Primjerene reakcije kompetentnog tima; kontinuitet najboljih rezultata u datim okolnostima
Početni uspjeh umanjila nedoraslost tima epid. izazovu, no rezultati nisu toliko loši
Početni uspjeh poništile pol. motivisane odluke i selekt. mjere; gubitak kompasa tima
Neprimjeren pristup i pogrešna strategija od starta; manipulacija javnošću
Je li se vakcinisao premijer drzave?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Evo da ne gledamo zarazene stigli smo dnevni broj umrlih sa prethodnog peaka. Cak i na moving averages.
Tri cetri dana unazad imamo 10-ak mrtvih dnevno. Sto je najgore, ovo izgleda da ce jos ici prema gore, posledicno, bice losije nego u prethodnim talasima.
Ali jbg treba nam para pa trpimo.
Moze i tako, samo onda nema ljutnje i jao meni kad umre neko ko je drag. Ili se kucamo da su nam roditelji jos mladi, pa ce se izvuci.
Usput, EU nas skida sa liste bezbjednij zemalja. Zasto, zaboga?
I kad smo kod turizma, oce li nam Bosna i Srbija pravit postsezonu? Mislio sam da tu participiraju neke druge zemlje
Tko leti, vrijedi...
Moj frend (35) i njegova zena (3x) danas pozitivni. Jako se lose osjecaju.
Prema tome, šta da ti kažem?
A što ti predlažeš? Lock down?
Mislim da je suludo to činiti dok god ima vakcina za sve građane CG.
Inače, imam utisak da vakcinisani čekaju da nevakcanisani pomru od virusa, a nevakcanisani čekaju da vakcinisani pomru od vakcine. A sve da bi ona početna pozicija se branila sa "jesam li ti rekao"....
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
nisu svi nevakcinisani protiv vakcinisanja, ima nas koji smo preležali onda ima onih koji ne smiju da prime vakcinu itd.
mislim da samo ludi razmišljaju tako kako si ti naveo
She is only here to annoy herself!
Onda sam i ja lud, ili je neko pogresno protumacio komentar.
Ne predlažem ništa, evo ovi što primaju platu za predlaganje mjera vidim blistaju, naročito kad je riječ o odlasku nevakcinisane djece u školu.
Lock down nam svakako sleduje vjerovatno već u oktobru, kad se turisti raziđu.
Moguće da sa turizmom i ranije završimo, evo kod UK stigosmo na crvenu listu. Brzo ćemo i kod EU.
Moguće da sam malo težak što vidim da narod umire kao u najgrđe vrijeme pandemije deset dnevno.
Tako to biva kad dođeš u godine kad se može lagano umrijeti od ove bolesti.
Što se vakcina tiče primio Astru odavno, bio opušten jedan fini period, sad više nisam.
Znam, bez turizma smo donji za sve pare, nisam toliki debil da to ne kapiram. Samo da vidimo koliko će sve da košta u dodatnoj smrtnosti.
U 2020 umrlo je 10% više ljudi nego u 2019. Sad da vidimo koliko će to da bude u 2021.
Opet kažem ne može se porediti ova i prošla godina nikako.
Imaš 200k ljudi vakcinisanih, pored toga imaš i jedan dio koji ima prirodni imunitet i ne možemo znati koliko je od ovih vakcimisanih prokuženo bilo prije. Ali možemo slobodno reći da makar 55-60% odrasle populacije ima neku vrstu imuniteta, da će se jedan dio njih zaraziti i biti pozitivan ali će biti sa blažim simptomima i ulaziće u ove brojeve pozitivnih.
Mjera nema, CG slobodno ulazi izlazi, ide na plažu, okuplja se, slavi i tuguje već mjesecima. Država je obezbijedila vakcine, napravila ih je dostupnim svima, alo pa imali su vakcinalne autobuse, idu po firmama i kućama i vakcinišu tvoje je samo da se pojaviš.
Znači zaključavanja više nema, možda samo ukoliko bolnički kapaciteti ne budu prepopunjeni, ali kažu da su uspjeli da može kapacitet da se podigne na 1000 kreveta. Što u ovom trenutku znači da bi bili popunjeni na oko 25-30 hiljada aktivnih slučajeva.
25-30 hiljada aktivnih zvaničnih slučajeva znači sa je u tom trenutku zaraženo izmedju 50 i 100 hiljada građana nezvanično.
A kako svakog dana broj oporavljenih pola od broja novozarazenih trebala bi nam neka 2 mjeseca da je svaki dan po 1000 zarazenih da stignemo do te brojke što je opet ponavljam nemoguće zbog male populacije, prokuženosti, vakcinacije itd
Ovo je sad četvrti talas, ako sve bude kako treba imaćemo još jedno mjesec i nešto muka i patnji i onda opet se vraćamo na situaciju iz juna.
Vakcine su tu, na osobama je da se vakcinišu, zaključavanja nekog ekstremnog ne smije više biti jer ekonomija ne može to izdržati a ni narod. Eventualno neke maske, zabrane okupljanja itd onaj standard.
One Ring to Rule them all...
Jeste itekako jednostavno izračunati jer se ne poredi godina nego desetogodišnji prosjek upravo iz razloga što neke godine mogu biti ekstremnije od ostalih. Recimo baš te 2019 godine u Australiji su bili ogromni požari i ogromne vrućine što automatski dovodi to toga da veći broj ljudi umire od hroničnih oboljenja povezanih sa srčanim ili respiratornim problemima i ostali faktori.
U CG na osnovu desetogodišnjeg prosjeka broj preminulih u 2020 je veći za oko 1500
u Australiji je umrlo 11.000 ljudi više 2019. nego 2018. od toga je oko 400 i nešto umrlo u požarima
to za desetogodišnji prosjek je glupost jer ispada onda da je i 2019. kao i prošlih godina umrlo 800 ljudi više od prosjeka (a od čega su umrli?), stanovništvo postaje sve starije što znači da sve više ljudi umire i to ti je to
I zato se upravo uzima 10ogodisnji prosjek kada se priča o stopi smrtnosti kao polazna tačka bilo koje analize. Upravo da bi se sve anomalije uzele u obzir.
To što se tebi(koji si na ovoj temi pokazao da ti elementarne stvari nisu jasne ili su potpuno nepoznate) to ne sviđa jbga.
Ali ti kažem kako se radi desetogodišnji Ili čak petogodišnji prosjek može da se uzme, ali se nikako ne poredi sa samo jednom godinom.
Ista je situacija sa rođenjima, jedne godine je anomalija pa recimo ima 100 000 rođenih više nego prethodne godine, da li misliš da države prave strategiju na osnovu te jedne godine ili uzimaju desetogodišnji prosjek?
Zato elementarna logika i da vidiš kako je svijet ljepši i manje je teorija zavjere i lakše se razumiju neke stvari.
P.S.
U požarima 2019 je stradalo svega 30 ljudi(i ugušilo se od požara 450) ali ti ja pričam o posledicama požara, recimo udisanje dima danima nedeljama i mjesecima u gradovima, selima, ogromne vrućine koje su trajale duže nego inače i počele ranije nego inače itd
Nije sve jednostrano majka mu stara, da bi se mogla voditi bilo kakva civilizovana rasprava mora da se barata nekim podacima, osnovama nekim makar.
Evo ti primjer u NK sad. 25 dana vazduh u Nikšiću je bio kužan, ne opasan nego kužan, otrovan. Deponija u kombinaciji sa požarima okolo pm10 cestice granica opasnog je 50 bile su 250. Znaš li šta to radi srčanim bolesnicima ili plućnim bolesnicima? Masakrira ih?
I recimo da je ovo regularna godina bez covida i da ti gledaš podatke u Nikšiću recimo preminulo 80 ili 100 ljudi više nego sledeće godine, ti to uzimaš kao anomaliju, starenje populacije itd ali ima neki razlog. Zato se uzme desetogodišnji prosjek i vidiš gdje si
Last edited by Gandalf_White; 27-08-21 at 09:28.
ali ti ne razumiješ da se ne može uzimati desetogodišnji prosjek onda kad je 2020. prosječna starost stanovništva veća nego u godinama ranije, uzmi podatke sa monstata pa pogledaj da je zadnjih 20 godina skoro svake godine bio porast umrlih, to ne znači da smo svake godine imali višak a da je u godinama ranije bio manjak
Opet ti kažem.uzmes lijepo prosjek pa pogledaš pa bi vidio da se prethodno 5 godina prosjek kretao oko 6500 preminulih.
A prethodnih 10 oko 6200.
Prošle godine 7293 preminulih i evo ti da pogledaš kako je rasla smrtnost da skontas o čemu pričam![]()
vidiš li da je iz godine u godinu smrtnost sve veća? populacija postaje starija, 1990. imali smo pola umrlih koliko imamo danas na skoro isti br. stanovnika
takođe između 2015. i 2010. za 5 god. imamo povećanje smrtnosti za 12%, između 2020. i 2015. za 5 god. imamo povećanje smrtnosti za 15%, nije nikakva katastrofalna razlika
Last edited by NSX; 27-08-21 at 10:00.
Druže jebo te leb, daj bolan uozbilji se.
Vidiš li da je smrtnost rasla svake godine za stotinjak slučajeva ili je bila ista kao prethodne i odjednom skok 700 za godinu dal' si normalan? Ili me troluješ?
Skok sa 6595 na 7293 je statistički značajno povećanje u odnosu na vrijednosti iz prethodnih godina, što govori da postoji neki faktor koji je uticao na tako dramatičan rast.
Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.
niko nije rekao da ne postoji ali ne može se utvrditi koliki je taj faktor pošto je moguće da se ranijih par godina umiralo manje od očekivanog i onda imaš veći broj starijih osoba, ono što je mjerodavno je prosjek godina preminulih
Alo bolan!
Ako vidiš da je svake godine zadnje 10 godina prosjecni porast smrtnosti oko 0-10-50-100-150 maksimalno 300 jedne godine a onda odjednom imaš 700+
Da li razumiješ o čemu se priča? Da li vidiš zašto treba da se gleda desetogodišnji prosjek?
zadnje 4 god. smo mogli da imamo 6500 6700 6900 7100 ali smo imali 6500 6500 6500 7200 da li bi bio mirniji u prvom slučaju iako bi umrlo više ljudi?
tako sam i mislio![]()
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...e-cetiri-osobe
32god,zali mu boze mladost tuga.... I vele sve je ok,rece nije bio vakcionisan i to je to. tuga![]()
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks