Moram prokomentarisati neusvajanje budzeta, pa da krenem sa citiranjem same sebe (evo se ponasam kao pojedini opozvani ambasadori

). Dakle:
Ovo je bio moj komentar nakon pohvala u vezi dobro odradjenog posla oko zaduzivanja na medjunarodnom trzistu kapitala. Nazalost, ovaj najvazniji test nova Vlada nije polozila, i zbog toga su na dobrom putu ka politickom samoubistvu. Kazem opet nazalost, jer duboko vjerujem da je dobro sto je doslo do promjene vlasti, s obzirom da je to jedna od glavnih stepenica na putu ka relativnoj demokratizaciji drustva. Nego, da se vratim na temu, zasto je lose sto budzet nije usvojen u zakonskim rokovima?
1. To se nikada nije desilo u poslednjih 15 godina - politicki nepopularno, postavili su sami sebe kao metu za ustrijel
2. Obecali su nesto sto nisu uradili, sto ugrozava povjerenje koje im je narod dao. Tacnije, i premijer i ministar finansija su najavili usvajanje budzeta u zakonskim rokovima, uz rebalans budzeta u aprilu koji bi reflektovao njihove politike, a sve su to bacili pod tepih 18. decembra. Uaaaaa

.
3. Privremeno finansiranje vam omogucava da koristite samo 1/12 od izvrsenog budzeta za pojedinacne potrosacke jedinice i na taj nacin vam blokira fleksibilnije koriscenje fleksibilnosti. Opet, nadam se da ce se sve poklopiti i da ce se sa tehnicke strane moci izvesti da se isplate penzije i socijalna davanja, jer su to neki od najvecih tekucih troskova, gdje drzava ne smije da dozvoli sebi da promasi. Ostaje upitno kako ce rasporedjivati sredstva po potrosackim jedinicama, kada sada imaju nove potrosacke jedinice, al pretpostavljam da se to sa tehnicke strane moze rijesiti.
Po mom misljenju,nova Vlada je sebe dovela u nezavidan polozaj na dan kada je premijer Krivokapic, upoznao javnost sa planovima o reorganizaciji javne uprave. Smatram da je reorganizacija, sama po sebi, dobra i da mi zaista mozemo dobro da funkcionisemo sa 12 ministarstava. Ipak, tajming je bio los, jer su morali bolje poznavati zakonska rjesenja u vezi budzeta i procedure za usvajanje budzeta za narednu godinu, koje vam onemogucavaju da u tako kratkom roku preuredite glomazni drzavni aparat. Smatram da je to bio politicki neiskusan potez. Mislim da je trebalo napraviti plan kresanja troskova, u saradnji sa medjunarodnim organizacijama, i postepeno sprovoditi taj plan. Super je sto oni zele da taj plan odrade odmah, da ne budu vlada kontinuiteta i da bolesti proslosti sasjeku u korjenu, ali se bojim da ce ih to skupo kostati. Ne bih voljela da budem u njihovoj kozi i da radim pod takvom presijom, koju sam prakticno sama sebi napravila.
Bookmarks