Pročitao sam današnji tekst u Vijestima, koje po uređivačkoj politici drže stranu ekološkim aktivistima. Pa nije baš onako kako si ti naveo u tvom haiku izvještjau.
No, da pobjegnem od bilo čije echo chambers i distanciram se od confirmation bias. Ajde da kažemo da na UNIDO ne mogu uitcati crnogorski tajkuni, Milo, DPS etc...
Nađoh jednu njihovu studiju o malim elektranama i neke podatke za druge evropske zemlje. Kada je tolika ekološka šteta od njih odakle da su u Francuskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji stepeni iskorištenosti u odnosu na potencijalni hidropotencijal malih elektrana SHP oko 95-100%. A u Crnoj Gori galama na manje od 20%. Da li je baš sve kako kažu ekološki aktivsiti.
Evo link:
https://www.unido.org/sites/default/...ary_2016_0.pdf
Bojim se da je catch negdje drugo. Da male elektrane nisu problem i da su ekološke uslovi koje idu uz davanje koncesije OK. Samo, kasnije treba provjeravati da li se pridržavaju toga što su napisali.
Da sam neka vlast, a nadam se da neću nikad biti, i u godinama sam kada će mi se ta nada vjerovatno ispuniti, davao bih koncesije. Ali, taman neki višak uhljeba iz Vlade bih prekomandovao u inspektore da idu po čukama i kontrolišu. Još su na svježem vazduhu. I ko ne poštuje ozbiljne kazne.
Takođe, imate li u vidu koliko bi mogle da koštaju blokade gradilišta investitorima kada se dođe do sudova (međunarodnih, ne ovih koje kontroliše Milo, a sjutra neko drugi). Jer država nije reagovala i obezdijela mu da može da radi što je obavezna. KIPS za stovarište dobio 5 Mln u Strazbur. Država za male elektrane dala dozvolu, pa mu nije omogućila da napravi projekat, time što bi se razbila blokada aktivista. Isplalila za nešto čega ima u svim zemljema EU puno više nego kod nas... Da li su ekološki aktivisti spremni da recimo svojom ličnom imovinom malčice garantuju za štetu koju na međunarodnim sudovima pretrpi država? Kao što je npr Dritan ličnom imovinom garantovao za kredit partiji prije izbora i time shown his cojones?
Sva je ova pisanija da imamo u vidu da stvari nisu baš crno bijele, iako su platforme "crno na bijelo"

Bookmarks