Page 969 of 1249 FirstFirst ... 46986991995996596696796896997097197297397910191069 ... LastLast
Results 24,201 to 24,225 of 31213

Thread: Vlada Crne Gore, 42. saziv

Thanks Thanks Given 
    9,658
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Njihova priča se odnosi na veći dio radnika, koji dio plate prima na ruke... Poslodavac će im sad povećati platu preko računa, ali im onaj dio koji je išao na ruke neće davati... Tu inspekcija praktično da ne može uticati, ukoliko zaposleni sami ne prijave/svjedoče o tome...

Svakako, i to je pomak, jer će se značajana suma uvesti u legalne tokove...

Za firme koje legalno posluju, ovo je popriličan plus, jer će bez povećanja troškova, moći da isplaćuju konkurentnije zarade...
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    al DF brine o građanima

Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
    Jedno je sigurno, niko nije brinio o građanima kao DPS i njegova klika, a brate?

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    697
    Thanked in
    379 Posts

Како од душевнија болова за државом искачу жиле на врат јадо мој.Док су је кумови разносили како се којем шћело,а мафија се обрачунавала по улицах и кола лећела у ваздух гледало се нијемо.

И гинуло на државне јасле с пјесмом умјесто јаука...

4. The Following 2 Users Say Thank You to Geralt of Rivia For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Quote Originally Posted by Markys View Post
    Pa nije baš

Ukoliko izmjenom zakonskih propisa, dođe do smanjenja stope poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz ličnih primanja zaposlenih, poslodavac je dužan da efekte takvog smanjenja usmjeri na zarade, odnosno naknade zaposlenih, u skladu sa zakonom.

Član 33 Opšteg kolektivnog ugovora.
    Polako, vidi dje je poenta. On je obavezan da efejte takvog smanjenja usmjeri na zarade zaposlenih. Ali sta je sa onima koji nijesu zaposleni, vec ce biti zaposleni sjutra? Nikad ne potcjenjuj pohlepu drugog covjeka, kao ni ciganluk nasih "biznismena", tzv pobjednika tranzicije.
    "Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    204
    Thanked in
    153 Posts

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Dejan View Post
    Polako, vidi dje je poenta. On je obavezan da efejte takvog smanjenja usmjeri na zarade zaposlenih. Ali sta je sa onima koji nijesu zaposleni, vec ce biti zaposleni sjutra? Nikad ne potcjenjuj pohlepu drugog covjeka, kao ni ciganluk nasih "biznismena", tzv pobjednika tranzicije.
    Ovo je dobro pitanje. Jer sta sad sprjecava poslodavca da da otkaz zaposlenima koji su primali 250e da ne bi morao da im daje 450e, pa da zaposli nove ljude kojima ce da isplacuje isti minimalac kao i prije usvajanja budzeta? Ozbiljno pitam jer nisam ulazio u detalje tako da ne znam da li su mislili na ovo.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Cekaj. Kako da im isplacuje manje nego zakonski definisana minimalna zarada.
    Ovo ne dira jedino ugovore o povremenim i privremenim poslovima, iliti cuvene ugovore o djelu.
    To je stvar poslodavca i onog koji radi tacno oderedjenu stvar.
    A novi zaposljeni, cak i onaj na probnom radu kosta isti minimalac kao i onaj stalno zaposljeni.
    Ono sto smo poceli da ciganisemo je zaposljavanje na 4 ili na 2 sata dnevno, pa su dazbine manje jer se nema puna radna nedelja.
    Ovo na 5 ili na 6 dana je samo izbjegavanje stalnog zaposljenja kojim radnika drzis pod ucjenom, ali ne utice na platu.
    Ko pristane da potpise ugovor na 4 sata ili 2....pa jbga ne znam sta bih mu rekao

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

9. The Following User Says Thank You to Hell Raiser For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ovo je dobro pitanje. Jer sta sad sprjecava poslodavca da da otkaz zaposlenima koji su primali 250e da ne bi morao da im daje 450e, pa da zaposli nove ljude kojima ce da isplacuje isti minimalac kao i prije usvajanja budzeta? Ozbiljno pitam jer nisam ulazio u detalje tako da ne znam da li su mislili na ovo.
    Da se nisis zapetljao sa pitanjem?
    Ako je ugovor na 40h radnu nedjelju ne može mu dati zaradu manju od zakonom definisane. I tu je pobuna firmi koje su taposlene plaćale od 250 do 450 eura jer se njemu realno povećavaju troškovi zarade.
    Zato i idu na ovo što Hell Raiser pominje 4h, 2h, povremeno angažovanje i sl.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Procitajte opet:

Quote Originally Posted by Nije bitno... View Post
    Ima li đe statistika koliki je broj zaposlenih u Crnoj Gori na određeno?

I ako ovo Spajićevo prođe nekako, ja još ne pričah sa privatnikom sa malo većim brojem zaposlenih, a da nije planirao da sledeći ugovor o radu koji ponudi radniku bude sa sličnom ili neznatno većom neto zaradom, a smanjenom bruto...

Poslodavac po zakonu mora poreske olakšice da prenese na postojećeg radnika, ali novom može da ponudi šta god hoće. A svaki novi ugovor na određeno je "novi radnik" tehnički gledano, samo treba pauza od par dana između ugovora, što svi i onako rade. Dakle, sve zakonito.

Tako da, rekao bih da se u praksi ovaj Spajićev program odnosi na državnu službu + na radnike sa ugovorom na neodređeno. I to na radnike na neodređeno koji su osigurani na puni iznos - ako si osiguran na 250, a primaš jo[ toliko "na ruke", za tebe nema nikakvog povećanja, u smislu onoga što poneseš kući - samo nećeš više dobijati dio "na ruke".

E sad, ja ne znam koliko je radnika u CG sa ugovorom na određeno vrijeme + koliko ih je na neodređeno sa dijelom zarade "na ruke", ali mislim da je u pitanju velika većina zaposlenih u Crnoj Gori. I oni i sad znaju čemu mogu da se nadaju od ovoga programa, tako da "kuku i motiku" pominju najviše ovi iz državne uprave. Koje je 95% zaposlio DPS, SD/P i BS... Ironija...
    Ne radi se o tome da li ce neko primati manje od 450 neto - nece. Ne ulazim u ta ciganisanja sa manje od 8 radnih sati dnevno.
    Prica se o ljudima koji su trenutno iznad minimalca, a koji ce takodje osjetiti porast zarade jer ce ono sto je umanjeno za doprinose za zdravstvo da se prenese na neto zaradu. Poslodavci imaju obavezu da prenesu taj dio bruto plate samo na postojece zaposlene. A za buduce zaposlene, tj one koji su "novi" po principu novog ugovora na odredjeno, samo ce smanjiti bruto platu tako da neto plata ostane na istom nivou. Tzv stare fore za nove budale
    "Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Da se nisis zapetljao sa pitanjem?
    Ako je ugovor na 40h radnu nedjelju ne može mu dati zaradu manju od zakonom definisane. I tu je pobuna firmi koje su taposlene plaćale od 250 do 450 eura jer se njemu realno povećavaju troškovi zarade.
    Zato i idu na ovo što Hell Raiser pominje 4h, 2h, povremeno angažovanje i sl.
    Evo da se nakačim na ovaj post, meni je bila plata 550e, primao sam na banku minimalac 220e (čini mi se).. Sad ako sam shvatio (vi me slobodno ispravite) sa ovim planom meni bi tako išlo 450 na banku a ostatak od 100e na ruke bez ikakvog povećanja plate?
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Quote Originally Posted by Zedd View Post
    Evo da se nakačim na ovaj post, meni je bila plata 550e, primao sam na banku minimalac 220e (čini mi se).. Sad ako sam shvatio (vi me slobodno ispravite) sa ovim planom meni bi tako išlo 450 na banku a ostatak od 100e na ruke bez ikakvog povećanja plate?
    Tako je, samo i tebe treba po usima jer ucestvujes u utaji poreza zajedno sa poslodavcem

14. The Following 2 Users Say Thank You to Dejan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...-od-36-miliona

Gradonačelniku Budve Marku Careviću otvoren je put da još trideset godina gazduje kamenolom “Platac” u grbaljskom selu Krimovice.

Prema procjenama, taj posao je vrijedan više od 36 miliona eura, a država bi od koncesije prihodovala najmanje oko 2,5 miliona.

nije lako Careviću, tolike godine ugroženosti

„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Tako je, samo i tebe treba po usima jer ucestvujes u utaji poreza zajedno sa poslodavcem
    To je bilo prije 2-3 godine, sad sam regularan To uzeh za primjer jer mi nije bilo najjasnije kako bi to povećanje uticalo na prosječnu platu..
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    6,105
    Thanks Thanks Received 
    6,664
    Thanked in
    3,179 Posts

Gradonačelniku Budve Marku Careviću otvoren je put da još trideset godina gazduje kamenolom “Platac” u grbaljskom selu Krimovice.

Prema procjenama, taj posao je vrijedan više od 36 miliona eura, a država bi od koncesije prihodovala najmanje oko 2,5 miliona.

MANS bi sad da ga ugrozi.

https://www.vijesti.me/v/581627?utm_..._share_counter
    Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

A za buduce zaposlene, tj one koji su "novi" po principu novog ugovora na odredjeno, samo ce smanjiti bruto platu tako da neto plata ostane na istom nivou. Tzv stare fore za nove budale
    Evo citam i pa mi je i dalje nejasno. Kakvi novi? I novom je minimalac isti.
    Ako pticate o forama radim za 1300 eur, a osiguran sam na minimalac od 250 eura i sta cu ja da ovdje osjetim.
    Tipa osjetices tuki, ali je minimalac na odredjeno i neodredjeno i dalje 450 eur.
    Da li ce ti poslodavac zakinuti "kes na ruke" za tih 100 ili 120 eura razlike, to vjerovatno hoce.
    Ali opet ne utice na ovaj zakon

Last edited by Hell Raiser; 20-12-21 at 11:42.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Ono sto smo poceli da ciganisemo je zaposljavanje na 4 ili na 2 sata dnevno, pa su dazbine manje jer se nema puna radna nedelja.
    Ovo na 5 ili na 6 dana je samo izbjegavanje stalnog zaposljenja kojim radnika drzis pod ucjenom, ali ne utice na platu.
    Ko pristane da potpise ugovor na 4 sata ili 2....pa jbga ne znam sta bih mu rekao
    Ko je poceo a ko nije ne bih znao ali ovo je godinama praksa prakticno u cijeloj EU, naravno sa odredjenim ogranicenjima kojih kod nas nema te samim tim ce vjerovatno da sve vise i vise ljudi bude zaposleno na par sati dnevno. :/

Malo mi je smijesno ovo "ko pristane da potpise ugovor" jer ce ga potpisati svako ko jedva sklapa kraj sa krajem jer zivimo gdje zivimo, te se radi sta se radi.

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Car je isto što i bivši, samo su bivši imali mnogo više Carevića.

Mada nije isključeno da i DF evoluira ako ostanu malo duže na vlasti.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Znam ja odlicno dje zivim. Zato sam i rekao da su tu krive inspekcije rada, djw znamo kako se zavrsavalo.
    Ali u tome je poenta ovih smjena i sto su kao rogovi u vreci.
    Sad se svako svakoga plasi, pa inspekcije su pocele da izlaze i za najgluplje stvari.
    Ide sporo, ali se krece polako.
    Zato sam ja da nedje se po usima oklepe ovi nizi. Kad se oni strahom dovedu u red da mogu da odgovaraju, tesko da moze neko da te nazove na telefon i kaze ajde mi ovo uradi.

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Ne brini, ima ko će o njemu da se bavi. Reči ti nama kako je bracu u Luksemburg? Ima li tih Rolexa? Kako je naš dragi patriota Pejović iz Uniproma? Đe su i što čine Petar Ivanović i Veso Vukotić, pioniri patriote?

Thanks Thanks Given 
    2,332
    Thanks Thanks Received 
    2,094
    Thanked in
    946 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Evo citam i pa mi je i dalje nejasno. Kakvi novi? I novom je minimalac isti.
    Ako pticate o forama radim za 1300 eur, a osiguran sam na minimalac od 250 eura i sta cu ja da ovdje osjetim.
    Tipa osjetices tuki, ali je minimalac na odredjeno i neodredjeno i dalje 450 eur.
    Da li ce ti poslodavac zakinuti "kes na ruke" za tih 100 ili 120 eura razlike, to vjerovatno hoce.
    Ali opet ne utice na ovaj zakon

Plata ti je neto 500 eura. Bruto koliko to izadje, neka je 750. Od toga oduzmi doprinos za zdravstveno osiguranje koje je, koliko, recimo 90 eura. Plata ti vise nije 500 nego 590. E nije ako si novi zaposleni, jer ce ti opet biti ponudjena plata od 500 eura neto, samo sto ce bruto sad biti manja. A novi si zaposlen ako ti istekne ugovor na odredjeno pa opet budes potpisivao novi.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Plata ti je neto 500 eura. Bruto koliko to izadje, neka je 750. Od toga oduzmi doprinos za zdravstveno osiguranje koje je, koliko, recimo 90 eura. Plata ti vise nije 500 nego 590. E nije ako si novi zaposleni, jer ce ti opet biti ponudjena plata od 500 eura neto, samo sto ce bruto sad biti manja. A novi si zaposlen ako ti istekne ugovor na odredjeno pa opet budes potpisivao novi.
    Pa o tome sam i pisao gore. S obzirom da znam i dje je minimalac na osiguranje a da se na ruke isplacuje jos i po 3x toliko, tu ocekujem da se cak smanji plata za taj visak doprinosa.
    Ali gledaj ga sa ove strane. Imas 10 radnika, cak i sa svim ovim ces morati da na racunu firme imas legalnih 6 do 10k eur da te plate isplatis.
    To je ono sto svi preskacu u ovome jer se drzimo samo plata. A zato vecina poslodavaca i kuka, jer se smanjuje siva ekonomija i nekucanje racuna.
    Povecava se legalna finansijska operativa, samim tim i PDV i dobit na kraju....

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

Quote Originally Posted by Director View Post
    Ne brini, ima ko će o njemu da se bavi. Reči ti nama kako je bracu u Luksemburg? Ima li tih Rolexa? Kako je naš dragi patriota Pejović iz Uniproma? Đe su i što čine Petar Ivanović i Veso Vukotić, pioniri patriote?
    ne pale ti ove fore. ne možeš naći post đe sam ijednog od ovih nekad branio. no, uredno osuđivao i rekao da su uništili ovu državu. dugačak je spisak onih koji su nas doveli do ovoga đe smo sad. uključujići i ove iz redova DFa

ko će da se bavi Carevićem? pa što do sad radili? DPS ga je napravio i dozvolio mu da radi što oće, MANS je tonu nekih papira dostavio ali nikad se reagovalo nije. no, ja Carević čak i junak postao, budući predsjednik

26. The Following 2 Users Say Thank You to outline For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    7,416
    Thanks Thanks Received 
    4,790
    Thanked in
    2,453 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Ko je poceo a ko nije ne bih znao ali ovo je godinama praksa prakticno u cijeloj EU, naravno sa odredjenim ogranicenjima kojih kod nas nema te samim tim ce vjerovatno da sve vise i vise ljudi bude zaposleno na par sati dnevno. :/

Malo mi je smijesno ovo "ko pristane da potpise ugovor" jer ce ga potpisati svako ko jedva sklapa kraj sa krajem jer zivimo gdje zivimo, te se radi sta se radi.
    Gledajući druge zemlje bojim se da će se poslodavci tu malo zayebati. Jer oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem odoše u neku drugu zemlju da rade.

Ako su bili pametni to su mogli primjetiti ovoga ljeta sa turizmom. Nije baš bila navalica sezonaca...

Mijenjaće se tržište rada na način da će radnici imati više alternativa, prije svega odlazak vani.

Recimo, već sad dobar majstor, što bi davno bilo kvalitetni kvalifikovani/viskokvalifikovani) u firmi uzima 1500 EUR. Može odmah u Njemačkoj da dobije 3000, ovo je mjera da ostane.

Dakle, nekadašnje tržište gdje su dominirali poslodavci, slobodno svi mogu da zaborave.

28. The Following User Says Thank You to Gagarin For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

ne pale ti ove fore. ne možeš naći post đe sam ijednog od ovih nekad branio. no, uredno osuđivao i rekao da su uništili ovu državu. dugačak je spisak onih koji su nas doveli do ovoga đe smo sad. uključujići i ove iz redova DFa

ko će da se bavi Carevićem? pa što do sad radili? DPS ga je napravio i dozvolio mu da radi što oće, MANS je tonu nekih papira dostavio ali nikad se reagovalo nije. no, ja Carević čak i junak postao, budući predsjednik

Čekaj prijatelju. Ti imaš neki očigledan problem. Ja ne sumnjam u to da je Carević sporan ali možeš ti da pišeš do sjutra kako su ovo fore, ja tebe pitam nešto, ne želiš da mi odgovoriš. Razumijem da ti je animozitet prema "okupatorskim snagama" veći od ovih patriota lopova . Kako je patriota Rakčević? On nije u okupatorskom bloku, a teži je milionima od Carevića, no ne vidim da ga pominješ, jer pretpostavljam da su to sve silni milioneri postali nasljedstvom zar ne? Baš kao i patriota , ljubitelj košulja sa visokom kragnama koji je dobio KAP da malo namakne sebi par stotina miliona...

I kako je braco? Ima li kakvih modela novih Rolexa? Đe je i što čini Veljović? Kako je patriota profesot Vuković sa silnim akcijama i platama?

Thanks Thanks Given 
    5,040
    Thanks Thanks Received 
    12,409
    Thanked in
    6,716 Posts

Razumijem da ti je animozitet prema "okupatorskim snagama" veći od ovih patriota lopova . Kako je patriota Rakčević? On nije u okupatorskom bloku, a teži je milionima od Carevića, no ne vidim da ga pominješ, jer pretpostavljam da su to sve silni milioneri postali nasljedstvom zar ne? Baš kao i patriota , ljubitelj košulja sa visokom kragnama koji je dobio KAP da malo namakne sebi par stotina miliona...
    kakve okupatorske snage? patriote lopovi? lopov je lopov. to ako se ogrne zastavom Crne Gore ili trobojkom ne pravi razliku. jesam li ijedan post napisao o nekakvoj okupaciji? nema potrebe da izmišljaš stvari. neka provjere Rakčevića radi mene, što bih ga ja branio? ništa mi dao nije, niti pomogao. nikad me jedna partija zaposlila nije. no sam sa fakultetom radio u kafani i kladionici dok su ljudi sa partijskom knjižicom posao dobijali. i ta praksa se sad nastavila. pa tako momak radi u CEDIS za 800e a fakultet nije završio. kvalifikacija mu je da veliča DF. dakle samo grinjaj prije DPS sad DF, Demokrate ili URA i imaš posao. to što pojma nemaš je druga rabota. ne možeš mene u te grupe da svrstavaš. no je problem što se pljuje DF isto kao kad se pričalo svašta za DPS. jer sad nas brane Manda i Slaven a prije dvije godine Gvozdenović i Ivanović.

kad država sredi Rakčeviću posao u kojem će imati ovoliko dobiti prvi ću ga osuditi. jer se to tako radi.

I kako je braco? Ima li kakvih modela novih Rolexa? Đe je i što čini Veljović? Kako je patriota profesot Vuković sa silnim akcijama i platama?
    opet - naša' si pogrešnog sagovornika za ovake loše fore meni je patriota moj pokojni đed koji se borio u II svjetskom ratu da bi nas oslobodio. kao i iljade ljudi koji su to isto radili. ne razmišljajući oće li život izgubit

Page 969 of 1249 FirstFirst ... 46986991995996596696796896997097197297397910191069 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)