British Starstreak system.
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
ameri rekli da su dronovi (Phoenix Ghost) napravljeni tako da odgovaraju potrebama UKR. sa druge strane posle niza kritika, valjda će Njemci poslati oružje, a plan je da Slovenija pošalje svoje T72 u UKR a ovi njima Marder
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Otkud Slovencima T72 tenkovi?
Od "slovenačkog azova" devedesetih.
Wiki ima novu riječ..
Rashism or Ruscism (Russian: Рашизм, tr. Rashizm, pronounced [rɐˈʂɨzm]; a portmanteau of "Russia" and "fascism"[7]) is both an assertion that Russia has been transformed into a fascist country and a name of an ideology of Great Russia or Russian military expansionism.[8][9] That transformation was described as based on the ideas of the "special civilizational mission" of the Russians, such as Moscow as the third Rome and expansionism.[10][11][12] This is also a claim widely used to identify supporters of Russian military aggression.[13]
Znak z inače se tretira kao swastika.
Last edited by Bluemoon; 21-04-22 at 18:35.
Stvarno ne obraćam pažnju na te objave koje se odnose na "šta će se sve poslati Ukrajincima kao vojna pomoć".
Ne zna se nekad jesu li smješniji mediji koji prenose naglabanja i dezinformacije ili mučena Evropa koja obećava da će isprazniti svoja skladišta od sovjetske gvoždjurije stare 40-50 godina i poslati u Ukrajinu.
Ovo mi je samo skrenulo pažnju jer je u pitanju država bivše SFRJ.
Slovenija nema T72 tenkove.
Nije ih puno imala ni JNA, možda oko 70-ak koji su uglavnom bili u sastavu Gardijske mehanizovane brigade u Beogradu.
Sloveniji je ostalo 50-ak jugoslovenskih M84 tenkova, od kojih su prošle godine bili u nekakvoj operativnoj upotrebi još samo 17.
Sve ostalo je dotrajalo ili konzervirano.
Ne blamiraj se BAR
Bilo je u Sloveniji nekih planova da se modernizuju ti tenkovi, ali nikad ništa nije uradjeno.
U jesen 2020 bili su Slovenci i njihovi mediji na vojnoj vežbi u Srbiji na Pešteru i najveću pažnju baš poklonili modernizovanom srbijanskom modelu M-84 AS1 i M-84 AS2, vjerovatno zainteresovani
https://www.obramba.com/novice/kopno...a-novo-orozje/
A kakvo je stanje sa njihovim M84, evo ti direktno iz njihovih medija od danas.
"Večina tankov je konzervirana in kot zmogljivost strateške rezerve shranjena v garažah Vojašnice Stanislava Požarja v Pivki. Nekaj tankov T-55S pa je bilo odprodanih. Kot je pred leti poročala revija Obramba, je ostala operativna samo ena četa tankov M-84 (13 tankov)."
https://www.rtvslo.si/slovenija/slov...krajino/620725
https://www.balkansec.net/post/tenko...je-za-ukrajinu
Da,
Je li se ovo Šojgu ekspresno oporavio od još jednog srčanog udara u mjesec dana..
Kakvi smo cigani svi redom u istocnoj evropi.
Koriste svi situaciju da daju smece od gvozdjurije, a za uzvrat dobiju novu opremu.
Poljaci sa avionima, evo Slovenci i Rumuni za tenkove....
Ne bih ja to nista diro
Milanović u Orbanovom modu
Polakote s to dobijanje nove opreme.
Svo to pisanje zapadnih medija o vojnoj pomoći Ukrajini meni djeluju kao trange-frange kombinacije i naklapanja. Samo da bi se o nečemu pisalo.
Slovenci kao daju T72, kojeg ni nemaju. A zauzvrat će dobiti stare Mandere s kojim ne znam šta će raditi. Pa topovi na tim tenkovima nemaju uopšte standardu NATO municiju. Ko će to modernizovati?
Čak i da daju Ukrajini to malo M84 što im je ostalo u upotrebi, šta će Ukrajinci sa jugoslovenskim M84 bez rezervnih djelova?
To je toliko ozbiljno pisanje da ja mislim da su zapadni mediji opet pomješali Sloveniju i Slovačku.
Југоимпорт је од почетка двијехиљдитих до сад избацио неколило модернизованих варијанти М84 тенка, али ниједна од модернизација није усвојена и масовно примјењена.Од преко 200 М84 тенкова које Србија има, не знам да ли сам много рекао ако кажем да је 10 добило неку модернизацију.
Не само него Србија још увјек није ни освојила потпуни ремонт тенка М84.
Неку су документацију добавили заобилазним путем од Хрвата, али ТРЗ Чачак још ништа значајно није урадио.
Словенци си своје одржавали прописно и уз кооперацију са Хрватима, са новим системима осматрања, системима за управљањем ватром, и то што се већина тих тенкова налази ускладиштена само је плус.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Daleko je to od smeća.
M-84A4 je sasvim pristojan tenk.
Iako starije proizvodnje i bez reaktivnog oklopa, sa savremenim protivoklopnim projektilima tu nema neke razlike. Ko ga popije prvi, gotov je.
A ovi tenkovi (a i češki i poljski) sa modernizovanom optikom, sistemima za upravljanje vatrom i savremenim projektilima nemaju nikakav hendikep u pogledu konstatovanja protivnika i ispaljivanja prvog hica.
Uz to će biti lakši za uvođenje u borbenu upotrebu prije no zapadna tehnika.
Last edited by ASC; 21-04-22 at 21:32.
Nimalo nije lak proces te modernizacije na M84 AS2 nivo.
To radi samo TZR u Čačku. Nekih 12-13 tenkova godišnje. Treba novca i plana. Takvi su kapaciteti za sad, ali s obzirom da je samo u prvom tromesečju ove godine izdvojeno 145 miliona eura za namensku industriju, vjerovatno da se proširuju i za modernizaciju tenkova.
Zato mi je i smješno, u najmanju ruku, što si izletio s tvrdnjom da je Slovenija modernizovala i remontovala svoje M84.
Čemu to?
Misliš, svi smo mi ovdje glupi za te stvari, pa ćemo sve što BAR napiše oko vojske primiti zdravo za gotovo.
Ko je i gdje modernizovao Slovencima te njihove M84? Kad?
Tako si i prije neki dan pisao o modernizovanim hrvatskim NATO sistemima veze. Nijesam ti htio ništa reći, pustio sam te...
Kao da smo svi blesavi i nijesmo čuli da im je prastari sovjetski dron pao u centar Zagreba.
Ušla je CG u NATO i ne moraš više nikog ubjedjivat kako je to pravi potez bio.
Ali koliko je CG vojska danas jača, taman toliko je i hrvatska i slovenačka vojska moćnija od ulaska u NATO. Gledajući pojednačano, smješno.
Zamisli, jedna Slovenija od 50 M84 tenkova pala na 13 . Čuj, propisno održavani.
Hrvatska nijedan operativan avion nema u upotrebi.
To je sve samo jedna velika administracija. Eto super su za konzervirati tenkove JNA.
To je vojna doktrina "braniće nas NATO". Sem ako nas Rusija ili Kina napadnu.
Srbija, bar što se tiče vojne industrija i generalno oružarstva, ima neku tradiciju. I uvijek su znali nešto sami i napraviti i prepraviti. Sa modifikovanim S-125 su srušili F 117
I generalno ljudi vole vojsku, policiju i svi su neki stručnjaci. Mislim naročito na užu Srbiju.
I ulažu dosta u poslednje vrijeme i normalno da se to primjeti.
Ne znam šta je to teško priznati, nego vrtiš istu bezveznu priču o NATO standardima kao jedinom garantu napretka vojske.
Last edited by Massaro; 21-04-22 at 21:59.
Last edited by ASC; 21-04-22 at 22:13.
Ruske snage osvojile su 42 sela u regionu istočnog Donjecka, ali Ukrajina bi mogla da ih povrati, izjavila je danas savetnica šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Olena Simonjenko. Ona je dodala da su ta sela pridodata spisku okupiranih mesta, javio je Rojters.
"To se dogodilo danas, ali naše snage bi mogle da ih ponovo osvoje već sutra", rekla je Simonjenko.
Sent from my M2011K2G using Tapatalk
Inače, prije nekin dan sam popio kafu sa starim poznanikom.
Ima stalno problema na granici, jer je 2014 godine bio u Donjecku. Prije je bio u JSO i SAJ-u i prošao je sva moguća ratišta.
Kaže mi da to kako Rusi i Ukrajinci ratuju veze nema s onim što su nas ovdje učili, niti uopšte imaju isti odnos prema ratu.
Dobri su kad je borba, ali ginu mnogo zbog nama neshvatljive ležernosti.
Neka taktika i planiranje im je baš lošija strana.
Ali hrabri su mnogo.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks