Page 24 of 47 FirstFirst ... 1420212223242526272834 ... LastLast
Results 576 to 600 of 1172

Thread: Ateizam - vrsta vjerovanja

Thanks Thanks Given 
    14
    Thanks Thanks Received 
    39
    Thanked in
    29 Posts

Quote Originally Posted by Saruman View Post
    Ti ljudi su filozofi egzistencijalizma. Čitajte Kamija, Sartra...
    Bogovi su to za tebe?

Mit o Sizifu explains everything.
    Definiši "explains everything".

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by brutajle View Post
    Bogovi su to za tebe?

Ne znam da li su bogovi, to je relativno i uticaj mnogo faktora, Isus je isto bio čovjek, a Muhamed samo trgovac, pa su obojica ispali Boziji sin a ovaj Poslanik koji je otišao do Boga na nekom zmaju. Kontekst je istorije da li je Kami bog. Za mene je korektan lik, fino piše knjige. Stranac je fina knjiga.

Elem mi vele, da se i bog pojavi, ovdje sa foruma bi se neki i teisti i naljutili jer to mozda ne bi bio taj bog koji su zamisljali. Šta ako bio neki obični bog, recimo neki keltski, za kojeg niste ni čuli? A ne nešto specijalno, jer vidim mnogi vjernici vjeruju da je baš njihov Bog specijalan? Znači nije ko mi, ali kako to ako je stvorio nas po sebi. Kako je onda specijalan? Mora bit specijalan, ili je ko Zevs ili Had iz Herkulesa crtanog filma. A opet nas stvorio po svom liku. Nešto tu ne štima. Dogovorite se. I ako je postojao prije Kosmosa, onda je diskutabilna njegova GPS lokacija. A ako ima čistu GPS lokaciju, onda je ko mi, znači nalazi se neđe i ili prkosi zakonima fizike ili je tu oko nas. Ali kako, ako je Svemir Big Bang i sve to. Onda opet nešto nije u redu. Ne znam, vjeruješ li. Za mene ti je ova tema viša matematika.

A sve i da se pojavi za tebe, evo, šta bi ti značilo? O čemu bi razgovarao sa bogom? Pošto Bog voli da priča, pričo je s Mojsijem dosta dugo, a isto je slao Bozije knjige, Kuran i to. Voli komunikaciju, socijalno je aktivan, društveno angazovan, predsjednik Odbora za moral i adske integracije.

O cijenama goriva, Sokratu, Platonu i Aristotelu, Bibliji, Kuranu, Kosmosu, prostitukama iz Amsterdama, najnovijoj ponudi u Voli, Milu i DPS, svojoj porodici, šta biva kad umreš?

Jel tajna o čemu bi pričo s Bogom?

Evo ja iskreno bih ga lično pitao, da sam ko Mojsije, šta ti je Boze ovo trebalo, ova farsa civilizacije i vremena zvana Istorija, nije da mi nije zanimljiv ovaj blokbaster film, vrh je ovako vizuelno, samo je postalo ko niskobudzetni bollywood triler, Boze, ali sam i pomalo malograđanski šokantno depresivan od svih tih tvojih događaja kojima ti revnosno upravljaš i određuješ, pa bi te zamolio da koriguješ malo situaciju, ne mora to nešto sjajno, samo ono, znači da bude solidno, ja sam politički sad centrista, nisam više ljevičar, znaš, umješaj se, VAR tehnologija, sudija, ok? A i kad bolje razmislim, ne moraš ništa radit, da te ne mučimo, uzivaj bogoti na nebesima, pij dojč i čaj od nane, samo pusti nas da se nekako snađemo i patimo. Dako se snađemo nekad. I pito bi te Koju kafu više voliš, dojč ili tursku, slađu ili gorču, i koju muziku voliš? A šta će bit posle smrti, šta god hoćeš, ti si ionako sve odredio, da ne kazem, namjestio, ka tendere sve namještaš, a mi to zovemo visoka korupcija u CG, namjestio si i to šta će bit kad umrem.

Mit o Sizifu je fina knjiga. Pomogla mi je u depresiji.

3. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,177
    Thanks Thanks Received 
    10,013
    Thanked in
    7,504 Posts

Mit o Sizifu je fina knjiga. Pomogla mi je u depresiji.
    Alber Kami savremeni Prometej.Već to gore napisah ali evo kad ga pomenu.

Sent from my SM-A336B using Tapatalk

5. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Alber Kami savremeni Prometej.Već to gore napisah ali evo kad ga pomenu.

Sent from my SM-A336B using Tapatalk
    Prometej je kriv za sve ovo, reče mi jedan lik.
    A dodaj tu i onog mangupa Nikolu Teslu, obavezno pored Prometeja.

Sizif je makar pošten čoek koji ispašta svoju kaznu, vuče kamen na vrh brda ko gospodin.
    a šo bi Njegoš reko: ko na Brdu ak i malo stoji...
    E sad pazi kolko se zilijardi puta Sizif popeo na brdo s kamenom
    nije malo gore stajao...

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Mit o Sizifu postavlja samoubistvo kao jedini filozofski problem. Vrijedi li živjeti ili ne? Moj pesimistički um golica Ničeov nihilistički brk i uz dozu skepse - nema smisla živjeti a kamoli umrijeti. Dobar pisac, slab filozof, kao i Sartr. Sioran je rekao da bi bez Bahove muzike Bog bio drugorazredna ličnost. Ja sam ateista koji želi da vjeruje, moj prenapumpani ego, jačina moje svijesti o samom sebi, zahtijeva Boga, ako se sretnemo On će da se boji.
    Yes, I'm in need of something
    But it's something you ain't got​

8. The Following User Says Thank You to Raulio For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default Ateizam - vrsta vjerovanja

Quote Originally Posted by Raulio View Post
    Mit o Sizifu postavlja samoubistvo kao jedini filozofski problem. Vrijedi li živjeti ili ne? Moj pesimistički um golica Ničeov nihilistički brk i uz dozu skepse - nema smisla živjeti a kamoli umrijeti. Dobar pisac, slab filozof, kao i Sartr. Sioran je rekao da bi bez Bahove muzike Bog bio drugorazredna ličnost. Ja sam ateista koji želi da vjeruje, moj prenapumpani ego, jačina moje svijesti o samom sebi, zahtijeva Boga, ako se sretnemo On će da se boji.
    Dva su Kamija postojala iako ne uporedo:

Kami br.1 i Mit o Sizifu

Kami br.2:

In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.

And that makes me happy. For it says that no matter how hard the world pushes against me, within me, there’s something stronger – something better, pushing right back.

Prvi je bio na ivici nervnog sloma dok je pisao Mit, a drugi…

Sent from आत्मन:
    Last edited by Caesar; 26-10-22 at 19:36.
    γνῶθι σαὐτόν

10. The Following User Says Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ma ne mora da se boji. Ali bi mogao recimo pred sud za ratne zločine u Hagu, to bi bilo racionalno. Bog se u Kuranu hvali kako je počinio genocid par puta, ne mogu sad trazit ajet, parafraziram: znaju li oni koliko smo naroda prije njih uništili. Kod Hrišćana Sodoma i Gomora uništeni, jel, onda se hvali kako je Noju spasio zivot, sve potopio i pobio. Koliko to miliona ljudi je ubio Bog? Mislim samo ono što je on priznao u knjigama i kriptovanoj komunikaciji prema specijalnim ljudima preko nekih messengera i aplikacija.

Ali to nije sve! Ako povjerujete odmah, dobićete par krstaških ratova, zatim još krstaških ratova, a onda ćete u ovom Znaku pobjediti a 380. godine proglasiti ovo u što vjerujemo, da svi moraju da vjeruju. Na saboru u Klermontu će papa Urbani gradski lik pozvati raju da ide u Svetu Zemlju da se kolje, za čovjeka Isusa, čija je smrt najveća lekcija cijele priče, otom potom. Nego to neće biti vitezovi još uvijek nego seljaci civili Franci, zene i starci koji će da svi izginu čim kroče u Malu Aziju jer ratuju s Turskim oklopnim konjanicima. Nešto kasnije će doći aristokratska konjička divizija da se bije. I tako grad po grad, Antiohija, trazio je car Vizantije nazad. Osnivaju se neke grofovije, Tripoli, drzavice, dolazi do Jerusalima. Tu se kruzi par puta oko grada. I pobjeđuje se. Ali to nije sve. U gradu su pobijeni svi: muslimani, jevreji pa i hrišćani. Zene, djeca. Jer vojska nije pila vode 10 dana. Zato se napila krvi heretičke.

Ali ni to nije sve. Vodiće se još 5,6 krstaških ratova. I ginuće još masu ljudi. Osvajati se Akra, muslimani će imati okrutnog Zengija, Saladina, a ovi Hrabro Srce, i tako će slat pješadiju da gine, a oni će piti vince i posmatrati bitku. Templari će pravit ogromnu lovu, ma šta lovu, deset hiljada zamaka u Evropi. Ko je god od rojalista umro, dao im je zamak, da im se nađe. Korporacija Hristova vrijedna trilion danas. Saladin će svakako iskoristiti slabe Fatimide i preuzeti vlast udarom u Egiptu. A onda se ide u ime Allaha da se vrati Sveta Zemlja. I tako to na tu temu. A u međuvremenu u Iberiji vlada Inkvizicija. Slanina se kači Jevrejima na kuće da ne bi jeli kosher hranu. Jevreji se ubijaju, ali i Morisci, pa i sumnjivi hrišćani. Jevreji se pokrste, ovi kazu da i dalje nisu pravi hrišćani. I tako bude ubijen još po neki, dok Izabelica i Ferdinand ne dođu i sve poćeraju iz Španije. Naravno, prije toga im čisto vjernički pošteno ukradu sve što su ovi imali. A to su stvarali stoljećima. Nego, Jevreji su, pa šta. A i Mavari, pa šta. Onda ide još jedna Crusade, a to je na jug Francuske, da se ti Katari pobiju, jer ne vjeruju isto ko mi. Papa naredio brate. Preko Sky aplikacije. A onda Tevtonci idu Slavene da biju, jer mora se vjerovat u nešto. Čuj neki paganin bog Pan i ovaj onaj. Sve to traje dosta dugo. Onda dolazi jedan gospodin Martin Luther i prevodi je na Njemački. Ali se vodi trides godina rata. Katolici i Protestanti, Hugenoti na Vartolomejsku noć... i ovi, oni. Klaonica. Za Habsburge ginu, od svih ljudi, za njih. Sabor u Vormsu... a tu su i ostala braća Osmanlije, katil ferman, sultani, haremi, robovi, priče sjajne o baščama dzennetskim. Ali to tek kad poginete u dzihadu, obavezno poginite. Jer mora se ispunit to je naređeno preko Sky aplikacije Sultanu. Halifatu. I tako...

Sve dok nisu došli neki, malo normalniji ljudi, ekipa na sve spremna. U zemlji Franačkoj. Burboni su pred raspadom. Prošlo je sjajno doba Luja Četrnaestog, došo je šesnesti. I vele jedite kolače. Pa onda dolazi jedan elokventan, častan gospodin, ugledni pravnik, zvani Maximilien de Robespierre, jakobinac doduše. No nije bitno. I bude osuđeno dosta ljudi, između ostalog i kralj i supruga mu Maria Antoanetta. Kralj mora umrijeti da bi zemlja nastavila da zivi, reče Maxi. Bude i Maxi ubijen, ali ne sve dok nije poćerao Papu iz Francuske. Tad stize Sky poruka da i on mora bit na onaj svijet. Ali zašto? Zato što je protiv imperijalizma. Ne i zbog toga...

Zato što je 1794. osnovao neku sektu tamo, i rekao da Vrhovno Biće zahtjeva od svih ljudi da budu slobodni i uzivaju u pravima i jednakosti. Pravi se slavlje Vrhovnog Bića racionalizma. Dolaze deseci hiljada Francuza na svetkovinu.

VIVE LA FRANCE...

Nema srećno do kraja zivota u priči oko boga...

Nije potrajalo, elegantni paraziti Papa i Burboni su se vratili nakon kećavog cara Napoleona. Ali su se opet ćerali kasnije...

Ćeraćemo se još, ćeranje nam je i otac i majka...

12. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

A ta bratina od čovjeka, taj Emil Sioran, samoproglašeni parazit iz Latinske četvrti u Parizu, baš je lepo svojevremeno izjavio, iako je bio jako religiozan kao mladić i valjda mu otac bio pop:

Kakva tuga da bismo došli do Boga, prvo moramo proći kroz religiju...

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Koliko možeš da pišeš a da ništa ne kažeš. Mada nisam ni čitao poslije Haškog suda. Ateizam - vrsta vjerovanja, a ne antiteizam - vrsta vjerovanja. To je tema, čini mi se.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Koliko možeš da pišeš a da ništa ne kažeš. Mada nisam ni čitao poslije Haškog suda. Ateizam - vrsta vjerovanja, a ne antiteizam - vrsta vjerovanja. To je tema, čini mi se.
    Brate, nek stoji na forumu, ne mora niko da čita. Mozda će nekom trebati, ko zna, za sastav u školi na času Istorija religije.

Evo jedna veselija tema. O egzotičnim krajevima i čuvenim i časnim moreplovcima.

...Ali ni sve ovo nije sve. Legendarna OKG lopovčina, Hernan Kortes, tako se nekako u gluho doba iskrcava u daleke Amerike. Amerike nema Lovćen. Ali ima zlato, zlatne kule, preko okeana. Junačko je srce njegovo. Duša uplakana. Karlo 5 od Španije i ostala lopovsko poštena vjernička bratija brzo shvata da ti primordijalni ljudozderi u Amerike nisu zainteresovani za zlato koje im raste oko kuće, bukvalno, razasuto kao pelet. Tako grad Tenoktitlan i car Asteka, taj naivni, tragikomični Montezuma, njegova epizoda brzo dolazi... A posle nje će najciničnije, pošteni vjernici OKG Kortes, nazvati...

La Noche Triste. Prevedeno na domaći švajcarski, noć kad je počeo genocid, klanje, najveća pljačka ikad i holokaust nad Amerike.

Tenoktitlan, to je danas inače Mehiko Siti. Sve su sravnili to katolici. Pa ne znamo ni kako je izgledao.

Naravno, u ime svete hriščanske bele rase, iako je Jesus bio middle east Jevrej, su prosuli priču narodu po Evropi kako ovi tamo u Amerike vjeruju da su pridošli belci, ni manje ni više nego jebeni BOGOVI, ej, halo. Da, dobro ste čuli. Đe ne čuli. I te Asteke zapravo vjeruju da su organizovana kriminalna grupa Kortes i ekipa zapravo bogovi koji su ih davno napustili pa trebali da se vrate, baš sa OKG Hernanom Kortesom i baš oko ove priče oko zlata, te počinju im se klanjati po Tenoktitlanu, donose im zlato, ma rubine, dijamante, sve što hoće. Toga nije bilo ni u Raju, ja da potpišem.

Ali Asteke nemaju pojma šta im ovi pakuju iz OKG. Najveći problem je što Asteke nisu učili školu. Nesu školuvali. A i nisu imali odakle. Nisu studirali metalurgiju, jer nije ni bilo metala za to. Tako Asteke imaju samo taj materijal obsidijan, vulkansko staklo, koje kače na drvo i njime se mlate po šumama sa ostalim plemenima i narodima. Ono jeste oštro, ali ne znaju za puške, pištoljove, kalašnjikove i topove koje su donijeli OKG Hernan Kortes i ostali.

Vrlo brzo se situacija drastično mijenja jer Kortes kidnapuje cara Montezumu u palati. Asteke ne znaju šta da rade. Dal da biju ove bele bogove što su sišli ili da im i dalje donose zlato. Nekom bratu tamo ispred palate prekurčilo više i baci kamenčinu na cara Montezumu koji je izašao na balkon palate, pogodi ga direkt u glavu, od čega Montezuma brzo umire. OKG Kortes shvataju da nisu više bledoliki bogovi, no ono što racionalno i objektivno jesu, lopovsko vjernički OKG, i da Asteke nisu toliko primordijalne i naivne, nego su samo imali drugačiji i neiskvaren moralni kod od OKG iskusnih lopova iz Španije. Vjerovali su u svoja bozanstva i prophecies, uzimali ih za istinu, i samo istinu, toliko da su ponekad i svoje ljude, pa i plemnstvo, zrtvovali bogovima za kišu. Za razliku od Iberije, Kastilje OKG, koja je nastala na najvećoj pljački historije, prvo na peninsuli od Jevreja i Mavara, a onda diljem široke Amerike.

Ali dockan je za nesretni narod Asteke i njihovu civilizaciju i bogove,
    sprema im se pakao, bukvalno...

OKG Kortes kreće naveče da bjezi iz famoznog grada Tenoktitlana, sa svim pokradenim zlatom i ostalim, ovi im Asteke prave sačekušu po splavovima koji vode do palate, nekoliko iz OKG bude ubijeno, zlato im ispada iz ruku u vodu, potapa im se koliko su pohlepni, jebiga, ali daleko više Asteka gine, jer obsidijan versus metal i barut. Ne ide. Pobjegne lopovsko vjernički OKG Kortes u šumu. E, nije OKG glup, prije nego su došli kod Asteka, napravili su savezništvo sa drugim plemenom koje mrzi Asteke, nije da ih mrzi kako se mrze ovi po Španiji, ali ih mrze. I tako im se obrati lopovčina Kortes i rekne im da krenu na Tenoktitlan da se biju sa Astekama. I ovi pristanu.
    Vrlo brzo bude neka bitka, Asteke naravno izgube, i bude opsada Tenoktitlana. Krvoločni lopov, vjernik katolik, Hernan Cortes, prvo postavlja artiljeriju oko grada i pravi opsadu. Asteke šansi nemaju, izolovani, gladni, jer sve su u grad morali da donose s vani, grad je bio na močvari. Bombardovanje svakodnevno, gađa se zapaljivim sredstvima jer bolje gori drvo od kojeg je infrastruktura u gradu. Ne prođe puno vremena, nakon konstantnog granatiranja grada, počne taj pozar koji zapali cio grad. I to bi bio kraj Asteka, Hernan Cortes zadovoljno gleda Tenoktitlan kako gori sav... sačeka fino da se ugasi vatra. Trijumfalno uđe u grad i krene klat preostale Asteke. Bozija volja, jel. Nedugo nakon toga krene rušit grad, cijelu civilizaciju, i pošto je pošten OKG vjernik, mora nešto uradit za svoj narod, pardon, koji narod? Napravi JEDNU KATEDRALČINU na mjesto nekadašnjih palata i hramova. Od sad ste svi hrišćani, vi što ste pretekli, ok bro?

Većina preostalih Asteka samo pobjegne dolje u Ande kod Inka, koji će isto da popiju samo od drugog OKG lika, druge katoličke poštene lopovčine Franciska Pizara. On je genocidiso Inke i Maje i te preostale Asteke.

Ah, taj Bog...oprostiće.

Odu kasnije Hernan i OKG do brodova svojih, natrpaju sve to tozla kajlama i ostalim. Vrate se u Jevropu i Kastilju, koja je do tog perioda već čista kao suza od nevjerničkih zadaha. Tih Jevreja, muslimana i hrišćanskih heretika. Naravno, čista, ali dobro napunjena kasa rojalista, pokradenom imovinom poćeranih i ubijenih. Oprostiće Bog. Svi smo naši, samo jaši.

Kortes se naoruzava svom vojskom Španije, armadu brodova dobija, topova desetine, hiljade najelitnijih vojnika dobija od vjernika katolika vladara Iberije, jer kad su svi viđeli kolko je para i zlata pokrao od Asteka, to je bilo zvek, svi su ga pošteni i skromni vjernici Španije izfinansirali za novi pohod u Amerike u ime čiste ko suza hrišćanske vere i naravno bjesomučnog pljačkanja i ubijanja svega i svačega što bude našo, samo rokaj Kortes... Dobio je i titulu od kralja Karla V, namjesnik Amerike i vratio se u pljačku i ubijanje, u ime Boga, naravno...

...

Ne opraštaj im, Gospode, znaju dobro što čine...

...

Sic semper tyrannis

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ma bio sam mlad, čito Voltaire, Rusoa i te budale. Antiteizam, ateizam... Ne znam. Ja sam jednom kad su me pitali...

Jesam li vjernik, pitaše? Malo se mislih, rekoh haj da budem centrista, onako realan, da se ne zamjerim... Agnostik, rekoh.

Od tad su me gledali kao nevjernika, i ne samo nevjernika, nego nekog ko ne treba biti ovdje među nama... Napravilo mi probleme. Zbog toga Agnostik sam maltene targetiran bio kao nepodoban za ono na šta sam krenuo da rabotam, a volio sam rabotu sa strašću i išlo mi toliko dobro da sam sve svoje vrijeme ulozio u to, i na kraju konačno samo napustio zbog stalnog targetiranja i prebacivanja oko nekih stvari, iako osim tog Agnostik nisam više nijednom spominjao religiju. Nebitno, nevjerovatno mi je i dan danas. Kad se sjetim... ali eto im tog Boga.
    Last edited by Saruman; 27-10-22 at 02:23.

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Čak i Bajaga kaže - verujem, ne verujem. Kod tebe osjećam mržnju prema religiji, a da se ne ponavljam, već sam neđe Geteovog Demijana pominjao, ono što mrziš je homo religiosus kojeg, htio, ne htio, u sebi ... (ne) njeguješ. Volter je živio u drugo vrijeme, danas ne bi ni postojao Volter. Ono, ne bi ni Ruso, ni Gete... Znaš da ne moraš da se izjašnjavaš oko nekih stvari, mada, ja bih ladno slagao na tvom mjestu, nego to sam ja, "...životinja, đavo i bog" kako Hajne jednom poluđe.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Čak i Bajaga kaže - verujem, ne verujem. Kod tebe osjećam mržnju prema religiji, a da se ne ponavljam, već sam neđe Geteovog Demijana pominjao, ono što mrziš je homo religiosus kojeg, htio, ne htio, u sebi ... (ne) njeguješ. Volter je živio u drugo vrijeme, danas ne bi ni postojao Volter. Ono, ne bi ni Ruso, ni Gete... Znaš da ne moraš da se izjašnjavaš oko nekih stvari, mada, ja bih ladno slagao na tvom mjestu, nego to sam ja, "...životinja, đavo i bog" kako Hajne jednom poluđe.
    Lako je bit dubok, dovoljno je da nas preplave sopstvene mane...Sioran.

Ma genuinely imam kompleksan odnos sa religijom, tako da sam počeo i da je izbjegavam, u svakom smislu. A ovaj rant po forumu što pišem nije napadanje Boga per se, barem iz mog ugla, nego čisto činjenično stanje i lanac događaja oko Boga i šta se tu radilo, sve podsjeća na Kandida... znaš Lajbnic je ono da zivimo u najboljem od svih mogućih svjetova. I obozavam kako ga je Voltaire isprozivao tom knjigom, bez neke raskoši u tekstu, Kandid...

Šta je optimizam? To je tvrdoglavo vjerovanje da je sve najbolje, kad je zapravo najgore.

E ljudi su stalnoj potrazi za optimizmom, jel', nećeš sad ko tetkica patetisat, a većinom to bude Bog, ta optimistična inspiracija koja im je nada. Prozivljavaju katarze, objavljuju na Youtube svoj duhovni put, uče hebrejski, aramejski, šta znam ja. Ja čestitam tim ljudima koji su se tako snašli u religiji. No međutim, ima nas koji imamo problema... logičkih, istorijskih, ličnih, kulturnih, programskih i ostalih...

Jedna od pozitivnih strana je što se puno, puno moze naučit iz religije. Znanja. Ako znaš đe da traziš i ako se moš kontrolisat da se ne samoindoktriniraš. Ima mindblowing religijskog sadrzaja za čitanje. Mimo Biblije, Kurana etc... Al moj savjet je ljudima koji ulaze u religije, ne slušajte druge vjernike ništa. Znači ništa. Svi imaju opsesisvnu potrebu da ti usade svoje neko vjerovanje ili neki pravac ili nešto. Stariji ljudi, u poznim godinama, su OK za priču, oni nemaju taj nagon...

I ako idete u religije, pro tip, pičite pravo u misticizam, ništa bukvalisti, crkveni, dzamijski, religijski centri, politički motivisani i vjerska grupisanja sa nekim govornikom, formalisti, ništa to,

samo čisti misticizam,

bilo koji, svaki je dobar, hrišćanski, islamski, jevrejski, hindu, perzijski, rastafarijanski, paganski i mnogi drugi...

19. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Slažem se. Posebno kad je misticizam u pitanju. Oprosti, nisam te baš detaljno čitao, učinje mi se zadrigli ateista.
    Pomenuću Kafkin Proces, koji sam baš skoro čitao. Ako se ne posmatra kroz prizmu kabalizma, nemoguće je shvatiti roman ispravno. Sam Kafka posjećivao je R. Stajnera, teozofa doduše, ali i teozofija, i ezoterija... sve mi je to bliže od klasičnih "vjernika". Samo hrišćanstvo nije ništa drugo nego mistika i znam (ovo će zvučat šašavo) dosta ljudi koji su imali neka... "iskustva". U stvari čim čujem da neko priča o tome, prikačim se na njega/nju i pokušavam da shvatim da li je stvarno nešto bitno u pitanju ili zabluda.
    Neko je rekao da je optimista loše obaviješten čovjek.
    Crkvu prihvatam kao i svaku drugu ljudsku organizaciju, organizacija je imperativ. Nego, da ne dužim. Inače ću i ja dobit RSI. A i misli su mi neđe drugo.

Thanks Thanks Given 
    6,613
    Thanks Thanks Received 
    6,301
    Thanked in
    2,627 Posts

Brate, nek stoji na forumu, ne mora niko da čita. Mozda će nekom trebati, ko zna, za sastav u školi na času Istorija religije.

Evo jedna veselija tema. O egzotičnim krajevima i čuvenim i časnim moreplovcima.

...Ali ni sve ovo nije sve. Legendarna OKG lopovčina, Hernan Kortes, tako se nekako u gluho doba iskrcava u daleke Amerike. Amerike nema Lovćen. Ali ima zlato, zlatne kule, preko okeana. Junačko je srce njegovo. Duša uplakana. Karlo 5 od Španije i ostala lopovsko poštena vjernička bratija brzo shvata da ti primordijalni ljudozderi u Amerike nisu zainteresovani za zlato koje im raste oko kuće, bukvalno, razasuto kao pelet. Tako grad Tenoktitlan i car Asteka, taj naivni, tragikomični Montezuma, njegova epizoda brzo dolazi... A posle nje će najciničnije, pošteni vjernici OKG Kortes, nazvati...

La Noche Triste. Prevedeno na domaći švajcarski, noć kad je počeo genocid, klanje, najveća pljačka ikad i holokaust nad Amerike.

Tenoktitlan, to je danas inače Mehiko Siti. Sve su sravnili to katolici. Pa ne znamo ni kako je izgledao.

Naravno, u ime svete hriščanske bele rase, iako je Jesus bio middle east Jevrej, su prosuli priču narodu po Evropi kako ovi tamo u Amerike vjeruju da su pridošli belci, ni manje ni više nego jebeni BOGOVI, ej, halo. Da, dobro ste čuli. Đe ne čuli. I te Asteke zapravo vjeruju da su organizovana kriminalna grupa Kortes i ekipa zapravo bogovi koji su ih davno napustili pa trebali da se vrate, baš sa OKG Hernanom Kortesom i baš oko ove priče oko zlata, te počinju im se klanjati po Tenoktitlanu, donose im zlato, ma rubine, dijamante, sve što hoće. Toga nije bilo ni u Raju, ja da potpišem.

Ali Asteke nemaju pojma šta im ovi pakuju iz OKG. Najveći problem je što Asteke nisu učili školu. Nesu školuvali. A i nisu imali odakle. Nisu studirali metalurgiju, jer nije ni bilo metala za to. Tako Asteke imaju samo taj materijal obsidijan, vulkansko staklo, koje kače na drvo i njime se mlate po šumama sa ostalim plemenima i narodima. Ono jeste oštro, ali ne znaju za puške, pištoljove, kalašnjikove i topove koje su donijeli OKG Hernan Kortes i ostali.

Vrlo brzo se situacija drastično mijenja jer Kortes kidnapuje cara Montezumu u palati. Asteke ne znaju šta da rade. Dal da biju ove bele bogove što su sišli ili da im i dalje donose zlato. Nekom bratu tamo ispred palate prekurčilo više i baci kamenčinu na cara Montezumu koji je izašao na balkon palate, pogodi ga direkt u glavu, od čega Montezuma brzo umire. OKG Kortes shvataju da nisu više bledoliki bogovi, no ono što racionalno i objektivno jesu, lopovsko vjernički OKG, i da Asteke nisu toliko primordijalne i naivne, nego su samo imali drugačiji i neiskvaren moralni kod od OKG iskusnih lopova iz Španije. Vjerovali su u svoja bozanstva i prophecies, uzimali ih za istinu, i samo istinu, toliko da su ponekad i svoje ljude, pa i plemnstvo, zrtvovali bogovima za kišu. Za razliku od Iberije, Kastilje OKG, koja je nastala na najvećoj pljački historije, prvo na peninsuli od Jevreja i Mavara, a onda diljem široke Amerike.

Ali dockan je za nesretni narod Asteke i njihovu civilizaciju i bogove,
    sprema im se pakao, bukvalno...

OKG Kortes kreće naveče da bjezi iz famoznog grada Tenoktitlana, sa svim pokradenim zlatom i ostalim, ovi im Asteke prave sačekušu po splavovima koji vode do palate, nekoliko iz OKG bude ubijeno, zlato im ispada iz ruku u vodu, potapa im se koliko su pohlepni, jebiga, ali daleko više Asteka gine, jer obsidijan versus metal i barut. Ne ide. Pobjegne lopovsko vjernički OKG Kortes u šumu. E, nije OKG glup, prije nego su došli kod Asteka, napravili su savezništvo sa drugim plemenom koje mrzi Asteke, nije da ih mrzi kako se mrze ovi po Španiji, ali ih mrze. I tako im se obrati lopovčina Kortes i rekne im da krenu na Tenoktitlan da se biju sa Astekama. I ovi pristanu.
    Vrlo brzo bude neka bitka, Asteke naravno izgube, i bude opsada Tenoktitlana. Krvoločni lopov, vjernik katolik, Hernan Cortes, prvo postavlja artiljeriju oko grada i pravi opsadu. Asteke šansi nemaju, izolovani, gladni, jer sve su u grad morali da donose s vani, grad je bio na močvari. Bombardovanje svakodnevno, gađa se zapaljivim sredstvima jer bolje gori drvo od kojeg je infrastruktura u gradu. Ne prođe puno vremena, nakon konstantnog granatiranja grada, počne taj pozar koji zapali cio grad. I to bi bio kraj Asteka, Hernan Cortes zadovoljno gleda Tenoktitlan kako gori sav... sačeka fino da se ugasi vatra. Trijumfalno uđe u grad i krene klat preostale Asteke. Bozija volja, jel. Nedugo nakon toga krene rušit grad, cijelu civilizaciju, i pošto je pošten OKG vjernik, mora nešto uradit za svoj narod, pardon, koji narod? Napravi JEDNU KATEDRALČINU na mjesto nekadašnjih palata i hramova. Od sad ste svi hrišćani, vi što ste pretekli, ok bro?

Većina preostalih Asteka samo pobjegne dolje u Ande kod Inka, koji će isto da popiju samo od drugog OKG lika, druge katoličke poštene lopovčine Franciska Pizara. On je genocidiso Inke i Maje i te preostale Asteke.

Ah, taj Bog...oprostiće.

Odu kasnije Hernan i OKG do brodova svojih, natrpaju sve to tozla kajlama i ostalim. Vrate se u Jevropu i Kastilju, koja je do tog perioda već čista kao suza od nevjerničkih zadaha. Tih Jevreja, muslimana i hrišćanskih heretika. Naravno, čista, ali dobro napunjena kasa rojalista, pokradenom imovinom poćeranih i ubijenih. Oprostiće Bog. Svi smo naši, samo jaši.

Kortes se naoruzava svom vojskom Španije, armadu brodova dobija, topova desetine, hiljade najelitnijih vojnika dobija od vjernika katolika vladara Iberije, jer kad su svi viđeli kolko je para i zlata pokrao od Asteka, to je bilo zvek, svi su ga pošteni i skromni vjernici Španije izfinansirali za novi pohod u Amerike u ime čiste ko suza hrišćanske vere i naravno bjesomučnog pljačkanja i ubijanja svega i svačega što bude našo, samo rokaj Kortes... Dobio je i titulu od kralja Karla V, namjesnik Amerike i vratio se u pljačku i ubijanje, u ime Boga, naravno...

...

Ne opraštaj im, Gospode, znaju dobro što čine...

...

Sic semper tyrannis
    Samo da se doda da Kortes i da nista nije radio pokorio bi i opljackao Asteke, jer na podrucju Amerike virusi i bolesti koji su bili u Evropi nisu bili poznati. Nauka ne moze precizno da odredi koliko su bolesti donesene na njihovo tlo bile pogubne - procenti idu od 80-90%. Svakako, genocid koji je Cortes pocinio je i dalje genocid.

Prije par godina je bila situacija gdje su "otkrili" domorodacko pleme u juznoj Americi koje nije imalo dodirnih tacaka sa civilizacijom i pitanje kontakta je izazvalo zustre reakcije, baz zbog prenosenja zaraznih bolesti na koje pleme nije imuno. Ne znam je li u medjuvremenu sto promijenjeno, ali kontakt sa tim plemenom bio je iskljucivo putem kamera i fotografija.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Jesu li Asteci oni što su najviše žrtvovali ljude i bili kanibali? A što da nije nikad Kortes poša tamo i ponio viruse, koliko bi ta civilizacija opstala? Meni se čini da su oni dobro prošli, pas svakoji svoje breme nosi, dosta su prenijeli svojih gena

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Historiju pišu pobjednici. Iako je vjerovatnoća velika da su prinosili ljudske zrtve. Šta ako su rani organizovani kriminalci iz Španije i Evrope, prosto po nalogu Pape, inače glavnog fabrikanta svega, od ko zna kakvih bula do papirusa. Konkvistadori izfabrikovali cijelu priču da moralno opravdaju daljnji imperijalizam i pljačku. Sigurno nije bilo u tom obimu u kom bi značajnije uticalo na društvo., ili uopšte uticalo na društvo na način da remeti standard društva. Oni su gradili ogromne piramide, imali kalendar, računanje, hramove, puni dragulja i zlata, navodnjavanje, i sve ostalo potrebno za civilizaciju, nisu umobolni. Za razliku od toga, danas većina svjetskih vlada ubija svoje stanovništvo, ne baš na astečki način vađenjem srca na piramidi, ali niko se nešto ne sjekira oko toga. Evo drzava ti prodaje cigare, a na njih piše, ubićemo te. I ti ih kupuješ.

I da, teorija o virusima i boginjama koje su pokosile Asteke i ostale domoroce, prilično je kontroverzna. Mi nemamo mnogo dokaza iz tog perioda da zaključimo. Tamo je bio totalni medijski, jel, mrak dok su konkvistadori etnički čistili i pljačkali. Sigurno da nisu u Evropu slali pisma koliko su ubili i kojeg dana...

Druga teorija je, prosto, domoroci su imali opsidijanske mačeve, koji ništa ne mogu čeliku, i vladalo je dugogodišnje klanje. Ima dosta info i o tome. Ali bi conquistadori kriminalci izgleda da izađu iz čitave priče, kao nehat... greška. A Tenoktitlan je nehat, virus? Pa stotinu hiljada je ubijeno tu i okolici topovima i puškama.

Kome ide u prilog boginje i virusi? Pa ta teorija prosto abolira cijeli genocid, pljačku koja se tamo desila. Jer ono, šta mi tu mozemo? Majka priroda.

Obzirom koliko je nekad bilo lako manipulisati i kontrolisati protok informacija, ništa me ne bi začudilo oko fabrikovane historije. Nekad je bilo 5 poštara i to je to. Papa je znao svako pismo.

Mi ni u WW2 Aushwitz Treblinka, a ni u 1995. u Srebrenici, navodno pojma nismo imali da se tamo ubjaju ljudi. (Međunarodna zajenica)

Oni ih natrpali u kamp u Srebrenici, i cijeli svijet vidi očima da će počet pucat, onaj holandski brko, klošar, prima poklone za zenu.

A tek onda sekundarne, tercijarne grobnice... E ako je to prošlo u sred Evrope i doba satelita, špijuna, CIA.

Šta reći konkvistadorima? Ma jašta pobili ih virusi, prije će bit da su ih bacali u neke jame sve redom.

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

U svakom anarhisti čuči zbunjeni diktator - Benito Mussolini
    Ah, sumnjam da je Duče ovo rekao, možda i jeste, ali kad je rekao "da, što su komplikovaniji oblici civilizacije, to mora više da se ograničava sloboda pojedinca" bio je, ne u pravu, ali proročki zvučao jeste. Od kanibalizma, preko lomača, konc. logora, logora za prevaspitavanje do cancel kulture. Ko bi sad pojeo nekoga pa da ćemo odma uć u EU.

Thanks Thanks Given 
    6,613
    Thanks Thanks Received 
    6,301
    Thanked in
    2,627 Posts

Jesu li Asteci oni što su najviše žrtvovali ljude i bili kanibali? A što da nije nikad Kortes poša tamo i ponio viruse, koliko bi ta civilizacija opstala? Meni se čini da su oni dobro prošli, pas svakoji svoje breme nosi, dosta su prenijeli svojih gena
    Dokle god bi bila izolovana od ostatka Evrope ili Azije potrajala bi do tog prvog kontakta. Opet bi im presudili virusi, oruzje ili oboje.

Historiju pišu pobjednici. Iako je vjerovatnoća velika da su prinosili ljudske zrtve. Šta ako su rani organizovani kriminalci iz Španije i Evrope, prosto po nalogu Pape, inače glavnog fabrikanta svega, od ko zna kakvih bula do papirusa. Konkvistadori izfabrikovali cijelu priču da moralno opravdaju daljnji imperijalizam i pljačku. Sigurno nije bilo u tom obimu u kom bi značajnije uticalo na društvo., ili uopšte uticalo na društvo na način da remeti standard društva. Oni su gradili ogromne piramide, imali kalendar, računanje, hramove, puni dragulja i zlata, navodnjavanje, i sve ostalo potrebno za civilizaciju, nisu umobolni. Za razliku od toga, danas većina svjetskih vlada ubija svoje stanovništvo, ne baš na astečki način vađenjem srca na piramidi, ali niko se nešto ne sjekira oko toga. Evo drzava ti prodaje cigare, a na njih piše, ubićemo te. I ti ih kupuješ.

I da, teorija o virusima i boginjama koje su pokosile Asteke i ostale domoroce, prilično je kontroverzna. Mi nemamo mnogo dokaza iz tog perioda da zaključimo. Tamo je bio totalni medijski, jel, mrak dok su konkvistadori etnički čistili i pljačkali. Sigurno da nisu u Evropu slali pisma koliko su ubili i kojeg dana...

Druga teorija je, prosto, domoroci su imali opsidijanske mačeve, koji ništa ne mogu čeliku, i vladalo je dugogodišnje klanje. Ima dosta info i o tome. Ali bi conquistadori kriminalci izgleda da izađu iz čitave priče, kao nehat... greška. A Tenoktitlan je nehat, virus? Pa stotinu hiljada je ubijeno tu i okolici topovima i puškama.

Kome ide u prilog boginje i virusi? Pa ta teorija prosto abolira cijeli genocid, pljačku koja se tamo desila. Jer ono, šta mi tu mozemo? Majka priroda.
    Ali to nije teorija... Indijanska plemena su takodje bila desetkovana zbog istih stvari. Svakako ne abolira ono sto se desilo. I svakako ne bih rekao da je, u slucaju Asteka, religija bila primarni motiv za genocid.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

26. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by brutajle View Post
    Bogovi su to za tebe?

Praštaj Antares, ne mogu više o toj temi, jer ako krenemo u kolonijalizam, rabbit hole, a nije tema.

Samo sam dao 2, 3 primjera čovjeku koji me pitao dal su Kami i Sartr bogovi.

Pa bio je i ona genocidaška lopovčina Hernan Cortes bog za Asteke, vidiš, a ja bih, za razliku od Asteka, bio skeptičan dal su Kami i Sartr bogovi, jer bi me mogla stić sudbina Asteka, imam kao i oni, samo obsidijan od materijala, a i ti isto vjerovatno, kontaš buraz...

Ko zna? Mozda i jesu? Ili pak nisu? To mora neka vrhovna institucija da potvrdi tamo papirom, neki vrhovni sud da presudi, neki halifa da proglasi, papa da izda bulu, patrijaršija da usvoji, neka politička partija ili politbiro rezolucija... naravno, sve to mora ispratit neki Informbiro ili Inkvizicija, da se utvrdi jel ispravno vjerujemo da je Kami bog ili boziji sin, mozda, a Sartr, boziji poslanik, i tako će nam mozda poturat ispred vrata, da ne čitamo neki filozofski kosher, kao Jevrejima slaninu, neke egzistencijalističke tekstove po vratima lijepit mozda, da se uvjere da smo pravi pravcati egzistencijalisti, a Kami boziji sin i Sartr poslanik, a svi ćemo imati Sartrovu Mučninu na policama kao bibliju, i Kamijevog Stranca i Mit o Sizifu naučiti napamet kao Kuran. Inkvizitori će provjeravat da ne čitamo neke idealiste, nihilističke, Nietzcheove, ne daj Boze, Sioranove pesimistčke... ako nađu, da nas vode na torturu, đe ćemo čitat Egzistencijalizam i Marksizam od Sartra po cijeli dan, da naučimo napamet, dok ispravno ne poverujemo u ono što treba i moramo da vjerujemo, budemo pravi, potpuni vjernici, po mjeri Inkvizicije.

A GDE JE PEČAT?

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

U svakom anarhisti čuči zbunjeni diktator - Benito Mussolini
    Ah, sumnjam da je Duče ovo rekao, možda i jeste, ali kad je rekao "da, što su komplikovaniji oblici civilizacije, to mora više da se ograničava sloboda pojedinca" bio je, ne u pravu, ali proročki zvučao jeste. Od kanibalizma, preko lomača, konc. logora, logora za prevaspitavanje do cancel kulture. Ko bi sad pojeo nekoga pa da ćemo odma uć u EU.
    Ne znam da li je rekao, ali neko od njegovih mu je onda poturio na internet. Jer se često taj citat nalazi.

Vjeruješ li da je anarhizam uopšte moguć? Posle svih milenijuma historije, gdje je objektivno i činjenično potpuno dokazano da drzava, religijske vodje i vladari, bilo koji, prosto uvijek vode neminovno u propast, bez obzira koliko obećavali, bili dobri ili loši. To je neminovna dijalektika.

Da li je neki tip libertarijanskog, anarhističkog društva uopšte moguć? S obzirom na snagu današnje drzave i aparata, svjetske, taj se pokušaj neće desit još 1000 godina. Radije idemo ka nekoj svemoćnoj globalnoj imperiji podijeljenoj na geografske regione kao u Orvelovoj 1984, distopijskoj.

Libertarijanci i anarhisti kritikuju komuniste zbog diktature proleterijata i drzave. Pa u teoriji SSSR blage veze s komunizmom nema, to je bila superdrzava i kontrola, a komunizam finale - smrt drzave i praktično ljevicarski libertarijanizam, sa malo korigovanja, u svom finalnom obliku.

I tako libertarijanci vole neovisnost od drzave, ali se fataju telefona i zovu policiju kad ih neko napadne, jel'.

E taj monopol sile i naravno, neminovnost postojanja politicke klase ubija svaku, ama svaku utopisticku ideju u startu.

A demokratija... samo nek je zdravo, valjda je ona jedini mogući kompromis sa ljudskom prirodom.
    Ma koliko je Sokrat i ostali grčki filozofi smatrali najgorim sistemom za ljude.

Problem nije demokratija, problem je REPREZENTATIVNA demokratija.
    Čista pure i izvorna demokratija bi riješila naše zalbe oko demokratije jer bi eliminisala političku klasu djelimično
    a dala mnogo veću političku moć ljudima... A sve posljedice čiste demokratije bi snosili sami ljudi, svak lično.
    Pa i to ako bi čista demokratija odvela u pravac u tiraniju. Kao kod Grka.

Mada ne izgleda mi realno da se cijelo društvo uključi u politiku i glasa ovo, ono... Ali onda se reprezentativna politika bavi tobom i mobiliše te i pošalje u Donjeck da gineš.

Putin je izabran demokratski, na legitimnim izborima... Xi je izglasan delagtima... Sjeverna Koreja je u nazivu demokratska...

Jes da nije tema, ali istovremeno i jeste.

Demokratija - vrsta vjerovanja, kao i ateizam i teizam.

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Prije nekih 10-ak godina i ja sam se oduševljavao libertarijancima, sad me blam. Mislim da ne idemo ka globalnoj državi, tj. idemo, ali prije će se raspast države kakve znamo. Mi još jašemo na talasu Napoleonove, pa onda Hitlerove, ujedinjene Evrope.
    Milo je biran na izborima, Slobo, Dodik... kako reče B. Levi, iako je pr*a u gaće, "vi živite u demokraturi", kad su ga ono napali tortom.
    Last edited by Raulio; 28-10-22 at 19:35.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Prije nekih 10-ak godina i ja sam se oduševljavao libertarijancima, sad me blam. Mislim da ne idemo ka globalnoj državi, tj. idemo, ali prije će se raspast države kakve znamo. Mi još jašemo na talasu Napoleonove, pa onda Hitlerove, ujedinjene Evrope.
    Milo je biran na izborima, Slobo, Dodik... kako reče B. Levi, iako je pr*a u gaće, "vi živite u demokraturi", kad su ga ono napali tortom.

Ja sam jedno vrijeme imao tu fix ideju, da je Karl Marx pogriješio, ne moze se doći do besklasnog društva na način da se klase prosto nekim dekretom drzavne diktature ukinu, to je nemoguće zbog političke klase koja neminovno postaje i socijalna, ekonomska jel... S obzirom na nove brojne informatičke tehnologije i metaverse, i dok su se ljudi do skora nadali Web3 projektu, koji mozda i opet ozivi jednog dana... Da bi se postiglo kvazi besklasno društvo, treba stvoriti milion klasa, ali one tada gube tradicionalno značenje u sistemu. Nisu više dio vertikalne piramide nego horizontalno saće pčela, ćelija u sistemu. Toliko klasa da se klasni pojam upper middle low potpuno izgubi i nestane u tim klasama. A to bi uradili snaznom diversifikacijom i decentralizacijom ekonomije, u osnovi, ne politike, drzava bi bila formalnost i ne bi se miješala u zaseban sistem ekonomije, njena pitanja bi bila etika i sigurnost i to...Taj milionski klasni sistem bio praktično horizontalan po svojem ekonomskom ali glavnije socijalnom outcomeu po percepciji, ne vertikalan, kao dosad u kapitalizmu, gdje je neko ko ima para bogat, a ko nema siromašan, prema percepciji kapitalizma. Blockhain voting čiste demokratije bi se uveo u svakom od tih ekonomskih projekata gdje bi svi radnici imali digitalni sindikat, odnosno svoj board, a projekat ne bi imao 1 vlasnika nego zajednički partikularne klase, i preko smartfona blockchainom jednostavno glasali svoj plan za naredni period. Plan svoje klase, da kazem. A ta klasa bi bila vezana za konkretan projekat, odnosno ekonomsku aktivnost ili rečeno tu techfirmu, tako da se ne dodiruje sa suprotnim klasama, iz suprotnih projekata u ekonomiji, iako bi transfer bio moguć. Decentralizacija bi bila radikalna a diversifikacija do te mjere da bi to bile blockchain projekti i firme od po 5, 10, 20 ljudi... I još vaznije, kako je ekonomski sistem odvojen tada od drzave, kao zaseban, postojala bi kohezija između svih tih diversifikovanih projekata da rade i individualno ali i kolektivno. Ekonomski plan kolektivnog bi se usvajao zajedničkim glasanjem svake klase, kao neki kongres, na 5 ili 10 godina. Zvuči komunistički, ali nije, ljudi bi zapravo radili ono što vole. A tehnologija blockchaina je toliko potencijalno moćna da sve to ostvari, iako su je dosad sveli na čistu manipulaciju valutama poput Bitcoina. Naravno, društvo se mora informatički opismenit za to, međutim, tu bi bili i pekari i developeri, ali i milion drugih oblika rada, robotike, svih oblika tehnologija, industrija, bio, i tako... svih trenutnih, ali bi se dodavali još hiljade... Tako da na kraju, prosto, ljudi koji rade ono što vole, makar to bilo pravljenje rubikovih kockica, oni imaju sindikat i plan rada te svoje zajednice i blockchain riješavaju sve. Pošto nema drzave da djeluje u sistemu, ekonomski sistem sam ima svoje regulative koje su fluidne, i one su isto izglasane direktnom demokratijom. Znači svaki čovjek jednako učestvuje i tu se gubi pojam i percepcija kako neko ima više para, neko manje, jer nema svrhe za tim, postoji milijardu opcija koje zeliš raditi. Valuta bi mogla biti tako da svaki projekat ima svoje tokene koji bi mogli u nekoj varijanti da izađu na lokalnu berzu i ako zele definišu kako će sam proces funkcionisati, ili prosto sam ekonomski sistem ima 1 jedinstvenu kriptovalutu. To bi se razmotrilo. To je već doba 7G mreze i informacije lete brzinom svjetlosti, a šta je sve moguće postići uz AI, Machine Learning, Deep Learning i sa idejama i Web3 projektima pa Quantum Computing o kom se govori, to bi bilo nešto, barem u teoriji, nešto revolucionarno, svakako... bez drzavnog uticaja, ekonomija bi imala toliko mogućnosti da kreira bezbroj projekata koji bi mogli da se razvijaju, da se daju na glasanje i jednako učestvuje. Funkcionisalo bi kao košnica pčela, saće, vizuelno. Svaka ta klasa bi bila 1 pčela. Sistem bi morao bit transnacionalan za tako nešto, jer trgovina sa drugim istim takvim sistemima bi zahtjevala još manju ulogu drzave, pa i fizičke granice ukinute. Neka nova decentralizovana globalizacija i ekonomija ljudi kroz digitalne sindikate, kroz čistu demokratiju blockchain votina i košnica pčela efekat horizontalnog outcome socijalnog statusa, a finansijkog, pa član si svoje košnice, sami glasate svoje tokene i određujete desetogodišnji plan. Sa lokalnim kripto berzama i tokenizacijom čak i kuća, moglo bi da se napravi boom od nekretnina, načina proizvodnje, percepcije vrijednosti nečega, bez obzira jel to soft asset ili hard asset, ti pojmovi bi nestali, ali znamo šta je hrana, međutim to ne znači da treba ostati na hrani kao jedinom assetu, danas zele da vrate hard asset ekonomiju 19. stoljeća. U konačnici, to bi bio istovremeno i decentralizovan ali i distributed sistem, jer bi morao imati specifične regulativne, distributivne tačke sistema, međutim one ne bile fiksne tako da ih mora neka drzava mijenjat u parlamentu, 7G mreza bi to riješavala za 1 minut. Ali...

Ova dječačka teorija moja blockhain, čista demokratija i ekonomija, Utopija horizontalnog klasnog društva bi naravno srušila IMF, Banke, MMF, Goldman Sachs, JP Morgan i ekipu političare i političke partije, nacionalizme, profitere, mafiju i ostalu bratiju, kao i sam kapitalizam i sve njegove poluge, načine špekulacija, pravljenje para od para, bez pokrića štampanje, Wall Street. Jer ovo bi bio i hard asset, i soft asset, ali bi se pojmovi izgubili eventually kroz tokenizaciju asseta i redefinisanje mnogih aspekata samog sistema, ali fluidnost bi omogućila nevjerovatnu brzinu riješavanja i distribuciju. Ko moze da kaze da pravljenje običnih rubikovih kocki nije hard asset industrija? Pa u tom sistemu bi se glasalo i o samoj percepciji asseta, ali decentralizovano i direktno. Nema middle mana, političara i banaka...Osim toga, ovo bi tako transformisalo realnost i vrijednosti, klasni pojam, da bi se postigao taj efekat percepcije besklasnosti o kojoj se više ni ne teoretiše, jer nema piramide više. Socijalni outcome bi bio engagement čitavog društva u ekonomiji, srećni ljudi koji rade poslove koje vole, učestvuju jednako po moći u svom projektu, a socijalno potpuno nebitno ko je koja klasa, jer je nestala ta antička percepcija sa smanjenom drzavom, bez granica i transnacionalnim razmjenama. Nema šta neki političar ili drzava da mi obećava radno mjesto...Stvorili bismo ih milion sami.

Kultura, sport i sve ostalo bi bilo dio samog sistema I kreacija tako da...

Tako da se ne nadam ništa... 7G mreza...

Ali, lijepo je sanjati ponekad o tome...

Nek bude i ovo dio teme - Vrsta vjerovanja...

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Moram ovo kasnije pažljivije pročitati ali teško, ideja genijalna. Bravo.
    Dok pročitam ovo, što misliš, ako ti nije muka odgovarat, o klasnim podjelama, razlikama, u Indiji. Gledao sam interesantan Netflix film o nekom manijaku iz Delhija, ali ni je zanimljivija bila njihova društvena organizacija.
    Da pojednostavimo, može li društvo bit uspješno bez hijerarhije i klasnih podjela?

Thanks Thanks Given 
    1,175
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    521 Posts

Socijalisti vjeruju u dvije stvari, apsolutno različite i možda čak i kontradiktorne: slobodu i organizaciju. (Halevi)
    Kako bi izgledale buduće države? Atrofirana sposobnost donošenja sopstvenih odluka, mišljenja svojom glavom (inače osta bez posla, bez kreditne kartice, u zatvor) i truljenje moralnog tkiva, koje, kakvo je da je, drži društvo na okupu.
    Takve države možda su zamišljene u nekim mudrim glavama (tj. takva država), ali nećemo stić do tamo. Onaj sukob s početka posta, između slobode i organizacije, neće to dozvoliti. Međutim, pošto sam pomalo upućen u nivoe Iq-a na zapadu, kao i kod nas (naime, tendencija izjednačavanja, mi rastemo, oni padaju, ukratko) možda se i ostvari Lenjinova vizija iz 1917.-te, čitavo društvo će postati jedna kancelarija i jedna fabrika, svi će isto raditi i biti isto plaćeni. Ko to vjeruje treba mu medalju dat.

Page 24 of 47 FirstFirst ... 1420212223242526272834 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)