Ovo je toliko logično da mi nije jasno kako može da se misli drugačije. Ne shvatam kako ljudi ne razumiju koliko je zapravo preduslov demokratije smjenjivost vlasti. Pa čelnici DPS-a da su bili najbolji ljudi, najčistijeg srca kad su došli na vlast, do sada bi se morali korumpirati i moralno i ekonomski. Nije u ljudskoj prirodi da pravedno vlada toliko dugo, moć te mora korumpirati i to bi trebalo da je svakome jasno. Pa zato postoje svi ovi zakoni i u našem Ustavu, i svugdje u svijetu, o vremenu trajanja raznoraznih mandata, o broju puta koliko ista osoba može zauzeti istu poziciju, itd.
Šta mislite, kako se osjeća (na individualnom, psihološkom nivou) bilo koji čelnik DPS-a kojem kolege, narod i pravosudni sistem iz neđelje u neđelju dokazuju koliko je nedodirljiv, i tako decenijama? I takva osoba treba da razmišlja o običnom čovjeku, i da donosi odluke u njegovu korist? Ne znam, stvarno mi nije jasno.
"Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely." - Lord Acton (Klasični liberal)

Bookmarks