Ja o ovoj temi znam onoliko koliko sam usput naučio tokom godina, baveći se drugom profesijom. Ali, koliko vidim, ni ti ne dovodiš u pitanje činjenicu da je ona stara, komunisitčka vlast, još 1987 izdala instrukciju da se imovina upisuje na MPC koja, po tebi, nije bila pravno lice. Ti kažeš da nije postojala, Novak Adžić kaže da nije postojala, ali ovaj akt, i desetine aktova državne, administrativne i pravne komunikacije sa MPC iz tog vremena (podsjetiću, prije bilo kakvog "događanja naroda") pokazuju da jeste.
U najmanju ruku, tvoja tvrdnja da nije postojala kao pravno lice je diskutabilna. Dakle, radi se o tvrdnji, a ne činjenici.
Oko ostalog ne znam i ne pratim. Slučajno znam da je država tužila SPC za tri crkve za koje je najlakše bilo dokazati da pripadaju državi a ne SPC (podignute od novca kralja Nikole, koji nije odvajao privatnu kasu od državnog budžeta). Za sve tri crkve je država izgubila na sudu, i to prije neku godinu, dakle pred sudovima koje teško možeš optužiti da su naklonjeni SPC.
Dakle, sva ova tvoja priča je interesantna, ali kad se to pretrese temeljno na sudu, sa argumentima obije strane, i to za ekstremne slučajeve crkava kod kojih je SPC vlasništvo najsumnjivije - opet je država izgubila.
Zbog toga i jeste usvojen onaj ludački zakon o crkvama 2019. Kad već ne možemo da ih uzmemo u postojećem pravnom sistemu - promijenićemo pravni sistem.

Bookmarks