Page 7 of 149 FirstFirst ... 345678910111757107 ... LastLast
Results 151 to 175 of 3710

Thread: Popis 2023

Thanks Thanks Given 
    3,399
    Thanks Thanks Received 
    1,720
    Thanked in
    943 Posts

Има Босанаца&Херцеговаца у БиХ, баш са тако уписаном националношћу, нема их много али има.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    26,602
    Thanks Thanks Received 
    8,484
    Thanked in
    4,186 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Ima li u Bosni nacionalnih Bosanaca?? Nema jer su vjerski podijeljeni. Imaš Bošnjake, Hrvate i Srbe. U Crnoj Gori postoje Crnogorci, valjda to prihvataš. To što su Hercegovci prihvatili da se naziv za pravoslavne Južne Slovene tretira kao ime nacije, to je njihov problem. I Makedonci su Srbi, zar ne.... srpska pravoslavna crkva itd. E pa ako su Makedonci i Srbijanci ista nacija, srpska, onda neka ide dođavola sve.

Kad ti kažu za muslimana iz Crne Gore da je Bošnjak, zazvuči li to to malo bezveze? Ono brate kakve on veze sa Bosnom ima, a vjekovima je njegova porodica ođe, čak su nam zajednički preci samo je njihov dio predaka primio islamsku vjeru jer ih je muka naćerala.

Ne mogu da prihvatim da je isti nacion neko iz Crne Gore i neko iz Mačve, etnos - narod je isti, zovite ga kako god oćete, al to nije nacija.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    Pa ne može ih ni biti.
    Znači i Makedonci su posebna nacija? Kako to? Od kad?
    Sad si se uhvatio za pojam etnnos i nacija i nećeš da pustiš.
    Što se tiče Bošnjaka. Ne kaže mi niko za njih da su Bošnjaci, već oni za sebe kažu da jesu. Od kad je "Sandžak" u sastavu Crne Gore? Po čemu su Crnogorci? Nego bi o ovome moglo da se piše i piše. A za to treba dosta vremena. Ono što je nama trenutno bitno jeste to da svako može slobodno da se izjasni kako želi. Ja imam svoje mišljenje ali stvarno nemam potrebu da ubjeđujem bilo koga. Jedino što moram je da povremeno odreagujem na trenutno koprcanje i muku suverenista kako sebe vole da zovu. Ja imam neki drugi naziv.
    Nego broje li se Petrovići? Imamo li mudrijih glava u istoriji? Ono što sam mogao primijetiti da je vrlo mali broj starih manastira i crkava gdje nema Nemanjića. Ima i onih zemljopisa iz 1900ih a i ranije. Nisam istoričar ali eto malo se čitalo. Možda i nešto pogrešno ali Ipak mislim da je većina na mjestu.

Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Pa ne može ih ni biti.
    Znači i Makedonci su posebna nacija? Kako to? Od kad?
    Sad si se uhvatio za pojam etnnos i nacija i nećeš da pustiš.
    Što se tiče Bošnjaka. Ne kaže mi niko za njih da su Bošnjaci, već oni za sebe kažu da jesu. Od kad je "Sandžak" u sastavu Crne Gore? Po čemu su Crnogorci? Nego bi o ovome moglo da se piše i piše. A za to treba dosta vremena. Ono što je nama trenutno bitno jeste to da svako može slobodno da se izjasni kako želi. Ja imam svoje mišljenje ali stvarno nemam potrebu da ubjeđujem bilo koga. Jedino što moram je da povremeno odreagujem na trenutno koprcanje i muku suverenista kako sebe vole da zovu. Ja imam neki drugi naziv.
    Nego broje li se Petrovići? Imamo li mudrijih glava u istoriji? Ono što sam mogao primijetiti da je vrlo mali broj starih manastira i crkava gdje nema Nemanjića. Ima i onih zemljopisa iz 1900ih a i ranije. Nisam istoričar ali eto malo se čitalo. Možda i nešto pogrešno ali Ipak mislim da je većina na mjestu.

Brate, ja neću imati problem da kažem da sam Srbin, pripadnik srpskog naroda, ako vratimo tumačenje Petrovića da taj pojam označava Južne Slovene pravoslavne vjere, a ne i nikako ne naciju, i kad Srbi (Serbs) iz Srbije počnu da se izjašnjavaju nacionalno kao Srbijanci. To što su Srbijanci (Serbians) iz političkih razloga dinastije počeli da se pišu nacionalno kao Srbi i uzeli ime pravoslavnog naroda na ovim prostorima u momentu stvaranja SHS i davanja imena srpska objedinjenoj crkvi pravoslavnih naroda na ovim prostorima, mene ne obavezuje da se nacionalno izjasnim ko oni što se izjašnjavaju.

A ti pođi u Makedoniju i počni da ih ubjeđuješ da oni ne postoje, jedino me strah da nećeš razumjeti odgovor. A zamisli tu istu srpsku naciju koja ima problem da se sporazumije sama sa sobom, no im treba prevodilac.

Isti smo narod ali nismo ista nacija,ne znam što je to komplikovano za shvatiti.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    Last edited by kimmi; 16-10-20 at 01:11.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Brate, ja neću imati problem da kažem da sam Srbin, pripadnik srpskog naroda, ako vratimo tumačenje Petrovića da taj pojam označava Južne Slovene pravoslavne vjere, a ne i nikako ne naciju, i kad Srbi (Serbs) iz Srbije počnu da se izjašnjavaju nacionalno kao Srbijanci. To što su Srbijanci (Serbians) iz političkih razloga dinastije počeli da se pišu nacionalno kao Srbi i uzeli ime pravoslavnog naroda na ovim prostorima u momentu stvaranja SHS i davanja imena srpska objedinjenoj crkvi pravoslavnih naroda na ovim prostorima, mene ne obavezuje da se nacionalno izjasnim ko oni što se izjašnjavaju.

A ti pođi u Makedoniju i počni da ih ubjeđuješ da oni ne postoje, jedino me strah da nećeš razumjeti odgovor. A zamisli tu istu srpsku naciju koja ima problem da se sporazumije sama sa sobom, no im treba prevodilac.

Isti smo narod ali nismo ista nacija,ne znam što je to komplikovano za shvatiti.
    Ne razumijem tvoj problem da prihvatis ociglednu cinjenicu da je nacionalni identitet pravoslavnog stanovnistva u Crnoj Gori izmijesan. Nekad, prije 100ak godina, da si rekao bilo kom pravoslavcu u Crnoj Gori da nije Crnogorac, ili da nije Srbin, jednako bi ga smrtno uvrijedio.

Danas imas proces diferencijacije u dvije bliske, ali odvojene nacije. Kao i svi takvi procesi i ovaj je haotican i neizdefinisan. Imas, na suprotnim krajevima te pravoslavne skale, samo dvije male grupe kojima je sve jasno - 100% Srbe koji nemaju nikakve veze sa Crnogorcima i 100% Crnogorce koji takodje sa Srbima nemaju nikakve veze.

Sve ostalo izmedju te dvije male grupe se identifikuje kroz neku mjesavinu i kombinaciju ta dva nacionalna osjecaja. Vecina ih zasad nema problema da ih u sebi pomiri, uprkos konstantnom insistiranju sa obije strane da moras da odaberes jedno ili drugo.

Thanks Thanks Given 
    18
    Thanks Thanks Received 
    13
    Thanked in
    13 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Ne razumijem tvoj problem da prihvatis ociglednu cinjenicu da je nacionalni identitet pravoslavnog stanovnistva u Crnoj Gori izmijesan. Nekad, prije 100ak godina, da si rekao bilo kom pravoslavcu u Crnoj Gori da nije Crnogorac, ili da nije Srbin, jednako bi ga smrtno uvrijedio.

Danas imas proces diferencijacije u dvije bliske, ali odvojene nacije. Kao i svi takvi procesi i ovaj je haotican i neizdefinisan. Imas, na suprotnim krajevima te pravoslavne skale, samo dvije male grupe kojima je sve jasno - 100% Srbe koji nemaju nikakve veze sa Crnogorcima i 100% Crnogorce koji takodje sa Srbima nemaju nikakve veze.

Sve ostalo izmedju te dvije male grupe se identifikuje kroz neku mjesavinu i kombinaciju ta dva nacionalna osjecaja. Vecina ih zasad nema problema da ih u sebi pomiri, uprkos konstantnom insistiranju sa obije strane da moras da odaberes jedno ili drugo.
    I crnogorski muslimani i katolici takodjer imaju dvojni identitet. Ono što je svima u CG zajedničko je crnogorski identitet.

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Bosnjak covjek zaposljen u KBC ili neku drugu drzavnu firmu , izmisljen identitet na crnogorskim prostorima da bi se ostvario njihov politicki uticaj....
    zato ko oce da otvaramo stranku Vlaha bice para

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,691
    Thanks Thanks Received 
    1,258
    Thanked in
    837 Posts

Quote Originally Posted by kauboj24 View Post
    Bosnjak covjek zaposljen u KBC ili neku drugu drzavnu firmu , izmisljen identitet na crnogorskim prostorima da bi se ostvario njihov politicki uticaj....
    zato ko oce da otvaramo stranku Vlaha bice para

Al je zato bitno da vi Srbi (nemoj me ubjedjivat kako nisi, nema potrebe), kao i Hrvati, niste izmisljeni iako nemate nikakve veze sa Srbijom i Hrvatskom. Osim iste vjere, kao i Bosnjaci sa Bosnom, pa ti dodje na isto.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    548
    Thanked in
    302 Posts

Треба само погледати само земљопис Краљевине Црне Горе у којем стоји, да у ЦГ живе све сами Срби, већином православне вјере, али и има католика и мухамеданаца. Такође стоји ту да сваки Србин дужан љубити своју домовину ЦГ и господара краља. Из овога а многих других докумената јасно да не стоји теза да када се каже Србин мисли се на православца. Јасно је да тада постоји српски народни или национални индетитет, као и црногорски државни. И данас Срби у ЦГ имају исти осјећај и то огромна већина.

Наравно данашња ЦГ је другачија другачије је вријеме, и сви треба да схватимо да међу нама живи и Црногораци и Бошњаци и Хрвати и Срби итд. Такође свако од нас треба да се изјасни како сматра да треба без било каквих притисака да не мора да га препозна терен и то је што је најбитније.
    Last edited by Brk; 16-10-20 at 07:53.

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Znaci Tripko brate ti si po vjeri mudzahedin a po srcu Bosanac

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Dajte jedan uzorak popisa odje ka pool...da se igramo malo i vidimo dje smo i jedni i drugi ))
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

11. The Following 3 Users Say Thank You to Sidewinder For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Marcus Aurelije View Post
    I crnogorski muslimani i katolici takodjer imaju dvojni identitet. Ono što je svima u CG zajedničko je crnogorski identitet.
    Ono sto nam je svima zajednicko je crnogorsko drzavljanstvo. Nisam siguran da, recimo, Albanci imaju neki posebno razvijen crnogorski nacionalni identitet.

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Jednako ga imaju svi te masu "stranjskim" zastavama.
    A zaista ih ima dooosta.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Jednako ga imaju svi te masu "stranjskim" zastavama.
    A zaista ih ima dooosta.
    Ni to, opet, nije tacno. Mjeriti identitet samo time ko mase zastavom sto je do juce bila masovno percipirana kao "DPS zastava" je isto kao da tebi neko tvrdi da crnogorski identitet nemaju svi koji se odricu Njegosa i Petrovica i njihovog srpstva.

Medju pravoslavcima je crnogorski identitet gotovo sveprisutan, odnosno 100-procentan u kombinaciji sa srpskim identitetom, gdje velika vecina pravoslavaca ima neku kombinaciju ta dva. Kako napisah gore, nego volim sebe da slusam ponovo, sem malih ekstrema na dva kraja - 100% Srba koji nemaju nista zajednicko sa Crnom Gorom i 100% Crnogoraca koji nemaju nista zajednicko sa Srbima.

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Cija ce sad bit zaboga...eto nema mila i ranka kreatora "kokoske" u izvrsnoj vlasti...pusti to znamo dobro kakvih ima i kolko ih ima.

Thanks Thanks Given 
    3,018
    Thanks Thanks Received 
    4,374
    Thanked in
    2,263 Posts

DPS je odigrao na najgoru moguću kartu poslije referenduma. Non stop je označavao ljude kao protivnike državnosti, tako im je odgovaralo jer su na konto podjela održavali svoj nakaradni sistem. Da su one koji su tada glasali za očuvanje SRJ pridobili demokratskom retorikom i drugim metodama, danas ne bi imali ovako podijeljeno društvo. Mislim da je ova priča o popisu još jedna u nizu priča koje će dijeliti ovaj narod. Očigledno je da nekom i dalje odgovara da se skreću teme na ovakve stvari.

Thanks Thanks Given 
    26,602
    Thanks Thanks Received 
    8,484
    Thanked in
    4,186 Posts

Ni to, opet, nije tacno. Mjeriti identitet samo time ko mase zastavom sto je do juce bila masovno percipirana kao "DPS zastava" je isto kao da tebi neko tvrdi da crnogorski identitet nemaju svi koji se odricu Njegosa i Petrovica i njihovog srpstva.

Medju pravoslavcima je crnogorski identitet gotovo sveprisutan, odnosno 100-procentan u kombinaciji sa srpskim identitetom, gdje velika vecina pravoslavaca ima neku kombinaciju ta dva. Kako napisah gore, nego volim sebe da slusam ponovo, sem malih ekstrema na dva kraja - 100% Srba koji nemaju nista zajednicko sa Crnom Gorom i 100% Crnogoraca koji nemaju nista zajednicko sa Srbima.
    Ako može jedna mala ispravka. Odnosno iz mog iskustva nema 100 posto Srba koji nemaju ništa zajedničko sa CG. Dok sa druge strane, imaš dobar dio "Crnogoraca" koji negiraju sve srpsko. I onda im samo pomeneš Petroviće, zemljopisa itd.

Quote Originally Posted by Director View Post
    DPS je odigrao na najgoru moguću kartu poslije referenduma. Non stop je označavao ljude kao protivnike državnosti, tako im je odgovaralo jer su na konto podjela održavali svoj nakaradni sistem. Da su one koji su tada glasali za očuvanje SRJ pridobili demokratskom retorikom i drugim metodama, danas ne bi imali ovako podijeljeno društvo. Mislim da je ova priča o popisu još jedna u nizu priča koje će dijeliti ovaj narod. Očigledno je da nekom i dalje odgovara da se skreću teme na ovakve stvari.
    Diiišooooo

Thanks Thanks Given 
    2,103
    Thanks Thanks Received 
    3,758
    Thanked in
    1,582 Posts

e ne moze se vala od crnogoraca zivjet u cg vise.
    f6

Thanks Thanks Given 
    690
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Standardom,samo time se ljudi pridobijaju na balkanu...
    Nazalost,umjesto toga imali smo 14 godina propasti,cerupanja,kasapnice privrednih i prirodnih resursa ove drzave,i zato smo tu dje smo danas.

Thanks Thanks Given 
    18
    Thanks Thanks Received 
    13
    Thanked in
    13 Posts

Quote Originally Posted by Director View Post
    Vjerovatno je DPS kriv što su tvoji preci Petroviće proćerali 1918-e?

Thanks Thanks Given 
    26,602
    Thanks Thanks Received 
    8,484
    Thanked in
    4,186 Posts

Quote Originally Posted by Marcus Aurelije View Post
    Vjerovatno je DPS kriv što su tvoji preci Petroviće proćerali 1918-e?
    Misliš na one Petroviće Srbe?

Thanks Thanks Given 
    1,440
    Thanks Thanks Received 
    1,115
    Thanked in
    704 Posts

Petrovići, crnogorska porodica koji su od 1696 do 1918. godine vladali Crnom Gorom.
    Ne srpskom državom Crnom Gorom i ne, nijesu se predstavljali kao vladari srpske države nego kao crnogorski vladari i vladari Crne Gore.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Ako može jedna mala ispravka. Odnosno iz mog iskustva nema 100 posto Srba koji nemaju ništa zajedničko sa CG. Dok sa druge strane, imaš dobar dio "Crnogoraca" koji negiraju sve srpsko. I onda im samo pomeneš Petroviće, zemljopisa itd.
    Mislio sam "stopostotni" Srbi koji negiraju sve crnogorsko i "stopostotni" Crnogorci koji negiraju sve srpsko. Ne vjerjujem da ih ima vise od po 10% stanovnistva na obije strane :-)

Thanks Thanks Given 
    26,602
    Thanks Thanks Received 
    8,484
    Thanked in
    4,186 Posts

Quote Originally Posted by jokaš View Post
    Petrovići, crnogorska porodica koji su od 1696 do 1918. godine vladali Crnom Gorom.
    Ne srpskom državom Crnom Gorom i ne, nijesu se predstavljali kao vladari srpske države nego kao crnogorski vladari i vladari Crne Gore.
    Nije pominjao kralj Nikola dvije srpske države? Svježe je, da ne idemo dublje.
    Mislio sam "stopostotni" Srbi koji negiraju sve crnogorsko i "stopostotni" Crnogorci koji negiraju sve srpsko. Ne vjerjujem da ih ima vise od po 10% stanovnistva na obije strane :-)
    Da da. Razumio sam te. Oću da kažem kako je vrlo mali broj tih Srba koji negiraju sve crnogorsko u odnosu na drugu stranu. Mislim da je na drugoj strani mnogo veći broj. Evo i sami forum. Mada forum relano nije pravo mjerilo.

Thanks Thanks Given 
    1,440
    Thanks Thanks Received 
    1,115
    Thanked in
    704 Posts

Nije pominjao kralj Nikola dvije srpske države?

Pominjao je?
    Nijesam znao da je pominjanje mjerilo za neku državu?
    Ili mu je to bilo na`mpalo? Broji li se i to?

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

...Oću da kažem kako je vrlo mali broj tih Srba koji negiraju sve crnogorsko u odnosu na drugu stranu. Mislim da je na drugoj strani mnogo veći broj. Evo i sami forum. Mada forum relano nije pravo mjerilo.
    Vjerovatno, ja ih znam par koji su kroz godina toliko omrzli DPS verziju crnogorstva da su se distancirali od citave drzave. Mada i to sam vidio samo po periferiji, Boka ili Berane. U Staroj Crnoj Gori, gdje ti je 15 generacija ugradjeno u temelje drzave, nikad to nisam cuo.

Page 7 of 149 FirstFirst ... 345678910111757107 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)