Ja kapiram da su kod ovog autoputa dva dodatna problema, pored ovog o ročnosti kredita.

Prvi je rok izgradnje. Ako naši ne potpišu aneks u pogledu roka, Kinezi staju sa radovima i ulazi se u spor pred arbitražom u Pekingu gdje mi tražimo penale zbog kašnjenja. Bez obzira na pristrasnost arbitraže, postavlja se pitanje koliko je naša država uopšte u pravu, odnosno da li je omogućila početak radova kako je ugovoreno. Ne znam sjeća li se ko vraćanja projekata i neodobravanja od našeg, čini mi se, tijela koje su vodili neki sa građevinskog fakulteta.

Kao rezultat imamo nezavršenu "prioritetnu" dionicu ali dobra stvar je što je toliki stepen završenosti da bi ga država sama mogla dovesti do kraja i potpisati ugovor sa nekim drugim . Naravno kad je više onih koji odgovaraju za radove, sjutra je problem oko bilo kakvog nedostatka između države, CRBC i tog nekog novog ko bi priveo upotrebi ovu dionicu.

Drugi problem je ugovoreni nadzor koji su čini mi se Francuzi vršili. Taj nadzor je ugovoren i plaćen ali mislim da je rok nadzora bio fiksan a Francuzi neće da vrše nadzor nakon ugovorenog roka ako ne budu plaćeni. U pitanju su milioni naravno.

U suštini u pitanju je teški javašluk i neznanje za koje neko mora da odgovara.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk