Page 31 of 84 FirstFirst ... 212728293031323334354181 ... LastLast
Results 751 to 775 of 2082

Thread: [STANOVANJE] Stambene zgrade i njihovo održavanje

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Quote Originally Posted by stefke View Post
    Prve dvije godine je svakako sve pod garancijom?

Nova zgrada realno prvih 5 godina ne bi trebala da ima 1€ ulaganja....

Ja bih uvijek prije izabrao malu zgradu nego veliku

Ali eto ima nas raznih sto je logično...
    Ne znam što bih ti rekao. Nema pravila. Evo ljudi koje znam, male zgrade novogradnje u Bloku 9, pa nisu baš prezadovoljni kako je sve ispalo. Sada kada su kiše bile dodatno čuh da je i probijala voda kroz svjetlarnike.. to isto ćeš čuti i kod zetagradnje kao i kod drugih. Brzo prođu 2 godine a neke stvari ti dođu brzo i na naplatu o čemu sam pisao. Znam u mom komšiliku primjere đe su skupštine stanara lagano platile osvježavanje fasada, probleme sa svjetlarnicima i druge probleme jer su imali dosta novca na računima. Pitanje je koliko bi takva investicija koštala zgradice od 20-30 stanova.
    Meni lično veličina objekta ne igra nikakvu ulogu u odabiru, jednostavno mi nije bitno.

Thanks Thanks Given 
    1,849
    Thanks Thanks Received 
    2,439
    Thanked in
    1,347 Posts

Default [INFO] Aktuelna gradilišta u PG i ostatku CG

Primjera radi u nasoj zgradi od 12 stanova za 20 godina 0€ ulaganja.... u smislu nekih kvarova mada lift nema jer je tri sprata..

Mada su pričali svi da je u to vrijeme jedna od naj (Mešina zgrada)

Sad cemo demit fasadu da radimo po 1500-2000e se daje otprilike, jedna je protiv ali to mislim da će preko izvrsitelja ići lagano

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Primjera radi u nasoj zgradi od 12 stanova za 20 godina 0€ ulaganja.... u smislu nekih kvarova mada lift nema jer je tri sprata..

Sad cemo demit fasadu da radimo po 1500-2000e se daje otprilike, jedna je protiv ali to mislim da će preko izvrsitelja ići lagano
    Meša je pravio dobre zgrade, makar po priči ljudi koji u njima žive. Jedan mi brat ima stan u žutoj zgradi na starom a poznnaik koji mi je radio kuhinju, sve u superlativu je isto pričao govoreći o kvalitetu. E sad, na primorju nije takav slučaj jer nije izgleda imao dobre izvođače. Ođe imamo ozbiljan problem sa radnicima. Te firme koje angažuju recimo za neke radove, ako ne angažuješ provjerene, naebao si jer svi znamo da su naše firme sklone raznim nesojlucima i da ne plaćaju radnike i slično. Pisao bi ja o tome dugo i naširoko što sam sve slušao . Ljudi moji, angažuju poštene ljude da im nešto odrade, onda ih zavlače za plaćanje, radnik koji ne primi platu, on će ti prvi doć da isfušeriše, da ti syebe fasadu ili pločice ili nešto treće... A onda im nude kompenzacije čija je vrijedno četvrtina ugovorenog posla, da ti uvale uvozni kombi 20k eura čija je vrijednost u vr glave 4k. Blam me da navodim primjere jer znam ljude kako su im radili stanove i kakva je to sramota ali kako zamjeriti nekim radnicima koji došu preko noći iz Albanije, a prije toga nikad postavljali nisu ništa slično, već gledaju od drugih itd...

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Za 20g. 0€ ulaganja,znači da ste do sad na računu SEV trebali imati ~30.000€,a sad biste da naplaćujete preko izvršitelja

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,849
    Thanks Thanks Received 
    2,439
    Thanked in
    1,347 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Za 20g. 0€ ulaganja,znači da ste do sad na računu SEV trebali imati ~30.000€,a sad biste da naplaćujete preko izvršitelja

Nije skupštine stanara bilo do prije 3-4 god

Samo se održavanje plaćalo... Tj žena koja je čistila 5e

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Onda ona neka vama ućera taj dug od 16-17g.
    Šalim se,ali,polako te.Nije sve počelo sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada.Mislim da ne možete naplatiti preko izvršitelja ništa osim što nije dužna unazad a iznosi 0.2€/m˛.

Thanks Thanks Given 
    1,849
    Thanks Thanks Received 
    2,439
    Thanked in
    1,347 Posts

Mislim da moze, a imamo i pravnika u ulazu

Skupština stanara ako odluci moze održavanje biti 2e/m2

Mogu i njoj samo da povećaju itditd

Mozda je ona skoro kupila stan? Nije tu od početka.... Itditd

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Mislim da moze, a imamo i pravnika u ulazu

Skupština stanara ako odluci moze održavanje biti 2e/m2
    Ok onda.Sa srećom na sudu.Predložite komšiji pravniku da on plati sudske troškove u slučaju gubljenja spora.Čisto da vidite reakciju,a ako prihvati,onda mirnije spavate.
    Pošto odosmo u off a ima i tema o ovome,izvinjavam se.Od mene toliko

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Onda ona neka vama ućera taj dug od 16-17g.
    Šalim se,ali,polako te.Nije sve počelo sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada.Mislim da ne možete naplatiti preko izvršitelja ništa osim što nije dužna unazad a iznosi 0.2€/m˛.

I ja isto tvrdim da ne može da se utuži neko ko ne želi da učestvuje u ovome o čemu on priča. Drugo su dugovanja koja su definisana za plaćanje 0,20 eur po kvadratu.

Thanks Thanks Given 
    1,849
    Thanks Thanks Received 
    2,439
    Thanked in
    1,347 Posts

Quote Originally Posted by Director View Post
    I ja isto tvrdim da ne može da se utuži neko ko ne želi da učestvuje u ovome o čemu on priča. Drugo su dugovanja koja su definisana za plaćanje 0,20 eur po kvadratu.
    Cijenu održavanja odredjuje skupština stanara, 20 centi je NAJMANJA po zakonu, skupština stanara može da odredi da to bude 2e za SVE...

(Vrijednost boda, koja ne može biti manja od 0,2 €, utvrđuje skupština etažnih vlasnika.)

Druga stvar nije me previše zanimalo jer ne živim tamo više pa nisam bio na sastancima al ima valjda fora da se samo njoj podigne cijena održavanja....

Treća pročitajte zakon...

Imaju sledeći radovi:

Radovi redovnog održavanja
    Nužni radovi
    Hitni radovi

rekonstrukciji fasade, odnosno spoljašnjem izgledu stambene zgrade spada u Nužne radove.

Dok radovi na fasadi spadaju u hitne.

Ako nijesu formirani organi upravljanja, etažni vlasnici su dužni da obezbijede obavljanje hitnih radova na posebnom ili zajedničkom dijelu zgrade i sredstva za obavljanje hitnih radova, srazmjerno učešću neto površine svojih posebnih djelova stambene zgrade u površini svih posebnih djelova, prema stvarnim troškovima.

Kada prijeti opasnost od štete iz stava 2 ovog člana svaki etažni vlasnik dužan je da preduzme nužne mjere bez pristanka ostalih etažnih vlasnika.

Nužne mjere u smislu stava 3 ovog člana su radnje i postupci (hitne popravke na električnim, vodovodnim, plinskim, kanalizacionim i drugim instalacijama, popravke krova, fasade, i sl) koji imaju za cilj otklanjanje opasnosti od štete na posebnim i zajedničkim djelovima stambene zgrade.

Tako da mislim ako skupština stanara donese rešenje tj odluku da oće da rade renoviranje fasade ona mora platiti, sad ili za 5 godina kad proda stan il kad legnu pare na račun

MOZDA GRIJEŠIM, vidjecemo

Tu su NIKO i još par kolega upravnici pa neka kažu

Nek brise ovo moderator il prebaci u temu odgovarajuću

11. The Following User Says Thank You to stefke For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Ja ti kažem da nema tog advokata koji će uspjeti da dobije sudski ovo o čemu pišeš. Jedno je ako ne izvršava obaveze, a drugo je ako neko ne želi ili NEMA odakle da izdvoji 2k eura za obnovu fasade.

Samo za čišćenje ulaza(3 puta nedjeljno), održavanje liftova , plata upravnika, minimum po ulazu treba 300 eura. A da bi se nakupilo na računu , trebaju godine. Zamisli ulaz sa 20 stanova, od čega će 15 plaćati uredno, može li se normalno puniti budžet... Nego skrenusmo sa teme.

13. The Following User Says Thank You to Director For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Zamišljam scenu đe većina stanara ima neke velike prihode,dobilo nasljedstvo,dobili na kladionici...i odluče da podigne održavanje na 25€/m˛ i onda mene utužuju odnosno prinudno mi naplaćuju 1250€ mjesčno pdnosno SEV mi oduzme stan za 2-3 g. dugovanja.'ajte ljudi uozbiljite se.Možete vi odvajati koliko god hoćete ali možete utužiti samo nekog ko NIJE PLATIO za održavanje i to maksimalno 0.2€/m˛ mjesečno.

Last edited by joni; 28-01-21 at 18:31.

15. The Following 3 Users Say Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

Zamišljam scenu đe većina stanara ima neke velike prihode,dobilo nasljedstvo,dobili na kladionici...i odluče da podigne održavanje na 25€/m˛ i onda mene utužuju odnosno prinudno mi naplaćuju 1250€ mjesčno pdnosno SEV mi oduzme stan za 2-3 g. dugovanja.'ajte ljudi uozbiljite se.Možete vi odvajati koliko god hoćete ali možete utužiti samo nekog ko NIJE PLATIO za održavanje i to maksimalno 0.2€/m˛ mjesečno.

A okle druže. Da ne imenujem vlasnika lanca restorana, bunio se kada su tražili nekoj ženi da povećaju naknadu što im ulaz čisti, najveće su stipse oni koji imaju, a najredovnije platiše ljudi prosječnih primanja. Kod nas neki lik ima 3 stana u zgradama, vijećao je 5 dana sa ženom hoće li da izdvoje 25 eura za ugradnju video nadzora u ulazu. Da si samo čuo tu priču, rekao sam mu da me poštedi, skupićemo mi tu mučnu cifru za njega samo da ne kmezinja. Pih.

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Ma sve se slažem @Director ,nego sam (loše očigledno) htio da dočaram da se ne može tražiti odnosno utuživati neko ko neće da plaća više od 0.2€/m˛ jer to je zakonski.Sve ostale cifre mogu da se dogovaraku na SEV ali nisu obavezujuće

18. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    40 Posts

Sto se dogovori na sastanku SEV je obavezujuce. MINIMALNA zakonska je 0.20EUR, to znaci da ako se dogovori 1EUR/m2, onda svi placaju toliko i to je obavezujuce. Nema tu hoce li ili nece neko da plati vise od 0.20....

Druga stvar je to sto visoke cijene mora da prati elaborat koji ce opravdati toliku cijenu, u slucaju zalbe

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Ma sve se slažem @Director ,nego sam (loše očigledno) htio da dočaram da se ne može tražiti odnosno utuživati neko ko neće da plaća više od 0.2€/m˛ jer to je zakonski.Sve ostale cifre mogu da se dogovaraku na SEV ali nisu obavezujuće

Netačno, zakon je odredio minimalnu cijenu, ako skupština stanara odredi da to bude 0,30 €, 0,50 €, 1,20 €,... onda ide ta cijena i može se stanar utužiti (i to prolazi).
    Svim vlasnicima stanova i poslovnih prostora cijena je 1 bod, a visinu boda određuje skupština i ne smije biti manja od 0,20 € po m2. Za garaže je pola boda.

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    19,545
    Thanks Thanks Received 
    9,145
    Thanked in
    4,454 Posts

Ok.Srećno sa utuženjima.Ko postavi ođe presudu odnosno prinudnu naplatu na više od 0.2€/m˛ stambenog prostora ima večeru od mene,ali pod uslovom da se utuženi nije pismeno obavezao da će plaćati više od 0.2€/m˛ pa se predomislio

Last edited by joni; 02-02-21 at 00:04.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    38 Posts

Sta se desava sa stanarima koji ne placaju tj da li postoji nacin da ne snose posledice prinudnog placanja?
    Imamo dosta stanara koji ne placaju mjesecima unazad ali ne vidim obavjestenja da se ista od toga sudski naplatilo ili kako vec...
    Zgradu odrzava Art Gloria. Da li oni pokrecu prinudnu naplatu ili kako to vec ide?

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Visinu obračuna određuje SEV kao organ stambene zgrade koja je pravno lice, min. 0,20 EUR. Agencija za stanovanje na osnovu ovakve odluke SEV (pod uslovom da je donijela u skladu sa zakonom, kvorum i glasanje većine) izrađuje posebna rješenja koja se uručuju vlasnicima stambenih odnosno poslovnih prostorija. Urednim uručenjem akta izmirenje naknade postaje obavezujuće a o čemu se staraju organi stambene zgrade.
    Akt Agencije je vjerodostojna isprava i služi kao dokaz u postupku izvršenja ili u eventualnom sudskom postupku, koji u slučaju neizmirenja obaveza inicira upravnik a može mu asistirati firma koja se bavi održavanjem ali nije njena obaveza da inicira prinudnu naplatu.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

24. The Following User Says Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

Da, agencija koja je angazovana zna tu proceduru i kako i na koji nacin treba da dostavlja stanarima racune, kako bi se kasnije stekli uslovi za utuzenje. Upravnik bi morao biti u toku sa tim i znati koliko je to stanova i koliko dugo ne placaju. Znam da smo mi preventivno upozorili komsije, ukazao im je upravnik koliki ce im biti troskovi ukoliko se ode na utuzenje, pa je postignut dogovor da malo po malo skinu taj dug. Ispostovali su i sad smo manje vise u korektnom stanju... Ne duguje se bez mozda pojedini za 1-2 mjeseca, pa plate najedno...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Tako je, upravnik inicira kao ovlašćeno lice povjerioca a angažovana agencija realizuje preko advokata i izvršitelja. Priloži se stanje duga po izvodu i rješenje Agencije za stanovanje o utvrđenoj visini naknade i procesuira.
    Premda je i zakon promijenjen nedavno i pojednostavljena je procedura pa su pozivali stanare da se ne izlažu nepotrebnim troškovima i ljudi su počeli biti redovniji.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    38 Posts

jasno sve ali zasto toliko dugo traje kompletan proces?
    znaci skoro pola stanara sada vec mogu reci da ne mjesecima nego godinama ne placa.
    zar to nije trebalo do sada da bude procesuirano?

Thanks Thanks Given 
    4,228
    Thanks Thanks Received 
    3,265
    Thanked in
    1,407 Posts

To su sve pitanja za upravnika ulaza/agenciju ne za nas...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Ok.Srećno sa utuženjima.Ko postavi ođe presudu odnosno prinudnu naplatu na više od 0.2€/m˛ stambenog prostora ima večeru od mene,ali pod uslovom da se utuženi nije pismeno obavezao da će plaćati više od 0.2€/m˛ pa se predomislio

Odluka o visini boda se sa ostalom dokumentacijom registruje u sekretarijat za komunalno stambene objekte. Taj registrovani bod je pravno valjan. Najveći bod koji sam vidio je 1,20 €, i da, funkcioniše (utuženja i sve ostalo).

Sent from my moto e5 using Tapatalk

30. The Following 2 Users Say Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,015
    Thanks Thanks Received 
    3,659
    Thanked in
    1,656 Posts

U nas ulaz troje nije placalo, dosla im je obustava na penzije, agencija (ofortuna Nk) u dogovoru sa upravnikom reagovala.

Mada smo raskrstili sa agencijom, masu je para uzimala, sad nam sve ostaje na racun osim sto trenutno samo placamo cistacicu 20e ciscenje jednom nedeljno.

Tu es mon héro!

Page 31 of 84 FirstFirst ... 212728293031323334354181 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)