Ma to su sve 'bolesne fantazije', cus dps i pohara, ma ajte.
Kako lagano Raskoljnikov opra 30 godina dps pohare, korupcije, rasprodaje ... veli losa rabota.
Budite relaksirani.
Ma to su sve 'bolesne fantazije', cus dps i pohara, ma ajte.
Forever young, i want to be forever young
Ne treba ovu vlast poredit' sa prethodnom, razumiještimene... nego sa socijaldemokratama švedskim.
A zakleo bih se da su ovu prethodnu DPS vlast pobijedili na izborima 41:40. Pa bi po svakoj političkoj teoriji sa njima jedino i mogao da se porediš. Ako si bolji od njih - bolji si, to je kraj priče.
Ne znam, jeste li kad probali da procitate ono sta je napisano? Necete vjerovati sta sa tom radnjom mozete da otkrijete.
Edit. Odusevljavaju me ovi agitpropovci na forumu. Hajde da ostavimo na stranu njihovo uvjerenje da to ima smisla ali sto im se sve sta pricaju danas kosi sa onim sta su pricali do juce to je ... kako sami kazu "moze im se". Nova politicka doktrina pseudo demokrata i postpejd patriJota.
Last edited by Rodion Romanovich; 05-02-21 at 21:10.
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...nabavci-vagona
Grbović smijenjen zbog propusta u nabavci vagona
Za VD postavljen Dragan Kljajević... Inače moj šef prije 15+ godina - na stranu politika, profesionalac i dobar čovjek
Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
Vlast sagledavam kroz siri kontekst, od kojih je samo jedan od elemenata uticaj na zakonski okvir koji stvara preduslove za vladavinu prava. Mi taj okvir imamo, ali ocigledno ne i ljude koji zele sprovesti pravo na nacin kako bi trebalo.
Interesantno je kako je SDT pokrenuo vise postupaka u prethodna dva mjeseca nego u prethodnih godinu. Ocigledno je da je postojao politicki uticaj.
Ne gone se ovdje politicki protivnici nego kriminalci. Drzava je vec po*rana, sad samo treba pokupiti go*na.
Sent from my SM-A515F using Tapatalk
"The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter."
IRF je skinula oznaku tajno za neku svoju dokumentaciju, Vlada je dostavila brojnu dokumentaciju za neke predmete, mada je to nezvanicno i pretpostavka. Dakle moraju odgovoriti na ono sta im se predoci kao i preduzeti neke radnje.
Nije problem sve istraziti, procesuirati, procistiti... ali to je proces, procedura i moras se drzati propisa. Za to treba vrijeme i nista se ne moze preko noci. Zbog nepostovanja procedura svuda po svijetu padaju presude ili gube procesi pa im ti jos i nadoknadjujes stetu. Nek se niko ne zanosi da ce ukoliko ostvare svoje revolucionarne ideje i ovdje biti drugaciji slucaj.
Upravo to je poenta. Imamo slucaj da je ova vlada spremna da iznese prljav ves. Da ne ulazimo u politicke motive, ovo je pomak.
Slazem se da treba postovati procedure, mislim da su kljucni ljudi vise nego svjesni rizika sa kojima se suocavaju. Nasa situacija je vrlo specificna, sto treba pribliziti EU i svim ostalima koji mozda nemaju dovoljno informacija da bi objektivno sagledali problematiku.
Sent from my SM-A515F using Tapatalk
"The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter."
Zamoliću za toleranciju i diskusiju u kojoj niko ne brani da iznosite svoje stavove, makar bili i naopaki, samo bez uvreda i bez spamvanja ili trolovanja! Hvala
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Povećanje minimalne zarade još više optereti poslovanje malih i srednjih preduzeća i negativno utiče i na samo tržište rada, čitaj podstiče se rad na crno i smanjuje se broj dostupnih radnih mjesta.
Minimalna zarada sama po sebi ima negativne efekte na tržište rada, tako što povećava nezaposlenost, jer najmanje produktivne radnike čeka gubitak posla. Inače preporuka Svetske banke je da minimalna zarada bude u okviru 30 - 40% prosječne zarade. Ako se ne naprave veliki pomaci na tržištu rada, značajno smanjenje nezaposlenosti i povećanje zarada, povećanje već visoke minimalne cijene rada, (koja je ionako povećana prošle godine) samo će otežati poslovanje privrede, naročito mala i srednja preduzeća kod kojih troškovi zarada predstavljaju gro troškova poslovanja.
Povećanje minimalca podrazumijeeva i povećanje iznosa isplaćenih poreza i doprinosa. S obzirom da se poslodavci nisu bunili, pretpostavljam da će se ičći u kontra smjeru tj da će država manje poreza i doprinosa uzimati, a to znači manje prihoda u budžet.
Dosta državnih firmi zarade definiše na koeficijenitma minimalne cijene rada. Treba sve to izmijeniti u sistemaizacije, usvojiti na bordove direktora, ispregovarati sa sindikatom i socijalnim savjetom smanjenje bodova npr.
Sve to dok se odradi, država mora da isplaćuje uvećane zarade, pa je trošak javnih finansija još veći.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Kad se uvede neoporezivi dio zarade i malo bolje regulisu dazbine, za sto definitivno ima prostora, minimalac moze da bude makar 270-280 eura. Ako ne i svih 300.
Treba pogledati distribuciju zarada i koliko ljudi kod nas zapravo radi za minimalac.
U srbiji oko 15% ljudi radi za minimala. U Hrvatskoj oko 2%, a kod nas 40+ %...
Koliko je sive ekonomije, makar 40%,kao da smo jos u 90im...
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Slazem se. Godinama pricam da mi imamo "kaubojsku ekonomiju" iliti stavi poslovni prostor uz glavnu ulicu pa neka se narod parkira dje stigne, i druga stvar da je ostavljena sva moguca socijalisticka ekonomija iz SFRJ ali samo za drzavnu upravu. Kakve veze ima koliki je minimalac za platu u javnom sektoru. Ne samo minimalna, nego i medijalna ili cak i ovakva monstatova prosjecna.
Zasto bi se nekome odredjivala cijena rada u drzavnoj upravi na osnovu minimalca. Odredjuje li se u realnom sektoru, koji placa tu javnu upravu. Ne naravno.
Tako se i vladalo 30 godina
Ljudi, kod nas je "minimalna zarada" u stvari metrika za utvrđivanje neoporezivog dijela zarade. Što veći minimalac, manji je neoporezivi dio, koji ide "na ruke". Drugu funkciju ta minimalna zarada nema.
Slobodno nek je ukinu potpuno, i nek se radnicima isplaćuje bruto zarada, pa kolko ko oće sam u penzioni fond.
EDIT: Kakav je Abaz, "Vučić sa AliExpress-a". Kakvi pokušaju kontrole "news cycle" sa ovim aferama rekla / kazala... I još je on portparol tužilaštva, policije... Ono, da "prekreči" osude predloga zakona o tužilaštvu, i onu budalaštinu sa ulicom Ratka Mladića...
Last edited by Nije bitno...; 06-02-21 at 18:22.
Pogodni alati za statistiku i manipulacije. Potrosacka korpa vjerujem kod nas i u Srbiju da se koristi. Odavno prevazidjen podatak sa toliko manjkavosti.
Nije bas. Evo vidis kako se bune poslodavci jer ide njima na teret:
https://www.vijesti.me/vijesti/ekono...veca-minimalac
Reklo bi se da nije bilo komunikacije na relaciji Vlada - Socijalni savjet - poslodavci.
Ili se napravi neki javni sadrzaj itd itd...
Nije.
Vidjeh sad, odnosi se samo na novozaposlene. Sta je sa ovim?
"Crna Gora jedina u regionu, a i u Evropi, nema neoporezivi dio zarade. Uvođenje ove olakšice poslodavci traže godinama, ali je prethodna Vlada to odbijala dok je, prema informacijama “Vijesti”, nova Vlada spremna da o tome razgovara."
Mislim da ce to tesko da ide. Velike su pare u pitanju. Rekli su da ce i akcize smanjiti. Mozda jednom, ali mislim da trenutno nemaju plan ni za jedno ni za drugo
Kako vjestacki djeluje ovo cestitanje Braticke i Krivokapica na sportske uspjehe
Spremna je veli da razgovara. Level ozbiljnosti kao pismo o namjerama ili memorandum o razumijevanju.
Puta puta ekonomija, ne mogu da dozvole luksuz da se odreknu poreskih osnovica tek tako.
Zato i prbolematizovah ovaj potez, ali narodu je ovo dosadno većinom. Bitnije su ove druge teme, starletanski nastupi Vlade i opozicije i tako to
Da sačekamo što će i hoće li nešto usvojiti. Ovako iz medija i po najavama ukazuje na onu: lako je tuđim onim po kopriva mlatit (svaliti sve na poslodavce). Kad izađe u službeni list znaćemo sve, po starom dobrom običaju![]()
Realno, slabo ko radi za 222 eur minimalca, obično je to osnovica kod dijela poslodavaca po kojoj osiguraju radnike, a ostalo daju kešom.
Tako da će se sad podići dio koji ide preko računa, a posledice su:
1. Više para u budžet. A još populističkom mjerom. Win Win.
2. Zbog nekih 20 EUR više koje će dati državi, poslodavci koji osiguravaju na minimalav eventualno za toliko skrate zaposlenima dio koji daju kešom. Mada, sumnjam da su baš tolike zicegu, makar u većini.
Nista dok minimalac ne bude 500 eura
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks