Page 14 of 84 FirstFirst ... 41011121314151617182464 ... LastLast
Results 326 to 350 of 2086

Thread: [KOMENTARI] CDM FOTO TAKMIČENJE ( glavni topik )

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

E pa sto je ovo... A mene sjutra paklen dan ceka, umjesto da spavam ja se odje presmijah...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

2. The Following User Says Thank You to Ben Dover For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    692
    Thanked in
    217 Posts

Ja vidim 3× 30 da je
    Okle 31 sad?

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Inace je tacno da je u ponoc bilo 30/30/30.

Onda sam krenuo da pisem da ce pobjednik bit' onaj ko prvi dodje do 31. glasa ali je Ben Dover dobio taj glas i prije nego sam poslao poruku.

Ali mislim da ce to bit' pravilo u slucaju nerijesenog rezultata pri prebrojavanju.

Ako dvoje (ili vise) budu imali isti broj glasova onda ce pobjednik bit' onaj ko prvi dobije dodatni glas.

Ali o tome mozemo diskutovat' i narednih 5-6 dana, kako bi to uvrstili u "pravilnik" i znali za sledeci put.

Cestitke Ben Dover-u i neka razmislja o temi i napise je ujutru.

Moze i sad al' da ne vrsim pritisak na pobjednika i zenu mu
    Last edited by Fidel Castro; 08-11-20 at 23:08.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

5. The Following 4 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Neki kvarni je uklonio glas Ben Dover-u ali toga se vec necemo igrat'.

Imao je 31. minut/dva nakon ponoci. (u ponoc je bilo 30/30/30, kao sto rekoh)

Nemojte da provjeravam ko je pa da ga diskvalifikujem

Lijepo se igrajte
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    692
    Thanked in
    217 Posts

Čestitke Ben Doveru.
    Bilo je kao na Izbore. Al ne napravismo koaliciju...

8. The Following User Says Thank You to Bronx-PG For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    999
    Thanked in
    720 Posts

00:02 bilo je

30
    30
    31

Možemo sledeci put da se ne gleda ko je prvi dobio glas vise neka bude ko je prvi objavio fotografijiu.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Čestitke!
    Već drugi put od dva moj favorit pobjeđuje
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

11. The Following 3 Users Say Thank You to Raquel For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    00:02 bilo je

30
    30
    31

Možemo sledeci put da se ne gleda ko je prvi dobio glas vise neka bude ko je prvi objavio fotografijiu.
    Pricacemo o tome na novoj temi sa komentarima pa cemo vidjet' ko sto misli.

Ja mislim da ne treba da bude ko je prvi objavio jer stvara neki pritisak da se fotka objavi sto prije. A ionako onaj ko je prvi objavi ima vece sanse da dobije "prve glasove" A nerijetko ljudi glasaju za one koji vec imaju vise glasova od ostalih ali necemo o psihologiji

Otvoricu temu za sledecu sedmicu o tome sto da radimo u slucaju narijesenog rezultata pa cemo odlucit' do kraja kola, nadam se.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Slazem se za ovo razrjesenje nerijesenog rezultata, ako treba da se izjasne i preostali finalisti iz ovog kola, nikakav problem (da ne bude da generalisem nakon bitke)...

Malo se i nasalismo nocas...

Ako se ostane pri ovoj odluci, da sam ja u ovom kolu bio pobijedio, tema neka bude Vrata/prozor...

I naravno, hvala svima koji su aktivno podrzali postojanje ovog takmicenja jer mislim da ima neku svoju draz...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

14. The Following 3 Users Say Thank You to Ben Dover For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    692
    Thanked in
    217 Posts

Fidele zaključavaj ovu. Otvori novu temu
    I to je to. Ovo je zavrseno.

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Post [KOMENTARI] 3. Kolo - TEMA: VRATA ili PROZOR

Tema za ovu nedelju je izabrana od strane @Ben Dover, pobjednika prethodnog takmicenja.

Tema je: VRATA ili PROZOR

https://forum.cdm.me/showthread.php?...ATA-ili-PROZOR

Kao sto je dogvoreno, ovo takmicenje traje nedelju dana, tj. 5 punih dana za slanje fotografija i jos 2 dana za glasanje.

Ovo je tema za komentare, eventualna pitanja i nedoumice.
    Last edited by Fidel Castro; 08-11-20 at 23:20.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    18
    Thanks Thanks Received 
    233
    Thanked in
    36 Posts

Uprkos tome što sam daleko od fotografa dajem sebi za slobodno da udijelim par komentara i ukažem na neke greške koje često i sam pravim, struka mi nalaže da dijelim i uvažavam sve konstruktivne kritike, tako da nekoliko stvari na koje predlažem da obratite pažnju ne bi li takmičenja bila još zanimljivija, a neka me ispravi neko iskusniji ako griješim:

Gledajte da stanete par sekundi prije nego otkinete fotografiju i uvijek tražite bolji ugao, da vam fokus bude na glavnom predmetu fotografije, kako iz ugla kompozicije tako i bukvalno fokus - dakle manuelni klik na ciljani predmet fotografije kako bi se izbjegli mutni momenti, što podrazumijeva i izbjegavanje bespotrebnih stvari u prvom planu, tipa neko drvo ili ulični znak. Uvijek je lakše možda otkinut desetak fotografija pa kasnije izabrat najbolju, nego se oslanjat na jednu.

Dakle što se kompozicije tiče za početak gledajte da ispoštujete to pravilo trećina koje je neko pominjao, ali obratite pažnju i na to da vam je linija horizonta ravna, bila ona vidljiva ili ne, jer sam primijetio dosta "krivih" fotografija. Pravilo trećina može se naknado popraviti cropovanjem raznih višaka na fotografijama, a linija horizonta sa straighten opcijom u sklopu crop opcije koju mislim većina vas ima na svojim telefonima.

Ukoliko ste u mogućnosti, gledajte da fotografišete rano ujutru ili u toku zalaska jer je tad svijetlo idealno, pogotovo poslednjih par nedelja bude baš lijepih zalazaka.

Gledajte isto da izbjegavate vertikalnu fotografiju osim ako predmet fotografije nije idealan za takvu kompoziciju.

Isto važi i za HDR koji se koristi samo u određenim situacijama, lično ne umijem da ga koristim pa ga izbjegavam.

Za korak dalje, koristite PRO opciju kao što je neko već pomenuo, igrajte se sa opcijama kao što su ISO, shutter speed, aperture, a kasnije u editu blage korekcije sa ekspozicijom, kontrastom, sjenkama, saturacijom i slično.

18. The Following User Says Thank You to luka pg For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Ja jutros bjeh u prolazu pa me ponese emocija na srednjoškolske dane te načeh ovoneđeljno takmičenje... Urte...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

20. The Following 2 Users Say Thank You to Ben Dover For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Quote Originally Posted by luka pg View Post
    Uprkos tome što sam daleko od fotografa dajem sebi za slobodno da udijelim par komentara i ukažem na neke greške koje često i sam pravim, struka mi nalaže da dijelim i uvažavam sve konstruktivne kritike, tako da nekoliko stvari na koje predlažem da obratite pažnju ne bi li takmičenja bila još zanimljivija, a neka me ispravi neko iskusniji ako griješim:

Gledajte da stanete par sekundi prije nego otkinete fotografiju i uvijek tražite bolji ugao, da vam fokus bude na glavnom predmetu fotografije, kako iz ugla kompozicije tako i bukvalno fokus - dakle manuelni klik na ciljani predmet fotografije kako bi se izbjegli mutni momenti, što podrazumijeva i izbjegavanje bespotrebnih stvari u prvom planu, tipa neko drvo ili ulični znak. Uvijek je lakše možda otkinut desetak fotografija pa kasnije izabrat najbolju, nego se oslanjat na jednu.

Dakle što se kompozicije tiče za početak gledajte da ispoštujete to pravilo trećina koje je neko pominjao, ali obratite pažnju i na to da vam je linija horizonta ravna, bila ona vidljiva ili ne, jer sam primijetio dosta "krivih" fotografija. Pravilo trećina može se naknado popraviti cropovanjem raznih višaka na fotografijama, a linija horizonta sa straighten opcijom u sklopu crop opcije koju mislim većina vas ima na svojim telefonima.

Ukoliko ste u mogućnosti, gledajte da fotografišete rano ujutru ili u toku zalaska jer je tad svijetlo idealno, pogotovo poslednjih par nedelja bude baš lijepih zalazaka.

Gledajte isto da izbjegavate vertikalnu fotografiju osim ako predmet fotografije nije idealan za takvu kompoziciju.

Isto važi i za HDR koji se koristi samo u određenim situacijama, lično ne umijem da ga koristim pa ga izbjegavam.

Za korak dalje, koristite PRO opciju kao što je neko već pomenuo, igrajte se sa opcijama kao što su ISO, shutter speed, aperture, a kasnije u editu blage korekcije sa ekspozicijom, kontrastom, sjenkama, saturacijom i slično.
    Nema tu "igranja opcijama" zna se sto koja radi u evo prilike da svako nauci pomalo o fotografiji. HDR uvijek koristiti, mislim da na iPhone je automatski ukljucen, samo tada stabilnike telefon drzati jer mu treba malo vise (na novije i bolje telefone skoro i ne treba).

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
    two things are infinite:
    the universe and human stupidity;
    and I'm not sure about the universe

Thanks Thanks Given 
    18
    Thanks Thanks Received 
    233
    Thanked in
    36 Posts

Moje shvatanje je da HDR služi za fotografije na kojima je ekspozicija premala ili prevelika, a ne sve fotografije. Moja greška onda.

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Sad kad nas Fidel pospremi i uputi na posebnu sekciju foruma Prirucnici, materijali...

Super, hvala svakako na sugestijama, preporukama, iskustvima...

Ja konkretno na telefonu drzim uvijek onu mrezu Golden ratio aktivnu i u 90% slucajeva moram da izvrsim korekciju fotografije za 1-2° jer mi "curi" gotovo po pravilu, na lijevu stranu...

Sama "problematika" je takva da su sve škole, knjige, savjeti samo Intro... Sve ostalo je kreativnost i inspiracija, trenutak i imaginacija...

Ono, kad mi je neko u startu pominjao curenje, šum i slično, gledao sam kao tele...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Nema nikakvih prepreka da i ovdje pricamo o fotografiji i dijelimo iskustva. Pogotovo sto je ovo vise vezano za fotografiju mobilnim telefonima nego ozbiljnijim foto aparatima.

Elem, HDR bi zapravo trebao da se koristi u onim situacijama kad postoji primjetna razlika u "svijetlo/tamno" djelovima kadra. Primjer je kad slikate neku sumu koja je u ladovini a iza nje sunce obasjava planinu. Jako tesko ce se i jedno i drugi pravilno vidjeti na finalnoj fotografiji vec ce suma biti pravilno eksponirana a planina ce da "gori" (previse svijetla) ili ce planina biti pravilno eksponirana a suma ce da bude previse tamna.

HDR je tu da tu razliku ublazi, tj. da "opali" vise fotografija (najcesce je to 3 komada) razlicitih ekspozicija i da onda prikaze finalnu koja je kombinacija te 3.

Zavisno od podesavanja a jos vise od softvera, rezultat moze bit' jedva primjetan, dobar ili pretjeran.

Koristit' HDR pri svakoj fotografiji nije preporucljivo i mislim da bi u tom slucaju bilo vise losijih fotografija nego da se bira kada ce se on koristiti.

O HDR-u svakako cete na netu nac' milion clanaka, primjera i snimaka ali ovo je onako ukratko, iz glave i iskustva.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    999
    Thanked in
    720 Posts

Dje god podjem gledam vrata i prozore.

Thanks Thanks Given 
    349
    Thanks Thanks Received 
    342
    Thanked in
    110 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Nema nikakvih prepreka da i ovdje pricamo o fotografiji i dijelimo iskustva. Pogotovo sto je ovo vise vezano za fotografiju mobilnim telefonima nego ozbiljnijim foto aparatima.

Elem, HDR bi zapravo trebao da se koristi u onim situacijama kad postoji primjetna razlika u "svijetlo/tamno" djelovima kadra. Primjer je kad slikate neku sumu koja je u ladovini a iza nje sunce obasjava planinu. Jako tesko ce se i jedno i drugi pravilno vidjeti na finalnoj fotografiji vec ce suma biti pravilno eksponirana a planina ce da "gori" (previse svijetla) ili ce planina biti pravilno eksponirana a suma ce da bude previse tamna.

HDR je tu da tu razliku ublazi, tj. da "opali" vise fotografija (najcesce je to 3 komada) razlicitih ekspozicija i da onda prikaze finalnu koja je kombinacija te 3.

Zavisno od podesavanja a jos vise od softvera, rezultat moze bit' jedva primjetan, dobar ili pretjeran.

Koristit' HDR pri svakoj fotografiji nije preporucljivo i mislim da bi u tom slucaju bilo vise losijih fotografija nego da se bira kada ce se on koristiti.

O HDR-u svakako cete na netu nac' milion clanaka, primjera i snimaka ali ovo je onako ukratko, iz glave i iskustva.
    I naravno držati telefon mirno tokom cijele operacije da na kraju ne bi imali duplu ekspoziciju ili tako nešto. Jer telefon će opaliti dvije ili tri fotografije i to spojiti u jednu, ali ako ste mrdnuli telefon previše, baš se i neće povatat sa materijalom koji treba obraditi.
    MONTENEGRO 🇲🇪
    PodgoricaTravelGuide

🚗RenaultClio3
    📷MyPhoto

Thanks Thanks Given 
    482
    Thanks Thanks Received 
    1,918
    Thanked in
    810 Posts

Izvinjavam se pobjedniku jer kasnim sa cestitkama, svaka cast i svim ostalim ucesnicima.
    Imao sam iznenadni smrtni slucaj, a ove sedmice idem i za Beograd, nadam se da cu ispostovati nove teme i ucestvovati u istima.
    Pozdrav svima.

28. The Following 2 Users Say Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    349
    Thanks Thanks Received 
    342
    Thanked in
    110 Posts

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
    MONTENEGRO 🇲🇪
    PodgoricaTravelGuide

🚗RenaultClio3
    📷MyPhoto

Thanks Thanks Given 
    349
    Thanks Thanks Received 
    342
    Thanked in
    110 Posts

Ne znam dal mojj fotografiju da nazovem San ili java, do Marsa i nazsd.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
    MONTENEGRO 🇲🇪
    PodgoricaTravelGuide

🚗RenaultClio3
    📷MyPhoto

31. The Following User Says Thank You to ssaajjkkoo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    41
    Thanks Thanks Received 
    692
    Thanked in
    217 Posts

Predlog:

Da se ne ograničava petak za dodavanje slika. Nek bude subota u ponoć. Jer mnogi rade pa ne stignu da okače, a vikendom se ima malo više vremena. Pa tipa neko ne stigne da fotka do petka, ali u subotu može.
    A nedelja da bude izborni dan tipa ograničimo da glasanje traje do 20 ili 22h?
    Što mislite?

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Quote Originally Posted by Bronx-PG View Post
    Predlog:

Da se ne ograničava petak za dodavanje slika. Nek bude subota u ponoć. Jer mnogi rade pa ne stignu da okače, a vikendom se ima malo više vremena. Pa tipa neko ne stigne da fotka do petka, ali u subotu može.
    A nedelja da bude izborni dan tipa ograničimo da glasanje traje do 20 ili 22h?
    Što mislite?
    Moglo bi se produzit' slanje fotografija i do subote vece jer mnogi tek za vikend (subota) imaju vremena da negdje odu i nesto fotkaju.

A zasto glasanje ogranicavat' na 2 sata? Ne razumijem.

Niko ne bi do tad trebao da glasa nego bas u nedelju vece, od 20 do 22h treba da se udje na forum i glasa? Apsolutno se ne slazem sa tom idejom.

Glasanje ionako pocinje od momenta postavljanje prve fogorafije i treba da traje do kraja nedelje. Ako je neko od moderatora online onda do ponoci a ako nije onda kada prvi moderator ujutru udje na forum.
    Do Not Disturb.

34. The Following User Says Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,210
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Ja kapiram da je prijedlog da se ne glasa iza 20 tj. 22... Dakle, od ponedjeljka do nedjelje uvece da je glasanje.
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

36. The Following User Says Thank You to Ben Dover For This Useful Post:

Page 14 of 84 FirstFirst ... 41011121314151617182464 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)