Pogrešan post sam citirao, trebalo je onaj koji je napisao @Buva+gacce
Nebitno.
Za koga najbolje rješenje? Zarad mira neka mu Austrija, ma i Sudeska oblast... Čuj samo to, evo mu cijela Čehoslovačka, samo da je mir, to je najbolje... ipak, Poljska bi ,,crvena linija". Poslije Ukrajne ide Moldavija, a poslije...? Neke paralele se prosto nameću. Da, neće se ići na poniženje Rusije (čak i ako bude takva situacija na terenu), opet zbog iskustva poslije prvog svjetskog rata (i uslovima koje je imala tadašnja Njemačka) da se opet ne bi povukle neke paralele.
Mletačka republika (vrlo moćna, da napomenem) se predala Napoleonu da bi sačuvala živote građana i svoje gradove (Veneciju naročito), što se smatra jednim od najhumanijih gestova u istoriji ratovanja, ali nikome poslije toga nije palo na pamet da obnavlja Mletačku republiku (ne računam ono što je bulaznio Novak Kilibarda oko Dubrovačke republike početkom devedesetih), prosto je zbrisana. Od tada prosta predaja u ratu, bez pokušaja borbe nikada i nikome nije opcija jer to znači da te zemlje više nema. Ako se izgubi u borbi ta klica otpora (obnove) uvijek ostaje. Zato recimo, dan danas ima i Crne Gore, bila je poražena i predavala se, ali nikada bez borbe.
Suština je u odbrani.
Što se broja poginulih tiče, i jedna i druga strana objavljuju podatke druge strane i trenutno (po tim izveštajima) i kod Ukrajinaca i kod Rusa ima po 30.000 (približno) poginulih. Da li su to realni brojevi? Ne znam, Zelenski je onom svojom izjavom indirektno rekao da imaju oko 10.000 poginulih. Od zvaničnika iz Rusije nema nikakvih indikacija o stradalima.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
По украјинским изворима задња два дана су Руси заустављени у Сјерверодоњецку и наносе им се велики губици.Појављују се и снимци заробљених руских војника.
Изледа су Руси опет преоптимистичо упали.
Неће то ићи тако јефтино.
Такође по украјинским изворима, изгледа да је Дворников смијењен и да га је замијенио командант Западног војног округа.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Ne znam, izgleda da neki ne zele da se pomire sa realnoscu i to plasiranje sitnih obracuna na konto toga kako su ukrajinci ubili 5, 10 ili 15 rusa, unistili im 5 tenkova ili dva broda...nema poentu.
cinjenicno stanje je takvo da je Ukrajina izgubila 15% aktivnih vojnika dok je Rusija izgubila 3% jednostavnom logikom da ovih ima makar 5x vise...i to sve za 100 dana rata sto moze povesti do igre sa brojevima - a to je pretpostavka da ce Ukrajina izgubiti 100% aktivne vojske u narednih eventualnih 700 dana rata dok se u tom slucaju Rusija izvlaci sa gubitkom od 20%.
Sto znaci ako ovo potraje 2 godine, Ukrajinu ce ostati da brane volonteri zajedno sa rezervistima koji imaju sanse par mjeseci jer je Rusiji ostalo 800 000 aktivnih vojnika.
Last edited by Vitis; 03-06-22 at 22:49.
Fino bi neki odbranili svoj dom i svoju domovinu.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Ovo ratovanje za Ukrajinu bi imalo jedinog smisla da je cijeli svijet krenuo zajedno sa njima protiv Rusije u WW3 ali na svu srecu to nikakvog smisla nije imalo ostatku svijeta. Jedina karta na koju je zelenski igrao je WW3.
Više motiva ima vojnik koji brani svoju zemlju nego onaj koji upada u tuđu,pri tom nosi high fi tehniku da pokrade nešto.
Inače gore sam kod regrutacije žena u vojsci Ukrajine poseban akcenat imala da za razliku od muškaraca žene nemaju obaveznu regrutaciju nego brane svoju zemlju dobrovoljno.Pa iskoči komentar jadan onaj koga žena brani.
I da je Zelenski otišao,u pitanju je kako BAR kaže herojski ukrajinski narod.
Najmanje im treba lamentiranje.
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
Не можеш да доведеш посаде бродова, механичаре из авио јединица, професоре у војним школама, здравствени кадар, старјешине из картографског института, са метео станица, посаде са радарских положаја, посаде са мобилних и стационарних чворишта везе, особље у стратешким ракетним јединицама, чуваре складишта, војна лица у ремонтим заводима и опитним центрима идт. даш им пушку и у Украјину.
За то се користи активна резерва, мобилизацијом из грађанства која је у случају Русије величине око два милиона људи.
А ови људи опслужују и садејствују са ратном, мобилизованом војском.
Међутим политичке импликације које би мобилизација произвела јако су опасне по руско руководство.
Осим политичких импликација, Русија има озбиљне логистичке проблеме, и доста тога говори да оружје, техника и материјал којом би се чак и дио те мобилизације наоружао, постоји само на папиру.
А губици у техници су ионако огромни, техника се квари, радни сати мотора на тенковима и транспортерима истичу, троше се цијеви на артиљеријским оруђима, људи су уморни, нису видјели фамилије четири мјесеца, а глава у торби.
Last edited by BAR; 03-06-22 at 23:12.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Da je primjera radi NATO, moze bit i jedna drzava recimo Poljska, svim silama krenula da okupira cijelu Ukrajinu ne biste mnogi pricali kako treba Ukrajinci da predaju drzavu.
Last edited by avet; 04-06-22 at 00:23.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Ne mozes, ali zato mogu da nanose stetu iz aviona, sa brodova, iz svoje drzave i slicno...kako ljudsku tako i materijalnu.
Isto tako ne mogu volonteri kao ni rezervisti pruziti adekvatan otpor sto dovodi do zakljucka da Ukrajina trpi duplo veci broj zrtava od Rusije ali ipak rekosmo da je odnos 1:1.
Kada sam ja i jos poneko pisao od prvog dana da Rusija ne smije biti ponižena a po toj logici ni poražena, odma su nas dežurni lajkači proglasavali za putinovce.
Evo da pozdravimo jos jednog od nas:
https://www.dan.co.me/globus/svijet/...radnju-5122846
04/06/2022 u 06:50 h
ДАН портал
(УЖИВО) Макрон: Русија не смије бити понижена, једног дана морамо обновити сарадњу
Last edited by MLS; 04-06-22 at 07:24.
Rusija ne smije biti ponižena?Pa očito da se ne razumijemo, jer iz perspektive sopstvene zemlje nikad nije više bila ponižena nego devedesetih kad su u naše ime išli na tuđe ognjište da kradu,ubijaju,siluju za nečije nacističke ideje.Iz te perspektive bolje što je poražena.
Većeg poniženja nema,i tu završavam na tu temu.
Last edited by Bluemoon; 04-06-22 at 08:18.
Što znam, i Makron kaze tako..
Lijepa gesta.
"The Vatican issued a silver coin dedicated to Ukraine, all profits from the sale of which are used to help our country.
This was announced by the Ambassador of Ukraine to the Vatican Andriy Yurash."
"На отворено море изашло 12 руских бродова - у припреми нови напад?
Први пут у Црном мору дјелује тако велика групација Ратне морнарице Русије, коју чини 12 великих десантних бродова Сјеверне, Балтичке и Црноморске флоте"
https://www.dan.co.me/globus/svijet/...-napad-5122873
HaHaHaHaHaHa nacista se malo prepao.
https://fb.watch/dr9dDY1ldQ/
Zapališe crkvu iz 1526,a bizbi o nacistima.
Rusi bre sve redom,koga briga za crkve
Sent from my iPhone using Tapatalk
kako se Bizbi zovu ljudi koji ovo rade? ne štede čak ni vjerske objekte. al takvi kao ti ćutite na ovo. što bi rekli glasači dfa iz NKa, Putin štiti pravoslavlje
https://twitter.com/UKRinOSCE/status...s-zelenskiy-eu
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Right now, the largest wooden church in Ukraine is burning - the wooden All Saints Skete of the Svyatogorsk Lavra of the Moscow Patriarchate, opened in the 16th century was attacked by Ukrainian militants
https://t.me/intelslava/30801
nisam ni sumnjao da će nekako optužiti Ukre a da će dežurna botina snsa, dfa i putina prva da se javi
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks