju to cesto.
    Jer na ovaj kurs se ustedilo grdilo para tim aranzmanom, sigurno posao decenije.

Pa ako nekog ne mrzi neka mi ukratko napise neke finansijske outpute tog fenomenalnog poteza g. Spajica.

Iz glave, ušteda na prvoj rati je bila nešto ispod 4mill, na drugoj oko 5mill.

U navođenju ovako suvih podataka, tradicionalno se preskaču dvije stvari:

1.
    Hedžing se nije mogao odraditi da valja, da prethodno tome DPS vlada nije odradila dolarski ugovor da valja.
    Odnosno, da Milova vlada nije potpisala ugovor na visokom dolaru, Milojkova ne bi mogla radit valjan hedžing na niskom.
    Naročito ne u vrijeme kad je Milojko tvrdio da je to najgori ugovor ikada, koji je koštao Crnu goru već stotine miliona direktne štete (a dolar sve vrijeme padao u odnosu na euro, odnosno, originalni ugovor je sve vrijeme imao tendenciju pozitivnog efekta).
    Prisjećam se čak i jednog posta ovđe, iz tog vremena, đe kolega @Hell direktno tvrdi da smo po osnovu dolarskog ugovora već izgubili 30+ miliona, na dan kad sam pogledao kurs i vidio da bismo bili u uštedi oko 11% rate, da se ista mogla isplaćivat taj dan, no nije, jer nije bila dospjela no je prispjela tek po' godine kasnije, uprkos priči eksperta Milojka i ostalih

2
    Niko se ne bavi kamatom, i provizijama. Tek kad se ovo uračuna u priču, a po pravilu takve cifre nisu male, može se viđet koliko je stvarna ušteda.
    No nam podatke o tome eksperti i ostali ne daju.
    Iako je ekspert Jakov javno tvrdio kako su dogovorili otkup kineskog duga po stopi od manje od 1%, u vrijeme kad su pripremali hedžing na 0.88%
    Uz onu japansku milijardu i onih čuvenih pljevaljskih petsto miliona, to je bila jedna od najbezočnijih laži koje sam u životu čuo u javnom prostoru.
    Last edited by Buva+gacce; 13-11-22 at 01:32.

Page 467 of 574 FirstFirst ... 367417457463464465466467468469470471477517567 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)