A bgm to sto stize sa evropskih licitacija kod nas sve 2015+ a sve farbano i krpljeno za prodaju a ne starija godista, ljudi gore ozbiljno koriste ta auta, to vise niko utvrdit ne moze koja je km. Tu se samo gleda opste trenutno stanje auta, dizne, zamajac, da nije 3 u 1 sto kolega gore kaze, to sto se dobro osjeti po dzepu kad covjeka saceka. Sto bi rekao jedan cuveni prodavac sa podgorickog placa - FARBANO JE I U FABRIKU!!!
Last edited by Cydia; 08-03-22 at 22:52.
U suštini juri vozilo kupljeno kod nas (ako je starije od 5 godina) ili staro 2 ili 3 godine iz uvoza.
Tako se smanjuje mogućnost da se zezneš.
Veoma je mala šansa da vozilo kupljeno u CG neko ne zna servisnu istoriju iz glave.
A na vozila stara 3 godine je teško, osim neke ozbiljne šteta, išta promijeniti
Poslato sa kompaktne pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
skuplja, ali ista - baterija ko baterija
pitanje je jedino kOd za muziku ako je neki od osjetljivih auta... mada, generalno, vecina novijih ne bi trebala da ima taj problem dok god ne ostanu predugo bez baterija
*u mom slucaju na 2 auta nije trebao kod, a terminali su vraceni na novu bateriju u roku od ~30 sekundi ili koliko li vec treba da podignes jednu i spustis drugu![]()
https://autoblog.rs/blog/auto/vesti/...autoindustriju
Sada je pitanje kakva ce situacija da bude kod nas, da li ce cijene da panu s'obzirom da je gorivo u nebo?
Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
mozda neko "ustedi" parhiljada na ove sundjere sto trose po 20+ litara
ali ako se produze rokovi isporuke, opet se vise kupaca okrece polovnjacima, opet im to dize cijenu
paradoks je da ja mogu danas da prodam auto za 2-3000 vise nego sto sam ga platio prije 2.5 godine...
naravno, morao bih da doplatim 3000+ za auto istoga kvaliteta i te 2.5 godine mladje
Paradoks je da sam BMW 320d F30 u M paketu davao 20.000€ keša kad je bio 3-4 godine star,
a danas kad je 10 godina star košta istih tih 20.000€
Znamo da se NAJVIŠE GUBI na mlad auto u jakoj opremi.
Kolika je stopa inflacije ili porasta cijena polovnjaka kas jednako koštaju 4 i 10 godina star automobil?!
Ima li ko iskustva sa ovim modelom?
https://www.autodiler.me/automobili/...-ad308417644me
Kako se pokazao ovaj motor 2.0? Trosi li puno(s'obzirom da cijene benzina idu u nebo, bitna staavka)? Je li ok cijena?
Poslato sa BLA-L29 pomoću Tapatoka
Radi li ko kvalitetno hromiranje u podgorici?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ko radi dobro auto-folije (na limariju)? Mislio sam da oblozim folijom plastike od motora.
Sent from my SM-A725F using Tapatalk
5 mitova oko održavanja vozila
koji su to mitovi u koje ne treba verovati
# Mit br.1 – Ulje morate da zamenite na svakih 5.000 km
Realnost: Zahvaljujući napretku sa sintetičkim verzijama ulja, vaš automobil može bukvalno da izdrži hiljade kilometara preko nekada svetih 5.000. Da biste maksimalno iskoristili ulje koje je navedeno u uputstvu za upotrebu vozila, promenite ga u skladu sa rasporedom trajnosti upravo te vrste ulja koju koristite. I ne, motoru vašeg automobila neće biti ništa bolje ako promenite ulje ranije nego što je predviđeno, kako kažu mnogi trgovci auto-delovima. Ako menjate ulje posle 5.000 km, bacate savršeno dobar proizvod koji je mogao da traje bar još 3.000 km.
# Mit br. 2 – Da bi vaša garancija bila važeća, morate da odete u prodajni salon, da biste obavili održavanje vozila
Realnost: Od kuće, do kuće. Ali, ono što je bitno je da se radovi na održavanju obavljaju, a može da ih obavi bilo koji sertifikovani serviser. Sve dok se održavanje obavlja po rasporedu koji je naveden u uputstvu za upotrebu, možete ga odvesti u bilo koji zvaničan servis. Ono što je jedino bitno je da dokumentujete sve što je odrađeno. Znači, ako imate papir o servisiranju – sve je u redu.
# Mit br. 3 – Ako pregazite ekser – trebalo bi da zamenite gumu
Realnost: Sposobna vulkanizerska radnja bi trebalo da bude u stanju da popravi štetu nanetu ekserom ili sličnim ubodom pomoću specijalne gumene zakrpe koja se stavlja na unutrašnju stranu gume. Popravka kod vulkanizera može da košta par stotina dinara što je, priznaćete, mnogo manje od kupovine nove gume koja košta par hiljada dinara. Nije mala razlika, pa zato razmislite o tome kada treba zameniti gume?
# Mit br. 4 – Nikada ne treba zameniti samo jednu gumu
Realnost: Mnogi servisni centri za gume preporučuju zamenu najmnje dva pneumatika, kako bi se osiguralo da gume imaju istu dubinu gazećeg sloja. Ali, s obzirom na to koliko su ovi proizvodi skupi, mogli biste se izvući zamenom samo jednog, posebno ako druga guma koja je par sa ovom ima dovoljnu dubinu šare. Samo se pobrinite da je zamenite gumom istre marke, veličine, šare gazećeg sloja i ocene brzine sa onom sa koju treba da zamenite.
U suprotnom, auto će biti kao kao biste vi nosili na jednoj nozi patiku za trčanje, a na drugoj cipelu sa štiklom. Dobro možda ne baš bukvalno tako, ali vašem automobilu neće biti tako lako niti ćete se vi osećati sasvim sigurno budete li vozili automobil sa neusklađenim gumama. U najmanju ruku, osećaćete se čudno za volanom.
Važna napomena za modele sa pogonom na sva četiri točka, dakle 4x4 – prilikom zamena guma, moraju se zameniti sve četiri istovremeno, inače bi se to moglo odraziti na sigurnost auta.
# Mit br. 5: Gorivo je gorivo, može biti bilo kog kvaliteta i to neće praviti veliku razliku
Realnost: U stvari, korišćenjem pogrešne vrste goriva, u zavisnosti od tipa automobila koji imate, možete napraviti veliku štetu. Ako pokušate da uštedite koristeći obično gorivo u modelu sa motorom dizajniranim za premijum, može vam se desiti da vas oštećenje motora košta mnogo. O sveukupnim lošim performansama automobila i da ne govorimo.
I suprotno popularnom verovanju – ne činite ništa dobro za svoj automobil ako koristite premijum gorivo u modelu koji za to nije predviđen. U oba slučaja, zapravo ćete naškoditi performansama motora svog automobila, umesto da mu pomegnete. Takođe, to može dovesti do ubrzanja nakupljanja ugljenika i naslaga u sistemu ventila i komori za sagorevanje, što može dovesti do još većih troškova održavanja. A ako želite da uštedite gorivo, za to postoje i drugi, bolji načini.
Izvor
Evo otvorio bih jednu novu temu. Za iskusnije vozače i ove koji se razumiju. Riječ je o šaltanju. Kad npr šaltamo auto iz druge u treću brzinu obično se dogodi ono malo cimanje auta tako da kažem. E sad predpostavljam da svi vi ovako šaltate ja npr prebacim iz druge u treću i maknem ruku sa ručice mjenjača lagano puštam kvačilo i malo gasa i nekad se desi da zacima... E sad probao sam ovako, znači kada presaltam iz druge u treću i prije nego počnem da puštam kvačilo jel ostavim ruku na ručicu mjenjača i dok puštam kvačilo i dalje malo, ne sad prejako, upirem mjenjač ka gore (ka trećoj brzini), tako sam probao da saltam dva tri puta. Jednom sam osjetio na ručici mjenjača da se zacima.. Uglavnom kada držim ruku na ručicu i kada upirem ka brzini koju hoću da presaltam auto se bukvalno prešalta bez greške da se ništa ne osjeti da se ne zacima ali baš ništa... Sad pitanje da li se time nešto šteti? Da li se vrši pritisak na mjenjač? Ako neko zna da kaže.
Sent from my SM-A305F using Tapatalk
Špijuniro golubiro
Guglaj "rev matching" i naucices dosta o tome![]()
Nista se ne cima ako su ispravne stope menjaca i motora.
A kad saltas u vecu, valjda se gas dodaje tek kad usaltas u brzinu i pustis kvacilo skorz.
Auto se moze saltati i bez kvacila( mada generalno nije preporucljivo, ali u slucaju nuzde te moze vratit kuci)
Mada generalno nova auta imaju rev hang i "digitalne" pedale gasa...Pa nekad i kad pustis pedalu on i dalje drzi gas neko vrijeme pa zna da se trzne kad pustis kvacilo.
Evo ti sve objasnjeno:
REV hang:
https://www.autodiler.me/automobili/--ad308417233me
Imate li iskustva sa ovim autom?
Ovo kao produžena ruka Golfa plus...lijepo i komotno izgleda.
Koji OBD je dobro za uzet?
Par puta mi je trebao pa sam ga nalazio tu i tamo, neko bi ga pozajmio a sad bi uzeo jedan za sebe da imam.
Ima li ko iskustava?
Život je prekratak da bi pili loše pivo
Delphi zavrsava stvar. Ako hoces BT dongle onda vidi na Aliexpress, 327 OBD II, i app Torque, OBD Fusion ili Car scanner.
Prema tome, šta da ti kažem?
treba da kupim AD BLUE za auto, na čepu mi piše ISO 22241-1 , a u prodavnici sam našao ISO 22241 . Da li je to isto ?
Kod koga da očistim dizne i klapnu gasa? Čitam po forumu za nekog Makija za dizne, ali niđe broja ili adrese?
Kosmajska kod Siderele, 069015527.
Prema tome, šta da ti kažem?
Preporuka za neko auto do5000, hocu svoj grande punto da mijenjam.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks