- U građanski blok računam GP 'Ura', SDP i Socijaldemokrate. I pitanje je kako će se unutar njih raspodijeliti glasovi. U ukupnoj konstelaciji, 42 odsto glasova ide, po mojoj procjeni, prosrpskom bloku; od 33 odsto do 36 odsto ide DPS-u što nije lako procijeniti zbog oscilacija; računam tri do četiri mandata Bošnjacima, dva mandata albanskim strankama; a ako bude jedan mandat hrvatski - dolazimo do nekih proporcija koje pokazuju da imamo nategnutu situaciju i da će zapravo od ishoda u građanskom bloku zavisiti čitav ishod izbora. To zvuči paradoksalno jer se lome koplja na oko 12 do 13 odsto biračkog tijela - navodi Bešić.
- Osim što je DPS izgubio nekoliko procenata svog biračkog tijela, a to su ljudi snažno vezani za Srpsku pravoslavnu crkvu koji su vrlo loše su podnijeli Zakon o slobodi vjeroispovijesti, još jedna činjenica je po mojoj procjeni nepovoljnija za DPS. A to je da je DPS, donošenjem tog Zakona, pojačao izbornu participaciju suprotne strane. Jedan dio prosrpski orjentisanog biračkog tijela, bio je u apstinenciji jer nisu osjećali kapacitet i snagu u svojim političkim predstavnicima za promjenama i prosto nisu izlazili na izbore. Ovim Zakonom je podignut nivo motivacije tih dosadašnjih apstinenata da sada izađu i glasaju. To je politička kolateralna šteta koju će DPS morati da izdrži na ovim izborima - kazao je Bešić.
https://www.pobjeda.me/clanak/besic-...a-u-crnoj-gori