Quote Originally Posted by johnny bravo View Post
Imao sam priliku da koristim dva dana Fold i moja recenzija je potpuno drugačija od Bugijeve.

Osnovni utisak u jednoj rečenici bi vjerovatno bio sljedeći:
zanimljiva mi je ova "fold" ideja i vjerovatno ima potencijala, ali sve dok je ovakav uređaj gori od "običnog" telefona i "običnog" tableta, može biti samo primamljiv entuzijastima (tzv. early-adopters).

Prvo da istaknem da koristim Xiaomi Mi 10t Pro i Samsung Tab S7+, pa mi je nominalno bilo aktraktivno da probam da nekako dobijem ovo dvoje u jednom uređaju. Nažalost, za mene daleko od praktičnih benefita.

Dakle, Fold ima goru bateriju, gori kvalitet izrade, goru ergonomiju, ekstremno osjetljiv ekran, gore kamere nego regularni tablet/telefon. A pričamo u fundamentalnim karakteristikama "pro" uređaja, koji, usput, košta boga oca.

Lap topovi su zaživjeli kada se korisničko iskustvo toliko približilo desktop računarima da se jedino na jako specifičnim scenarijima upotrebe može primijetiti značajna razlika, a benefiti su postali očigledni (laka prenosivost, veća autonomija, ergonomija...). Drugim riječima, korisnik nema utisak da konstantno žrtvuje nešto u svom work flow-u. Sama činjenica da je ovo uređaj koji se teško može nositi u džepu (debljine dva telefona) je nešto što je mene lično odvuklo. Tu je i gimnastika sa automobilom (navikao sam telefon može da mi stane u "džep" koji je predviđen za to, dok ovaj zbog debljine ne može - tj. može, ali ekran udara u ivicu i strah me je bilo da se ne ošteti). Dakle, već na početku imam problem kako da nosim i prenosim mobilni uređaj, a da ga nisam ni otvorio. Lizijernost displeja je nešto što stalno visi kao mač nad glavom (na netu je bezbroj primjera ogrebotina od nokta), pa nekako nikad nisam uspio opušteno da koristim uređaj.

Sa Foldom mi se čini da je previše svakodnevnih kompromisa koji nisu toga vrijedni. Da, imam u jednom uređaju mini-tablet i telefon, ali na neki način nezavršeni i nesavršeni mini-tablet i telefon. Te žrtve, za mene nisu vrijedne benefita koji se najviše ogledaju u impresivnim softverskim rješenjima i pametnim UI adaptacijama (mislim da da su zaista dosta izvukli i to je otprilike jedina stvar koja me je pozitivno iznenadila).

Ne tvrdim da neka naredna generacija neće otkloniti neke od problema koje sam pominjao, ali do tada - nije za mene.

Flip mi je već potpuni marketinški stunt, ne vidim nijedan benefit (osim banalnog - lakšeg nošenja u džepu), dok ima nekoliko fundamentalnih mana u korišćenju. Nisam ga testirao, mimo demo-a u radnji, ali nemam ni nikakvu želju.

to je to...ne bih nsita dodao...i to kazem kao neko ko je koristio sve zivo od telefona, preko sony P serije, windows uredjaja....prvih androdi uredjaja i sl....
uvijek sam volio da imam nesto drugacije i nikad mi nisu neki kompromisi predstavljali problem.... ali po prvi put mi se desava da u ruke uzmem ovako nesto novo, neobicno i da uospte nemam zelju da tako nesto imam za sebe...
kamera, baterija, spoljni displej mali....sve su to neke mane eni velike za uredjaj iz ove klase....
skidam kapu savitljivom displeju, ali meni i ona linija ide na zivce...
ne sumnjam da ce sve ovo biti mnogo mnogo bolje sa mozda vec narednom generacijom.... ali do tada definitivno mislim da ce imati ogranicen broj korisnika...