Tvoje omalovazavanje crnogorskog oruzja i istorije opravdava tvoje nacionalno osjecanje.
Potpis i pecat !
I Napoleon bi osvojio Britaniju samo da mu je bilo u interesu da ulaze u mornaricu. Mislim da mu se nije isplatilo.
Inace, Skenderbeg (Djerdj Kastrioti) je takodje za svoga zivota uspjesno branio Albaniju od Turske sile kad je bila najaca, a nikad nije ima preko 20,000 ratnika uz sebe. Licno su dva sultana isla na osvajanje Albanije i obadva su se vracala povijena repa (jedan od te dvojice je bio cuveni Mehmet drugi osvajac Konstantinopolja). Albanija je pala tek 14 godina poslije smrti cuvenog Skenderbega, shampiona hriscanstva kako ga je Papa zva.
Tvoje omalovazavanje crnogorskog oruzja i istorije opravdava tvoje nacionalno osjecanje.
Potpis i pecat !
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
Zvanicno je bio ubrajan u srpski zato sto je Kralj Nikola vodio takvu politiku. Neki se mozda nece slozit sa mnom, ali ja mislim da je to bila jedna od najpametnijih stvari koje je Kralj Nikola radio.
Zbog toga se ovi iz Srpske Liste boje, kako oni kazu, 'asimilacije' Srba u Crnogorce, jer su Crnogorci pravoslavni i prelazak moze bit vrlo lagan, posebno sad kad imamo drzavu.
Ja sam samo tu da vreme brze proleti...
Formice, moja greska, izvinio sam se covjeku![]()
opet, to da nijesu ucestvovali na kosovskom boju, ne dokazuje da nijesu bili srbi. mnogi vlastelini se nijesu nasli na kosovu polju, neki su i turke podrzavali, to vec napisah...
Last edited by getaway blues; 23-01-07 at 20:58.
Just to slip the skin...
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
stvari skidanja gaca?cudna problematika... ja npr znam jednu posalicu pivljana i golijana na racun drobnjaka, onako bas u nasem duhu zajedljivu a niposto malicioznu: kao, kad su vrsili iskopavanja grobova po drobnjacima prije 30ak godina, pored svake babe nadjose po jednog Smail-agu...
imam mnogo prijatelja, bosnjaka iz sandzaka, koji se dice svojim porijeklom sa ovih prostora... znam za porodice iz niksica, savnika, zupe, kolasina... ogroman broj tih porodica je protjeran "preko tare" u 19. vijeku, i to je nasa velika tuga... nema tu prostora za neko hvalisanje sa nase strane!
Just to slip the skin...
moze: prvi balakanki rat. solunski front, mnogo je nasih otislo preko albanije sa srbijanskom vojskom... prvi srpski ustanak, i pomoc svetog petra karadjordju... prvi svjetski rat, zajednicka komanda od pocetka rata na sandzackom frontu... koordinisano ratovanje protiv turaka 1878... hercegovacki ustanak u istom periodu...
i sjeti se misli marka miljanova, ili jola piletica, uvijek podrzavajuci srbiju protiv turaka![]()
Just to slip the skin...
Kakve to ima veze? I ja bih sjutra podrzao Srbiju protiv zajednickih neprijatelja. Isto tako bih podrzao i Hrvatsku i Francusku.
Koliko se saveznika borilo zajedno u svjetskom ratu, pa najbolje onda sve da ih svrstamo u jednu naciju?!
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
Nikom nije branjeno,slazem se.To stoji, ali ne osporava cinjenicu da nikom nije branjeno da se osjeca kao Srbin za vrijeme Komunizma?
Samo da tebi ucinim merak.Ti si govorio o procentu Srba na Cetinju,pa sam pomislio da bi i svog zavicaja volio da se prisjetis.Ako je Cetinje premalo, sto ce ti onda Zabljak koji ima 2-3 put manje stanovnika no Cetinje?
crna gora je objavila austro-ugarskoj rat prva, posle austrijske objave rata srbiji... sad bi volio onaj cuveni govor kralja nikole crnogorcima povodom objave rata da nadjem... koji je interes bio crne gore da ulazi u rat sa austrijom? serdar janko vukotic je kao najveci heroj dozivljavan posle rata do smrti, cini mi se...
i marko i jole su bili protjerani u srbiju zbog ovakvih "uvijek uz srbiju" misli... posle se nikola pokajao, i pomilovao ih, ali jole nije pristao, cini mi se da je umri i sahranjen u nisu
Just to slip the skin...
Onda znas da je nevidjen broj Crnogoraca izginuo oko Skadra jer nijesmo imali topove koje je srpska vojska imala kod Skadra ali ih nije zeljela ustupit iako su zavrsili vojna dejstva i odbili da pomognu oko Skadra jer im to nije bio nacionalni interes.
Crnogorci su imali svoj front i Mojkovac.
I priznanje srpske vlasti da su namjerno stvorili situaciju da Crna Gora izgubi vojsku i samim tim i drzavu. Poslije kapitulacije Crne Gore ovo su bile rijeci Nikole Pasica, Premijera Srbije: "Srbija je izgubila bitku protiv Austrije, ali je zauvijek dobila rat protiv Crne Gore."
Nijesmo se ni granicili.
Kakve ovo ima veze sa Srbijom?
Pita sam te o bitkama, a ne o zeljama.
Last edited by Admiral Krsto Djurovic; 23-01-07 at 21:09.
Ipak je u zabachene krajeve Crne Gore SPC imala jakog uticaja na nacionalno izjasnjavanje. Vidjecemo kakvo ce bit to izjasnjavanje kad se osamostali Crnogorska Mitropolija.
Pazi, niko ne osporava Nikoline ambicije i zelje, ali jedno su vladikine zelje i zamisli a drugo je osjecaj kod naroda. Cetinjani jasno iskazuju svoj osjecaj i kojoj naciji pripadaju.
Pogledaj ovo: http://img146.imageshack.us/my.php?image=slicicanx1.jpg
prvo, za skadar ne znam. bregalnicu su cini mi se zajednicki dobili. solunski front je ihaha posle mojkovca, veliki broj je sa mojkovca otisao pravo za albaniju, medju njima moj pradjed... ta pasiceva izjava mi je totalno strana, usudjujem se da ne vjerujem u njenu istinitost, pogotovo zato sto znam sto je posle rata pisao o mojkovcu. srpska i cg vojska je zajednicki isla na sarajevo 1914. trebalo je zajednicki da se povlace za grcku, ali nikola nije dao, bukvalno je janko na svoju ruku, podrzan od kompletnog naroda, organizovao odstupnicu...
i kakve veze ima, sto se nijesu granicili 1878? kad je crna gora napadala, napadala je i srbija... spijuni su radili koordinisano, svaki potez nikolin je i kralj milan znao, i obratno
Just to slip the skin...
1.Ne znam stvarno o kojem se procentu (Srba na Zabljaku) radi.Tim stvarima se ti bavis pa sam bio siguran da znas.
2.Ovo o zabacenim krajevima ne stoji.
3.Kralj Nikola nije bio vladika.
4.Nisam bas stekao utisak da Cetinjani spadaju u visokoobrazovane (u odnosu na ostale Crnogorce)
A,kad vec pricate o uticaju SPC,zar vam se ne cini da je on mogao bit' izvrsen samo na one koji se vec osjecaju Srbima?
Necete valjda da kazete da su se Crnogorci pod uticajem SPC
izjasnili kao Srbi!?
I je li to jedini uticaj koji je izvrsen u CG,kad je popis i referendum u pitanju?
Ja mislim da su neki drugi uticaji bili mnooogo snazniji.
Prvo, moj djed je bio na Lovcen kad smo se tukli s AustroUgarima. Reka je da smo ih mogli dobit samo da smo ih krshima gadjali, ali je takva bila dezorganizacija da smo izgubili Cetinje i samim tim Crnu Goru.
Drugo, general Peshic je izjavio da je on doveo do kapitulacije Crne Gore.
Trece, imas izjavu Premijera Pashica, koja je sacuvana (mislim u muzej u Beograd) a zapisana u formi telegrama Kralju Karadjordjevicu.
itd.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks