Ja ne mogu da objasnim momenat u kom bi PZP sa 5 poslanika mogao da obali vladu i izazove nove izbore, a na kojim bi nestao sa političke scene jer će DF da ih najvjerovatnije da ih amputira.
Jedino ako je Medo lud, složićemo se da nije daleko od toga. Alternativa je da je uzeo ozbiljan keš.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Last edited by kimmi; 16-03-21 at 14:33.
Krivoklapic, Ablazovic i slicni su obicni prevaranti, vjerovatno saradnici starog rezima (uz to vjerovatno pod komandom Mrakcevica i kompanije), koji rade da bi isti odrzali u funkciji. To je vise i coravom jasno. Ko prica drugacije je ili dio starog rezima, ili ima finansijsku korist od istih (sto bi sa histerijom od strane Vujovica Muljovica, Muljarevicke i slicnih prepaid bottom feeder analiticara). Nista do sad dati dio nove vlade nije napravio, sve je skoro isto ostalo, s tim sto je ekonomska situacija sad jos gora. Sto se tice cijena naftnih derivata to je vise prica za diletante, jer su cijene nafte slicne ili manje u odnosu na neke od prethodnih godina, ali naravno profit prevaranata koji trguju energentima nikad veci. Nikad u CG cijena goriva nije zavisila od cijene nafte nego iskljucivo od finansijskih apetita pojedinaca koji imaju monopol nad trgovinom energentima. Sto Krivoklapic i Ablazovic ne rade na tome da se smanje cijene hrane, goriva, cijene struje, vode, TK usluga. Sto ne pitaju eksperti dje je ogromni profit od izvoza struje iz CG koji se odvija decenijama, dok gradjani placaju jednu od najskupljih cijena struje na svijetu, uz enormnu razliku u minimalnim i prosjecnim zaradama u odnosu na razvijene zemlje. A da eksperte to ne interesuje, nijesu oni tu da bi mijenjali stvari na bolje, nego da vrate stari rezim na noge, da zavrse pustosenje zemlje, da zavrse posao za 'virus' lobiste, i to je to. Volio bih da nijesam u pravu, ali bice 'virus' za pola godine najmanji problem, zivi bili pa vidjeli (ko ne ode u posjetu tvorcu od 'virusa' ili pak od pokvarenih respiratora i loseg lijecenja).
Imaš li nešto lično protiv mene? Eo me kudiš i kad vladu falim
Šalu na stranu. U nekim ranijim replikama koje mi nisu mrske sa tobom i kad se ne slažemo, a što je počesto, kazao sam ti zasipanjem javnosti informacijama o krađi prethodnih, i kada da ne upravljaš pametno tim procesom, na kraju javnost otupi jer ne može pet litara u pivsku bocu (u ovom slučaju je pivska boca neki moždani receptor za nepravdu etc).
Akcize, i time i cijene akciznih proizvoda, za zemlju poput Crne Gore đe si u inostranstvo ako malo brže zaletiš trotitnet, određuju se tako da su manje više iznivelisane sa okruženjem. I biva tako, makar je takvo moje iskustvo, a solidno sam se vozikao po komšilaku. Malo jeftinija Bosna, malo skuplja Hrvatska... A razlika nerkad bude malo veća ako su raziličiti tajminzi uskađivanja cijena sa berzanskim okolnostima. Ovo bješe malo ekonomije...
A sada politika. Kad si opozicija, napročito ukoliko si opozicija nesmjenjivoj vlasti, a i u regularnom slučaju, imaš mnogo manju odgovornost za izgovoreno. Npr. Zakon o majkama by Željka Colmar kad je izglasala opozicija, tvrdnja predlagača bila da će državu koštati 5 miliona godišnje, kad je krenula isplata ispalo je 36 miliona. Da li je neko snosio odgovornost? Poptuno drugačije je kada si vlast. Npr. Dritan to uči polako i po malo bolno, ali eto.
Što si obećavao kao opozicija, niđe veze sa realnošću nema, a svakako igraš na pamćenje zlatne ribice kod ljudi. Oni koji zapamte su teška manjina da bi komplikovao svoje vladanje zbog statističke greške glasača.
E da. I od 700 Mln poreskog duga, maximum će se naplatiti 50-100 Mln. Od ostalih ne može. bankrot, jbg... Ali je lijepo zvučalo da se gađeš cifrom kao opozicionar. Možeš možda dužnike u zatvor, ali bojim se da bi dostini uslugu učinio da ih ne maltretiraju kamataši![]()
Last edited by Gagarin; 16-03-21 at 14:47.
Zamisli. Ozbiljno pitao. Sto smeta sto pitam? Ovakvo prebrojavanje se u svim normalnim zemljama radi - po polu, rasi, vjeroispovijesti, obrazovanju, starosti, itd itd. "Slicing and dicing" Evo primjera iz mog dvorista: https://www.pewresearch.org/politics...tical-parties/
Plus, meni ne smetaju nicija krvna zrnca. Samo zelim da se informisem.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Za 4 ipo mjeseca od kad je otvorena ova tema,7k upisa izvrseno.
E pa mnogo pa da je ne znam sto u pitanju,.a ne politika.
Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
Last edited by Pozitiva; 16-03-21 at 15:17.
Izgleda najbolje zabit glavu u pijesak. Umjesto doci do informacija i postavljati neka pitanja.
Za koje politicke partije glasaju mladi i zasto?
Za koje glasaju zene i zasto?
Zasto glasaci neke vjeroispovijesti glasaju za ovu partiju a ne druge?
Zasto je kompozija po etnickoj pripadnosti neke partije takva kakva jeste?
Zbilja, u cemu je problem? Ili mislite da ovakve statistike nemaju smisla u CG?
I ne, ne zivim tu. Nijesam nikad zivio u CG. Ali sam odlicno upoznat sa stanjem, ljudima, kulturom, istorijom. Odlicno vas razumijem.
Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!
Sto je drugari, istina boli zar ne. I treba da boli, jer onaj koji zarad svoje jeftine, sitne licne koristi unistava citavu naciju je obican sarlatan, prevarant, i budala i to treba istaci. Ovi koje sam gore istakao, to nijesu ljudi, nijesu ni zivotinje, to je jedno veliko nista, jer samo jedno veliko nista moze da unistava 90 % populacije citave zemlje zarad svoje sitne licne koristi.
Znas kako da su se svi stanovnici (necu reci gradjani jer to zahtijeva visi nivo svijesti, opsteg obrazovanja i generalne zainteresovanosti za zajednicko dobro cinioca drzave) ovog paklenog provizorijuma, malo vise bavili politikom, i malo vise zanimali sto rade politicari, ne bi imali ovo sto imamo danas.
https://www.azquotes.com/quote/812402
Mi se nedje i slazemo, samo gledamo na rezultat drugacije. Nije to zasicenje toliko, koliko ajde "beznadje" sa tim informacijama. Svaka pokrenuta afera je na ovom forumu ponekad raspravljana prije nego se i pojavi u medijima.
Svi za njih znaju ovako ili onako. Ali ljudi ocekuju rjesenja tih stvari. Vecina naroda od toga "vidji sta je radio" nema nista. Ja ga gledam u onom novozavjetnom "trpi zemaljsku patnju radi nekog raja poslije smrti"
Narodski "ne lipsi magarce....". Ljudi ocekuju nekakav vid pravde. Ne za sve, ne prijeke komunisticke sudove iz 45te. Vec da neko odgovara za to sto mu dijete lijeze gladno i boso, a on i zena sa fakultetima rade u kladionici i zive kao podstanari.
Ponekad mislim da su se svi politicari za 30 godina toliko odvojili od realnosti, da je to sprdnja. Ja se raspravljam sa svojim prijateljima da nas zivot nije zivot vecine crnogoraca i da ih je vise gladno nego sto misle. Da je kvar necega u kuci od 80 ili 100 eura toliko zestok udar da ne mogu ni da zamisle.
Ne slazem se. U BiH je toliko jeftinije da pola Nk ide tamo da toci gorivo. Govori dosta o visini akciza i beznadju niksica. Postoji i drugacija ekonomija koja kaze da mozes da spustis cijene i ides na kvantitet. Pa ako bi srbi, albanci i bosanci punili budzet pogranicnom trgovinom.... Pa neka gaAkcize, i time i cijene akciznih proizvoda, za zemlju poput Crne Gore đe si u inostranstvo ako malo brže zaletiš trotitnet, određuju se tako da su manje više iznivelisane sa okruženjem. I biva tako, makar je takvo moje iskustvo, a solidno sam se vozikao po komšilaku. Malo jeftinija Bosna, malo skuplja Hrvatska... A razlika nerkad bude malo veća ako su raziličiti tajminzi uskađivanja cijena sa berzanskim okolnostima. Ovo bješe malo ekonomije...
Mogu se ja sloziti sa tobom da je to tako, jer jeste. Ali to ne znaci da mora da ostane. DPS je imao sirinu zaposljavanja i sitnih beneficija koje su cinili jedni drugima. da te nauci kako da dobijes dozvolu, kako da odlozis nesto, da zaposlis nekoga, da ti neko duguje uslugu. Plata je tu najmanje igrala ulogu. Ovi tu sirinu nemaju, zbog vec zaposljenih, kao i vjetrometine mjesto budzeta. Tako da se jedino mogu oslanjati na ispunjavanje obecanja. Kao sto vidis prica DF kako su ovi rijesili da ostave DpS na vlasti nema prolaz. Neki iz ubjedjenja, neki iz svojih stavova, neki kao utjeha za licne poraze nisu glasali za DPS. Mislis da vecini nije lakse bilo da saviju kicmu, mozda i pljunu na obraz, pa da rade sto su i ostali radili. Nije to neka posebna pamet i to vecima drzavnih uposlenika zna. Da nemaju ni znanje ni ambicioznost za posao koji obavljaju. To se najbolje vidjelo Komnenic direktorica Monstata. Ne treba za ono sto je ona radila nikakvo znanje. Ono je mogao da obavlja NkV radnik sa manjkom skrupula i sansom da dodje na ro mjesto.A sada politika. Kad si opozicija, napročito ukoliko si opozicija nesmjenjivoj vlasti, a i u regularnom slučaju, imaš mnogo manju odgovornost za izgovoreno. Npr. Zakon o majkama by Željka Colmar kad je izglasala opozicija, tvrdnja predlagača bila da će državu koštati 5 miliona godišnje, kad je krenula isplata ispalo je 36 miliona. Da li je neko snosio odgovornost? Poptuno drugačije je kada si vlast. Npr. Dritan to uči polako i po malo bolno, ali eto.
Što si obećavao kao opozicija, niđe veze sa realnošću nema, a svakako igraš na pamćenje zlatne ribice kod ljudi. Oni koji zapamte su teška manjina da bi komplikovao svoje vladanje zbog statističke greške glasača.
Znam da se nece nista naplatiti. Ali to nije razlog da se prekine agonija i da se sve to pozatvara, otpise i stavi tacka. Kakvi reprogrami po 10 puta ista firma. Vucemo nekakvu socijalnu pricu za tajkune, a neoliberalnu ekonomiju za radnike. Ako ponovo otvori firmu, kontrola svako malo da ne dodje opet u poziciju da se drzava ganja sa njim.E da. I od 700 Mln poreskog duga, maximum će se naplatiti 50-100 Mln. Od ostalih ne može. bankrot, jbg... Ali je lijepo zvučalo da se gađeš cifrom kao opozicionar. Možeš možda dužnike u zatvor, ali bojim se da bi dostini uslugu učinio da ih ne maltretiraju kamataši![]()
Pa mi ulazimo u posao efiskalizacije bez direktora PU. A ima milion problema koliko cujem
Last edited by Hell Raiser; 16-03-21 at 16:12.
Odavno, odavno nije tako. Nekada je bila stvarno drasticna razlika u cijeni al' vec par godina je razlika mozda 10%, maks 15% (zavisi od mjeseca do mjeseca). Istini za volju nisam bio u Trebinju od kako je pocela zezancija sa COVID19 (zadnji put tacno na dan kada su zatvorili granice kod nas) al' sumnjam da se nesto mnogo izmijenilo.
U Trebinje se ide na dobar rucak, shopping (povrat PDV-a) a gorivo je samo bonus. :P
Da ne crnjacim, neka ih jos po godine mozda nesto i ucine, ali se najvise uzdam u novu vladu, s obzirom da ih je EU gurnula na tron, da nas sto prije uvedu u Evopsku Uniju (iako se i sama EU raspada ali se daleko bolje zivi tamo) i da se fino brate otvore granice, da ljudi koji nesto vrijede u ovoj drzavi podju i nikad se ne vrate, a olos ostane i spali ovu drzavu do temelja, da ostane samo lijepo sjecanje na nju.
Sent from my SM-A505F using Tapatalk
Ništa mi drugo od nove vlade i ne treba. Samo da uđemo u EU, pasoš Evropske unije i da imamo priliku da lakše napuštimo državu četnika, komita i svih drugih grupa kojima je zajednička stvar IQ 86. Pa vam eto onda država, trubite kolima kroz Nikšić, mašite zastavama ovih ili onih saradnika okupatora, širite zarazu, zapalite San Đovani, podijelite patriotama još po 5-6 stanova, briga me nešto. Biće sreće nadam se, da dolazim u Crnu Goru jednom godišnje, roditelje da obiđem, dok su živi.
Možda malo depresivno napisan njegov post, ali ja ne vidim napredak sa pećinskim mentalitetom ovog naroda. Pogledaj mentalitet čovjeka razvijene države, razmišlja o ekologiji, tehnologiji, korišćenju obnovljivih izvora, bori se za prava svega i svačega. I ajde to uporedi sa prosječnim podgoričkim ispijačem dojča?
dobar dio iz grupe normalnih je uteka odavde. na njihovu sreću
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Zanimljivo koliko teško našem čoeku jednom usvojen stav teško napušta glavu.
Pa tako i ovaj da su izbori u Nikšiću break point Frontu da krene na Vladu, sa namjerom da se dohvati i izvršnih mjesta.
A generalna logika dešavanja koja ovih par dana gledamo, i komentarišemo ovuda, je bitno drugačija od tog stava, odnosno, događaji odudaraju od ranije uvreženog mišljenja, ali kognitivna disonancanikako da učini svoje, i komentari su svi i dalje u istom pravcu-
oće Front da kupi trunje s Vladom, a nikome jasno što, kad su onako prošli u Nikšić.
To je zato što neće
Ono do čega je brojanje u Nikšić dovelo, neđe vjerovatno i očekivano, je drastičan rebalans snaga u poziciji. Prostije rečeno, sa ovako posloženim stranama, faktička snaga ZBCG se može cijenit na oko 20 poslaničkih mandata.
A formalna je znamo koliko više od toga. I, prethodnim dogovorima, ta formalna snaga se reperkutuje u onome čuvenome ''po dubini''. Odnosno, u bitnom dijelu raspodjele faktičke moći.
I onda imamo situaciju da Front, sasvim legitimno, u skladu sa prethodnim dogovorima, grabi dio kolača koji se sad može cijenit znatno veći nego što mu je realna snaga.
Konačan ishod ovoga je da ne napada Front Vladu, nego Vlada Front, sa jasnom namjerom da poveća svoj dio uticaja po dubini. Uz poslovičnu Aleksinu distanciranost od pitanja đe se stiču problemi i eventualno gubi zamah koji ima.
Tako i ono bukanje Mandićevo, sa sve postavljanjem novog gradonačelnika, a da se glasovi u Nikšić još nisu ni ohladili, i sva ova ostala buka, što vam izgleda tako čudno, zapravo i nisu napadi. Najtačniji opis bi vjerovatno bio da je u pitanju ''preemptive strike'' pristup, da što više mogu amortizuju gubitak moći po dubini koji im slijedi.
I to je sasvim očekivano, i jasno se može viđet, i iz ovih promjena u bordove, ali i iz promjene stava obije strane.
Uglavnom, biće dima dosta, ali vatre neće. Još.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Ova vlada, svidjala vam se ili ne, ima motiv da izvede CG na pravi put.
DF je sjasi kurta da uzjase murta. Ne kazem da bi za par godina vlasti krali ko DPS, to je tesko dostizno, ali trenutno im je jedini motiv zaposljavanje po dubini.
Sve i da CG udje u EU za godinu, dvije (kao da je ovo uopste realno al' ajde), slobodno mozes da ocekujes period tranzicije od minimum 4-5 godina u kojem CG gradjani nece biti u mogucnosti da se zaposljavaju u EU po istim uslovima kao i ostatak gradjana zemlja clanica. Nije da je ovo neki limit, nego zelim da stavim u perspektivu da "pravi ulazak u EU" nije ni iole blizu.
Inace ljudi koji imaju znanje i visoko obrazovanje vec imaju sve granice otvorene, ne moras biti u EU niti je to ikakav limitirajuci faktor za dobijanje posla ako si strucnjak u svojoj bransi.
Ono sto se nama moze da desi prvim momentom kada dobijemo ista prava za zaposljavanjae kao i ostatak EU zemalja jeste da izgubimo skoro pa svu kvalitetnu radnu snagu sa SSS jer niko nije lud da ostane ovdje i konobarise za par stotina € ako moze u EU za minimum dva, tri puta toliko.
Pa zadnjih par ljeta je Herceg Novi/Trebinje imao upravo taj problem. Dobrog konobara/sankera/koktel majstora je bilo skoro pa nemoguce naci jer je vecina radila na HR primorju (plata minimum x2.5 + smjestaj, pazi da nece raditi kod nas...).
https://twitter.com/BajceticNikola/s...i-do-rijeci%2F
Sent from my iPhone using Tapatalk
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks