Povlacenje SAD iz Avganistana su podrzavali i liberali i konzervativci, i levicari i desnicari. Bidenu je pripala uloga da pred dvadesetu godisnjicu 9/11 to sto glatkije odradi i da se povlacenje SAD prikaze kao uspesno obavljen zadatak. Na kraju je ispao totalan fijasko i odavno otpisani Talibani su ostvarili munjevitu pobedu. SAD su ovde dozivele bas veliku sramotu, daleko vecu nego u Vijetnamu jer se Juzni Vijetnam barem drzao 2 godine a ovi nisu izdrzali ni mesec dana. Iako dosta pratim ovu situaciju i dalje mi nije jasno kako su SAD i avganistanska vlada dozivele bas ovakav slom a iskreno ovi Talibani mi ne deluju kao neki presposobni supervojnici koji bi daleko brojnijeg i tehnoloski nadmocnijeg neprijatelja bas toliko lako potukli. Iako ne mogu da nadjem tacne podatke verujem da barem preko polovine (muskog) avganistanskog stanovnistva podrzava Talibane ili barem nema nista protiv njihove vladavine jer mi je nezamislivo da su ovi okupirali celu drzavu za manje od mesec dana sa tolikom lakocom oslanjajuci se uglavnom na kalasnjikove. SAD su ocito dozivele totalan neuspeh sa avganistanskom vladom i nisu uspeli kako oni kazu "to win hearts and minds" avganistanskog naroda sto je barem delimicno zasluga toga sto su americka i avganistanska kultura totalno nespojive i ako obicni Avganistanci mozda i ne vole islamski fundamentalizam Talibana sigurno da im je on blizi od americkog BLM i LGBT "progresivizma". Ovim ce se najvise okoristiti Kina koja je vec najavila saradnju sa Talibanima a ova blamaza Amerikanaca im dobro dodje i kao poruka Hong Kongu kako prolaze americki saveznici.

Reply With Quote
Bookmarks