Originally Posted by
Ostoja
Apsolutno se slazem. Ova bruka od rezultata moze biti samo incident, koji moze da sluzi kao ilustracija generalno loseg stanja u CG obrazovanju. Dao sam pimjer Estonije, koja je, pretpotstavljam, primijenila recept Finske, koja je napravila revoluciju u obrazovanju nudeci odlicne uslove nastavnom osoblju od osnovne skole pa navise. To je za rezultat imalo da su najkvalitetniji mladi ljudi birali profesiju u obrazovanju, a to je dalo rezultat u visokom kvalitetu obrazovanja. To se dalje odrazilo i na ekonomski uspjeh Finske. Nije Nokia pala s neba.
Mozda da za pocetak uporedimo nas sa nekom od drugih postkomunistickih zemalja, a ne sa Finskom, Norveskom itd... Plus, za razliku od Estonije, Crna Gora je okruzena Balkancima, samim tim smo odma u losijem polozaju
Salu na stranu, devedesete i politicari su nas u najbolju ruku stagnirali. Vjerujem da bi ulaganje nekom gigantu iz IT sfere na nasem prostoru donijelo odlicne rezultate i da bi se brzo nasao kadar sposoban da radi, napreduje i dodje do nekih inovacija. Nisu Balkanci zatucani i nesposobni.

Originally Posted by
Ostoja
Mislim da kvalitet obrazovanja kod nas nije bio toliko los ranije, ali je s ukupnom krizom nakon devedestih, doslo i do pada kvaliteta u obrazovanju. To ima veze i s posrnucem kriterijuma vrijednosti i s generalnim prefeririranjem ka "precicama", sto ide na ustrb znanja. Nasi djaci su "strucnjaci" za bubice i prepisivanja, vise se cijene "mangupi" nego vrijedni djaci. Na kojem mjestu u svijetu je nas drzavni univerzitet? Ako nemate dobar univrzitet, ne mozete imati dobre strucnjake. A za unapredjenje obrazovanja potrebno je mnogo vise uloziti u obrazovanje, kao sto su to uradile Finska i Estonija. Nazalost, obrazovanje je politicarima samo deklarativno bitno. Strucnjaci ne padaju s neba. Bez kvalitetng obrazovanja Crna Gora ne moze biti ekonomski uspjesna zemlja. Osim ako se zeli nesto ucariti na svercu. To nije zdravo. I ne moze da traje dugo.
Problem naseg obrazovanja pocinje od osnovne skole, dovodjenje roditelja da srede jedinicu kos profesora, vezama, kumstvima, poznanicima i ostalim stvarima. Mala smo sredina, za dosta se stvari moze pronac neko, a ako se krene od osnovne skole zna se kako ce ici dalje. Jos kad se doda - profesori mrze moje dijete, to je dobitna kombinacija. Mada je ovo sve vec ispricano na forumu kad se potegnu ove teme, cini mi se tacno jednom godisnje.
A univerziteta imamo dovojlno i to dovoljno nepotrebnih. Dosta privatnih univerziteta, koji osim diplome sa kojom realno mozes da obrises dupe ako te nije sramota da je zakacis na zid ili sahranis u onu tubu, donosi i prednsot pri zaposljenju na drzavnoj sisi.
Opet, nije ni fakultet mjerilo znanja, tako govore svi koji nisu zavrsili fakultete. Iako su mnogi uzeli Mickey-a na zub, u pravu je bio za jedno - nas narod bi mogao da ucini dosta u ovoj digitalnoj eri, samo da ima ko da nas se sjeti.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Bookmarks