Mstislav je napisao ono sto bih ja o napadima na novinare. To nije gusenje slobode medija? Kad napadnes, prebijes, postavis ekslploziv, zapalis auto, upucas novinare koji pisu ono sto se vlastima ne svidja? Dobar dio tih napada jos nije rijesen. Sto je ozbiljna optuznica za vlast. Ili ne zna da radi svoj posao, ili ne moze, ili ne smije. Nijedno ne valja.
Da ne grijesim dusu, i tadasnja opozicija, a danasnja pozicija umije da ima slican stepen tolerancije na pisanje medija koje im se ne svidja. Sjecamo se da je Branko Radulovic upao u "Vijesti", vrijedjao i prijetio ("da sam ponio pistolj sve bih vas pobio" ili tako nekako).
Postoji jos jedan drastican slucaj: RTCG. DPS je smijenio prethodno rukoviodstvo RTCG koje je pokusavalo da vrati profesionalnost i objektivnost u tu kucu. Sjecamo se Mima Draskovica i sto je tada govorio. Zato sto je DPS pod javnim servisom podrazumijevao partijski servis.
To nije gusenje slobode medija?
Uzgred, ne mislim da u CG postoje nezavisni mediji. Samo postoje oni koji nijesu zavisni od vlasti. Vec od nekog drugog.
Mediji u CG su veoma nekvalitetni, nezavisno od toga jesu li i koliko su zavisni. Nekad je CG imala izvrsne novinare. Sad bih trebao da razmisljam mogu li ikog naci. I veoma malo ih je zaista objektivnih, kada pisu o politickim i drustvenim temama. Neki pisu u stilu "vezi konja dje ti gazda l kaze". Nekima ne treba cenzura, jer se samo-cenzurisu. Neki pisu iz ubjedjenja navijajuci za neku opciju kojoj sami pripadaju, ili im je bliska.
Kako je u Srbiji, Albaniji, Tunguziji...to neka oni rjesavaju. To nije problem Crne Gore.

Bookmarks