Njihova priča se odnosi na veći dio radnika, koji dio plate prima na ruke... Poslodavac će im sad povećati platu preko računa, ali im onaj dio koji je išao na ruke neće davati... Tu inspekcija praktično da ne može uticati, ukoliko zaposleni sami ne prijave/svjedoče o tome...
Svakako, i to je pomak, jer će se značajana suma uvesti u legalne tokove...
Za firme koje legalno posluju, ovo je popriličan plus, jer će bez povećanja troškova, moći da isplaćuju konkurentnije zarade...
#fakenews
Како од душевнија болова за државом искачу жиле на врат јадо мој.Док су је кумови разносили како се којем шћело,а мафија се обрачунавала по улицах и кола лећела у ваздух гледало се нијемо.
И гинуло на државне јасле с пјесмом умјесто јаука...
Polako, vidi dje je poenta. On je obavezan da efejte takvog smanjenja usmjeri na zarade zaposlenih. Ali sta je sa onima koji nijesu zaposleni, vec ce biti zaposleni sjutra? Nikad ne potcjenjuj pohlepu drugog covjeka, kao ni ciganluk nasih "biznismena", tzv pobjednika tranzicije.
"Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"
Ovo je dobro pitanje. Jer sta sad sprjecava poslodavca da da otkaz zaposlenima koji su primali 250e da ne bi morao da im daje 450e, pa da zaposli nove ljude kojima ce da isplacuje isti minimalac kao i prije usvajanja budzeta? Ozbiljno pitam jer nisam ulazio u detalje tako da ne znam da li su mislili na ovo.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Cekaj. Kako da im isplacuje manje nego zakonski definisana minimalna zarada.
Ovo ne dira jedino ugovore o povremenim i privremenim poslovima, iliti cuvene ugovore o djelu.
To je stvar poslodavca i onog koji radi tacno oderedjenu stvar.
A novi zaposljeni, cak i onaj na probnom radu kosta isti minimalac kao i onaj stalno zaposljeni.
Ono sto smo poceli da ciganisemo je zaposljavanje na 4 ili na 2 sata dnevno, pa su dazbine manje jer se nema puna radna nedelja.
Ovo na 5 ili na 6 dana je samo izbjegavanje stalnog zaposljenja kojim radnika drzis pod ucjenom, ali ne utice na platu.
Ko pristane da potpise ugovor na 4 sata ili 2....pa jbga ne znam sta bih mu rekao
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Da se nisis zapetljao sa pitanjem?
Ako je ugovor na 40h radnu nedjelju ne može mu dati zaradu manju od zakonom definisane. I tu je pobuna firmi koje su taposlene plaćale od 250 do 450 eura jer se njemu realno povećavaju troškovi zarade.
Zato i idu na ovo što Hell Raiser pominje 4h, 2h, povremeno angažovanje i sl.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Procitajte opet:
Ne radi se o tome da li ce neko primati manje od 450 neto - nece. Ne ulazim u ta ciganisanja sa manje od 8 radnih sati dnevno.
Prica se o ljudima koji su trenutno iznad minimalca, a koji ce takodje osjetiti porast zarade jer ce ono sto je umanjeno za doprinose za zdravstvo da se prenese na neto zaradu. Poslodavci imaju obavezu da prenesu taj dio bruto plate samo na postojece zaposlene. A za buduce zaposlene, tj one koji su "novi" po principu novog ugovora na odredjeno, samo ce smanjiti bruto platu tako da neto plata ostane na istom nivou. Tzv stare fore za nove budale
"Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...-od-36-miliona
Gradonačelniku Budve Marku Careviću otvoren je put da još trideset godina gazduje kamenolom “Platac” u grbaljskom selu Krimovice.
Prema procjenama, taj posao je vrijedan više od 36 miliona eura, a država bi od koncesije prihodovala najmanje oko 2,5 miliona.
nije lako Careviću, tolike godine ugroženosti
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
MANS bi sad da ga ugrozi.
https://www.vijesti.me/v/581627?utm_..._share_counter
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Evo citam i pa mi je i dalje nejasno. Kakvi novi? I novom je minimalac isti.
Ako pticate o forama radim za 1300 eur, a osiguran sam na minimalac od 250 eura i sta cu ja da ovdje osjetim.
Tipa osjetices tuki, ali je minimalac na odredjeno i neodredjeno i dalje 450 eur.
Da li ce ti poslodavac zakinuti "kes na ruke" za tih 100 ili 120 eura razlike, to vjerovatno hoce.
Ali opet ne utice na ovaj zakon
Last edited by Hell Raiser; 20-12-21 at 11:42.
Ko je poceo a ko nije ne bih znao ali ovo je godinama praksa prakticno u cijeloj EU, naravno sa odredjenim ogranicenjima kojih kod nas nema te samim tim ce vjerovatno da sve vise i vise ljudi bude zaposleno na par sati dnevno. :/
Malo mi je smijesno ovo "ko pristane da potpise ugovor" jer ce ga potpisati svako ko jedva sklapa kraj sa krajem jer zivimo gdje zivimo, te se radi sta se radi.
Car je isto što i bivši, samo su bivši imali mnogo više Carevića.
Mada nije isključeno da i DF evoluira ako ostanu malo duže na vlasti.
Znam ja odlicno dje zivim. Zato sam i rekao da su tu krive inspekcije rada, djw znamo kako se zavrsavalo.
Ali u tome je poenta ovih smjena i sto su kao rogovi u vreci.
Sad se svako svakoga plasi, pa inspekcije su pocele da izlaze i za najgluplje stvari.
Ide sporo, ali se krece polako.
Zato sam ja da nedje se po usima oklepe ovi nizi. Kad se oni strahom dovedu u red da mogu da odgovaraju, tesko da moze neko da te nazove na telefon i kaze ajde mi ovo uradi.
Plata ti je neto 500 eura. Bruto koliko to izadje, neka je 750. Od toga oduzmi doprinos za zdravstveno osiguranje koje je, koliko, recimo 90 eura. Plata ti vise nije 500 nego 590. E nije ako si novi zaposleni, jer ce ti opet biti ponudjena plata od 500 eura neto, samo sto ce bruto sad biti manja. A novi si zaposlen ako ti istekne ugovor na odredjeno pa opet budes potpisivao novi.
Pa o tome sam i pisao gore. S obzirom da znam i dje je minimalac na osiguranje a da se na ruke isplacuje jos i po 3x toliko, tu ocekujem da se cak smanji plata za taj visak doprinosa.
Ali gledaj ga sa ove strane. Imas 10 radnika, cak i sa svim ovim ces morati da na racunu firme imas legalnih 6 do 10k eur da te plate isplatis.
To je ono sto svi preskacu u ovome jer se drzimo samo plata. A zato vecina poslodavaca i kuka, jer se smanjuje siva ekonomija i nekucanje racuna.
Povecava se legalna finansijska operativa, samim tim i PDV i dobit na kraju....
ne pale ti ove fore. ne možeš naći post đe sam ijednog od ovih nekad branio. no, uredno osuđivao i rekao da su uništili ovu državu. dugačak je spisak onih koji su nas doveli do ovoga đe smo sad. uključujići i ove iz redova DFa
ko će da se bavi Carevićem? pa što do sad radili? DPS ga je napravio i dozvolio mu da radi što oće, MANS je tonu nekih papira dostavio ali nikad se reagovalo nije. no, ja Carević čak i junak postao, budući predsjednik
Gledajući druge zemlje bojim se da će se poslodavci tu malo zayebati. Jer oni koji jedva sklapaju kraj sa krajem odoše u neku drugu zemlju da rade.
Ako su bili pametni to su mogli primjetiti ovoga ljeta sa turizmom. Nije baš bila navalica sezonaca...
Mijenjaće se tržište rada na način da će radnici imati više alternativa, prije svega odlazak vani.
Recimo, već sad dobar majstor, što bi davno bilo kvalitetni kvalifikovani/viskokvalifikovani) u firmi uzima 1500 EUR. Može odmah u Njemačkoj da dobije 3000, ovo je mjera da ostane.
Dakle, nekadašnje tržište gdje su dominirali poslodavci, slobodno svi mogu da zaborave.
Čekaj prijatelju. Ti imaš neki očigledan problem. Ja ne sumnjam u to da je Carević sporan ali možeš ti da pišeš do sjutra kako su ovo fore, ja tebe pitam nešto, ne želiš da mi odgovoriš. Razumijem da ti je animozitet prema "okupatorskim snagama" veći od ovih patriota lopova . Kako je patriota Rakčević? On nije u okupatorskom bloku, a teži je milionima od Carevića, no ne vidim da ga pominješ, jer pretpostavljam da su to sve silni milioneri postali nasljedstvom zar ne? Baš kao i patriota , ljubitelj košulja sa visokom kragnama koji je dobio KAP da malo namakne sebi par stotina miliona...
I kako je braco? Ima li kakvih modela novih Rolexa? Đe je i što čini Veljović? Kako je patriota profesot Vuković sa silnim akcijama i platama?
kakve okupatorske snage? patriote lopovi? lopov je lopov. to ako se ogrne zastavom Crne Gore ili trobojkom ne pravi razliku. jesam li ijedan post napisao o nekakvoj okupaciji? nema potrebe da izmišljaš stvari. neka provjere Rakčevića radi mene, što bih ga ja branio? ništa mi dao nije, niti pomogao. nikad me jedna partija zaposlila nije. no sam sa fakultetom radio u kafani i kladionici dok su ljudi sa partijskom knjižicom posao dobijali. i ta praksa se sad nastavila. pa tako momak radi u CEDIS za 800e a fakultet nije završio. kvalifikacija mu je da veliča DF. dakle samo grinjaj prije DPS sad DF, Demokrate ili URA i imaš posao. to što pojma nemaš je druga rabota. ne možeš mene u te grupe da svrstavaš. no je problem što se pljuje DF isto kao kad se pričalo svašta za DPS. jer sad nas brane Manda i Slaven a prije dvije godine Gvozdenović i Ivanović.
kad država sredi Rakčeviću posao u kojem će imati ovoliko dobiti prvi ću ga osuditi. jer se to tako radi.
opet - naša' si pogrešnog sagovornika za ovake loše foremeni je patriota moj pokojni đed koji se borio u II svjetskom ratu da bi nas oslobodio. kao i iljade ljudi koji su to isto radili. ne razmišljajući oće li život izgubit
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks