Mi treba da pjevamo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Državi uvijek najveći dio kolača :
Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori formiraju se sabiranjem tri grupe faktora - uvozna cijena, zatim takse, porezi i naknade, kao i gubici, troškovi i bruto marže, shodno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...eci-dio-kolaca
Mi treba da pjevamo
Daj Albaniju...
Prema tome, šta da ti kažem?
Albanija je 2.04 u nedelju bio… ili 240lek
E to je kriminal.
Neka sam doceka' da u Bosnu bude skuplje gorivo nego kod nas.
Još Srbija ima sopstvenu rafineriju nafte.. kako tu neki fino kupe kajmak..
Srbija je do sada (do skoro prije 10ak dana) koristila svoje rafinerije koristila za preradu ruske ili iračke nafte. Imala je specijalnu nisku cijenu od strane Rusije i samim tim specijalne i niže cijene.
Primjer:
Hrvatska uvozi naftu oko 30% skuplju nego što je uvozu Srbija. Cijene prema krajnjem kupcu su približne. Vidi se koliko država uzima.
Bonus:
Srbija ima problem jer sada ima zabranu uvoza ruske nafte. To znači da će morati da uvozi naftu iz nekog drugog izvora. To znači da će je uvoziti minumim 30% skuplje. Vidjećemo kako će se to odraziti na cijene.
Bonus 2:
Rafinerje u Srbiji su pod vlansištvom NIS (Naftna Industrija Srbije) koji je opet u vlasništvu Rusa. Zahvaljući ovom rafinerije u Srbiji sunu funkciji samo da prerađuju rusku ili iračku naftu dok nisu u mogućnosti da prerađuju norvešku ili veneculansku naftu. Dovod ruske nafte se zatvara i NIS je ima u rezervi za preradu do početka decembra (zavisi od zime).
Poslato sa pisaće mašine Galaxy Note 9 x2
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Srbija uvozi samo 15 tak posto nafte iz Rusije
45% Irak, 10% Kazahstan 1% Norveska, ostalo iz sopstvene proizvodnje
Zar Srbija vadi naftu na svojoj teritoriji?
67 exploatacionih polja od kojih su 63 Vojvodini a ostale 4 juzno od Save i Dunava. Ukupno imaju 822 aktivne busotine nafte i gasa i 2000 do 3000 bussotina u fazi istrazivanja
Srbija zdovoljava oko cetvrtinu potrebe za sitovom naftom iz sopstvenih izvora
To je za 2021 god
Ovdje navedeno za pocetak 2022 god
Izvor:
https://biznis.telegraf.rs/info-biz/...stala-jefinija
NIS ima i neka naftna nalazišta u Angoli
Zbog 10 odsto veće akcize u odnosu na prethodni obračun, cijena benzina je u startu veća sedam centi, dok je zbog parametara koji ulaze u obračun trebalo da poskupi pet centi. Kad se to dvoje sabere, dolazi se do poskupljenja od 12 centi koje će biti od utorka u ponoć.
Eurosuper 95 sada košta 1,34 eura, a od utorka će biti 1,46 eura. Eurosuper 98 je sada 1,38 eura, a od utorka će biti euro i po po litru.
Kada je u pitanju eurodizel, on je trebalo da pojeftini od utorka šest centi, ali će zbog povećanja akcize za 10 odsto, biti jeftiniji za samo jedan cent. Pet centi je povećana akciza odlukom Vlade od prošle sedmice. Eurodizel će od utorka koštati 1,64 eura po litru.
Prelijepo. Uz to, barel na 100 dolara.
Benzinjara skače.. Veseloo
Dobro si me danas nagrdio, Ljuuuboo!
Послато са SM-N975F помоћу Тапатока
Na sledeći obračun dizel ide minimum 8 a benzin 10 centi gore...
Pun iznos akciza od Decembra?CG - Gorivo 2+
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks