Znači ulazi se u OB, pozdravljamo se sa EU, Vučić postaje kralj regiona, Abazović mali od palube, a dps-ovci parazitiraju po dubini.
Može li mi netko reći hoće li obični građani imat kakvog boljitka od ovog scenarija i zašto ne?
ОБ је за сад само име.Нико не зна о чему се конкретно ту ради.
Ако то значи олакшице за теретни транспорт, онда је то ок.
Ако то значи царинску унију и слободно кретање људи у смислу да се Трајче из Велеса, може преселити у Бар и започети рад, без да му се изда радна или боравишна дозвола, као да се у Скопље преселио, онда то значи крај ЕУ интеграција, барем док сви заједно тамо не уђемо а то је са једном аутократијом у Србији, хаосом у БиХ, наелектрисањем на Косову на веома дугом штапу.
Ме може се трчати из једне заједнице у другу и у пар година прекидати односи, да би се успостављали нови.
Најбоље ријешење је да будемо чланица ЕУ ако може јуче.
Last edited by BAR; 09-07-22 at 11:47.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Demokrate nece rusiti vladu zbog TU, nego zbog izbora. Do sada su 1000x rekli sta misle o ovoj vladi, vecinu dok jos nije ni pocela da radi. Apsolutno nista se nije promijenilo sa time sto su potpisali ugovor koji je odavno trebao biti potpisan, samo su se jos vise srozali drugim potezima.
To sto bi je SDP i mozda DPS rusili samo zbog TU je njihova stvar.
Sent from my phone
Poput SKOJ-a, habitualno nemas blagu predstavu o cemu se radi, ali te to ne sprjecava da lupetas. Osim EU zvanicnika, nije slucajnost sto je svako, apsolutno svako ko se iole razumije u proces EU integracija upozoravao da se ovakav ugovor ne potpisuje.
I ne, nije isti kao i ugovori koji CG ima sa ostalim vjerskim zajednicama. Da je isti, bio bi davno potpisan. Dovoljno je receno o razlikama i sustinskim problemima koje te razlike stvaraju.
Look upon my works ye mighty and this pear...
Problem je sto ce odavde dosta njih poci za Srbiju, pogotovo ljudi koji rade u IT-u. Drugi problem je sto tako ne rjesavamo nasu nezaposlenost, sustina je da nasi ljudi ostanu i da nasi ljudi rade odje, ne ide nam u prilog da neko dodje odje da radi i da te pare posle iznese iz drzave. Medjutim, kad bi se olaksao transport dobara imali bi manje cijene, naravno ni to ne bi dzabe doslo pa mislim da bi nasi proizvodjaci(u poljoprivredi) nastradali ali mora se nesto cinjeti svakako.
Kako se tačno smanjuje cijena transporta ulaskom u OB?
Za IT strucnjake ne znam ali majstori,moleri su svi u Beogradu jer rade za 3.5 eura po kvadratu najnize, tehnike od 15,20 eura po kvadratu saharu prslu....
ovaj OB je politicko samoubistvo Vucica tj korak ka priznavanju Kosova a mi naravno da cemo uzeti od ovog najbolje jeftinu kvalitetnu HRANU na narod jer nemamo proizvodnju poljoprivrednu a i sve i da oces da proizvodis nemas kome da prodas muku mucis sa prodajom dodjes u Ideu kupujes grcki mladi krompir tursku lubenicu spansku salatu pih.
sad sto svi oce u EU na trziste rada opet TA EU trazi da joj se plati clanarina ? od čega? putarina?.....
Realno OB za par godina a EU za 15 pa nek obecavaju escobar ranka mile i ostali tuto fruti sekretari da smo sledeci za 4 godine nazalost ne vjerujem!!! ni ja ni bilo ko normalni u ovoj zemlji
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Fun fact
...
Nema ovđe nade za CG dok DPS sam ne ode preko 40%
Love, peace and respect.
Ako sam ja dobro shvatio naš bistri premijer je objasnio da Otvoreni Balkan ukida šverc jer "kad nema granica nema šverca". Nije mi jasno kako ovo ne objasni američkim predsjednicima no razne službe tamo potrošiše decenije i stotine milijardi da doakaju Sinaloi, Huarezu, Thiuani i ostalim narko kartelima.
Umjesto da ukinu granicu sa Meksikom i droga jednostavno nestane.
Al dobro, nema smisla sprdati se imbecilnosti našeg premijera. Nije, u krajnjem, humano tako se odnositi prema osobama sa mentalnim smetnjama.
Koliko ja shvatam mi sa OB pravimo savez sa državama koje imaju ekstremno korumpirane lidere Vučića i Ramu koji jašu 10+ godina, kao što je Milo kod nas. Pravi evropski put! Valjda će nam nešto dobro prijenut od njih.
I tako, našim forumašima ne smetaju savezi sa korumpiranim stabilokratama Vučićem i Ramom, a naravno, žuljao ih je Milo.
A jes, Vučić i Rama su tu privremeno, samo što ih nisu skinuli birači. Važi...
Al dobro, razočmarani uraši odjednom nisu više toliko rezignirani, čime se crkvi malo u knopr punulo.
Mali spam "nema granica nema šverca" podsjeća me na onaj vic kad dijete bez ruku traži majci da mu doda bombon.
Majka mu kaže da uzme sam. Dijete kaže "mama nemam ruke", a mama odgovori "nema ruku, nema bombonjere"
Last edited by Gagarin; 09-07-22 at 14:37.
Tko leti, vrijedi...
Što se tiče ovih iz IT, oni mogu i sad u svako doba otići u Srbiju, Njemačku i gdje god požele. Svudje će dobiti radnu dozvolu bez problema ako ičemu vrijedi njegovo IT znanje.
Isto kao što i neki Trajče iz Velesa i sad može slobodno doći i potražiti posao u Crnoj Gori, a u Crnoj Gori posao možeš tražiti samo u turističkom sektoru tokom sezone.
Da traži poso u EPCG, ne vrijedi mu. Nema štelu, nema pravo glasa na izborima.
Ako se dopadne gazdi nekog hotela recimo i ako se dogovore oko uslova, gazda će mu završiti radnu dozvolu dok si reko dojč.
Znači, razlika u odnosu na OB je samo što gazda mora malo da se iscima i završi radnu dozvolu, što zaista ne mislim da im je neki problem.
Ideja da ljudi ostanu u svojoj zemlji i da rade u njoj je genijalna, samo što je treba malo razraditi i bliže definisati.
Ako to podrazumijeva da svi rade u državnom sektoru, onda to ništa ne valja.
Znači, Crnoj Gori su potrebne investicije u proizvodnju, kako bi diverzifikovala svoju privredu, bustovala BDP, smanjila katastrofalan uvozno-izvozni deficit i na kraju krajeva ponudila ljudima da rade nešto drugo sem u uslužnim delatnostima i javnom sektoru.
Ali pravi investitori hoće sredjenu infrastrukturu, ako je moguće neke državne subvencije, tržište, mekane granice i kvalifikovanu radnu snagu.
Slabo toga u Crnoj Gori ima, pa se nemojte čuditi što nema ni investitora.
Neće ih biti ni sutra da se udje u EU.
OB je šansa da se stvari u tom pogledu bar malo pomaknu sa mrtve tačke.
Znate li kad će Crna Gora biti ka Monako?
Kad sve oko nje bude more i Francuska.
Mogu ovi upisi komotno i na temu Otvorenog Balkana.
Ne podrazumijeva.
Kamioni će čekati na terminalu kao i do sad.
U suštini je riječ o robi koja zahtjeva fitosanitarne i druge inspekcije i njihovu dozvolu. A to je uglavnom u pitanju hrana.
E taj transport čeka i po dva-tri dana na granici i to naravno značajno uvećava cijenu transporta.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks