Page 122 of 125 FirstFirst ... 2272112118119120121122123124125 LastLast
Results 3,026 to 3,050 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Mi proslo ljeto smo do sredine septembra bili na max 2500 oboljelih... hospitalizovanih manje od 200...
    Pa svi u EU su bili na niskim brojevima u toku ljeta (neko malo kasnije). Identicna stvar ce da se desi i ovog ljeta sa vakcinama ili bez njih, tu nema greske, samo je pitanje cemu ce se pripisati pad oboljelih (vakcinama, klasicnoj sezonskoj fluktuaciji virusa ili mjerama).

Naravno da bi i bez toga trebalo maksimalno pojacati vakcinaciju i vec se poceti pripremati za Q4 ove godine (za svaki slucaj).

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

Mi proslo ljeto smo do sredine septembra bili na max 2500 oboljelih... hospitalizovanih manje od 200...
    zato što je bilo ljeto, minimalno prenošenje virusa i blaži simptomi, tako će biti i sad čim bude ljepše vrijeme sa vakcinama i mjerama ili bez
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    4,314
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    zato što je bilo ljeto, minimalno prenošenje virusa i blaži simptomi, tako će biti i sad čim bude ljepše vrijeme sa vakcinama i mjerama ili bez
    Ja nesto ne mislim tako. Bice prije sto smo testirali mnogo manje prije... sad testiramo 2000+, a prije 300-400 max...

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

nema to veze...manje se i prijavljivalo ljudi na testiranje
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    2,313
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Mislim da je najbolji pokazatelj zauzetost bolničkih kapaciteta.

Thanks Thanks Given 
    4,314
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Pa svi u EU su bili na niskim brojevima u toku ljeta (neko malo kasnije). Identicna stvar ce da se desi i ovog ljeta sa vakcinama ili bez njih, tu nema greske, samo je pitanje cemu ce se pripisati pad oboljelih (vakcinama, klasicnoj sezonskoj fluktuaciji virusa ili mjerama).

Naravno da bi i bez toga trebalo maksimalno pojacati vakcinaciju i vec se poceti pripremati za Q4 ove godine (za svaki slucaj).
    Sa sajta Monstata o nezaposlenosti
    https://www.monstat.org/uploads/file...n/2021/2/3.pdf

12 000 (slovima: dvanaest hiljada) vise nezaposlenih od januara do decembra 2020... mi smo poceli godinu sa 47K nezaposlenih... ako se ovaj trend nastavi, mi cemo stici do 60 000 nezaposlenih do decembra, sa pretpostavkom da realizujemo samo 20-30% sezone...

2019te smo zavrsili sa 37K nezaposlenih... znaci zaposlenost u privatnom sektoru(cisto sumnjam da je ikakvih otpustanja bilo u drzavnom) ti padne za par desetina hiljada... morace Miki i Jakov, a i Bojanic neku magiju da bace ove godine, da ne bi stigli do 60K nezaposlenih, i kolapsa javnih finansija.

Thanks Thanks Given 
    5,007
    Thanks Thanks Received 
    9,041
    Thanked in
    4,359 Posts

jos neka ne smanje doprinose na povecanu minimalnu i odose radnici sa 8 na 4 i 2 sata. pa da vidimo kako ce bit budzetu.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    4,314
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    jos neka ne smanje doprinose na povecanu minimalnu i odose radnici sa 8 na 4 i 2 sata. pa da vidimo kako ce bit budzetu.
    U SRB je sad od 1. februara 18000 dinara neoporezivi dio zarade... kod nas minimalac mora da ide na makar 280 eura i 200e neoporezivo...

I da vide da smanje akcize na gorivo, jer cijene nam divljaju za nas standard...

Mora da krene sveobuhvatna reforma ekonomije, jer ovaj komunizam ne ide vise...

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Ja nesto ne mislim tako. Bice prije sto smo testirali mnogo manje prije... sad testiramo 2000+, a prije 300-400 max...
    Ma potpuno je jasno da je bilo mnogo vise zarazenih, to se ne moze sporiti. Povecas testiranje i povecat ce se broj zarazenih. I sada da ga uduplaju mogu da se kladim da bi imali duplo vise zarazenih...

Poenta cijele price je koliko je bilo ljudi sa tezim simptomima i u kakvom statusu su bile bolnice. Mogu ti odgovoriti za Novi odmah... Vecina doktora nije ni razmisljala da nosi maske ljetos, barem u HN.

Apsolutno svugdje u svijetu se pokazalo da je virus ipak semi-sezonskog karaktera te da sa toplijim danima opada broj zarazenih.

Thanks Thanks Given 
    5,007
    Thanks Thanks Received 
    9,041
    Thanked in
    4,359 Posts

U SRB je sad od 1. februara 18000 dinara neoporezivi dio zarade... kod nas minimalac mora da ide na makar 280 eura i 200e neoporezivo...

I da vide da smanje akcize na gorivo, jer cijene nam divljaju za nas standard...

Mora da krene sveobuhvatna reforma ekonomije, jer ovaj komunizam ne ide vise...
    kod nas ne mora nista sto vidimo iz prilozenog.
    odoh ja na 2 sata, kad moze jedan jedini zaposleni petra ivanovica majke sa sve obrnutim milionima, mogu i ja

Thanks Thanks Given 
    2,100
    Thanks Thanks Received 
    3,742
    Thanked in
    1,573 Posts

Default Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Polakote sa reformama. Da litijasi podijelw odbore i uprave pa cemo za sezonu vidjet nesto. A i vazda mozemo okrivit nekog drugog...

Sent from my iPhone using Tapatalk
    f6

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,886
    Thanked in
    2,828 Posts

https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...lata-i-penzija

Da nije neko vidio negdje ovu analitiku ovih 170 miliona jer me zanima gdje su i gdje planiraju da uštede?
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...lata-i-penzija

Da nije neko vidio negdje ovu analitiku ovih 170 miliona jer me zanima gdje su i gdje planiraju da uštede?
    A vjerovatno na budžete razne i izdatke za konsultantske i advokatske usluge, službena putovanja i dnevnice itd....

Način na koji se pišu i troše budžeti potrošačkih jedinica su totalno ludilo, jer funkcioniše po principu "piši što više jer neće sve odobriti", a ako dobiješ više "troši sve jer ako ne potrošiš smanjiće sledeće godine"

Iskreno, nakon usvajanja budžeta, nadam se da će se pozabavit reformom javne uprave, svom mogućom administracijom i raznim firmama u državnom vlasništvu.

Kažu da Tikveš na sličan obim proizvodnje ima 200 radnika, za razliku od preko 600 u Plantažama. Ako Vlada kaže višak je 400 ljudi, oćete li to podržat? Pa samo na plate u Plantažama trošilo se 15 miliona godišnje.

Ako uvedu principe korporativnog upravljanja u državne firme podržavate li to??
    Donese skupština zakon o najvećoj optremnini za državne službenike na nivou 12 prosječnih zarada u državi i zabranu otpisa kredita i ćeraj doma...

Otpustiti 10k ljudi na nivou države sa opremninama po 6-7k eura je smiješna cifra, ako se uzme u obzir da bi trošak bio ušteđen za manje od godinu dana.

Ovih 10k ljudi je zarada mnogo veća od prosječne zarade u CG. Plate su mnogo veće u javnoj upravi od ostatka privrede (u tu privredu ulazi i finansijski sektor). Kad makneš dnevnice, goriva (đe ono rekoše da su imali kartice na 400€ goriva mjesečno) ušteda je u dvocifrenim milionima mjesečno.

To je jedini put da se javne finansije dovedu u red, a državne firme uvedu u pozitivno poslovanje.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

14. The Following 2 Users Say Thank You to kimmi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

samo da penzionere ne diraju, cush citav zivot se ogulis za tu mrcnu penziju i da ti je na kraj drzava smanjuje?!?

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Quote Originally Posted by śekira View Post
    Ogulili se po državnim firmama.Krvavo radili.
    moj otac i tvoj!!!

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by kauboj24 View Post
    samo da penzionere ne diraju, cush citav zivot se ogulis za tu mrcnu penziju i da ti je na kraj drzava smanjuje?!?

Jedino što kod penzija treba dirati je provjeriti veliki broj invalidskih penzija. Da li je to moguće, ne znam, ali bi valjalo nekako pročačkati.

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,886
    Thanked in
    2,828 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    A vjerovatno na budžete razne i izdatke za konsultantske i advokatske usluge, službena putovanja i dnevnice itd....

Način na koji se pišu i troše budžeti potrošačkih jedinica su totalno ludilo, jer funkcioniše po principu "piši što više jer neće sve odobriti", a ako dobiješ više "troši sve jer ako ne potrošiš smanjiće sledeće godine"

Iskreno, nakon usvajanja budžeta, nadam se da će se pozabavit reformom javne uprave, svom mogućom administracijom i raznim firmama u državnom vlasništvu.

Kažu da Tikveš na sličan obim proizvodnje ima 200 radnika, za razliku od preko 600 u Plantažama. Ako Vlada kaže višak je 400 ljudi, oćete li to podržat? Pa samo na plate u Plantažama trošilo se 15 miliona godišnje.

Ako uvedu principe korporativnog upravljanja u državne firme podržavate li to??
    Donese skupština zakon o najvećoj optremnini za državne službenike na nivou 12 prosječnih zarada u državi i zabranu otpisa kredita i ćeraj doma...

Otpustiti 10k ljudi na nivou države sa opremninama po 6-7k eura je smiješna cifra, ako se uzme u obzir da bi trošak bio ušteđen za manje od godinu dana.

Ovih 10k ljudi je zarada mnogo veća od prosječne zarade u CG. Plate su mnogo veće u javnoj upravi od ostatka privrede (u tu privredu ulazi i finansijski sektor). Kad makneš dnevnice, goriva (đe ono rekoše da su imali kartice na 400€ goriva mjesečno) ušteda je u dvocifrenim milionima mjesečno.

To je jedini put da se javne finansije dovedu u red, a državne firme uvedu u pozitivno poslovanje.

Znam ja odlično kako se planira, zato me i intrigira kako se došlo do 170 miliona uštede. Jer ta ušteda će dijelom značiti manji deficit, pod uslovom da nam GDP poraste ove godine za nekih 5%-7% ali i daje informaciju da država možda i ima para za totalni ključ na 2-3 nedjelje i socijalno saniranje uzgroženih djelatnosti.

Zato babe i žabe ne volim da sabiram, nego priupitah jer ne nađoh nigdje osim da je ministar iznio cifru 170 miliona.

Principi korporativnog upravljanja u državnim preduzećima bi bili dobri kad bi mogli da zažive. A teško da mogu da zažive jer ako firma radi super ne da joj država da poveća plate jer drugi zaposleni u državnim firmama ne mogu da dobiju povećanje jer loše posluju.
    A kad firma ne radi dobro, radnici očekuju da država na kraju podnese trošak lošeg poslovanja.
    Kad bi dozvolio apsolutno korporativno upravavljanje onda bi imao jagmu za zaposlenje u Monteput dok u Željeznicu ne bi jednog radnika ostalo.
    Razumiješ što hoću da kažem.

Plantaže su trenutno lijepa populistička priča, o kojima znam podosta i previše, a opet izbjegavam da pišem. Po strani javašluk koji je tamo postojao i kojim treba sudovi i tužilaštvo da se bave, malo se bespotrebno diže prašina oko stečaja jer to se baš državi i ne isplati jer firma nije potkapitalizovana kao Montenegro Airlines, ili 4 firme željeznice koje non stop prave gubitke.
    Drugo 20 miliona litara vina po 2€ da prodaš sa zaliha u prosjeku vratio si sve dugove. To čak može da bude solidna prilika za državu da pozajmi pare i da joj se vrate nazad u budžet sa sve kamatom i da se ne zamjere EU.
    Osim što se mora prodati toliko vino, i nadomjestiti nedostatak ruskog tražišta, i pojačat prodaju u doba COVID-19, mora se odraditi smanjivanje broja zaposlenih. A to su krajnje nepopularne mjere i vode ka gubuitku glasača. I to se rješava na drugi način: isplatom otpremnina starijem kadru, a Plantaže generalno imaju stariji kadar, i slanje u penziju koje opet opterećuje fond PIO.

I mogao bih da pišem još 20 strana o svemu tome, ali to će biti riješeno tako što će država u ubrizga pare, poveća svoj udio na uštrb manjiskih akcionara i riješiće probleme po gore navedenom principu. Svi srećni i zadovoljni, a još nekoliko miliona poreskog novca ode na saniranje štete. Ni prvi ni zadnji svakako.

Javni finansijama, makar prihodima se na žalost trenutno niko ne bavi. Bila je trka da se smijene rukovodeći kadrovi u Upravu Carina i Poresku Upravu i još tamo niko nije imenovan evo 4ti mjesec poče ja mislim.
    Nisam siguran ni vd da imaju nego je sve na ministra finansija prenešeno. To je baš razočaravajuće, jer pokazuje koliko država vodi brigu o prihodovnoj strani budžeta trenutno.
    Elektronska fiskalizacija je jedno od dobrih rješenja koje će povećati naplatu poreza, ali tu treba cijela menadžerska ekipa iskusnih kadrova koja zna kako se može sve izbjeći porez da krene u reformu sistema poreske uprave i seta zakona. Dodatno, potrebna je finansijska policija sa školovanim kadrom iz oblasti finansijsko poreske forenzike koja bi hvatala velike ribe.
    I jači pritisak na poreske dužnike kako one sa milionskim iznosima, tako i sve ove koji se provlače na paušalac, tipa razni advokati koji imaju stotine hiljada na računima ovamo prijavljuju promet ispod paušalnog limita (pri tome ne mislim samo na Vukšića sadašnjeg direktora ANB-a).
    Kad pominjem izmjenu seta zakona, mislim i na to da jedan Panto Vučurović koji ima XY firmi u stečaj pod apsolutno nikakvim uslovima ne može da otvori novu firmu Z i nastavi da radi. Dragan Brković ista priča kao i svi ostali privredni grobari da ih ne nabrajam. Takođe mislim na oštre kazne utaje poreza da npr za utaju poreza tipa ne kucanja računa ideš godinu u zatvor, ako utajiš 10,000 ideš 10 godina i slično.
    Jer disciplina se postiže represijom. U USA veću kaznu ćeš dobit za utaju poreza nego za razbojništvo npr.

Kad povećaš naplatu poreza, onda možeš da misliš o smanjivanju poreske osnovice, neoporezivom dijelu dohotka i slično. Do tada, ovo je puta puta ekonomija i tu nema previše prostora za manevrisanje već se oslanjaš na nešto pa makar to bila i vjera npr, i nadaš se da će bit sezone, da će virus nestati i slično.
    Last edited by hercules; 14-03-21 at 11:28.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

19. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Jedino što kod penzija treba dirati je provjeriti veliki broj invalidskih penzija. Da li je to moguće, ne znam, ali bi valjalo nekako pročačkati.

ne diraj te penze , ti su bas mrcne penzije greote... nacionalne su ubice...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by kauboj24 View Post
    moj otac i tvoj!!!

Nebitno, sistem je bio i ostao nakaradan jer je jednako tretirao i radnika i neradnika.
    Samo oni koji su uzeli samostalno da rade znaju kako je teško zaraditi sebi platu i državi plaćati obavezno sve što treba.
    Posle 4 god tek sad razmišljam da sebe osiguram 8 sati rada i to na minimalac.

Veoma mi se dopada analiza ovog magistra.
    https://www.vijesti.me/kolumne/51237...ceniji-porezom
    Last edited by autodijagnostika; 14-03-21 at 12:03.

22. The Following User Says Thank You to autodijagnostika For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

@hercules vidis jedan zakon o porijeklu imovine bi rijesio sve te probleme. Kao sto ga ima svaka druga drzava.
    Samo kod nas mozes da imas 10 stanova, 5 luksuznih vozila, ides na skijanja i ljetovanja, a da te niko ne pita odakle.
    Bilo dje po svijetu se prave seme pranja novca, pa imas 20 radnji, pranja vozila, ne znam ni ja cega da bi ubacivao novac u sistem da se ne bi moglo pasti na te fore.
    Rijeseno jos prije skoro 100 godina na zapadu.
    A kod nas plata od 1000 eur a stan od pola miliona eura ili kuca od milion, a automobil od 100 000.
    I niko ne pita odakle

24. The Following 2 Users Say Thank You to Hell Raiser For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    958
    Thanked in
    551 Posts

Drug mi radi kao konobar i još mu nije bila januarska subvencija.
    Do čega može biti ?
    I da li postoji neki kontakt da se to provjeri ?

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Thanks Thanks Given 
    5,007
    Thanks Thanks Received 
    9,041
    Thanked in
    4,359 Posts

cudno. neka provjeri sa kolegama, a prije toga jesu li iz firme poslali na vrijeme zahtjev

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    958
    Thanked in
    551 Posts

Gazda mu kaže da je sve podnešeno na vrijeme.
    One kolege koje on zna dobili su januarsku subvenciju.
    Meni je interesantno da nema nikakav kontakt da se to provjeri.

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Thanks Thanks Given 
    5,007
    Thanks Thanks Received 
    9,041
    Thanked in
    4,359 Posts

Neka pise na [email protected] po broju zahtjeva za subv.
    javi sta je bilo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    133 Posts

Iako je drzava planirala odredjene svote i postotke kao subvencije/pomoci to mi djeluje nerealno i nemoguce jer smatram da ova drzava nije toliko jaka i da se previse uzda u donacije i pomoci jacih drzava/saveza. Nikakav plan ne postoji osim vjestackog odrzavanja sistema koji se urusava i usput je preglup a prije politickih izbora se pominjalo nesto ozbiljnije, kao sto je pravljenje sopstvene valute.

Page 122 of 125 FirstFirst ... 2272112118119120121122123124125 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)