https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...eno-predlozena
Pola miliona osnivacki ulog u firmu koja sluzi za kontrolu i to sve u doba stenje.
Opet ce vudjeniji forumasi zacutati a Gando i Kimmi ce da kaze mrzim vladu jer je Srpska
Reklo bi se da tvoja firma posluje prilično nedomaćinski, ili se neko dobro ugrađuje u vaše troškove. Evo ponude koju smo nedavno dobili od njih, ovo su cijene za poslovne prostore u prizemlju đe su butici i shopovi, cijene kancelarijskih prostora na spratu su makar za 20% niže.
![]()
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...eno-predlozena
Pola miliona osnivacki ulog u firmu koja sluzi za kontrolu i to sve u doba stenje.
Opet ce vudjeniji forumasi zacutati a Gando i Kimmi ce da kaze mrzim vladu jer je Srpska
Crna Gora, gnjezdo sokolova,
ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
Tko zlobio – crn mu obraz bio
Da im pomognem, baguju nešto...
To je investicija, nije trošak.
A to su braća
E pa zamisli osnivaš firmu koja ne može imati jednog eura prihoda. Rupa zvana pola miliona, i tako onda svake godine pumpaj.
A da ne govorimo da to što oni rade, je u opisu posla radnika tih firmi, direktora, nadležnih Ministarstava itd. Ovo može lagano u glupost godine.
Love, peace and respect.
Видјећемо оће ли служити за шта. Не можемо ни ја ни ти знати то.
Оно што је јасно је то да ће овим бити угрожени прије свега кадрови Дф-а који неће моћи да раде шта хоће, по дубини и ширини и надморској висини.
Ја вјерујем више Спајићу него било којем форумском стручњаку.
Није ово Дпс, њих знамо да чега се год дохвате у пепео претворе.
Спајић је ту пола године. Да му ипак дамо прилику а? Овима смо 30 година дали
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Sate sate sate
Mislim da nemaju ni zakonski osnov. Zna se kako drzava osniva i upravlja preduzecima. Slozicu se sa Bojanicem da je malo istrcao.
Da osnuje neko vladino tijelo koje ce nadgledati rad, pa i to malo cupavo, jer postoji revizorska institucija.
Ali za ove dusebrzinike, nemojte suze da ronite.... Nema vise kartica sa neogranicenim sredstvima koje se mogu trositi.
Najbolje da drzava osnune DOO i onda ne moze da smijeni direktora, kakva je praksa do sad bila.
Ispade da u CG ako se ne mozes sliziti sa direktorom ili ne radi kako treba, nema otkaza ispod 100 000.
Onaj sa areodroma upisa sebi u statut radio ne radio kako treba 80 000
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Ovom novom konsultatskom kucom MW, Spajic udara na Zakon o privrednim drustvima. Kao i na ministarstvo kapitalnih. Izuzima im iz ruku kontrolu javnih preduzeca, iako samo ministarstvo ima resor za kompanijsko upravljanje gdje sada na svakih mjesec dana odbor direktora mora da salje finansijski izvjestaj preduzeca, to jeste finansijska sluzba salje, odbor kontrolise.
Ja sam u jednom odboru clan, pa sam u sred price.Mogh vam reci da su nas drzali ko slijepe.... Kad im trazimo neke finansijske papire za predjasni period, pravili bi se da ne radi im mail, gasili bi se ruteri u kancelarije, odjednom bi nekome pozlilo... Masta im nema granica.
![]()
Inace pozdravljam odluku, mada uz finansijki konslating bi valjalo da imaju jak HR sektor i unificirano zaposljavanje visokokvalifikovanog kadra, kao i tacno i prakticno vodjenje head count-a u kompanijama (a ne trpaj, zaposljavaj).
Sent from my SM-N960F using Tapatalk
I sta? Izmastali su kako da ne odgovore? Bez uvrede, ali sprdate li se vi to.
Mogu li ja da izmastam da ne radi salter u banci pa ne platim porez.
Ima li kakvog zakona za drzavnu upravu ili to samo za gradjane drugog reda vazi.
Nesto kad mi naplacuju kojekakav matrak, nemam sirinu sa izgovorima.
Skoro pricah o porezu nekom koji nije registrovan u knjigama 5 godina iako je uredno placan. Pa smo srecom imali papire. Mislis da se sjekiraju previse.
Kad vas cujem, tacno cu se uvaliti nedje, pa da vidim te izgovore.... Ne radi mi mejl i duva vjetar pa se ne vide dimni signali.....
Druze da bi razumio sistem, moras da znas zakone. Po zakonu o privrednim drustvima, odbor direktora je kolektivni organ ovlascen za upravljanje preduzeca. Takodje njegov domet ide od imenovanja. Sto znaci da, na primjer, odbor direktora koji se imenuje danas, nije odgovoran za poslovanje preduzeca do danas. To pada na "grijeh" starom odboru direktora. E sada, kada trazis papire, svi zaposleni prvo se obrate izvrsnom direktoru. A izvrsni se sve krio odlukama predjasnjeg odbora direktora (jer statut i zakon mu nalaze da velike ugovore mora da odobri odbor).
Druga stvar. Skoro 90% javnih preduzeca je radila reviziju Reviko kuca. A u CG ima preko 90 revizora. Ti sada moras da bi opovrgnuo predjasnju reviziju, da nadjes nekog revizora budalu, da uradi reviziju za na primjer 2019 god. I da platis oko 5000e. I ako je stvarno postena budala, i nadje da revizija je lose uradjena (manje ce muke imati da se slozi sa zvanicnom revizijom iz 2019g), i da je bilo malverzacija, onda se angazuje privredni kriminal. Ide se na sud, sadasnji bord, predjasnji bord, izvrsni direktor, finansijski direktor, predjasnji rezvizor i novi revizor. Angazuje se sudski revizor specijalista koji radi trecu reviziju. A u tome sudija po sluzbenoj duznosti ispituje rad obike revizorske kuce.... Toliko se komplikuje da nece niko da radi predjasnju reviziju.
Plus svi revizori su dobili licencu od DPSa, i niko ne zeli da se zamjera njima jer se boje da ce se vratiti na vlast. (Odgovor jednog revizora kad smo ga zvali da uradi reviziju unazad).
Nije to prijatelju teorija struna, pa da se razumije sistem, ali dobro. Znam dokle mu doseze domet i sta je za sta odgovoran
Naravno da ti ne mozes odgovarati za odluke ni prethodnog odbora, niti izvrsnog direktora. Pojedinacna odgovornost je odavno poznata. Izvrsni odgovara direktno za prekrsaj koji je napravio, bivsi odbor odgovara ukoliko je imao saznanja o tome sta ovaj radi. Malo tesko dokazati, ali se uvijek plati pozicijom tj poslom.Sto znaci da, na primjer, odbor direktora koji se imenuje danas, nije odgovoran za poslovanje preduzeca do danas. To pada na "grijeh" starom odboru direktora.
Kako novi izvrsni moze da se krije iza odluka bivseg odbora. Ne trazi mu Mans informacije, nego osnivac tj vlada ili opstina.E sada, kada trazis papire, svi zaposleni prvo se obrate izvrsnom direktoru. A izvrsni se sve krio odlukama predjasnjeg odbora direktora (jer statut i zakon mu nalaze da velike ugovore mora da odobri odbor).
Ne mozes da das izgovor prethodni su to proglasili tajnom, pa se jbite. Tome sluzi novi odbor. Daj nemoj da od obicne stvari pravimo ne znam ni ja kakvu orvelovsku pricu. Ako novi izvrsni direktor i novi odbor imaju zelju(to je pitanje) da rijese probleme, sve se to za najvise nedelju rjesava.
Cemu sluzi onda DRI? Cemu sluze novopostavljeni ljudi. Objavite zvanicno podatke, iscesljace vam ih NVO i privatne firme, mislis da ih nema koje ce reda radi pokazati kako je namjestano pojedinima kao tome iz Reviko. Da ga bez problema izresetaju da bi imali neku satisfakciju, jer nisu mogli dobiti posao od njega.Druga stvar. Skoro 90% javnih preduzeca je radila reviziju Reviko kuca. A u CG ima preko 90 revizora. Ti sada moras da bi opovrgnuo predjasnju reviziju, da nadjes nekog revizora budalu, da uradi reviziju za na primjer 2019 god. I da platis oko 5000e. I ako je stvarno postena budala, i nadje da revizija je lose uradjena (manje ce muke imati da se slozi sa zvanicnom revizijom iz 2019g), i da je bilo malverzacija, onda se angazuje privredni kriminal. Ide se na sud, sadasnji bord, predjasnji bord, izvrsni direktor, finansijski direktor, predjasnji rezvizor i novi revizor. Angazuje se sudski revizor specijalista koji radi trecu reviziju. A u tome sudija po sluzbenoj duznosti ispituje rad obike revizorske kuce.... Toliko se komplikuje da nece niko da radi predjasnju reviziju.
Plus svi revizori su dobili licencu od DPSa, i niko ne zeli da se zamjera njima jer se boje da ce se vratiti na vlast. (Odgovor jednog revizora kad smo ga zvali da uradi reviziju unazad).
Vise mi ovo zvuci "ajde da ne talasamo" nego kao realan problem
Sa Bojanicem i njegovim ministarstvom se sprdaju i preskacu ga dje stignu, jos od imenovanja direktora EPCG evo i sada mu uzimaju posao koji je on radio preko Odjeljenja za unapredjenje korporativnog upravljanja, vjerovatno mu nije prijatno kad vidi da ga smatraju poslednjom rupom na svirali cije misljenje izgleda niko ne uvazava a nije da ne zna o toj tematici.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
Skoj doktor magistar spina, opet se pokazao na dijelo
pokazao sam se na dijelo![]()
Odbor direktora su vam 3-5 ljudi, sa mjesecnom madoknadom do 300-350e (u DPS vremenu su bile masnije, sada je Bojanic skresao). I oni treba da vode kompaniju gdje izvrsni prima 2500e, sekretar 2000e, prva linija menadzmenta 1500+e???
Spajiceva ideja je odlicna. Zasto? Prvo, eliminisace politicko postavljanje neznavenih ljudi u bordu. Drugo, ljudi koji kontrolisu ce biti profesionalno angazovani, placeni da prate i paze na profit kompanije. Trece, nece biti mjesta za korupciju clanova borda jer ga vise nema. Cetvrto, unificirace se sistem vrijednosti u svim kompanijama, sherovace se ideje i smanjiti sujetni "takmicarski duh" po starocrnogorskom "on ce meni da odredjuje sta cu ja, JA sam ovdje direktor....!". I na kraju peto, ovo je opste poznato u korporacijskom svijetu, kod holding kompanija, gdje jedna kompanija kontrolise svoje assetse u 20-50 ili vise child kompanija samo sa jednim ciljem, profitom.
Ja sam posle 15 god rada u internacionalnim kompanijama (dvije su bile), dosao u ovo cudo i pitam se zasto sam bio budala, zasto nisam bio "zdravo tkivo DPSa" i primao platu kao izvrsni 3000e sa brojnim benefitima....
Ja sam baš gotivio Bojanića, ali je onda htio da EPCG potpuno da na upravljanje DF kadrovima. Krivi je to spriječio, promiješao karte, i svaka mu čast na tome.
Da to nije urađeno, sad bi već imao odluku OD EPCG da EPS radi Komarnicu za trajni udio u vlasništvu te HE po nekom ugovoru iz 92. godine. Zar nije bolje, pametnije, da EPCG raspiše međunarodni tender i da vidimo šta je najpovoljnije.
Nakon tog momenta, sve što dolazi od Bojanića posmatram sa skepsom.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Ponajviše mi liči da je suštinska poenta ove odluke, u dijapazonu od ukidanja putnih troškova sve do koncentracije izvršne moći u jednom centru, ipak neđe drugo.
Tipa ono što reče Jakov, ''nestrateška ćemo u privatizaciju''...
Ovo je toliko preznačajna odluka, a i krajnje jasan hint šta je ciljna namjera. A izvedeno, po milioniti put, uz krajnje temeljno obrazloženu analizu i konstataciju nadležnog ministra ( definitivno olimpijsko zlato u disciplini ima da uštedimo bar sto meleona po mojem konatu ), ''da će nam to preduzeće minimum deset puta () vrnut uloženo''.
Iskreno, žena kod koje kupujem krtolu na pijacu mi mnogo smislenije obrazloži kako na njenu, 10c skuplju po kilu od ijedne, u stvari uštedim 10c kad odstranim trule iz konkurentske krtole. Ali definitivno, mnogo ozbiljnija analiza transakcije. Predložio bih je za konsultanta u tu novu firmu.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Po tom ključu bih ja predložio tebe...
Sent using Tapatalk
#fakenews
Izvinjavam se, može li mi neko objasnit' kako osnivanje d.o.o., pa makar ga osnovala država, može da utiče na ove stvari o kojima ti pričaš? Ima zakon o privrednim društvima, za koji trenutno Mickey i njegova struja mogu samo da sanjaju da će da ga promijene. A bilo kakva uredba ili zaključak Vlade imaju manju pravnu snagu od zakona.
U prevodu, bez promjene zakona, upravljačke strukture akcionarskih društava u većinskom vlasništvu države mogu slobodno da se ophode prema ovome Mickey-evom čedu kao da je Kips d.o.o., npr. Nemaju nikakvu zakonsku obavezu da tom d.o.o. dostave i jedan papir, a svaki dopis od tog d.o.o. mogu direktno sa arhive na rezač papira da ponesu, bez ikakve posledice.
Ono, ako su u upravljačkoj strukturi izabrani kadrovi koji nisu lojalni Mickey i njegovoj strukturi, nego su tipa naimenovanja DF-a, volio bih da znam koje mehanizme prinude ima ministar finansija, po važećim zakonima, kao sankciju što Plantaže, npr, glave ne obrću na nekakvu Montenegro Works d.o.o.?
Stvar nije sistemski riješena, pa meni ovo liči na klasičnu petljavinu, đe Petar Ivanović i Brano Gvozdenović biju glavom o zid "kako se ja ovoga nijesam sjetio"
Sto je frka brate? Kolika je kvota da ce Fidelity da radi u ovu firmu?
Last edited by hercules; 06-08-21 at 07:37.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
There are currently 7 users browsing this thread. (0 members and 7 guests)
Bookmarks