Ugovor Islamske zajednice i države CG u članu 4 izmedju ostalog kaže: "Islamska zajednica ima JURISDIKCIJU za sve islamske vjernike u CG i granice njegne JURISDIKCIJE se poklapaju sa granicama CG"
Potpisao premijer Igor Luksic.
Clanom 5 se dozvoljava komunikacija i odnosi sa islamskim zajednicama u regionu i sa IZ u Turskoj.
Nije ratifikovan u parlamentu.
Temeljni ugovor sa SPC se ne bavi pitanjima imovine u smislu prenosa državne u imovinu, tako da u vezi toga nema potrebe za ratifikacijom. Bavi se jedino postojećom imovinom nekoliko crkava na sjeveru, koja jeste imovina crkve i niko to ne spori, ali u tim krajevima nije obavljen avionski premjer imovine i nije upisana imovina na vlasnike, kako tih nekoliko crkava, tako ni gradjana koji zive u okolini crkve i takodje imaju imovinu koju treba upisati.
Isto se garantuje i Islamskoj zajednici članom 10, stav 3 ugovora sa CG sa IZ.
I pored toga nije ratifikovan u skupstini.
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
Ne znam baš kako ide to sa međunarodnim ugovorima Crne Gore. Čini se da je sa CBRC ugovor oko auto puta verifikovan u Skupštini uprkos tome što CBRC nije država.
Siguran sam da Vlada ugovor sa SPC neće davati Skupštini na verifikaciju, a da će opozicija kazati da je nezakonito.
Ako se promijeni politička konstelacija u CG vjerovatno će se ugovor jednostrano raskidati sa argumentom da nije verifikovan, pa onda opet žurka...
Ali, kojeg je političara ikad bolio Mugabe što će biti kroz koju godinu?
Zakonom o drzavnoj imovini vrijednosti preko 150 miliona eura raspolaže skupština i potrebna je saglasnost skupstine. Podsjecanja radi, mi smo se tim ugovorom zaduzili skoro milijardu eura, kojim se kreira auto put kao državna imovina i drzava se zaduzuje i zato je skupština morala dati saglasnost.
Tako da ne postoji zakonska obaveza ratifikacije, isti DPS je to potvrdio uz konstataciju da bi bilo poželjno da se pošalje na skupštinu zbog javnosti.
Iskreno licno nemam nista protiv da ode u skupstinu, cak bi to i zanimljivo bilo gledat draginju kako se prči, ali kad već to nije radjeno za ugovor sa IZ i jevrejima, onda zaisto ne treba ni sa SPC.
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
Ahahahahaha, i taj što je Lukšiću pisao taj temeljni se jednako znaveno razumio u osnovne pravne pojmove, taman kolko i sam Lukšić
Ajmo još jednom-
jurisdikcija, prostim jezikom, znači da govoriš, utvrđuješ, i sprovodiš pravo. Najbliži pojam praktični je pravosudni sistem.
Vjerske zajednice to nemaju, niti mogu imat. Samo država.
Pojam koji je autor vjerovatno tražio, ali nije bio u formi, je ingerencija.
U svakom slučaju, jurisdikciju na crnogorskoj teritoriji, osim države Crne Gore, ( i nekih međunarodnih institucija kojima je to omogućeno ugovorima, konvencijama, itd. ), niko nema.
Pa ni SPC.
To je manje bitno.
Što god je je pisala Islamska ili Jevrejska zajednica, nije komparativ za SPC. Jer su obije prethodne vjerske zajednice koje autonomno funkcionišu unutar CG, dok SPC to nije.
Neću da ulazim u detalj koji i sam navodiš, kako se granice jurisdikcije Islamske zajednice poklapaju sa granicama Crne Gore.Što sa SPC opet nije slučaj.
Neću ni sa kime se taj ugovor potpisuje- sa domaćim ili stranim licem.
Da ne komplikujemo.
Ali, u to što on reguliše, oću.
Jer tvrdiš da reguliše nešto, a nešto ne, pa kontam da si ga vidio. Ako jesi, objavi, da ga i mi vidimo. Lijepo bi bilo.
Kad već porediš, objavi i koliko smo sinagoga i džamija, i zemljišnih posjeda, sa države Crne Gore prepisali na te dvije zajednice. Čisto da kvantifikujemo komparacije.
Kad kažeš da se ne bavi prenosom državne imovine... Ahahahaha, to je upravo razlog iz kojeg će, i Zakon koji je nova skupština prvi usvojila, i Temeljni ugovor koji se Vlada sprema da potpiše, u budućnosti bit obarani i oboreni, i to sasvim lako.
Naravno da se on ne bavi, jer se time bavila vlada onog istog M.Đ.a, i starijeg brata Momira, kad je, tamo početkom devedesetih, upravnim rješenjima tadašnjeg republičkog katastra, sve upise državne svojine na imovini đe je postojala crkva prebačila na MPC, kojoj je kasnije, kako kad i kako đe i kako su se već slagali sa Amfilohijem, naziv miijenjala u Pravoslavna mitropolija ili šta već.
Primjer:
U selo imamo crkvu. Seljani je gradili, 250g nazad. Groblje oko nje, isto tako. Nikad prebačeno na bilo kojeg titulara osim sela i seljana. U crkvi se nikad nije služilo. Od vazda se vodilo kao komun, i crkva, i groblje, i zemlja okolo.
Kao i, manje više, svi komuni, u periodu nakon drugog rata, na njih se upisala država ( ako je šuma- Republika, ako je što drugo- Opština, itd., bilo je gomilu osnova za razne upise jednog ili drugog ). ( generalno, ovakav upis se lako ispravljao, zahtjevom katastru, jer se lako dokazivala prethodna titulacija )
Napokon, već pomenuto, početkom devedesetih, upravnim rješenjima, a ne zakonom, na svu imovinu upisana je MPC. Prije desetak godina promijenjeno na Pravoslavna mitropolija.
Elem, na očeve i majčine mi kosti, i svih ostalih, danas se tituliše Pravoslavna mitropolija. ( naziv ukinut, čekamo promjenu titulacije sad, baš me zanima koji će bit ).
Zakon koji je ova država donijela u decembru, pokušava da stvori pravni osnov takvom upisu.
Temeljni ugovor, koji nismo viđeli, može samo da pokuša to isto.
Problem i sa jednim i sa drugim, je što tu pravnog osnova nema.
Dakle, ne bave se ni Zakon, ni Temeljni, prenosima imovine koji slijede. No peglaju one koji su se već desili. Koliko god to predivno vješto krili oni koji ga sprovode.
A ovo ti je mikro primjer đe je problem. I đe će ga tek biti. Ovakvih imaš ogroman broj, i pojava je opšteg karaktera.
Koliko god naglabali kako se samo radi o nekakvim predjelima bez aero-fotogrametrije na shjever, što je priča koja veze sa razumom nema. Ali jes korisna za skretanje pažnje u druge, treće, četvrte, i stočetvrte, pravce. Pogrešne.
No da ne laprdam više, još ću zakučit kakvu anatemu. Opet![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Ahahaha, dugo me nije bilo, skoro sam zaboravio koliko si divno vješt da podvališ teze dok čoek ne gleda
Moraćeš mi prvo objasnit, jer istinski ne znam, šta je to ''potpuno isto sa Islamskom zajednicom''.
Sve su im to bili komuni- kolektivna svojina, ali privatna, pa ih je država upisala na sebe?
Nakon toga ih prepisala na Islamsku zajednicu, uporavnim rješenjima, bez zakonskog osnova, a da prethodne vlasnike niko ništa nije pitao?
Sad, ako nešto oće oko toga da prčkaju, moraju nosit ugovor na tumačenje u Istambul?
Ne kapiram. A imam neki oshjećaj da ipak nije isto
Ako jeste, onda to jeste problem. Ne državni, nego pravni. Zakonski. I odma podržavam da vrću sve što su nezakonito ponijeli, ili da im ga oni čije je na kraju drage volje poklone, ša da ga s pravom i zakonom titulišu.
I nije problem moj lično, jer meni ništa uzeli nisu.
SPC jeste.
A čik pogodi koliko je od onih 537 stečeno na isti način.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Apsolutno. Proces prepisivanja vlasništva na Islamsku zajednicu ranih 90ih je bio potpuno isti kao za SPC. Nikakve razlike nema. A, vidiš, iako nema razlike to niko ne pokreće kao problem. I ne samo što ne pokreće nego nikad i neće. Zato i mislim da je licemjerna sva ta priča o pravu i vlasništvu. Recite, brate, otvoreno, nećemo okupatorsku crkvu, odlučili smo sve da joj uzmemo. Pravo i pravda sa tim veze nemaju.
Ako se radi o pravu i pravdi onda za SPC imaš sudove pa neka presude. Eno je država, ona nikad neprežaljena DPS država, tužila sudovima, onim starim DPS sudovima, tražeći nazad tri crkve koje su podignute od para kralja Nikole. Dakle ne komune ili seoska crkve, već nešto što je vladar podigao od svojih para i najlakše je od svih crkava u Crnoj Gori za njih dokazati da ne pripadaju SPC. I izgubili su na sudu. Zašto? Jer je Nikola ostavio testament kojim raspoređuje ostavštinu i te crkve nigdje ne pominje kao svoju imovinu. Posljedica tog poraza i jeste ono pravno remek-djelo, zakon o crkvama - Predsjednik je zaključio da ako ne možemo da ih uzmemo po postojećim zakonima onda daj da promijenimo zakone.
Da su Cetinjani pametni pa da dignu cijene piva i rakije po lokala puta tri i oderu se od para.
No će da se gledaju poprijeko i provociraju se međusobno sa ljudima koji su isti ka oni.
-A jel zna se zašto se vodi ovaj rat, ova bitka?
-A otkud ja znam, kolko shvatam, oni bi kao da ustoliče Joanikija, a mi im kao ne damo.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Cpc podrska 20% hahaha. To koliko ih ko podrzava vidi se kad su im liturgije...
Realno, ovdje je SKOJ u potpunosti u pravu. Cisto sumnjam da bi ljude ova prica zanimala da im nisu rekli da treba da ih zanima i na koji nacin treba da ih zanima. Bukvalno je jedan dan pocela prica kako je ustolicenje Joanikija na Cetinju bezbjednosni problem, kako se time dizu tenzije, i tek poslije toga su pocele da se dizu tenzije. Nista manji moroni nisu crnogorski moroni od srpskih. I jedni i drugi misle kako im se kaze.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Mislim da je to tužna sudbina svih URAša. Prvo odeš na litije iz solidarnosti i zbog nepravde, onda prihvatiš trobojku popa Momčila Krivokapića kao svoj simbol, političke stavove ti oblikuju "Vijesti", odatle ekskluzivno kupiš informacije i učiš istoriju po Ristoviću, Gojku Peroviću i Srdanu Kosoviću, a pravo po Abazoviću, Šoću i Džomiću, pa te onda ubijede da je odlazak do kontejnera patriotizam i na kraju se odrekneš Cetinja i klekneš ničice pred popovima SPC.
Tako je to valjda kad predugo orbitiraš oko planeta zvanih DCG i DF.
Nadasve, žalosno, ali mi je drago što si se makar ti izvukao.
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
In vino veritas
A safra iako se ne slažem sa dosta tvojih stavova tvoje pisanje mi je uvijek bilo interesantno.
Nego kako to da ti je forum bio ok svo vrijeme dok je bio DPS na vlasti i kad su predsjednik i bivši premijer htjeli bar 30 posto naroda Crne nam Gore da tjeraju preko granica? Sve je bilo ok. A sad smetaju Vijesti, URA, Bečić, ono zlo od Zdravka, forumaši koji gle čuda ne razmišljaju zadojeno kao ti i ostali crnogorski nacionalisti sa foruma.
Sent from my KB2003 using Tapatalk
Tačno tako, hilajde traktora iz CG izađe...
A to što je CG tokom tih godina primila ko zna koliko srpskih izbjeglica i pružila im sve - nikome ništa.
To što se svake godine taj % povećava isto nikome ništa. Šta će ovamo kad su ugroženi od DPS-a nikad mi neće biti jasno... Oh shit ljepše im je ovamo nego tamo.
Love, peace and respect.
Mislim da si pogrijesio mjesto dje ovo pises lijepo ovo copy pa britancima i amerikancima se obrati oni su posebno osetljivi na osnovna ljudska prava pa mislim da ce reagovati na ovo tvoje pisanje
Sto prije prihvatite da u ustav pise da je Crna Gora gradjanska država i da garantuje svima sva moguca prava to ce biti lakse za vas lijepo postoje sudovi pa borba brale svi vi koji mislite da je nesto pogresno da se krsi nesto da je neko nesto nekome oduzeo uzurpira ili tako nesto
Navikavajte se da polako pocinje da svi mogu svoja prava da ostvare svidjalo se to nekome ili ne a da pritom ne ugrozava tudja
Što se tiče nacionalnog opredijeljenja se ništa nije promijenilo, niti će.
Crnogorac sam vazda bio, ka i moji preci, ka i moja đeca, i takvog će me kopat.
Pričam i pišem crnogorski jezik, ne zato što mislim da je drugačiji od srpskog (ili srpsko-hrvatskog) već zato što smatram da ako već su sve države iz ex-yu nazvale jezik po svojoj državi nismo ni mi gubavi.
Nisam vjernik, nisam kršten..... na insistiranje jedne od baba da se moja đeca krste, zauzeo sam tvrd stav da je to njihova stvar i da kad napune 18 godina će sami donijeti odluku da li će se krstiti ili ne.
Crkva mi nije nešto bitna životna tema i onda ne razumijem halabuku koja se diže oko ustoličenja mitropolita. Eto lože se dva badnjaka decenijama na Cetinje, so what? BTW. Nikad nisam bio ni na jedno nalaganje! Sad treba da se na CT za***** zbog idiota sa dvije strane.
Shvatite da je vjera ljudsko pravo i da je iskazivanje emocija ljudsko pravo.
Svako ko prijeti nasiljem, zato što neko uživa ljudska prava, za mene nije normalan čovjek.
Evo ovaj bivši DPSovac sa CT, sada SDPovac, prijeti. Jel ovo prijetnja ili nije?
https://twitter.com/n_djuraskovic/st...604818952?s=09
Umjesto da ta grupa neka koja zaziva nasilje, pokaže da su drugačiji od DF aktivista koji su se gađali vatrometima sa policijom nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, da pokažu da su za njih civilizovana gospoda, oni će samo pokazati da su isti potpuno, divlji, zatucani i agresivni, samo "druga" strana.
Brao im ga.
Ko što rekoh, crkva me u životu uopšte ne zanima i što prije se svako počne baviti svojim poslom to bolje za sve nas.
A korišćenje crkve u političko-marketinške svrhe mi je tek odvratno.
@Beton Oces da kazes da Srbi nisu mogli svoja prava da ostvare od 2006?
Bili su ugrozeni jel?
Last edited by hercules; 14-08-21 at 10:58.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Mačak, ja sam se ženio pod alaj barjakom kad je tvoja stranka mahala trobojkom, zato me se prođi.
Crna Gora i Crnogorci nisu DPS. A ako je ko načinio štetu i Crnoj Gori i nama Crnogorcima to je upravo DPS. Da ste napravili nezavisne a ne partijske institucije, druge bi se pjesme pjevale. Nego nije odgovaralo jer bi nezavisne institucije reagovale na poharu (da Ranjin termin koji najbolje odražava ono što je DPS uradio od Crne Gore).
@safra
Nemam animozitet prema Cetinju, imam prema onima koji pjevaju Tompsona, isto ko i prema onima koji pjevaju četničke pjesme. Imam averziju i prema onima koji slave Sekulu Drljevića i Krsta Popovića isto ko i onim što slave Pavla Đurišića i Dražu Mihajlovića.
Ali očigledno ođe čovjek mora jedno te isto stalno da podvlači, jer te strpaju u drugi koš odmah. Generalno ne volim bilo koga ko koketira sa pokretima koji su sarađivali sa fašistima.
Ovo ustolicenje mora da prodje sa sto manje tenzija. DPS je pokazao da zna kako da napali maloumnike, a nazalost NEKI cetinjani su takvi, i podlozni manipulaciji.
Vlada mora ovo mudro da odigra. Ako treba da bude u Pg, neka bude u Pg.
I neka se fokusiraju na tuzilastvo i sudstvo, pa kad pohapse DPS halabukace, onda ce moc i na cetinje.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Zaludnji su pokušaji da se objasni glasačima DPSDPa ili DFa da Crna Gora treba da bude država jednakih.
Kad neko utuvi sebi u glavu da je njegova "rasa" superiornija ili da joj pripada više prava nego nekoj drugoj, zna se kako se to zove.
Nažalost, zbog takvih maloumnika najviše ispašta normalan narod koji bi da živi od svog umijeća, obrazovanja i rada.
DPS nije smio da decenijama makne limenku sa Rumije, a sad poziva na ustanak zbog ustočilenja Mitropolita, smiješno zar ne?
Ti državnici pusti, brane državu. Da nije tragično bilo bi smiješno.
Odo da odmorim od teme, kad se okanete priča o crkvi koje aktivisti forsiraju po mrežama, možda svrnem opet.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks