Originally Posted by
semikonduktor
Upravo.Lijepo pitam a ima odgovora "ne gradi se kuća ako nemaš para".
Za osposobljavanje mi je lako. Kapiram da su cijene porasle, to je jasno, a pitam da izračunam. Ne znam zašto mi daju cijenu vreće cimenta i letve ako sam skroz drugo pitao ali valjda je to neka potreba.
Tebi hvala!
Vjerovatno su bili dobronamjerni odgovori, neću da zalazim u to, ali ako planiraš da računaš u 1000 eura cijene onda au ti i ti odgovori potrebni. Računaj da ti za kubik betona treba 7-8 džakova cementa i oko 1.2 kubika šljunka, plus voda, pa računaj. Malo ti je nezahvalno pitanje, nikad ne možeš dobiti tačan odgovor jer ne trguješ salamu u supermarket nego gradiš objekat. Zavisi ti od projekta i od terena. Ja izvodim objekte i prošlog mjeseca sam pratio dvije prizemne kuće, jedna od 150 kvadrata u osnovi a druga od 280 kvadrata. Za prvu kuću je prošlo 28 kubika betona u temelje zbog nagiba terena, dubine iskopa i projektovane konstrukcije, a za drugu je prošlo 36 kubika betona sa temelje. Zbog toga mislim da si dobio korisne odgovore i savietr, možda ti djeluje kao nepotrebne informacije, ali dobio si neke ulazne podatoe od kojih krećeš računanje. I ponavljam, projekat je najbitniji. Na kraju krajeva, ako imaš neki projekat nadji arhitektu ili graduevinskog inžinjera, daj mu projekat i plati nekih 200 eura da ti odradi predmjer radova (da izvuče količine materijala i da okvirne cijene tržišta) i onda ćeš moći da uokviriš investiciju sa nekih 5-6% odstupanja.
-Za ovo nam može pomoć' samo jedan čovjek.
-A to je Supermen.
-Ne, to je Savo Bačić.
Bookmarks