Nije ni to losa ideja da budemo realni. Zabraniti rad crkvi nedjeljom za pocetak jer svestena lica imaju previse posla pa neka odmaraju barem jedan dan u sedmici, a onda kada se izadje na ulice dodati jos koju stavku na listu "radi cega protestvujemo!?". xD
treba pogurat Gośu, teške je mjesece imao. plate, računi, kredit itd. đe si bio prije 30.!?
edit
https://m.cdm.me/kultura/polemika-ok...mrtni-osmijeh/
ova država nekako uspije da svakog dana dotakne neko novo dno. ovoga koji je ovo napravio treba prozivat svaki dan i sprdat mu se. kretenčina jedna
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
Last edited by outline; 30-05-22 at 12:32.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Ako neko misli da sam ja protiv radnickih prava zato sto sam protiv neradne nedelje u ovom obliku, onda bas i ne koristi mozak kako treba.
U zadnjih nekoliko godina imam tek slobodan vikend, a do tad sam imao dva slobodna dana u toku nedelje.
Bitno je da se ispostuje ugovor o radu i radno vrijeme od 40 sati, a ne da se prisiljava poslodavac kad moze, a kad ne moze da radi.
Zamisli da mene kao poslodavca drzava ogranicava kad mogu svoj objekat da drzim otvorenim a kad da zatvorim? Pa valjda ja imam suvereno pravo nad svojim privrednim subjektom, kad cu radit a kad necu?!
Drzava ne treba da se mijesa u to, nego treba da se angazuje da kontrolise da li se postuju prava radnika.
A sindikat da osnazi prava radnika.
U Pg su se rijeke ljudi iz albanije i trebinja slivale nedeljom i ostavljali milione eura godisnje. Sigurno nam to nije stetilo.
Tako da nam komunizam nece pomoci, ali oce kontrolisanje prava koje radnici imaju kolektivnim ugovorom o radu.
Ови који ништа не раде ( као гагарин - дотични има 10ак лажних профила )или имају слободан викенд највише пјене око враћања радне недеље.
Права радника треба да заштите корумпирани синдикати, како да не
Што кажеш мојсије долазили су из албаније и милионе остављали недељом у делту ? Мени је јасно како си ти успио као менаџер, ти и Радуловић из сплендида. Врсни менаџери још кад вам филипинци дођу топ таман по 20 сати да вам раде за 250е.
Prvo napraviti preduslove za postovanje prava radnika, kojih trenutno nema, pa tek onda vratiti radnu nedelju...
Umoran sam od svega sto znam
nothing comes from violence and nothing ever could
ja jesam za radnu nedelju ali samo pod uslovom da je dnevnica 75 eura
znaci ne dupla dnevnica nego fiksna no sindikata....
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by NetworkMaster; 30-05-22 at 14:01.
I ja ne vjerujem, čuš benzinske.
Pa to svuda mora da radi, bilo Nova godina, Božić, bilo koji praznik ili dan, jednostavno osnova funkcionisanja.
Forever young, i want to be forever young
,,moja dva centa" u vezi nedjelje. Kada se uvodila neradna nedjelja bio sam protiv, prije svega jer je to bio pokazatelj da država ne može zaštiti pojedinca (radnika) na drugačiji način. No, sada kada je uvedeno (i funkcioniše dosta vremena) mislim da bi bio korak unazad oduzimanje stečenih prava.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Malo se preceruje sa ako trgovine ne rade, onda nek ne rade ni ovi. Gradski saobracaj, strazare, aerodromi, tv i radio stanice... Jesu, i oni su ljudi a priroda posla im je takva da se radi i subotom/nedjeljom.
Trgovina je nesto sto nije nuzno, pijace rade i vikendom, gladan niko nece ostat zbog neradne nedjelje.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Ja sam bio protiv i tada i sada, jer uvodjenje neradne nedjelje samo za jednu branshu (ma koliko veliki dio radnika radio u istoj) dovodi do toga da kljucni problemi nece prakticno nikada biti rjeseni. Nek od tih problema su >>>
1.) Daleko veci broj radnih sati skoro za sve radnike nego sto je definisano ugovorima
2.) Druge branse u kojima radnici i dalje nemaju niti jedan, jedini slobodan dan
Od 6 dana za kupovinu baš vas žulja taj sedmi.. Ne smeta vam što ne možete vikendom (ili već od četvrtka) završiti nešto hitno u banci, opštini, poreznoj, socijalnom... svuda u administraciji. U suštini sve su to 'uslužne djelatnosti'
Ne smeta vam što je nekakvo piskaralo u javnoj službi koje provodi cijeli radni dan trolujući po CdM-u, društveno prihvatljivije i njegovo pravo na odmor od mrčene kasirke kojoj tempo ne dozvoljava da obavi nuždu a kamo li šta drugo.. a nerijetko su oboje istog obrazovnog statusa.
Ako svi dobro znamo da je neradna nedjelja u ovom obliku jedini mogući način da to roblje po tajkunskim lancima dobije nekakav predah (iako po zakonu, doduše punom rupa, može da ima 2 slobodna dana) onda sva buka zvuči još perverznije. Jer upravo podržavanjem ukidanja neradne nedjelje u situaciji gdje ne funkcionišu/ne postoje mehanizmi za provođenje zaštite prava radnika u trgovinskom sektoru(između ostalih), vi indirektno stajete na stranu njihovih poslodavaca koji ih drže za niža bića i potrošnu robu.
Možete da se zalažete preko tastature za poštovanje radničnih prava koliko hoćete ali na kraju dana zna se ko puši. Stvari se ne pomiču godinama... Zato djeluje sve još tužnije
Već neko vrijeme živim u zemlji gdje se prehrambene radnje zatvaraju subotom u 17 (običnim danima rade do 19) i do ponedjeljka možeš da se slikaš ili da šopinguješ najosnovnije namirnice (ako ih ostane) na pumpi po 30% većoj cijeni. Jel to zapadni komunizam?![]()
Last edited by starwalker; 30-05-22 at 14:57.
The more things change, the more they stay the same.
Tebi niko ne brani u svoj objekat da radis 24/7 a radnik mora imati slobodno vrijeme koje mu je zakonom pripisano
za ostalo se slazem
Sto se tice evrope italijani npr sve radi osim velikih marketa nedeljom ima ih i koji rade ali imaju posebne dozvole.plus idu u avgust na feragostu tada ostane moze ukupno 5-10% otvorenih objekata u cijelu italiju.znaci kad bi se vodili turizmom to je najjaci mjesec za prihodovanje.ali to je kultura koja se gradila godinama i nisu im se dps i ekipa posrali u sindikate.za ostale zemlje evrope vazi takodje slobodno vrijeme zavisi od zemlje do zemlje da sad ne pisem na dugo i nasiroko, ali se to vec zna, samo bi pojedini da mogubovim ranicima kozu sa ledja odirali
Sto se tice benzinskih neke rade neke ne rade sve je do firme imas i self service pa sam punis ne cekas da ti neko otvori i zatvori rezervoar
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Last edited by aleksa111111; 30-05-22 at 15:01.
Tebe mi je žao a za mene me duša boli
https://rtcg.me/vijesti/politika/364...-strpcima.html
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
Forumaši me podsjećaju na narodne tribune i socijaliste iz Dana i Vijesti. Veliki borci protiv tajkuna i za prava radnika.
A nema dana kad se kod njih ne radi. Neka to no su kod Markovića iskoristili uticaj da ostanu nedeljom trafike otvorene i da tamo sjedi 200 žena kako bi oni napravili dvije iljade prometa i na polzu Stanajima čuvenim radničkim majkama.
A izuzev onih sa trafika, i radnici u kafanama, na pumpama, hotelima, to su niža bića, u odnosu na one iz marketa?
Rekoh već, kao i kod sezonaca na moru, tržište i tražnja iz EU ukinuće onu “ako ti nećeš, ima ko će” brže nego se misli i u drugim branšama.
A nas očekuje loš kvalitet i visoka cijena pruženih usluga. Minimalna cijena usluge kod Haus Majstora sa 10 skočila na 20€.
Kad vidim kome idem ođe na živce baš mi bude drago. Uživajte…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Radnici trebaju da imaju 2, a ne samo 1 slobodan dan, jer je to odiranje zivota da radis 8-12 sati dnevno i imas 1 slobodan dan.
Ako je zakonom data neradna nedelja, onda drzava maltene osudjuje radnika na samo taj 1 slobodan dan.
Ako se gleda racunica, ko radi 7 sati, po 6 dana, cascava poslodavca jedan dan mjesecno. Osim ako ne dobije i 5.slobodan dan mjesecno.
Za radnike je bolje da rade 8 sati, 5 dana nedeljno, a poslodavac izvrsi takvu organizaciju da radnik ima zarednom 2 slobodna dana, pa kad god je moguce tokom nedelje.
Za 2 dana se makar malo mozes odmoriti, pa bolje da se radi 8 sati i 2 slobodna dana, umjesto 7 sati dnevno i samo jedan slobodan dan.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
ne postoji sindikat gradjevinskih radnika, radnika marketa, sindikat tesara, sindikat mesara.... i ostalih djelatnosti, imamo neki pro forme sindikat koje si tice drzavne uprave i to je ....
odje narod ne smije da dize glavu jer se boji da ne može posao drugi naci sto i ima istine tu.... tako Mojsije nazalos odje se zakon donosi da bi se krsio a radnik nas je navikao duboko na jahanje.....
kako placa ? pa zasto onda postoji clanarina za sindikat ako se vec placa....
na zalost djurovic je tu samo predstavnik sistema od 2006 godine.... problem je u nama sve poskupi niko ne protestuje, niko na ulicu da izadje , cetinjano setaju 90 dana radi empatije... oce radnu nedelju svi cute... e pa kad cutite ja cu da vas jasem JA ( Sistem a ne drzava )
Svaki zaposleni može da odbije članarinu u sindikat.
Nego, (da je samo nego red bi bio)
https://www.portalanalitika.me/clana...d3FzvXWgxrNMpo
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks