da kontrolise a idu lokalni,treba i po dubini da osvjezi?hau jes no
Jbg ponadali smo se da ce nakon 30 godina neko poceti to da kontrolise.
da kontrolise a idu lokalni,treba i po dubini da osvjezi?hau jes no
Ali poređenja sa prošlom godinom su najjača...turista je bilo manje u odnosu na 2019, gužve veće, novca više (fiskalizacija je odradila svoje)...meni baš ovi podaci nijesu najjasniji.
"Prema podacima NTO, na dan 13.08. u Crnoj Gori boravilo 191.768 turista (preko 8 puta više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou od 87 odsto iz 2019). Promet na graničnim prelazima u julu 2021. godine (2.765.273) veći je nego promet za svih 12 mjeseci 2020. godine, a na nivou od 82,5 odsto u odnosu na 2019. U julu mjesecu i za prvih 17 dana avgusta, u Crnu Goru je uslo preko million stranih turista (za šest mjeseci oko 306.000, na nivou od 40 odsto iz 2019). Prihodi od turizma iznad očekivanja i projekcija na kojima se oslanja budžet", navela je državna sekretarka.
U periodu koji predstavlja početak ljetnje turističke sezone, prihodi budžeta ostvareni u junu veći su i u odnosu na jun 2019. godine i to za 10,8 odsto odnosno 15,6 miliona eura, dodala je ona.
"Prihodi od PDV-a u junu mjesecu ostvareni su na nivou od 60,3 miliona eura, što je za 41,9 odsto veće u odnosu na jun prethodne godine. Istovremeno prihodi po ovom osnovu veći su u odnosu na jun 2019. godine za 14,2 odsto. Ostvareni nivo naplate PDV-a u junu, nije ostvaren ni u jednom mjesecu prethodne godine, prvenstveno usljed sprovođenja mjera ograničavanja ekonomske aktivosti i zatvaranja državnih granica za strane turiste."
"Prvi put od septembra 2019. godine u junu kao mjesecu je zabilježen suficit budžeta – tri miliona, a kada poredimo s istim mjesecom (junom) prethodnih godina, prvi put od juna 2016. godine imamo suficit, što govori u prilog dobrom punjenju državne kase ali i odgovornom upravljanju troškovima", kazala je Lipovina Božović.
Preliminarni podaci MFSS ukazuju da je pozitivan trend kada su u pitanju fiskalni parametri nastavljen i u julu, tako da će i julu biti zabilježen suficit oko 43 miliona eura, dodala je.
"Prihodi budžeta po osnovu PDV-a u julu tekuće godine iznosili su 66,3 miliona eura i veći su u odnosu na jul 2020. godine za 22,9 miliona eura ili 52,7 odsto, dok su u odnosu na planirane veći za 3,6 miliona eura ili 5,7 odsto, prevashodno kao rezultat ostvarenog turističkog prometa u dosadašnjem dijelu ljetnje turističke sezone. Takođe, naplata ove kategorije je na nivou od 92,5 odsto naplate ostvarene u julu 2019. godine, koja je bila rekordna po ostvarenom turističkom prometu".
Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.
tesko da se moze porediti subjektivni osjecaj onih koji nisu stavili u dzep onoliko koliko su nekad mogli, a drugo zvanicni podaci.
i opet nisam na strani kafica i restorana, posebno ne ove godine kad im je stigla korona pomoc u vidu smanjenja pdv-a na odredjeno pice i hranu na 7%, dok im je sav ulaz ostao 21, a pri tom, cijene su ili ostale iste ili su otisle gore.
nothing comes from violence and nothing ever could
Da ali prije su više mogli da mute a sada je to smanjeno pa je "normalno" da se žale...
Poslato sa škatulice
Briga me za kafice.
Za 7.5% je manja naplata pdv-a u odnosu na 2019. g
Ako ja razumijem budžetsko računovodstvo, prihod je prijavljeni iznos pdv/a a ne naplaćeni
"Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.
Jedna lagana pričica. Proveo veče o Portonovi. I?... Vau... Kolko je tamo para slomljeno. Porto Montenegro je smiješan kako izgleda ovo čudo. Luštica tu dođe kao neko seoce. Počinjem da vjerujem u priču da je tamo spucana milijarda i da je proizvodna cijena kvadrata 3500-4000 za nekretnine. I to odma sve ozidali. Nema zidanja u skladu sa prodajom
.
Imao sam mogućnost i iskoristio je da malo razgledam One and Only hotel. Bio sam u Chedi, Regent odlični su, ali ovo je baš komad ispred. Potpuno druga dimenzija. Mora kad je najjeftinija soba 1000, vila sa svojom plažicom 15000 dnevno. I popunjeno.
Mada valjalo bi možda da dođe HN gradonačelnih pa da sa Carevićem i Kikom Radovićem kroz kupatilo i terasu upanu i oslobode te plažice. No, da ne mračim.
Uglavnom, baš me oborilo sa nogu jer sve tamo što vidiš vrišti "skupo je".
Topla preporuka za restoran Bloom. Kolju, ali ne krvnički. Vina recimo 100-120% skuplja nego na netu ili u wine šopovima, što ima smisla za takvu klasu restorana.
Hrana vrhunska, baš simpatične kombinacije predjela, a i jela. Cijene oko 20-30% jače nego u Podgoricu, što je OK za takvo mjesto.
Usluga, posle mnooooogooo vremena morska usluga da joj mane nema. Stvarni su se lomili konobari, mada nas se jedan sjetio iz PG, a moguće i nekih bakšiša.
Tokom večere dobiješ pogled na Nola koji se sa đetetom igra na terasi koja je iznad restorana.
Pretpostavljam da su tamo slomljene neke azerbejdžanske pare koje su na taj način izvučene. Ne žuri im se sa prodajom, drže cijene i izdaju stanove (stan 45 M2 10.000 mjesečno). Drugačiji mi je koncept od Porta. U sezoni, kao nastavak glavnog šetališta Porto mi ima neko Sutomore u sebi, zbog čega sam preferirao Lušticu gdje se namjenski ide.
Portonovi oće trajekt i da se tamo namjenski ode, tako da ćemo vidjeti kakav ćetu biti koncept. Svakako vrijedi posjetiti.
Kad smo kod zabačenosti. Od Bigove do Portonovog sat i 15 minuta vožnje, od 19 do 20:15 sa sve trajektom. Gužve do nivoa "usporio saobraćajQ" bilo od aerodroma do skretanja za PM ostalo lagano.
U povratku manje od sat, doduše iza ponoći i sa srećom oko trajekta.
Dakle, nisu neke gužve ovih dana u odnosu na one pominjane na forumu. Otprilike kao i uvijek u ovom dijelu avgusta.
Iskreno meni se vise svidja Porto pa cak i Lustica koja tek treba da se siri. Mada i Porto dobija uskoro Boka Place.
Mozda na moj utisak utice i samo okruzenje jer mi je Kumbor grozan. Sto se tice hotela One and Only, tu se slazem, bas je brutalan.
one&only je fuliran do septembra i da imate para nema mjesta
She is only here to annoy herself!
A fakat oko Portonovog favela. Nije mi jasno sto ovo nisu slomili jos 20-30 mln da otkupe okolo i poruse i zazelene samo.
(Kad smo kod zelenila od ova tri Portonovi je najzeleniji, jer je bio kasarna dje se vodilo o tome racuna).
Ovo je ka u vicu Cigo i doktor komsija.
Da se tamo otkupe nekretnine inonda krenes da palis gume dok ne izreketiras Azere?
Usput mana Lustice makar ovoga dijela uz marinu je vrucina. Visok lukobran za zimske talase zaustavi masetral sa pucine. I uvece skoro kao u Podgoricu
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Eh da smo Porto Montenegro, Porto Novi i Lušticu ganjali, a ne Budvanske favele.
Ali jbg. Zine guzCa.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
E tako mi te ljepote, izbetonirane i popločane u fullu
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Malo je to duža priča, o popločavanju kod nas. Imamo 293 kilometra obale i 70 kilometara plaže, otprilike malo više nego Hvar. I oćemo od toga da živimo. Pa onda mora da bude "popločano". Pri tome ne mislim na onaj urbicid i favelu u Budvi, nego zaista na naš koncept turizma da ga baš sabijemo.
Recimo da Hrvatska ima 6.000 km obale. Onda je lako da bude i zelenila i kampova i svega ostalog što je neki dodir sa prirodom.
A đe bi se ja onda okupao ako bi se sve sredilo da vrišti?
Ajde da se ne ide iz krajnosti u krajnost, favele vs 10.000e dnevno, nego da se nađemo na nekoj sredini...
Poslato sa škatulice
Po prvi put u 20+ godina pošetah kroz Budvu danas. Kroz stari grad pa do na kraj slovenske plaže. Prva riječ kroz glavu - devastacija. Što je ovo ljudi moji? Ne znam čemu bih dao čak i jedan plus.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Tacno tako. A neko je na toj devastaciji profitirao.
I neka što je silu izgrađeno, no ništa ni sa čim ne ide i ne uklapa se. Kao da pođeš u vrtić i daš đeci po sto lego kockica i kažete - zadatak je đeco da izgradite grad. Čak mislim da bi rezultat 10x bolji bio. Ovaj grad je nažalost "past the point of no return".
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Nešto mi nam pade - đe su odležali Kazahstanci (40.000) što je Drile onomad završio?
https://twitter.com/DritanAbazovic/s...743034368?s=19
Tokom špica sezone svi naši rizorti Portonovi, Porto Montenegro, Luštica Bay su popunjeni. Neki su čak prevazišli očekivanja i poslovali bolje nego 2019. godine. Očekuju i dobru postsezonu, jer imaju rezervacije, samo ako epidemiološka situacija dozvoli.
Tako je Regent Porto Montenegro za većinu termina u julu i avgusta potpuno zaustavio prodaju zbog 100 posto popunjenosti – kazala je Pobjedi Elena Ljiljanić PR & Marketing Manager ovog hotela.
Učinak
Ne kriju zadovoljstvo učinkom i realizacijom poslovnih rezultata.
– Ostvarili smo 90 odsto rezultata iz 2019. godine dok smo špic sezone prevazišli sa osam odsto više prihoda nego u julu 2019. te 29 odsto više rezervacija. Navedeni rezultati su refleksija trenutnog stanja i vjerujemo da će do kraja godine rezultati prevazići brojke iz 2019. godine – ocijenila je Ljiljanić.
Većina gostiju koji su boravili u hotelu Regent Porto Montenegro ovog ljeta dolazi iz Rusije, Ukrajine i zemalja regiona iz kojih bilježe veće brojke nego što je to bio slučaj u ranijim sezonama.
– Prisutni su i britanski i američki gosti, međutim većem broju dolazaka se radujemo u septembru i oktobru, obzirom da ova klijentela tradicionalno bira hotel Regent kao jedan od pet luksuznih hotela na istočnoj obali Jadrana kojem poklanjaju svoje povjerenje – kazala je Ljiljanić.
Očekuju uspješnu postezonu takođe.
– Shodno parametrima i najavama koje sad u ovom trenutku imamo, očekujemo uspješnu post sezonu. Međutim, uspjeh pozne sezone zavisi od niza faktora poput: regulativa koje se odnose na putovanja u zemlji i inostranstvu, dostupnih avio-linija te razmjere kovid-19 pandemije u zemlji i shodno tome percepciji medija i naše ciljne grupe o putovanju u Crnu Goru – ocjenjuje Ljiljanić.
Dodaje i to da je njihova direktorica prodaje Marija Delibašić učestvovala na prestižnom „Virtuoso Travel Week“ koji se održao od 8. do 13. avgusta u Las Vegasu, a generalni menadžer hotela je dio „LOOP“ sajma koji se održava u Frankfurtu od 15. do 18. avgusta.
– Oba sajma predstavljaju dodatan podsticaj ovogodišnjoj post sezoni, ali i doprinos pripremi sljedeće glavne turističke sezone – zaključuje Ljiljanić.
Eksterna saradnica za marketing i komunikacije Portonovog Adrijana Husić potvrđuje da je špic sezone i u ovom rizortu veoma uspješan.
– Tokom špica sezone, kapaciteti za iznajmljivanje u Portonovom – svih 50 apartmana, kao i prvi evropski One&Only rizort potpuno su popunjeni, sa rezervacijama sve do kraja septembra. Osim toga, svakog dana brojni gosti posjećuju Portonovi. Ovo je veliki uspjeh, naročito imajući u vidu kovid-19 godinu koja je uveliko uticala na sektor ugostiteljstva – kazala je Husić dodajući da su očekivali dobru sezonu, ali da su brojke premašile njihova očekivanja.
Kada uporede sa rekordnom 2019. godinom tvrdi da su negdje na tom nivou.
– Osim toga, u poređenju sa 2019. godinom, Portonovi je sada u potpunosti operativan, a prvi evropski One&Only rizort u funkciji kao i brojne radnje i restorani ovdje. Brojke su ove godine dobre, i radujemo se 2022. godini kada ćemo moći ugostiti više ljudi i organizovati događanja – smatra Husić.
Sretni su, kaže, što u Portonovom dolaze gosti iz cijelog svijeta, uključujući i daleke destinacije poput SAD-a.
– Ove sezone imamo najviše gostiju koji dolaze iz regiona, kao i iz Ukrajine. Ova je godina takođe zanimljiva, jer smo imali neka nova tržišta kao što je Kazahstan, koji je otkrio Crnu Goru kao svoju destinaciju. Imamo i neke goste iz zapadne Evrope, no njih je manje, što je očekivano i prvenstveno pod utjicajem ograničenja putovanja – ističe Husić.
Nadaju se, kaže, da će lijepo vrijeme, zajedno sa kovid-19 situacijom, omogućiti produženu sezonu i da će još više gostiju uživati u Portonovom koji ostaje otvoren 365 dana u godini.
Sadržaj
– Imamo mnogo sadržaja koji mogu zadovoljiti očekivanja i potrebe gostiju. Portonovi retail-miks zajedno sa ponudama za iznajmljivanje stanova osigurava da gosti mogu da provedu ugodno vrijeme s nama. Paralelno, pomno pratimo situaciju sa kovid-19 i naše će aktivnosti biti organizovane imajući to na umu, kao i mjerama koje će biti na snazi – kazala je Husić.
I u Hotelu The Chedi Lustica Bay su zadovoljni i kako tvrdi njihov PR Dragana Bećirović popunjen je gotovo sve vrijeme.
– Naši rezultati do sada su veći za oko 30 odsto u poređenju sa 2019. godinom – ističe Bećirović.
A, većina gostiju dolazi im sa našeg regionalnog tržišta, a prednjači Srbija. Međutim, imaju goste i iz Ukrajine, Rusije, Kazahstana, Švajcarske, Njemačke, Velike Britanije…
Spremni su i za postezonu.
– Kao i prošle godine, koncentrisaćemo se na naše lokalno i regionalno tržište, nudeći više aktivnosti i događaja kako bismo obogatili boravak gostiju u našem hotelu. Hotel će ostati otvoren tokom cijele godine, a u zavisnosti od situacije sa kovid-19, nadamo se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima – poručila je Bećirović.
One Ring to Rule them all...
DPS veli neka syatistike, a korona? (Vidimo se na Cetinje!)
DF veli zaslužni Manda i Pipun i prijateljstva u Moskvi, iako su Mickej i Soroš sve radili da ne uspije sezona.
Eto driletovi kazahstanci zavrsili u Portonovi.![]()
22. avgust ne mogu se 3 minuta uključit na magistralu kod nadvožnjaka u Zeleniku koliko turista ide put mora...
She is only here to annoy herself!
There are currently 12 users browsing this thread. (0 members and 12 guests)
Bookmarks