Jes ja svaki dan idem dolje od bara do tivta ne mogu proć od njih imam osjećaj da sam u bosnu
Danas sam bio do Budve poslom. Svako 2 ili 3 auto su BiH tablice. Obecavaju braca Bosanci da iščupau sezonu
Jes ja svaki dan idem dolje od bara do tivta ne mogu proć od njih imam osjećaj da sam u bosnu
Iberostar je 80% bosanaca
I Hotel Rivijera u Petrovcu je krcata Bosanaca, bujrum braćo.![]()
Ima Bosanaca bas dosta sto jes jes.
Potrosit ce hektolitar asepsola.
U Srbiji ljudi masovno vadi PCR testove da bi mogli ići kod nas. Tako da će nam doći oni što inače idu kod nas+oni što idu u Bugarsku+oni koji idu u Grčku jer ih drugi ne puštaju Viđećemo koliko će nam gimnastika otvaranja granica odnijeti života
Last edited by Rakun; 19-08-20 at 02:32.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Nije tako a evo da ti kažem i zbog čega.
Kako sam pratio situaciju sa koronom uživo i bio svojevrstan mediji u interpretaciji mjera od kad je ovo počelo javilo mi se na stotine građana sa pitanjima kad će granice ali ne zato jer bi došli kao turisti nego da bi došli da posjete rodbinu/roditelje/imanja i vikendice.
Srbija i CG su spojene neraskidivim rodbinskim i imovinskim vezama i to niko ne može prekinuti.
Imaš podatak da su poslije Crnogoraca u CG najveći kupci nekretnina godinama upravo iz Srbije (neko bi rekao Rusi ili Turci, ali prvo mjesto dugo drže upravo Srbi).
Recimo samo na Žabljaku preko 2000 objekata se vodi na državljane Srbije, a koliko ima neprevedenih ili onih koji se vode na nekog člana rodbine.
U mom komšiluku ima kuća lijepa otac je bio pukovnik i dobio zemlju napravio kuću na 2 sprata.
Ta je kuća obično puna od 10 juna do 25 avgusta uže i šire rodbine iz Srbije. Znači bukvalno imaju raspored ko kada dolazi po 7-15 dana.
Ista je situacija na primorju sa kućama i imanjima.
Imaš situaciju da su porodice razdvojene od marta bukvalno roditelji ne mogu da vide djecu i unuke i obrnuto. Dosta je studenata ostalo zarobljeno gore kada su vidjeli kakvi su neljudski uslovi u karantinima, imaš veliki broj radnika.
Recimo moj rođak pravi veliki objekat u PG i većinu mu radi ekipa radnika iz Srbije, njemu je sve stalo zadnje pola godine a privodi kraju objekat, vrata i prozore mu ugrađuje i prozivodi firma iz Srbije, keramičari su mu iz Srbije itd
To su ti ljudi koji čekaju da uđu, turista pravih koji će doći u hotele i apartmane je zanemarljiv broj u ovom djelu godine a ne pomaže ni izjava Kona da je moguce da će tražiti testove u povratku.
Od sezone nema nista, ali bukvalno nista.
A pisao sam o tome još u aprilu koliko mi se čini pa su pričali da sam maliciozan.
Ja sam u aprilu još rekao da je sve preko 15% bonus.
Ispade da nisam u pravu i da će sve preko 6% biti nogama u prkno ono što bi se reklo
Last edited by Gandalf_White; 19-08-20 at 03:26.
One Ring to Rule them all...
Dobro, dijelom si u pravu (ali ne većim dijelom)
Šta je sa onim Srbima koji inače ljetuju u Grčkoj, Bugarskoj,Turskoj i nešto malo u Hrvatskoj, a skupa ih ima daleko više nego onih koji inače dolaze kod nas. Znajući koliki su redovi za PCR (otvorile su se 5 novih laboratorija zbog potražnje za PCR testovima)čekujem da ćemo imati barem 20% (što je opet ništa). Samo se plašim koliko će nas to koštati zdravlja
Last edited by Rakun; 19-08-20 at 04:15.
Većina tih što su mislili je ljetovala već, samo u Srbiji ili Hrvatskoj ili Neumu ili Albaniji. Za Neum im nije trebalo nista, za Hrvatsku i Albaniju rezervacija i test (PCR ili Elisa) tako da su oni travel junkie već oposlili to što su mislili.
Cetvoroclanoj porodici sa 2 djece starosti preko 5 godina treba 240 eur za testove da uđu u CG. To je za standard srpskog turiste ogromna cifra, kada se na to doda i jedno 60 eur goriva znači 300 eur samo da dođe u CG...
Iako je korona sve okrenula naglavačke i dalje je ostalo da je sezona godišnjih odmora 10 jul - 20 avgust i to baš teško da se promijeni.
Isto je sa početkom školske godine i spremanjem za školu.
Ne kažem da nece biti baš niko ali taj broj koji će u ovom trenutku da dodje na pravo ljetovanje a ne u svoje vikendice, stanove, kuće je baš zanemarljivo mali.
Ovo Bosanaca što ima je bukirano sve ljetos dok su granice bile otvorene uz Elisa test i uz povoljne pakete koje su nudile njihove agencije za hotele.
Znači mogli su da planiraju.
Što se tiče Srba tu je drugačija priča ja vidim da većina ljudi ne razumije kako turizam funkcioniše (tj. Kako je funkcionisao).
Zamisli ti sad sa suprugom i djecom hoćeš na more ili bez djece momak i cura i otvaraju se granice sa CG 16og avgusta, nejasno je sta ce biti i kako, sta ti traze, ali nekako progutaš i to i na vrat na nos hoćeš na ljetovanje.
Treba ti jedno 5-6 dana da se organizuješ - spakuješ - odradis testove. Otvoriš godišnji odmor ako to već nijesi učinio. Pa onda i cura ili žena mora da otvori godišnji. Pa onda trosak od nekih 120-180-240 eur da dodjes odje zavisi koliko vas ima.
Pa onda negativna kampanja oko izbora za Srbe i svuda se priča da će ođe da za***** posle 30og...
Pa sve ostalo
Znači toliko je stvari koje moraju da se poklope a da bi se neki efekat osjetio mora da uđe najmanje 50 000 turista i ostvare 300-350 000 noćenja.
Pričam o turistima ne o ovima što imaju svoje vikendice i kuće.
To 300 000 noćenja je oko 3% od prošlogodišnjih noćenja a kada se uzme da je prosjecna dnevna potrošnja turiste iz Srbije oko 30 eur to je svega 9 miliona eur prihoda od turizma.
Pričamo o 50 000 ljudi koji su voljni da čekaju PCR i prodju svu muku i potroše se u vrijeme krize i otvore bolovanje.
Da bi se nekakav efekat osjetio nekih 200 000 turista iz Srbije bi moralo da ostvari oko 1.2 miliona noćenja ali to se nece desiti
Ja pokušavam ovo da udrobim da je svima razumljivo da se ne služimo formulama, dubokim analizama i presjecima.
Turizam je nauka (Iako neki ne vjeruju da je to tako) i na zalost u CG mi nemamo stručnjake koji se time bave.
Da imamo mogli smo mnogo da naučimo od kolega iz Grčke - Hrvatske - Albanije i BiH.
Da je nekim slučajem kada su Srbima zatvorene granice CG otvorila granice uz serološke testove samo, sada bismo pričali o nekih 35-40% prihoda u odnosu na prošlu godinu jer bismo dobili i one goste iz Srbije koji inače ne dolaze u CG a sa malo dubljim su džepom.
To bi bila kontraverzna odluka ali bi se privreda spasila koliko toliko.
Ne znam ni sam bih li bio saglasan sa takvom odlukom ali neke su se odluke morale donijeti čim smo ušli u jul sa virusom koji divlja i bez ikakvih najava i rezervacija.
U trenutku kada je prvi put krajem juna Boban Mugoša rekao da treba da naučimo da živimo sa virusima, taj je dan trebalo otvoriti granice
Last edited by Gandalf_White; 19-08-20 at 04:23.
One Ring to Rule them all...
U protekla 24 sata u CG je ušlo 15346 lica.
evo i skola pocinje 1 oktobra tako da je vjestacki produzena sezona za primorje, pa ce tako i produziti sezona vrele zime u brdima
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Meni ponajbolji drug npr ima nekretninu u CG pa ipak nece doci na ljetovanje jer mu se ne cima oko testova. Nije problem u placanju vec u velikom cimanju i bukvalno za 7 dana moze da se donese odluka da mora i u povratku da se testira.
Da su otvorene granice u Junu uz obavezno testiranje vjerovatno bi druga prica bila. Ovo je vec blizu kraja sezone i vjerovatno ce dolaziti uglavnom oni koji imaju familiju ovdje koju duze nisu vidjeli a takvi u manjini unose ozbiljniji novac u drzavu.
Ovo su uglavnom oni sto su i izasli. Juce na granici u Brodarevu uopšte nema guzve. Redovi u Torlaku su bili danima veliki i prije vijesti da CG otvara granice. Istina manji, ali to niko ne pominje, pa eto da se zna. Ovo sad ulazi samo ko mora i moze. Sitno nažalost u odnosu na to sto bi nam trebalo...
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Ja mislio kad otvore vrata od aviona da će narod da ispada koliko ih je u avionu.
Kad ono samo 20 putnika.
Plaza Maljevik kod Sutomora:
![]()
evo ti kamera sa prelaza na Rance
http://kamere.mup.gov.me/kamere.php?kamere=Rance
Last edited by Rakun; 19-08-20 at 13:57.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
I mene cudi, ali budva je krcata. U ove price bi vjerovatno povjerova da nisam ovdje, ali zaista ima masu ljudi evo vec 3-4 nedelje. Sinoc ne mozes stolicu slobodnu nac u grad.
Sto opet ne mijenja cinjenicu da necemo imat preko 10% od prosle sezone.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Plaže su krcate?
Plaže su prazne - kafići moraju biti puni još to da bude prazno.
Koji put izabrati?
Ovaj koji ti je sad oznacen. Ljeto je i lagan si.
Sent from my iPhone using Tapatalk
f6
Peset centi kafenisanje u HB, hotel Berane
Daju i dobre popuste na sobe, bas je top lokacija na rijeku za odmor i setnju po ovih krajeva.
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks