Quote Originally Posted by Rada View Post
Ali to nije bila ranije poenta vakcine, nego kolektivni imunitet.
Kolektivnog imunuteta evo nema.
Obzirom da je vakcina razvijena od nule za manje od godinu dana, očekivan je bio njen update za 8 mjeseci.
Bilo je da vakcina štiti 100% od hospitalizacije i smrtnog ishoda Ali sad je ok koji procenat? 70%? 80? 60?
Kroz par mjeseci ćemo da pričamo o istom vremenskom periodu (godinu dana otkako delta soj hara) koji je iskorišćen za razvijanje vakcine od nule, a koliko mi se čini u Evropi kreće novi talas koji ova postojeća vakcina očigledno ne može da zaustavi...

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Da, ‘trenutno’ stanje je takvo da vakcine stite 5-6 mjeseci (do 90% efikasnosti) sto se tice tezih slucajeva i smrti ali se podrazumijevaju stari sojevi, kod novijih sojeva efikasnost opada pa se prica o 70% ili 60%, cak i 50%…dok se najnoviji sojevi ne pominju jer su valjda toliko novi da se nisu vrsila istrazivanja a logican zakljucak bi bio da efikasnost opada, mozda cak i do 0%.

Ovo se podrazumijeva na maksimalno ispostovan protokol vakcinacije, u slucaju fajzera 21 dan izmedju dvije doze i 14 dana nakon druge, kada je efikasnost na najvecem nivou. Sto se tice bustera i nema previse istrazivanja/dokaza ali se vode pravilom da je bolje ista nego nista i niko nema ideju koliko ‘vremenski’ doprinose zastiti.

Iz prakse vidimo sve vise i vise onih koji su oboljeli od virusa a uredno su vakcinisani prije ~5 mjeseci, sto utice da lako zakljucimo da je trajanje zastite vakcinama tih 5 mjeseci. Prirodno i logicno je da nemamo previse povjerenja kao ni nade u tim busterima, pogotovo sto niko tacno ne zna niti moze tvrditi kolicinu kao ni trajanje zastite. Moje misljenje je nekih dodatnih 3 mjeseca.

Juce sam primio revakcinu i po trenutnom stanju buster bi bio 1. Maja sledece godine, ako se pretekne.