Ajde da su dali majkama cija se djeca skoluju, ali onima cija djeca ne zive vise pod njihov krov...
Tema djecjeg dodatka bi se mogla otvoriti...
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
"The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter."
Kad su pomagali Paradiso , mogu i nepoznato pravno lice, patriotski je pomoći svoje![]()
Samo Bog zna što su ove svaštočine činjele sve ove decenije...
Kao što Gagarin pojasni, uošte nisu bile tragedija. Što se ne može reći za kredite za koje kamata jste visoka. A uzimajući u obzir kreditni rejting države, emisije obveznica su i odlične.
Interesantno zapažanje za komšije. Ako dozvoliš dodao bih da je emisija bila na eurskom tržištu u maju sa kuponskom stopom od 3,125 odsto, stopom prinosa od 3,375. Nedavno su emitovali i na dolarsko tržište, po prinosu od 2,35 i kuponskoj stopi od 2,125. Nakon hedžinga transakcije na euro, to je došlo na 1,066. Ovo je bilo dobro jer su time dug od 7+ kamate refinasirali. Realno, mnogi smatraju da je ovo bilo skupo, jer MMF nudi jeftinije aranžmane. Narodu svakako nikad ugoditi ali dobro.
Ovdje je jako bitno napomenuti da Srbija ima dinar, i da taj kurs mora konstatno da brani, pa ukupnio trošak tog aranžmana često bude veći od dogovorenog. Malo komplikovano za pojasniti pa da ne zalazim u detalje.
Ovo su dobre vijesti za naše finansije. Obezbijedila se otplata 500 miliona obaveza i dodatnih 250 miliona koji su minimum potreba za državni aparat da uz tekuće prilive budu relaksirani prvih 6 mjeseci. Hoću da kažem, da su mogli da spucaju i više para, ali se očigledno išlo na varijantu do ljeta, pa nakon sezone da se sagleda situacija i vidi da li ima potrebe da se u drugoj polivini 2021 dodatno zadužujemo ili ćemo moći sami da servisiramo obaveze.
Ono što je još dobro što je postojalo veliko interesovanje, i do 200% više od ponuđenog. Na ruku nam ide qunatitative ease koji radi ECB, i što su sve centralne banke svijeta preplavile ponudu novca osim FED-a koji se još uvijek odupire.
Ako se nastavi konsolidacija javne uprave, i izvedu neki rezovi koji su najavljivani, a ne mislim na prodaju maybacha, nego realno smanjenje troškova i državnog aparata, onda i postoji šansa da se ne ide u dodatno zaduživanje u drugoj polovini 2021. Naravno to je jedno veliko ako. Tu je i opcija zamjene postojećeg duga sa manjim kamatama, eventualno auto put iz dolara u EUR prebacit kad je kurs povoljan i sl.
Dalje obaranje kamate na obveznice se može desiti ako ispunimo par uslova:
- oporavak privrede i rast GDP-a. Srećom inflaciju uvozimo pa smo i tu relaksirani.
- objavljivanje spiska kupaca obveznica. Ako su neka zvučna imena kupile obveznice vjerovatno je da će se i još neko od poznatih zanteresovati.
44 ukupno tj 4 rate po 11.
Ima i gorih stvari al ajde.
Itekako. Ovo su odlične vijesti. Je li u pitanje nova vlada, lični kontakti ministara li puka sreća - mislim da je sve po malo.
Nije baš uvijek. Imali smo mi i koro situacija da ne prođu sve, i to čak neke na 3 mjeseca![]()
Krajnje fer bašono u najvećim državama socijalne pravde od kojih je CG udaljena vasionama ne bi usvojili. Tek što nema ni 10 država koje bi to mogle da podnesu sa finansiama na dugi rok.
Diskriminatoran je sa svih strana. Na današnji dan svaki 4ti par ima problema sa plodnošću zvanično. Kakvu poruku šalje taj zakon?
Nije penzija nego doživotna naknada![]()
Last edited by hercules; 09-12-20 at 21:43.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Martin Ćalasan najvjerovatnije će biti direktor Direktorata za naučnoistrazivačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, saznaje CdM. Ćalasan je profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.
Ok tip kazu...sd kadar.
Bratycka rolla za sad najjace
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Svakako će ova vijest malo relaksirati sve ove napetosti i neizvjesnosti za narednu godinu oko finansija. Vjerujem da će Crna Gora sledeću ljetnju sezonu dočekati sa ful popunjenim smještajnim kapacitetima.
Žao mi je što će vjerovatno i ove zime mnogi u turizmu na sjeveru loše proći ali proći će i ovaj kineski virus(by Trump)
Vlast ne vrće dugove, no narod bogme.
Mogu oni da se relaksiraju sad slobodno. Sve četri u vis.
A vi narode grickajte nokte.
Last edited by Ego_and_his_own; 09-12-20 at 21:52.
SD kadar? Pa ok, drže se onoga što su i obećali, da mjesta ima za sve ali takvi potezi unose dodatnu netrpeljivost između Krivokapića sa jedne i DFa sa druge strane. Meni je sasvim prihvatljivo ako ima časnih i sposobnih, obrazovanih ljudi i u SD-u , mada o njima imam vrlo loše mišljenje, da budu na ovakvim pozicijama...mogu mislit kako reaguje Medo ili Radulović zbog toga. Vjerujem da se Banjo u vulkan pretvorio...![]()
evo veli CdM da ne valja ovo zaduživanje. svako prethodno je bilo odlično
Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Mecki tvituje, ne patišei Kneški ima interesantne upise. Objavio je pjesmicu uz zbirke Robijaški refreni
)
"The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter."
A što ih briga. da neće možda prethodna vlast vrćat dugove što su napravili? Da neće ova možda?
A niko ne zna što će bit sa ovim virusom, a ođe se priča o sledećoj sezoni. projekcije nesigurne su ono što je Crnu Goru zateklo.
A toliko se brinu i jedni i drugi a (p)ostanu corona'free da su svaki dan povorke pravili.
To su državnici mogli osmislit da se može ovo desit pa pametnije ulagat i ravijat industrije da prate jedna drugu i ni o jednu bit previše zavistan.
Al tu je njima svima plitka pamet. Toliko potencijala Crna Gora ima a svi se sjatili u najlakšu. Turizam.
Kalifornija ima snažan Turizam al ne čuh nikog prekomjerno da kuka.
Ođe su svi imali već poznate procedure koje su stupile na snagu odmah. Nema fabrike da je stala a ne što drugo.
Imali su oni isto ka tamo pandemije 1918 i kasnije pa su naučili po nešto.
Last edited by Ego_and_his_own; 09-12-20 at 22:13.
@hercules, hvala na pojašnjenju za nas koji nismo iz ekonomske struke. Koliko sam čuo, Spajić je za ovo uspio da iskoristi svoje lične kontakte u inostranstvu.
Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks