Kod mene je dosla, vjerovatno su poceli postepeno da pustaju sektor po sektor da ne bi sve spapunjalo![]()
Bila?
Sent from my KB2003 using Tapatalk
Kod mene je dosla, vjerovatno su poceli postepeno da pustaju sektor po sektor da ne bi sve spapunjalo![]()
"Anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac"
ovo sam dobilaCrkli su transformatori na marezu.
Sad prespajaju da vide oce li moc sto
nothing comes from violence and nothing ever could
Fizike oličene u kukama koje se kače na vazdušne vodove i daju struju pilanama po zabitima,zaobilaženja brojila,jedno vrijeme onih štrakalica što su mogle zablokirat brojilo...
Možda ima još nekih zakonitosti fizike ali ove 3 sam svojim očima gledao.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Last edited by joni; 04-11-21 at 13:45.
Ne tvrdim ja da nema i toga, ali gubitak eneegije je fizižki proces, guni se kako u transformatorima tako i u distribuciji do krajnjeg korisnika, gubici su od 8 do 15 ukupno prenešene energije, zavisi od stanja mreže.
Najbolje bi bilo da se izglasa uredba da mogu naplaćivati do 10% od ukupnog prenosa, a ostatak gubitaka neka se vide ko ih i dje krade.
Forever young, i want to be forever young
Što to mene briga kao korisnika?
Ja treba da platim ono što sam potrošio a ne ono što je isporučeno.
Ne sporim cijene struje, ali sigurno postoje gubici prilikom pretakanja iz cistijerne na pumpi, pa ja plaćam ono što je sipano u vozilo, a ne ono što je trebalo da bude isporučeno samoj pumpi.
Rješenje je jednostavan račun, sa cijenom kilovata u kojoj se nalaze svi gubici i dodaci.
Ali tako bi pričali kako nam je kilovat među skupljim u Evropi.
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
Pa upravo to, mogu oni i grupisat račun u 1 stavku i reći "evo toliki vam je račun i toliko vam je cijena po utrošenom kW", isto bi ti došlo, samo se ne bi ovoliko pričalo, prvenstveno radi odsustva ostalih stavki, inače je svuda u svijet to rastočeno na pojedinačne stavke i nisu ovi naši to uradili jer su oni izmislili "toplu vodu", već zbog upiranja EU u pregovorima.
Dalje, možda ti misliš (ili ti je tako lakše) da ne plaćaš gubitke prilikom pretakanja iz cistjerne na pumpi, ali plaćaš i to i još drugih stavki, i kradje u prodavnicama i njihove gubitke, nego čisto sumnjam da bi se obradovao da vidiš na račun da piše cinena goriva 1e, gubici prilikom transporta i pretakanja xx,xx e itd.
![]()
Upravo zato i kažem da stave cijenu.
Zamisli da kupuješ smoki pa da ti piše
Smoki 15c
Osiguranje od krađe 2c
Plata zaposlenima 3c
Iznajmljivanje objekta 5c
Struja u objektu 2c
Platiti za smoki 27c
Smoki košta 27c i to ne jedino šta me zanima, ko daje kolilo kome, zašto, zbog čega, čemu... Ne zanima me.
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
Da, razumijem te, ali kao što već pomenuh, to su bile instrukcije evropskih regulatornih agencija za energetiku, čisto sumnjam da bi ovi naši uopšte i lomili mozak oko tih akrobacija![]()
Je li ko gledao kako izgleda racun u nor Sloveniji, Austriji, Njemackoj, Danskoj?
Ja nisam, ako neko ima tačan primjer sa objasnjen računa to bi bilo lijepo uporediti.
Edit: evo ga slovenacki, rekao bih isto nema jednu stavku, nego dosta njih.
https://www.elektro-energija.si/Port...e-01022021.pdf
Last edited by GaD; 04-11-21 at 17:22.
Sto ima veze sto nestane struja u radno vrijeme citavoj zemlji. Ipak smo u 15-om vijeku, pardon 21-omSve strucnjak do strucnjaka, nadmasili su Nikolu Teslu. Elektroenergetski sistem iz doba jure. Uz ovoliki izvoz elektricne energije, trebalo bi da je citava elektro mreza kao ispod cekica, a ne raspad star pola vijeka ili vise. Usput, kakve su ovo gluposti sa solarnima panelima, nidje specifikacija o solarnim panelima, nidje cijene, nidje nista. Da se nijesu sjetili mozda da obnove fabriku solarnih kolektora i solarnih panela, pa da se zaposli narod, a ne prodaju maglu sa ovim 'projektom', smijurija.
Last edited by techlinkit; 05-11-21 at 19:15.
Jos mi nije stigao racun. Valjda osmog na mail ali na sajtu cini mi se 4tog vazda azuriraju
Nije nego 7.
Meni uvijek na Email stize 9-tog u mjesecu.
66€...
S obzirom da je u septembru, kad klima skoro da nije radila bilo 50€, sa ovim sam zadovoljan, jer se u oktobru nije gasila...
Sent using Tapatalk
#fakenews
80 eura, septembar 44.
Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
Septembar 17, ovaj 15... Nismo palili klimu u oktobar.
Nas dvoje zivimo, do 5 na rabotu... Kad grijemo/hladimo, obicno je racun 30-35.
Ali voda zna da zabudali... Obicno nam je u Bd racun 6-7e, a u jul i avgust nam poslali po 16e racun... Zalili se, provjerili i vele sve je ok, potrosili ste toliko. Reko toliko nismo mogli potrosit pa da smo pozare po naselju gasili. Ne znam kome bih se jos zalio u vezi toga, ali te 2 racuna necemo platit toliko.
Razlika između septembarskog i oktobarskog 7€, fun fact je da pola sept nisam bio u stanu.![]()
The more things change, the more they stay the same.
16.90 e jos ne mogu da vjerujem
Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks