Originally Posted by
Cogerchina
Mi crnogorci smo se izjasnjavali mnogi kao srbi i to je nedvojbeno, sad neko to povezuje i sa vjerskim konotacijama ali meni sustinski to nije bitno. Stokavci su podijeljeni religijski prije nego etnicki jer su Srbi i Hrvati samo religijski podijeljeni, sto implicira da su oni koji su konvertirali izmedju dvije religije konvertirali i etnicki, za razliku od albanaca, a nasi preci su prilicno kasno postali vecinski pravoslavni. Mi crnogorci imamo hiljadugodisnju istoriju gledajuci posebnost i zasebnost koju su imali nasi predaci i generalno ovaj region, cak je i najjaca anticka drzava na zapadnom Balkanu prije dolaska rimljana bila na teritoriji danasnje CG.
Crnogorci su se izjasnjavali, i kao crnogorci i kao srbi i to je bilo u skladu i sa panslovenskom idejom koja je zazivjela prije svega kroz Ilirski pokret(zanimljiv naziv za panslovensku organizaciju, mada gledajuci haplogrupe, vjerovatno precizniji) u 19 vijeku Ljudevita Gaja. Ali, takodje za domace sada vec samo i iskljucivo etnicke srbe treba biti jasan da su ipak vecinom crnogorci danas samo i iskljucivo crnogorci i zbog dogadjaja iz 20 vijeka, gdje jesmo napravili taj iskorak. Naime, odnosom zvanicnog Beograda prema nama i nasoj istorijskoj potrebi, te svodjenju nas na samo jedan geografski region neke vece Srbije, i akcijama u cilju postizanja takve agende, oni jesu od sebe odbili dosta naroda ex yu.
Bratstvo i jedinstvo se gradilo na Panslovenstvu i na onome dje se svi pronalazimo, sto su cinili i njemci i talijani, njemci nisu ni ujedinili sve njemce ako cemo pravo, a to nisu religijski reakcionarske i retrogradne politike dva centra moci kod stokavaca a to su vatikanski kroz hvatsku naciju i pravoslavni kroz srpsku, vec je to jugoslovenstvo, ono nas jedino zaista ujedinjuje u konacnim granicama, u svim ostalim smo samo upijeni u veliku Hrvatsku ili Srbiju. Ljudi nisu zeljeli(u ogromnoj vecini) da jugoslovenstvo mijenjaju drugom, manje jakom panslovenskom idejom koja je olicena uglavnom kroz zajednicku religiju (ne i obicaje, jer npr. obicajima je CG prilicno daleko od veceg dijela Srbije, cak bih rekao da ako se religija iskljuci kao nesto sto te vezuje sa nekim, blizi su nam, i to mnogo, hercegovacki hrvati, ili sandzacki bosnjci/muslimani, mada se u poslednjih 150 godina mnogo izmjesalo crnogorsko stanovnistvo sa srpskim).
Dakle kad smo mi, bosnjaci i makedonci bili primorani da biramo izmedju toga jesmo ili samo srbi/bugari/hrvati ili samo crnogorci,bosnjaci ili makedonci, vecinom smo zeljeli da budemo svoji na svome, a to nam se nikad nece oprostiti. Na kraju, kad mogu njemci da se pomire da svajcarci i austrijanci(cije ime prakticno kaze da su istocni germani ili njemci) zbog istih razloga kao i mi, a to su posebnost kulture i istorijske tradicije, izabrali drugaciji put, moze i Beograd, isto se odnosi i na moje komsije i mozda najlojanije gradjane CG, bosnjake.
Bookmarks