Igrom slučaja, imam dosta veliku biblioteku starih brojeva "Monitora". U nekom narednom periodu planiram da to digitalizujem, pa ću objaviti (i ovdje). Hoću da kažem da sam prilično upoznat šta je bio "Monitor" devedesetih. Međutim, kao što je i sam Perović rekao, njegov domet tada je, najblaže rečeno, bio marginalan. Ono po čemu je tadašnji "Monitor" bio značajan je kapacitet crnogorskih intelektualaca koje je okupljao i koji su nosili ideju crnogorske nezavisnosti i nacije. Treba tu pomenuti i ovdje anatemisanu Antenu M, koja je osnovana 1994. godine, kao prvi privatni, nezavisni radio. Vijesti su osnovane 1997, uz pomoć Đukanovića, koga su tada svim kapacitetima podržavali, sve do neposredno nakon referenduma.
Što se crkve tiče, Perović je ne tako davno za Gojkovog mitropolita govorio da je "zločinac i okupator", nije htio da dolazi na prijeme povodom praznika ako je bio pozvan Amfilohije itd. Naprotiv, podržavao je drugu opciju - CPC. Kako ona nije bila kadra da ostvari ulogu koju joj je namijenio, okrenuo se saradnji sa SPC, tačnije Gojku Peroviću, koga on, iz nekog razloga, potpuno neutemeljeno, odvaja u odnosu na Amfilohija (pročitaj
OVAJ njegov tekst povodom litija - "novi talas mladih sveštenika").
DF tojka nikad nije izjavila ono što je Perović naveo da je izjavila. Prvo, nije trojka, nego dvojka - Mandić i Knežević. Drugo, promjene i rad na sebi nisu pominjali.

A i ne vjerujem u kapacitete njihove spremnosti na promjene, kad su koliko prije pola godine u svojstvu "Hristovih vojnika" pozivali ratne drugove na oružje i prijetili manjinama:
Andrija Mandić (20. decembar 2019).
A neposredno prije ovog poziva o kome govori Peroviće je optužio manjiinske stranke da su istureno odjeljenje DPS-a za odbranu Đukanovića i da će naći nove zastupnike manjina ako oni ne uđu u vlast. Toliko o promjenama na bolje.
Kako si to zaključio?
Usput, u Crnoj Gori se nikada jedan čovjek nije pitao na način kako opisuješ. Imaju Đukanović i sistem za čije uspostavljanje je najodgovorniji dovoljno putera na glavi da se ne moraju spočitavati propagandni narativi poput "Milove diktature", na šta pretpostavljam da ciljaš.
Bookmarks