View Poll Results: Da li ćete dobrovoljno primiti vakcinu protiv koronavirusa?

Voters
198. You may not vote on this poll
  • Da, apsolutno! To je jedina razumna odluka, svaka dalja diskusija je – izlišna

55 27.78%
  • Da, pod uslovom da je ta vakcina odobrena za primjenu u EU tj. nije varijanta za zemlje 3. svijeta

62 31.31%
  • Ne, nemam povjerenja u efikasnost prebrzo razvijene vakcine/ nepoznati dugoročni efekti po zdravlje

50 25.25%
  • Ne, nisam pristalica vakcinisanja generalno, kao vida zaštite od bolesti

20 10.10%
  • Ne znam. Lomim se oko odluke

11 5.56%
Page 112 of 175 FirstFirst ... 1262102108109110111112113114115116122162 ... LastLast
Results 2,776 to 2,800 of 4362

Thread: [COVID] Vakcine i tok pandemije [opšta diskusija]

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,299
    Thanked in
    879 Posts

Quote Originally Posted by elemental View Post
    Mislim da ni u jednom trenutku ni za jednu vakcinu nije pominjan taj procenat zaštite. Fajzer je bio blizu, ali prije pojave novih sojeva. Sinofarm je bio na 85-88%, ali opet prije pojave novih sojeva. Kasnije se za Sinofarm pričalo da joj je efikasnost svega oko 50% za ljude starije od 65 godina, ali ne mogu da se sjetim da li se to odnosi na period poslije pojave novih sojeva. Mislim da je poslije. Istraživači tvrde da će biti u stanju da prilagode postojeće vakcine u relativno kratkom roku kako bi bile efikasne protiv potencijalnih novih sojeva.
    Necu da ulazim previse u procente koji se pominju ali mi se cini da mnogi ne shvataju osnovno, kada se pominje procenat zastite ne prica se o apsolutnom procentu, vec relativnom, te samim tim je razlika nebo i zemlja. Samim tim bi se trebalo postaviti samo par pitanja...

1. Zasto se vakcinisemo sa vakcinama koje trenutno pruzaju mizernu zastitu protiv "novih sojeva" uzevsi u obzir, po vrh svega, da se radi o relativnim procentima zastite a ne apsolutnim.
    2. Ne vidim nesto da je iti jedna vakcina modifikovana da bi se borila protiv "novih sojeva". Zasto?

PS
    Kada su vakcine stavljene u "upromet" svi "NOVI SOJEVI" o kojima se "masovno prica" su vec postojali. Ako cemo o cuvenom delta soju, evo vise informacija ovdje (mislim da sherujem ovaj sajt po ko zna koji put od Aprila 2020.) > https://nextstrain.org/community/ban...is/COVID-India .

Thanks Thanks Given 
    155
    Thanks Thanks Received 
    98
    Thanked in
    71 Posts

Samo sam naveo informacije iz vremena kad su vakcine tek nastale, nijesam tvrdio da su ti procenti ikad bili tačni niti to mogu da znam. Novih sojeva jeste bilo, ali su vakcine bile već spremne ili skoro spremne. Do delte nije bilo ne znam kakvih razlika u sojevima. Pretpostavljam da je lakše prilagoditi postojeću vakcinu jer je proces izrade sa svim elementima već razrađen. Jedan od razloga zbog kojih je vakcina razvijena za samo godinu i kusur jeste taj što su korišćene tehnologije i saznanja iz zadnjih 30 godina, do kojih se došlo kroz borbu sa ebolom. Nije se počelo od nule.

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,933
    Thanked in
    1,052 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Da nisi bio kod dr Milačić u Moj lab?
    Pitam zbog izraza "školski".Tako je rekla i mojoj ženi za nalaze,koji su se stvarno vratili svi u normalu posle 10 dana(full) terapije.Odlična doktorica.Isto se pripazi prvih 10-tak dana.Pod pripazi,mislim da se ponašaš kao da si bolestan(čajevi u velikim količinama,supice,mirovanje...) iako se osjećaš super i kao da je sve prošlo.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
    Nije, bio sam u Milmedika.

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,558
    Thanked in
    2,602 Posts

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Opet ponavljam, vakcinisan sam i mišljenja sam da vakcine trebaju da se prime ali opet je diskriminacija je diskriminacija.

Šta ako sjutra bude nekome palo na pamet da moramo svi da nešto nosimo/primimo sto npr nećemo?
    Ne mora sutra sistem da uvodi ništa novo, jer ono što je juče uvedeno i čemu ste olako dali legitimitet, danas je poprimilo obrise zvijeri čiju moć ćeš tek osjetiti. U prvom redu, covid propusnice ili preciznije - green pass - tj. pasoš za zeleno doba. Koliko si danas puta čuo, vidio, pročitao neku info o klimi? Jesu li sve vijesti bile apokaliptične i pozivi na hitno djelovanje? Tragom toga, kako ti se sviđa ideja da se tvoj pristup dobrima, robama, uslugama.... osim vakcinalnim statusom ubuduće odobrava / mjeri i tvojim karbonskim otiskom (mjera tvog uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene) odnosno koliko ti se sviđa stvarnost u kojoj sistem proširuje ideju kontrole (digitalni ID) na sve aspekte tvog života i u konačnom dovede do a la kineskog social credita?

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Zašto osoba koja nien vakcinisana ne može nedje da udje, koja je razlika izmedju mene i nje?
    Osobe ažurirane na nove narative i definicije ne shvataju svrhu tvog pitanja niti razumiju izraz tvoje zabrinutosti. Pojam diskriminacije je redefinisan, a ljuska prava imaju ograničen vijek trajanja (produžavanje na polugodišnjem nivou).
    The more things change, the more they stay the same.

5. The Following User Says Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    u samom naslovu imaš

— but not for long
    Poenta je u tome da su nevakcinisani glavni izvor sirenja zaraze. Sto je vise nevakcinisanih to je i virus u vecoj mjeri van kontrole. Meni je drago sto JOS UVIJEK nisi zakacio koronu, ali nemoj da mislis da ce tako ostati. Podaci o vakcinama su davno trebali da te osvijeste da se vakcinises, umjesto sto se kockas sa sopstvenim zivotom i racunas na to da bas tebe nece tesko pogoditi kad se budes zarazio. Mnogi su tako mislili. Nije smrt jedini nezeljeni ishod. Korona moze trajno da ti osteti zdravlje. Zasto rizikujes bez potrebe kad imas besplatan nacin da sebi maltene osiguras laksu klinicku sliku?
    Look upon my works ye mighty and this pear...

Thanks Thanks Given 
    3,181
    Thanks Thanks Received 
    3,221
    Thanked in
    1,559 Posts

koronu sam imao u oktobru prošle godine, antitijela kontrolisao u martu i krajem avgusta i opet ću za jedno mjesec dana, u međuvremenu imao nekih par običnih prehlada (u martu i septembru, svojom krivicom) koje su mi teže pale od te korone, moraš malo dublje da "zaroniš" u način funkcionisanja vakcina i generalno imuniteta organizma da bi svhatio zašto stvari nisu baš crnobijele kako ti misliš da jesu, kačio sam sa sajta britanske vlade link gdje se vidi da nevakcinisani koji preleže virus imaju postojaniji imunitet od vakcinisanih koji preleže, baš iz razloga što vakcina sprečava potpunu imunu reakciju organizma odnosno organizam stekne samo djelimični imunitet (jedna malo glupava analogija, ako svoje dijete držiš u staklenom zvonu i ne daš mu da se igra sa ostalom djecom da ne bi palo i povrijedilo se smanjićeš šansu da mu se nešto desi ali će zato kasnije biti prilično nesposobno za život)

evo oca nagovorismo da se vakciniše kome su AT opala prilično, trebao je kineza ali uzeo je Pfizer(iako bi svaka reakcija za njega mogla da bude vrlo nezgodna) jer nisam ja pošao sa njim već prijatelj iz kafane, evo srećom 2 dana samo neka blaga malaksalost
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    244
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Zdravko, til li si?!

9. The Following 2 Users Say Thank You to NotRobot For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,070
    Thanks Thanks Received 
    1,442
    Thanked in
    723 Posts

Posto imamo razlicita iskustva po drzavama (Norveska ukida mjere, Holandija uvodi ponovo a preko 84% punoljetnih vakcinisanih, Izrael isto u nekakvim problemima i slicno) i ocigledno ne vazi princip jedne teorije za sve drzave (zavisi i od zdravstvenih sistema i odlika ponasanja odredjenih zajednica), postoje ki neki uporedivi zvanicni podaci na nivou Crne Gore o tome koliko vakcinisanih je oporavljeno, koliko je vakcinisanih na lijecenju, kojim vakcinama, da li je registrovano i koliko smrtnih slucajeva i slicni podaci kako bi se gradjanima Crne Gore priblizila mogucnost orijentacije i konacnog odlucivanja.
    Ovakvi naslovi i oprecni podaci o iskustvima drugih sistema djeluju nekonzistentno i uvode dodatnu zabunu u pogledu odlucivanja.
    Mislim, razumijem ja neke od vas koji barataju obimnim rezultatima na stranim jezicima i uporednim podacima sa puno grafikona ali imate li vi podatke sta se zaista desava ovdje, u Crnoj Gori - toliko i toliko primilo tu, ovu drugu toliko, od ove registrovana zaraza u toliko, procenat, u bolnici se lijecilo toliko, najmanje od ove, najvise od ove, pa i poneki grafikon uporedni da se ubaci, zasto da ne, i slicna pitanja koja pretpostavljam spadaju u epidemiolosko istrazivanje. Jer oostavljaju ova pitanja prilikom lijecenja svakako pa ne vidim razlog zasto makar i preliminarni podaci ne bi bili dostupni pa da ljudi ako imaju sumnje mozda ucvrste neke stavove.

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. The Following User Says Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,299
    Thanked in
    879 Posts

Quote Originally Posted by elemental View Post
    Samo sam naveo informacije iz vremena kad su vakcine tek nastale, nijesam tvrdio da su ti procenti ikad bili tačni niti to mogu da znam.
    Nigjde nisam ni rekao da tvrdis kako su procenti tacni/netacni, vec naveo na cinjenicno stanje koje mnogi propustaju, radi se o relativnim procentima a ne o apsolutnim. Kladim se da ni 90% populacije nije svjesno ovog malog detalja, jer da jeste ne bi kao vakcinisani trckarali naokolo bez potrebe za izolacijom (iako su imali kontakt sa zarazenima) sa simptomima bivajuci ubijedjeni da je "samo gripa" i da "pravila ne vaze za njih jer su prakticno imuni". Ovo je sve vise i vise prisutno kod nas btw.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    133 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Svi ti nesto zvucimo nekako nesto nedje onaj...
    Nisi vickast ako zelis to da postignes.

Ja bih volio da mi neko garantuje da sam u grupu 98% ali posto ne moze niko, to sto je do mene da budem u tu grupu sam odradio. A ti nastavi da slusas kako ti zvucimo.
    Opet zvucis isprepadano.

nego, ima li vakcinisanih koji su to zavrsili prije 5-6 mjeseci a razmisljaju o novoj dozi takozvanim busterima, koja je procedura? Moram izguglati, mislim da ni u svijetu nije definisano vec je moguce pronaci podatke da su vakcine efikasne 6 mjeseci.

sta dalje?

Thanks Thanks Given 
    8,583
    Thanks Thanks Received 
    3,828
    Thanked in
    2,278 Posts

Moze li treca da se bira ili mora biti Pfizerova...?
    ...

Thanks Thanks Given 
    3,181
    Thanks Thanks Received 
    3,221
    Thanked in
    1,559 Posts

Quote Originally Posted by NotRobot View Post
    Zdravko, til li si?!
    vidiš ni on se ne razbolijeva a redovno liže kašike po tim vjerskim skupovima

16. The Following 2 Users Say Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    133 Posts

Mislim da ne smije da se mijesa, ako su prve dvije bile fajzer onda fajzer…ali koliko shvatih trecu dozu selektivno davaju samo starijim osobama (za sad), vjerovatno ce moci i ostali vremenom ali ne postoji istrazivanje koliko bi se vremenski produzila ‘zastita’, sve je tako novo i neispitano, ako znam sto je primih…

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Quote Originally Posted by Vitis View Post
    Fajzer mada doktor rece da je to samo ime. Skolska drugarica mi je davala shot koju nisam poznao i doktoru je smetalo sto se upustih u pricu sa njom.
    Šta ti znači ovo ?

Hoćeš da kažeš da si primio Fajzer, ali da to nije pravi Fajzer nego nas lažu i govore da smo primili Fajzera, a dali nam Kineza ?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    9,080
    Thanks Thanks Received 
    6,546
    Thanked in
    2,560 Posts

Ne, covjek je maja v2
    Mistican i neznaven

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    133 Posts

Ne, rekao sam da su me pitali koju cu a ja trazio Modernu, pa te nema ali ima fajzer, jos nesto i Sputnjik za koju se pravi rezervacija. Nakon cega sam rekao da cu fajzer, doktor je prokomentarisao da je to samo ime, u smislu da je nebitno koja je koja vakcina.

nisam gledao sta su mi dali mada teoretski postoji sansa da pogrijese prilikom davanja vakcine kao sto postoji sansa da su vakcine ostecene zbog nepravilnog skladistenja.

svakako je bilo nekih radova jer su mi se misici grcili sinoc a danas sam kao nakon pijanstva, mozda imam blagu temperaturu, ne znam.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,299
    Thanked in
    879 Posts

Mislim da ne smije da se mijesa, ako su prve dvije bile fajzer onda fajzer…ali koliko shvatih trecu dozu selektivno davaju samo starijim osobama (za sad), vjerovatno ce moci i ostali vremenom ali ne postoji istrazivanje koliko bi se vremenski produzila ‘zastita’, sve je tako novo i neispitano, ako znam sto je primih…
    Pfizer prakticno svugdje daju kao trecu dozu i "OK je da se mijesa" (oficijalna prica, ne ulazim u to jel' ok ili nije), dok za one koji su primili Pfizer nije ok da prime neku drugu vakcinu kao trecu. Logicno? Il' mozda nije?

Kod nas, oficijalno, moze da se primi bilo koja vakcina kao treca doza ukoliko je ta vakcina primljena ranije, a pfizer moze da se primi kao treca doza nezavisno sa cime je osoba vakcinisana u slucaju prve dvije doze. Pfizer se preporucuje kao treca doza za starije od 60 god. (ako se ne varam) nezavisno koju vakcinu su primili ranije.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

vakcina sprečava potpunu imunu reakciju organizma odnosno organizam stekne samo djelimični imunitet (jedna malo glupava analogija, ako svoje dijete držiš u staklenom zvonu i ne daš mu da se igra sa ostalom djecom da ne bi palo i povrijedilo se smanjićeš šansu da mu se nešto desi ali će zato kasnije biti prilično nesposobno za život)
    Mora da je zako klinicka slika vakcinisanih znatno blaza i da uglavnom nevakcinisani umiru i teze obolijevaju.

Thanks Thanks Given 
    6,597
    Thanks Thanks Received 
    6,278
    Thanked in
    2,618 Posts

vidiš ni on se ne razbolijeva a redovno liže kašike po tim vjerskim skupovima
    To samo do ljeta, poslije prelazi na kapri i kornete
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

24. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,181
    Thanks Thanks Received 
    3,221
    Thanked in
    1,559 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Mora da je zako klinicka slika vakcinisanih znatno blaza i da uglavnom nevakcinisani umiru i teze obolijevaju.
    oni koji su preležali će mnogo teže uopšte zakačiti virus od onih koji su vakcinisani a nisu preležali

Thanks Thanks Given 
    85
    Thanks Thanks Received 
    51
    Thanked in
    37 Posts

Among COVID-19–like illness hospitalizations among adults aged ≥18 years whose previous infection or vaccination occurred 90–179 days earlier, the adjusted odds of laboratory-confirmed COVID-19 among unvaccinated adults with previous SARS-CoV-2 infection were 5.49-fold higher than the odds among fully vaccinated recipients of an mRNA COVID-19 vaccine who had no previous documented infection (95% confidence interval = 2.75–10.99).
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/...cid=mm7044e1_w

Thanks Thanks Given 
    2,004
    Thanks Thanks Received 
    6,212
    Thanked in
    2,893 Posts

Čitam vijest da je Zrenjaninska biskupija donijela odluku da službu od sada mogu služiti samo vakcinisani sveštenici. Nadaju se da će time da povećaju savjest oko vakcine i da je to u skladu sa Hristom ,,ljubi bližnjeg svog".

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,299
    Thanked in
    879 Posts

Quote Originally Posted by DzekOfAllTrades View Post
    Postaje pateticno koliko si smijesan, do tih granica ides da ces naci bilo sta, procitati PRVI pasus i ako odgovara onome sto propagiras zapljunuti na forum kao dokaz da si u pravu.

Samo cu ti dva pasusa da uokvirim ispod a ti pokusaj da shvatis i izvuces zakljucak.

During January 1–September 2, 2021, a total of 201,269 hospitalizations for COVID-19–like illness were identified; 139,655 (69.4%) patients were hospitalized after COVID-19 vaccines were generally available to persons in their age group within their geographic region. Molecular testing for SARS-CoV-2 was performed for 94,264 (67.5%) patients with COVID-19–like illness hospitalizations. Among these patients, 7,348 (7.8%) had at least one other SARS-CoV-2 test result ≥14 days before hospitalization and met criteria for either of the two exposure categories: 1,020 hospitalizations were among previously infected and unvaccinated persons, and 6,328 were among fully vaccinated and previously uninfected patients (Table 1).

Laboratory-confirmed SARS-CoV-2 infection was identified among 324 (5.1%) of 6,328 fully vaccinated persons and among 89 of 1,020 (8.7%) unvaccinated, previously infected persons. A higher proportion of previously infected than vaccinated patients were aged 18–49 years (31% versus 9%), Black (10% versus 7%), and Hispanic (19% versus 12%).

Znaci uzeo si "istrazivanje" koje je uporedilo koliko je pozitivnih bilo medju ljudima koji su se vec nasli u bolnici (sa COVID like simptomima) a da su bili vakcinisani, ili ranije COVID19 pozitivni kao relevantnim da dokazes kako je VECA vjerovatnoca da se neko zarazi sa COVID19 ponovo iako ga je prelezano, nego neko ko je vakcinisan?

Smijesan si druze, al' u potpunosti. Imam jednu osobnu na ignore listi na ovom forumu ali ovakve neboluzoe poput tvojih ce me izgleda natjerati da je dopunim.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

oni koji su preležali će mnogo teže uopšte zakačiti virus od onih koji su vakcinisani a nisu preležali
    Ne kapiras i dalje. Kad pricamo o nevakcinisanima koji nisu imali koronu, prvo moramo da pricamo o ljudima koji nisu bolovali koronu jer za njih postoji daleko veci rizik od razvijanja tezeg oblika korone koji moze da se zavrsi smrtnim ishodom ili trajnim ostecenjem organizma. Vakcinisani ljudi koji nisu imali koronu su u mnogo boljoj poziciji. Apsolutno je iracionalno razmisljati o tome da li prelezana korona pruza bolju zastitu od vakcinacije ako ne mozes da znas da li ces prezivjeti infekciju ili koliku stetu ce da izazove. Vec su neki pricali o slucajevima dijabetesa poslije korone, a da ne pricamo o krvnim ugruscima, slogovima, srcanim napadaima, ostecenju stitne zlijezde itd.

Isto tako nevakcinisani koji su prelezali koronu nemaju sta da izgube vakcinacijom. Ne radi se samo o tebi nego i o drugim ljudima. Ako vakcinacija ljudi koji su prelezali koronu dovodi do toga da te osobe imaju manju sansu za reinfekciju, onda bi trebalo zbog ostalih ljudi da se vakcinisu jer na taj nacin doprinose sprjecavanju sirenja virusa. Valjda je neki cilj i zelja svih da se posljedice ove pandemije otklone.

Thanks Thanks Given 
    3,553
    Thanks Thanks Received 
    5,841
    Thanked in
    2,799 Posts

Opet zvucis isprepadano.

nego, ima li vakcinisanih koji su to zavrsili prije 5-6 mjeseci a razmisljaju o novoj dozi takozvanim busterima, koja je procedura? Moram izguglati, mislim da ni u svijetu nije definisano vec je moguce pronaci podatke da su vakcine efikasne 6 mjeseci.

sta dalje?
    Dalje ti neću tolerisati trolovanje na ovoj temi i svaki post neke slične sadržine će ti biti obrisan.
    Dovoljno sam imao strpljenja.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Page 112 of 175 FirstFirst ... 1262102108109110111112113114115116122162 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)