45. dan "specijalne operacije"
Dosta stvari sam dobro prognozirao, ali da se osvrnemo na one đe sam se zajebao:
- Slab komandni lanac, loša komunikacija i koordinacija jedinica, i raspad logistike na sjeveru nisu stvari koje sam očekivao od ruske vojske
Obrisi Potemkinovog sela su izašli na vidjelo.
- Nesposobnost/nemogućnost Rusije da uspostavi kontrolu nad nebom iznad Ukrajine. Očekivao sam da će im za ovo trebati najviše mjesec dana.
Prema procjenama NATO-a Rusija ima oko 200-300 naleta dnevno (SAD je u zalivskom ratu 90/91 imala 1500, NATO 300-600 u drugom mjesecu bombardovanja SRJ)
Povrh toga, ovi naleti se vrše u oblastima uz front, dok VKS Rusije ne vrši udare po dubini ukrajinske teritorije osim balističkim i krstarećim raketama
Saobraćajne komunikacije u unutrašnjosti Ukrajine se odvijaju relativno nesmetano, i sve što Zapad šalje od tehnike nalazi put i do Harkova i Donbasa...
Isto važi za transport hrane, municije, izvlačenje ranjenika, i doturanje pojačanja.
- Prognozirao sam pad Mariupolja za mjesec do mjesec i po nakon početka rata.
Iako je ruska vojska zauzela centar grada već prije dvije nedjelje, ukrajinska strana i dalje drži značajne djelove grada i vezuje rusku vojsku
Da nije pao Herson, nečijom nevjerovatnom nesposobnošću ili sasvim moguće izdajom, ruska vojska ne bi imala na šta da se pozove kao uspjeh u ovih 45 dana.
Fotodokumentacija na Oryx-ovom sajtu za sad bilježi sljedeće gubitke na ruskoj strani:
453 tenka
768 borbenih oklopnih vozila
95 oklopnih transportera
90 komada samohodne artiljerije
50 raketnih sistema PVO + 9 radara
20 aviona
30 helikoptera
1 desantni brod

Reply With Quote
Bookmarks