Originally Posted by
A+A
Zbog nekih osobnih razloga toliko mrzim krivolov, da radije ne bih o tome ...
Zanima me, kako ce ikad nestati ono boldirano, tocnije, ima li neko rjesenje kako bi sve navedeno prestalo remetilacki utjecati na zivot ljudi u CG? I to u sirokom smislu ...
Postoji vise resenja i svako moze dati dobar rezultat, a ako se sistemski uredi da cijeli set resenja realizujes, imaces full rezultate. na sta mislim.. Na primjer, pocnes od osnovnog pravila, one stare: "Ne mozes biti policajac u svom selu." Znaci, ne moze Zecanin da stiti Skadarsko od Zecana. To je odmah ocudjeno na propast. Drugo, cuvari parkova moraju biti stimulisani. Daj mu procenat od svake prijave koju napise, pa da vidis kako ce da grebe. Trece, ti ljudi moraju biti i zasticeni, opremljeni. Sta da ocekujes od cuvara koji je goloruk, uhvatio covjeka sa puskom u sred divljine, nema svjedoka, nema utvrdjenog identiteta (prestupnik nosi fantomku), nema registarskih oznaka na plovilu/vozilu.. Sta da radi on?? Cuvar parka mora biti autoritet. I fizicki i sa opremom i oruzjem. Tu nema zajebancije. Takodje, vrlo pazljiva selekcija mora da se pravi kada se zaposljavaju ljudi na tim pozicijama. Ne mogu stari ljudi, debeli, fizicki totalno nespremni.. pa jos i neki drugi hendikepi, poput nepoznavanja engleskog (to mora da je obavezno, narocito sad kad smo NATO), nepoznavanja sopstvenih ovlascenja i zakonskih propisa.. To su neoprostivi faulovi. Cetvrto, kazne za ta krivicna djela moraju biti drakonske. Meni se svidja model kakav je u Austriji, cini mi se. Prvi put "regularna" kazna (iako je i to u krv), ali ako si, ne daj Boze, povratnik, moraces kucu da prodajes da platis stetu. E tako se cuva priroda. Da vidis onda kako ljudi stave prst na celo prije nego se zapute u avanturu zvana krivolov. A ne kao kod nas, uhvatis ga deseti put, on se smije, jer kaznu koju ce platiti on ce "uloviti" za dvije noci. Spdnja sa drzavom. I jos gomila resenja kojim se moze unaprijediti taj sektor zastite, ali to nikad do sada nije bio interes. Socijalni mir je bio prioritet. Pustiti ljude da mogu loviti, da ne bi talasali ili ne daj Boze glasali nekog drugog. Nadam se da cemo presjeci taj Gordijev cvor ovog puta, zivim za taj dan...
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Bookmarks