tesko mi je da NE povjerujem u ovo.
tesko mi je da NE povjerujem u ovo.
To Montenegro bez eura troška državi.
Budžet za 2022 bez zaduženja.
Rečeno-učinjeno!
Ministar Spajić je ovo obećao i ispunio jer je prije svega od riječi.
Kao i premijer koji mu je ličnim primjerom pokazao da je najvažnije držati datu riječ.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Pavlovljev refleks, cim se spomene kako je gazda sklepo on automatski vrti jedno te isto, programiran valjda.
Sjeća li se ko od vas zaduživanja 750 miliona prije godinu dana?
Ajde što je "sprženoj zemlji" neko dao 750 miliona koje su nam bile potrebne, realno trebalo nam je manje za 2021, ali jedan od stavova ministara Spajića i Milatovića na toj press konferenciji je bio:
Mirni smo dvije godine i slične konstatacije, možete ih naći u njihovim intervjuima i na youtube kanalu Vlade.“Refinansiraćemo kredite koji dolaze na napaltu sljedeće godine i investiraćemo u budućnost Crne Gore. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju, već će isključivo biti uložen u budućnost Crne Gore i vraćanje kredita. Za godinu dana fiskalne konsolidacije očekujemo mnogo bolju situaciju. Ovih 750 miliona obezbjeđuje dvije godine mira u Crnoj Gori, da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost”, ocijenio je Spajić.
Zvanični plan trošenja 750 miliona je bio:
- 400 miliona za otplatu starih kredite
- 150 miliona za deficit budžeta 2021
- 200 miliona za deficit budžeta 2022
Program Evropa sad kao dio budžeta će biti finansiran "depozitima koje država ima, i trošenjem ranije uzetih kredita". Ranije uzetih kredita a da nisu potrošeni nemamo, tako da je očigledno da trošimo od ovih 750 miliona.
Koliko vidim ovo niko nije prokomentarisao juče na sjednici odbora.
Samo su peglali oko novog zaduženja.
Kad smo kod novog zaduženja za otplatu nepovoljnih kredita, s obzirom kakav kreditni rejting imamo teško da možemo dobiti značajno povoljnije kamatne stope od ovih koje sad imamo na kredite, naročito u današnje vrijeme gdje je poveća inflacija u US, gdje se dižu bazne kamatne stope svih jačih ekonomija svijeta i slično.
Dodatno, CG nema značajnijih dospijeća kredita prije 2026 odnosno otplate dugova se kreću od 250 do 350 miliona godišnje.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ja isfalih Micekya kako je kao vjernik prije svega istinitoljubiv isto kao i naš premijer takođe vjernik, a ovi DPS-ovci na forum me odma nagrdiše.
Oće DPS-ovci da nam zamažu oči da je uzimanje kredita zaduživanje i da nam prodaju iluzije da je gubitak trošak. Ali vjerujemo mi našem Mickey da kad se emituju obveznice ili uzme kredit onda ti ljudi u stvari poklone novac, jer ga ne vole i pare kvare ljude. A kad firma ode u gubitak da je to u stvari skrivena zarada.
@hercules, deficit nije potrošnja. Deficit je investicija isto kao i trošak! Pojma nemaš o ekonomiji, a ovamo kao neki bankar.
Ne moze poslanicima plata da ide od 1400-2000, a istovremeno da neko prima 250 erva, to je sramota...ako je sad prosjecna plata 550, u zakon staviti da poslanik moze max da ima 2x prosjecnu platu i kraj, ako zeli vecu onda neka radi na poboljsanju standarda koji ce da obuhvati sve gradjane a ne samo njega, dok se to ne sredi, poslanici nikad nece brinuti sto narod skapava od gladi...
Svaki put kad se glasalo o zakonima kojima se povećava njihova plata ili im se omogućava odlazak u ogromne penzije mimo Ustava, usvajanje je bilo jednoglasno. Df i dps ruku po ruku, drugim riječima nikad, što bi rekao kolega forumaš dugogodišnji član sns pa nsd.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
ODBOR ZA EKONOMIJU FINANSIJE I BUDŽET
Spajić: Povlačimo amandmane o zaduženju, ali odbijamo sve ostale
Odbor za ekonomiju finansije i budžet nastavio je raspravu o predlogu budćeta i predlogu odluke o zaduženju za 2022. godinu
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...amo-sve-ostale
Opa, siguran u ono sto je predlozio, sto ce sad poslanici...
Šta x2, max puta 1.5 u odnosu na prosječnu i da im je mnogo.
Budžet im poslat 15.11. juče su "istraživačkim radom otkrili potencijalno zaduženje".
Ma....
Ako se bude znalo kad će glasanje za budžet makar dan ranije da se organizujemo i odemo tamo da im malo kažemo što mislimo o njima kad budu ulazili.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Last edited by kimmi; 23-12-21 at 11:00.
Jel ovo znači da je Spajke odbio i naknade za majke i dječji dodatak?
Bravo.
sad će saopštenje demokrata. velikim slovima sve
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Pricamo o prodavanju magle Spajica, sto on realno i radi.
Ali evo se i dalje prodaje magla sirotinje u drzavnoj upravi.
Elem, juce neko to pomenu na TV, ne uhvatih kontekst price. Prosj3cna plata u drzavnoj upravi je izmedju 510 i 520 eura dok je u privatnom sektoru izmedju 370 i 390.
Toliko o toj sirotinji koja se muci u drzavnoj upravi i moramo da ih sacuvamo jer bi otisli u privatni sektor. Evo vidim migraciju i sefova u realni sektor a ne nizerangiranih.
Toliko o bajkama ne forumu i prodaji price o teskom zivotu drzavnih sluzbenika
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Ima sektora u kojima se mnogi satiru od posla ali evo ukratko što sam saznao nakon svih ovih decenija od mnogih ljudi koji rade ušuškani na državnim jaslama: od lupam 40 zaposlenih, njih 4 se satire od posla, a ostalih 36 čeka penziju ubijajući radno vrijeme odlaskom do delte, gledajući ponude hotela i slično...
Ovo je bonus potez DF i DCG, koji Spajic koji nije politicar je natrcao.
Sad ce da ide prica poslije nove u kafanskoj politici.
-penzije su vam male jer Spajic nije podrzao
-Spajic je blokirao zakon o majkama sa 3 djece
-Spajic je kriv sto nemate dj3ciji dodatak do 18.godine.
Ako osnuje DH stranku, necetr centa od njega dobiti, dok vam mi garantujemo da bi vam dali pare...
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...zilacki-savjet
Bečić: Do kraja decembra ćemo dobiti nezavisan i profesionalan Tužilački savjet
nothing comes from violence and nothing ever could
Vidi, ko je slusao jasno mu je, covjek je otvoreno rekao, ako mi uskratite zaduzivanje, onda nijedan amandman ne mogu da prihvatim, a ko je trazio da se ukine zaduzenje, pa DF i DCG, tako da ne vidim kako je Spajic ovdje natrcao, oni nisu svjesni da sami sebe ovako ukopavaju jos vise, ali dobro ocigledno ne mislimo isto pa cu stati ovdje...
Koga briga sta je ko rekao i slusao u CG.
Pa mi dan danas pricamo o upotrebi gumenih metaka na Cetinju iako ih jos Veljovic nije kupio, jer nije mogao da se ugradi.
I o tome cak pricaju ljudi koji bi trebali da to ne utice na njih. Sj3cas li se price kako se formirala vlada. Krivokapic kao nosioc ZBCG premijer, Becic ispred DCG parlament, a treci dio vlasti Abazovic kao potpredsjednik.
I svima im prica po cio dan da je politicka vlada zbog Abazovica.
Pola naroda ne zna sta je rucalo juce, a ne sta je Spajic rekao na odboru za budzet
Sve je manje i manje tih o kojima pricas, to se vidi i po nervozi DF-a, koji je najavio prvo da ce da smijeni vladu, pa da nece da glasa za budzet, pa odjednom sad sve moze, a to znaci da su culi narod sta misli i da su oni procitani, ali dobro, sacekajmo pa cemo vidjeti...evo i DCG sad prica o TS jer vide da i njima gori pod nogama, zna narod da su oni ti koji koce, pa sad odjednom imacemo TS do kraja godine...
Momci, ja bih volio da vi objasnite ovaj budžet, pošto meni, a vjerujem ni većini građana, nije sasvim jasan. A kako će i biti jasan, kad je čitava priča toliko maglovita i netransparentna da se niko ne može snaći.
Što se tiče zaduženja, koliko sam ja ispratio, zaduženje je bilo predviđeno nezavisno od amandmana poslanika, između ostalog i za finansiranje tekućih obaveza. Tako da je sasvim logično da se postavi pitanje svrhe tog zaduženja - odnosno da se zna na šta konkretno planiramo da utrošimo novac koji planiramo da pozajmimo.
I mislim da je pogrešno i loše plasirati narativ da poslanici ne treba kritički da preispituju ono što predloži Vlada i da treba slijepo da vjerujemo predlagaču. Izvinite, ali to ne samo da je propisano Ustavom, nego je njihova uloga upravo da preispituju politike Vlade, jer su oni ti koji su odgovorni građanima.
Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks