Quote Originally Posted by Gagarin View Post
Prethodni se raspadaju, ko je kriv što su toliko jahali je duga priča. Ovako ili onako krivicu snosi dosta širok krug uključujući i budućeg sveca Amfilohija, no mu se sad to zaboravlja, ali ajde.
Nemam ništa protiv Krivokapića izuzev što bi moga malo skalat sa iskazivanjem vjere jer time ulazi u zdravstveni rizik i daje užasan primjer ostalima. A zaista mislim da se primjerom roditelja vaspitavaju djeca, a primjerom društvene elite (uključujući političku i vjersku) vaspitava narod. Uostalom, zbog svoga ponašanja je i prethodna vlast izgubila kredibilitet.
Mislim da čovjek nije tupson, završio je neke ne baš lake škole itd... Ali, radit ono što on radi na globalni peak virusa je nerazumno. I to mu je za mene ogromna mana. Vidjećemo kako će se pokazat u drugim oblastima.
Amfilohije je kao i svaki čovjek imao svojih mana i grešaka. Bio je osporavan, voljen i kuđen. Njegov životni put siguran sam da je bio težak, pogotovo zbog svega što se dešavalo u CG tokom WWII i nakon njega. Proganjati sveštenike, voditi evidencije ko slavi Božić ili ne daj Bože ide u crkvu, rezultiralo je sveopštim distanciranjem naroda od iste, Crkve i Manastiri su zjapili prazni, sveštenih lica je bilo troje... Vjerovatno su dobijali podršku oduševljenja iz SSSR-a zbog takve odlučnosti... Crkva se u tom periodu nije razvijala, ona je bila sputavana, pa je padom takve nakaradnosti, došao period raspada SFRJ... Mi sada imamo proces koji je trebao se desiti odavno, ne samo za Crkvu, već i za transformaciju društva koje treba tek ući u demokratsko. Zbog svega toga je veoma važno da svi mi, kako ti, tako i drugi cijenjeni forumaši preskoče stepenicu brzopletosti, bez sagledavanja svih uzroka nečega što kritikuju.