Ponder uticaja budzetske politike na rast GDP nije nesto prevelik.
Cak i ako uzmemo tvoju definiciju dobrog budzeta u 2007 rast GDP-a bio je 6,8% a ostvaren je suficit od 6% GDP.
U totalu da bi fiskalna godina uticala na GDP trebaju godine.
Suficit je znak da je dobro islo ekonomiji, bolje od ocekivanog, kao i da se nisu prosipale pare na gluposti. Kad smo vec kod 2007 pretpostavljas da prijevremeno zatvaranje dugova podrazumijeva da se nismo zaduzivali.
Na kraju, od budzeta puno vise kaze zavrsni racun.
Postojeci u odnosu na okolnosti je OK, ali najbolji u istoriji je soooo Vuchic
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
@Hell Raiser
Malo "voziš u branik" ali OK, tvoj je stil, pretpostavljam da imaš previše godina da bi to mijenjao, mada se može ako želiš. Slično sam i ja nekada i promjenih pod stare dane. Od kada malo sačekam prije nego nešto okvalifikujem ili to uradim mekše i sa rezervom ide me berićetnije. A možda se samo radilo o ličnim transferima u profitabilnije industrije
.
Slažem se za fiskalizaciju usred godine da je užas. No, pitanje je da li je to bilo ranije najavljeno, zaista ne znam? Ako jeste da će biti posred godine, ajde i nekako. Neke su stvari ovdje s neba pa u rebra u vezi budžeta. Svim biznisima je lakše od 1.1. Pa se spremiš, ubaciš u budžete. Ovako objašnjavanja centrali cimanje...
Promjene... Precijenjene vjeruj. Samo da neće na gore i sve je OK. Znam ja nas...
Ali to je baš duga priča i bio bi spam ovdje.
@SKOJ
Konjunktura naravno da utiče. Da li je budžet dobar ili loš, prilično je "diskreciona" kategorija jer jednostavno nemaš neku mjeru sem da kažeš sviđa mi se ili ne što vlada pokušava da ostvari sa njim. Iz tog razloga mi je "najbolji u istoriji" so Vučić fraza, jer sam prvi put čuo da je on tako nazvao svoj budžet. Posebno ovaj naš, koji, da bi se ostvari po planu, trebaju baš da nam se zvijezde namjeste od 65% turističkog prihoda u odnosu na 2019, pa nadalje.
Da zaključim, u zadatim okolnostima uradio je Spaić ono što je mogao. Po meni na par mjesta kiksao i klao vola za kilo mesa, a kiks se ne može baš jednostavno mjeriti izuzev da se baš uđe u analitičke kartice što niko neće ako je falio. Na kraju, sreća pa me se budžet makar direktno ne dotiče. Jedini koji me ošašavio bio sa budžetom jeste Žugić sa kriznim porezom pa pretekoh. Ne vidim nikakav spektakl što se tiče budžeta. Takođe, od budžeta je važnije izvršenje. Tu bi valjalo pratiti situaciju. Nisam debil, naravno da navijam da bude uspješan. Nikome neće biti bolje ako kiksa.
Da oćeš batalit sa izvrćanjem mojih postova dobro bi bilo. Ali baš
Relativizuj druge forumaše i teme, nemoj ove brate.
Nauči ministar Spajić da su u laži kratke noge.
Bilo je jako neprijatno, zaista, baš jako neprijatno.
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...ko-nasih-ledja
I dalje smo pri tome da Vijesti lažu i to je OK.
Nego što ćemo sa ovim dokazima kod sebe što imaju. Aha, falš dokument je u pitanju.
Zlic jezici bi rekli da su ga Vijesti malo oprale zbog izostanka bolje pomoći medijima u vidu subvencija, a ovi obični jezici koji su navikli na ljute paprike bi rekli da je ovo izmišljotina pro vladinog medija - Vijesti.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Njablaze receno neorofesionalno je nacrte dokumenata kao sto je budzet ili bilo koji drugi prije usvajanjana Vladi dostavljati medijima.
Izuzev ako je iz resora ministra koji dostavlja.
Neki ministar je doturio kako bi imao “bolju relaciju” i bio vise u milosti Vijesti. Boli ga tuki za kolegu, tako mi toga apostola.
Mada, mozda bi da nije bilo Vijesti otislo sa rezanjem penzija u Skupstinu, pa eto veceg problema Spaicu.
Tko leti, vrijedi...
Miki u četvrtak u emisiji Načisto... Kvota da će to biti prvo pitanje 1.05 kvota da će biti drugo pitanje 1.15 kvota da će biti treće pitanje 25
Kažu Vijesti dokument od 398 strana a danas objavljeni dokumenti ima ispod 310 strana... Hm...
Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
Last edited by institucija; 31-03-21 at 16:57.
Ne mora da znaci da Vijesti nisu bile u pravu. Pitanje je od kada je dokument koji su dobili na uvid. Onda pitanje od koga su taj dokument i dobili.
A vjerujem da ce Spajic i ici na varijantu da je u pitanju stari dokument, gdje se razmatralo o ovom potezu, da je to bila jedna od varijanti, ali se od nje odustalo prije X dana.
Svakako, da se nije odustalo, bio bi legendarno glup potez, rame uz rame sa nekim potezima intelektualaca iz prosle vlade.
Sto rece Gagarin, bice vladi interesantno da vide ko je dostavio dokument Vijestima, i zasto.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Ponoviću - sigurno nije Spajić budžet prepravljao i uklanjao porez i sve ponovo prerađivao od sinoć do jutros. A to je ono što su Vijesti javile - da je vlada sinoć odustala od poreza a da je dotada bio u budžetu.
Očigledno je postojalo više opcija budžeta, neko je Vijestima dostavio jednu da bi napravio frku. Sad Vijesti samo neće da priznaju da su nasankane.
Last edited by SKOJ; 31-03-21 at 18:34.
mislim da je ođe glavni problem što je Spajić za očigledno validan dokumenat rekao da je falš
jer evo sve je ođe objašnjeno
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...ko-nasih-ledja
a onda ovoSpajić je na pres konferenciji rekao da se radi o falš dokumentu i da resor kojim on rukovodi nije uopšte planirao da oporezuje visoke penzije.
"Moraću Vas demantovati, mi nijesmo planirali nikakvo oporezivanje penzija" rekao je Spajić.
Na dopunsko pitanje novinara RTCG da li je nacrt koji je objavljen u javnosti falš dokument Spajić je odgovorio "tako je".
"Vijesti" su imale uvid u dokument koji ima 398 strana i u kome se nalazi nacrt budžeta po potrošačkim jedinicama, pečat Ministarstva finansija i socijalnog staranja i potpis ministra finansija.
U istom dokumentu na 337.strani nalazi se obrazloženje mjere "Oporezivanje penzija iznad nivoa prosječne zarade do kraja 2022. godine što su "Vijesti" detaljno prezentovale u tekstu u drugom tekstu o budžetu koji je danas objavljen.
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Vise opcija budzeta? Mozda mi je neko podmetnuo pogresni ka Vuksicu...
f6
Ako je imao više verzija predloga budžeta pri čemu je u jednoj stajalo da penzije treba da se oporezuju, onda vijesti nisu ništa slagale. Hvatati se za frazu "nije preko noći mijenjao budžet" ne mijenja poentu, a to je da je htio da oporezuje penzije i da je od toga odustao. Ako je sve to tačno, onda je naknadno laganje čisti bezobrazluk i bježanje od svojih postupaka, ako nije tačno onda su vijesti bezobrazne.
Last edited by ćepanica; 31-03-21 at 19:28.
Sama činjenica da je u pisanoj formi predložio da se oporezuju penzije govori o načinu na koji razmišlja. To je cijela poenta i nezavisna je od broja različitih predloga. Pod uslovom da je tačno da je to bilo unutar neke verzije predloga.
Last edited by A+A; 31-03-21 at 19:56.
Spaic u dopisu koji je potpisao&pecatirao nije napisao “saljem vam jednu od tri verzije nacrta zakona o budzeta” vec “dostavljamo vam nacrt zakona o budzetu”.
Tako da, ako je imao vise opcija, i ovakav dopis poslao napravio je falsifikat i prevaru onoga koji je zaprimio dokument.
Tako da biraj ili je falsifikator ili je promijenio stvari sto je sasvim legitimno. Kiksao je kad je pokusao da svali na novinare da lazu. Novinari se nisu dali, ufatili ga u laz, i sve je OK. Na malo bolan nacin uci da su novinari dobri sa tobom samo dok imaju interesa.
A ako im ga kojim slucajem ugrozis, kucu ce iskopat bez pardona.
Tko leti, vrijedi...
Od 27 zemalja EU samo u 5 se ne oporezuju penzije. U USA imas gomilu sajtova gdje objasnjavaju penzionerima gdje je najisplativije zivjeti zbog poreza na penziju.
Tako da je porez na oenziju nesto sasvim normalno, gdje se politicari malo manje dodvoravaju ljudima kojima uredno izlaze na glasanje.
Tko leti, vrijedi...
Usput, mozda su odigrali igru sa javnosti. Psovali bi ih zbog akciza i raznih stvari koje se naplacuju.
Ovako kazu odrace penzionere. Svi se pomame oko toga. Oni se tu povuku, i sve je ok, niko ne pominje sladoles i cokoladu kao akciznu robu
Ako su tako odigrali i svjesno uvalili fake Vijestima, onda je kiks sto nije na sebe prihvatio da je mijenjao u zadnji cas i svi srecni.
Ovako se malcice popiskio po njima.
Tko leti, vrijedi...
ne smijes penzionere dirati u ovoj drzavu jer su oni veoma bitan faktor, ada dps je pred svake izbore povecavao penzije za 1 %
al stvarno totalna neorganizacija svi iznose svoja misljenja i kako bi ali posle sastanka mijenjaju se verzije,price ....
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Ne sporim da je tako, ali neke stvari ne možemo gledati u vakuumu. U koliko se država EU ne oporezuju po mnogo višim stopama poreza od standardnih luksuzna kola, druga, treća, četvrta ili ko zna koja nekretnina, koliki je pdv, koja im je sve roba akcizna, koliki su im poreski dugovi, u koliko njih ne postoji poreska policija, u koliko njih ljudi mogu da bankrotiraju firme i odmah otvore nove, koliki je udio sive ekonomije u ukupnoj privredi, koliki je državni aparat, kakav je životni standard... Za dosta navedenih stvari je odgovorna prethodna vlast, ali neke njihove manire i razmišljanja je preuzela i aktuelna vlast.
Mene zanima moze li Vlada ukinuti one neke privilegovane penzije kao sto ima onaj Nikolaidis i ostali DrPS privjesci ?
I ako su htjeli da oporezuju meni se cini da su vise njih htjeli da rebnu al ih spasise gospoda iz DF-a...
Ovi ljudi treba da se nauce da ne nasjedaju na populisticke price i pritisak "eksperata".
Evo i ovdje odmah ide prica "vidite vam eksperte"....
Dovoljno je reci Milutin Simovic i Brano Gvozdenovic, da se prica zavrsi.
Ono je vjerovatno neka od verzija jer se vidi da ide vladinoj komisiji za ekonomiju. Da li je razmatrano, jeste sigurno. Nema potrebe da lazes. Da, mozes ih oporezovati, ne onako krvnicki, ali mozes.
Vidi se da je i mjera predvidjena na oko godinu i 8 mjeseci, ali bas nema potrebe da se ovako penale poslanicima kojima je 30 godina bila bitna samo forma.
Sta se pravdas bilo kome. Da, jesmo mislili o tome ali se odustalo.
Vise mi smeta sto akcize prodjose kao dobar dan. Iskreno se nadam da ovo nije praksa prethodnika koji su ovo namjerno radili. Pusti se buva da se prica o njoj da prodje nesto drugo.
Kad pocnu djeca ljetos da kmece za cokoladama i sladoledima, zasladjenim gaziranim picima, a vecina koja se kod nas prodaje su krcata istog....
Nadam se da ce vijesti i ove sto se raduju svakom kiksu vlade, ukapirati da su sami sebe preveli zedne preko vode
Last edited by Hell Raiser; 31-03-21 at 21:02.
Zasto ne oporezuju sami sebe za pocetak? Pa da onda pocnemo da vjerujemo tim ekspertima i politicarima.
Zasto jedan politicar ima 10x vecu platu od obicnig gradjanina koji radi u voli, lakovic itd?
Ja sam za to da obrazovan covjek ima vecu platu naravno, ali nemonte da uvijek puca po sirotinji, oporezujte vi gospodo sve one koji imaju platu preko 1200 eura a da nije doktor i svakog ko ima vise od 2 kuce ili stana, a ne udaraju porez na gorivo, sokove, penzije i ostale zajebancije.
Oporezujte sami sebe jer dok ste bili opozicija niste nista cinjeli a uzimali ste grdne pare, oporezujte i ove koji su sad opozicija jer su 30 godina krali, vi to necete osjetit a drzavna kasa ce se fino napunit.
Pockam se u eksperte i u novu vladu!
Bolje mi je da me Milo krade, makar ima pricu i stav gospodski, a ne ove budaletine koji se pozivaju na eksperte a vec su nas zaduzili milijardu i udarili poreze vece no sto su bili.
Sent from my SM-A505F using Tapatalk
Bolje, bolje
Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.
Vidim niko ne komentarise da Privredni sud ponovo jase.
Donijeli su odluku da se sa Aerodromi CG naplate od drzave kao vlasnika akcija u Montenegro airlines. Presuda nema pravu zalbe, a pozvali su se na iskusvo evropskog suda za ljudska prava.
Kao da nemamo zakon o privrednim drustvima i zakon o obligacionim odnosima. Nego preskaces domace zakone i pretpostavljas mogucu presudu suda za ljudska prava.
I poslije ce da vam bude problem kad zajase DF i raspusti sve institucije i dovede svoje, koji ce da presudjuje ovima kad pocnu da se zale.... Nego neka ce, taman
Ps
Dje ga je @Gagarin, rekao sam da ce se ovakve presude biti sve cesce. A ovamo se poziva na zakon
Last edited by Hell Raiser; 31-03-21 at 21:40.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks