Originally Posted by
Hell Raiser
Ovo sam vidio na drugoj temi. I meni je to palo na pamet, ali tu je dosta stvari u igri.
O ako.
Iako je nama prodat OB kao Vuciceva ideja srpskog sveta, istina je drugacija. OB je Albanska ideja, nastala posto ih je EU naspicala iz pregovora, zajedno sa makedonijom.
Zato imas USA lobiranje. OB je rebrendiranje drzava, posebno ALB i uvodjenje na mala vrata u pregovore. Sluzi da pokaze da ALB nije kriminalna destinacija i mjesto dje nastradas ako zalutas u planine. Nego moderna drzava koja moze da saradjuje sa komsilukom, da izgradi mostove saradnje i da se dogovori oko bitnih stvari, iako ima nacionalne sukobe sa okruzenjem. Zato USA pominje da trebaju svi i zaro nas i guraju u isto.
SRB je inace jedan od vecih kineskih partnera u Evropi. Investicije iz Kine u SRB daleko preskacu sve ostale. Modernizacija pruga, autoputeva, industrije(ne ulazim u navine i kvalitet, druga prica). Trenutno je nakbitniji koridor ka Grckoj i koridor ka Madjarskoj.
Glavna luka sad je Solun i MKD je primijetila da se ovdje moze dosta dobiti ako se prikljuce. Rjesavaju dosta problema sa infrastruktirom, tranzit robe i posao za njihove firme.
ALB je hronicno lose povezana sa zaledjem. Svi putevi su lokalno rijeseni ili do KS. Sto im se lose odrazava na upotrebnu vrijednost luke Drac. Cilj je vjerovatno napraviti prugu ka MKD i ka Pristini, a odatle se povezati na mrezu u SRB.
ALB lovi istovar na putu svile za CG i BiH, pretpostavljam u buducnosti i za ITA jer je ulaz u EU.
Svi oni imaju koristi od ovoga i svi su potpisnici inicijative pojas i put.
Tako da njima odgovara da SRB to napravi.
Problemi su geopoliticka kretanja i patronat USA. U trgovinskom ratu mogu da izgube, a imaju i KS koji se ponasa kao uvrijedeno dijete. Aktiviranje luke Drac kao jedne od destinacija pojas i put modernizuje njihovu luku i otvara izvore novca za ulaganje u infrasteukturu bez nekih demokratskih uslovljavanja. Omogucava razvoj kompanija u logistici i pokrece gradjevinski sektor za kupce iz SRB. To vec mozes da vidis, samo podji u Drac ili u Vlore.
Plan im je ok, samo ima nekoliko prepona. Kosovo koje insistrira na nekim stvarima, odnos SRB i RUS, jer ako Vucic kupi rakete srednjeg dometa, ide opsti haos, i odnos USA Kina. Imaju i mali lokalni problem sa opozicijom, ali to je lakse rjesivo
Ukoliko im se sve poklopi, nece imati bas nikakav problem. Resursi koje Kina crpi iz SRB nekako moraju otici, kao i roba koja mora da dodje. Sve je to novac i investicije koje mogu da pomognu razvoju, a nisu opterecene kao EU.
Zato sam i pominjao sta rade nasi, jer je ovo neka moja slika, koju sam sklopio iz natpisa regionalne stampe.
Moguce da sam i pogrijesio i da ja igram fudbal a ostali kosarku. Ali razlozi pokretanja inicijative OB su ustvari ovakvi
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Bookmarks