View Poll Results: Moj najčešći izbor je:

Voters
134. You may not vote on this poll
  • AROMA

13 9.70%
  • HDL

41 30.60%
  • iDEA

8 5.97%
  • VOLI

72 53.73%
Page 84 of 255 FirstFirst ... 347480818283848586878894134184 ... LastLast
Results 2,076 to 2,100 of 6359

Thread: Trgovački lanci | poslovna politika i odnos prema kupcima

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Zakonski to je rok do kada se smije prodavati . Kao sto na so stoji da je rok do tada i tada ili na med . Potpuno nebitno da li je jestivo posle toga ili ne .
    Npr na auto gume stoji rok trajanja to sto smo mi navikli da trgovcima sve prolazi druga je prica .

Thanks Thanks Given 
    4,286
    Thanks Thanks Received 
    8,283
    Thanked in
    3,151 Posts

Quote Originally Posted by Apolo View Post
    Koji tetrapak?
    Zott.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    12,517
    Thanks Thanks Received 
    2,360
    Thanked in
    1,205 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    1. Ja znam da je ovo datum za "najbolje upotrebiti do" ali ajde ti meni reci onda koji je datum isteka? Ja bi razumio da pored ovog datuma postoji i datum isteka (pominjali smo gore oba datuma) ali ovdje to nije slucaj. Postoji samo jedan datum (koji je prosao) i to je to. Treba li kupac da se razumije u prozivod i prirodu istog kako bi znao koliko moze da traje nakon tog "best before" datuma? Po tebi je u julu sigurno bezbjedno za upotebu a da li je u avgustu? Gdje je granica, tj. datum? Na osnovu cega ga utvrdjujes?
    to je i datum isteka bez dvojbe, barem ja tako mislim, ali mislim da se proizvođac moze na eventualnom sudskom sporu "pokriti" ako ga neko ikad tuzi zbog datuma. A ono oko bezbjednog koristenja sam ti rekla cisto kao informciju za tebe a ne kao neku olaksicu za njih (prodavce)....njima je datum napisan i sve preko je neprihvatljivo

2. Ja nisam ekspert da znam da li je opasno ili nije. Ja samo vidim datum koji je prosao. Kod ovih stvari su obicno 2 jednostavna rjesenja: ili da proizvodjac ima i datum isteka ili da prodavac ne prodaje robu nakon (jedinog) datuma koji je istaknut na ambalazi.
    proizvođac je svoje rekao i nema nikavu krivicu ovdjhe...po meni...samo ovi koji prodaju robu....a njima je jedini lijek prijave prijave i samo prijave

[/QUOTE]3. Ovaj proizvod NIJE da popustu.[/QUOTE]i da jeste i da nije na popustu jednostavno se popust daje da se roba proda PRIJE isteka roka a ne kad prođe rok...popust ne igra ulogu kad prodje rok i ja uvijek provjerim rok...koliko ja znam nakon isteka se mora povuciu...i ja mislim da krenes da im vratis oni bi ti bez problema izasli u susret kad je rok istekao

4. Ovdje je u pitanju suva materija ali ja ovdje pricam o problemu koji vazi za sve vrste proizvoda. To sto sam ja slikao dva proizvoda u zadnjih par dana ne znaci da ih nema jos stotinu. Eto Mojsije je pomenuo mlijeko isteklog roka a ja sam nerijetko gledao sireve (bilo sireve za mazanje poput Sirka, ABC-a i sl. ili one 'specijalne' uvozne koje malo ko kupuje) kojima je rok istekao. Treba li i tu da gledamo koliko je suv sir i koliko je bezbjedno da se on konzumira?
    ja mioram reci da mi se nikad nije desilo da kupim nesto cemu je rok istekao, bas vodim rcuna i takodje nikad mi se nije desilo da u prodavnici vidim na rafu proizvod isteklog roka...bivalo je da bude nesto čemu tog dana istice rok....ali ne i da je istekao, ili na akciji ono dva maslaca za cijenu jednoga a istice im rok za nedelju dana......ja tako znam da kupim cetiri maslaca i to znaci da cu sasvim sigurno uci ubarem mjesec dana u istekli rok ali svjesno to uradim jer zbilja se za mjesec dana ne desi nikakva promjena....Ove proizvode tipa mlijecni proizviodi i hleb u kesi kore za pitu i sl uvijek kupim najsvjeziji datum

licno... samo diskutujemo. Po meni o praksi trgovackih lanaca koja bi trebala bolje da se regulise da se ne bi prodavale istekle stvari, pogotovo bez ikakve naznake da su istekle ili su nam samom isteku. Znamo da vecina potrosaca ne gleda datum nego vjeruje prodavcu koji to zloupotrebljava upravo na ovakve nacine.
    ja mislim da je to dobo regulisano samo nije dobro regulisan odnos nasih trgovaca prema zakonskim aktima....imas slucajeve dje ljudi svjesno podmecu pokvareno i pokusavaju da se zastite u slucaju nekog trovanja i sl..a prodavcima vjerovati ne treba nikako jer oni samo gledaju da uvale...
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,834
    Thanked in
    3,574 Posts

Quote Originally Posted by zvoncica View Post
    to je i datum isteka bez dvojbe, barem ja tako mislim, ali mislim da se proizvođac moze na eventualnom sudskom sporu "pokriti" ako ga neko ikad tuzi zbog datuma. A ono oko bezbjednog koristenja sam ti rekla cisto kao informciju za tebe a ne kao neku olaksicu za njih (prodavce)....njima je datum napisan i sve preko je neprihvatljivo
    Nema sta proizvodjac da radi na ikakvom sporu. On je svoj datum odredio i utisnuo na ambalazi. Prodavac (Voli u ovom slucaju) je taj koji svjesno prodaje artikle sa rokom koji je prosao i samo prodavac moze da bude dio sudskog spora. Makar u teoriji, u normalnoj drzavi.

proizvođac je svoje rekao i nema nikavu krivicu ovdjhe...po meni...samo ovi koji prodaju robu....a njima je jedini lijek prijave prijave i samo prijave
    Kao sto rekoh, samo prodavac moze da bude kriv. Nego kazem za soluciju, tj. da i pored "best before" postoji i "expiry date" pa da nema ni pokusaja da se opravda ovako nesto. Nego je ocigledno da prodavci nemaju nikakvih problema (ni zakonskih ni moralnih ni ljudskih) da prodaju proizvode sa jasno isteklim rokom. Uz to, znam da se sve vise upotrebljava "best before" ("upotrebiti najbolje do") a ne "expiry date" ("datum isteka") upravo da bi se na nekin nacin lakse zastitili 'veliki' a potrosacima ogranicila ionako dosta jadna prava. Ovo postaje praksa svuda, ne samo u CG.

i da jeste i da nije na popustu jednostavno se popust daje da se roba proda PRIJE isteka roka a ne kad prođe rok...popust ne igra ulogu kad prodje rok i ja uvijek provjerim rok...koliko ja znam nakon isteka se mora povuciu...i ja mislim da krenes da im vratis oni bi ti bez problema izasli u susret kad je rok istekao
    Svakako. Kad prodje rok (koji god on bio), prosao je. Popust se moze gledat' iz dva ugla. Prvi ima pozitivnu konotaciju gdje oni spustaju cijenu kako bi pruzili mogucnost da neko ustedi ili cak kupi neki proizvod koji po punoj cijeni ne bi mogao da priusti. Drugi ugao ima negativnu konotaciju gdje oni "navlace" kupce sa snizenom cijenom kako bi prodali istekli proizvod bez ikakve naznake zbog cega je artikal na popustu (istekao je, kupujte na vasu odgovornost, konzumirajte sto prije)...

ja mioram reci da mi se nikad nije desilo da kupim nesto cemu je rok istekao, bas vodim rcuna i takodje nikad mi se nije desilo da u prodavnici vidim na rafu proizvod isteklog roka...bivalo je da bude nesto čemu tog dana istice rok....ali ne i da je istekao, ili na akciji ono dva maslaca za cijenu jednoga a istice im rok za nedelju dana......ja tako znam da kupim cetiri maslaca i to znaci da cu sasvim sigurno uci ubarem mjesec dana u istekli rok ali svjesno to uradim jer zbilja se za mjesec dana ne desi nikakva promjena....Ove proizvode tipa mlijecni proizviodi i hleb u kesi kore za pitu i sl uvijek kupim najsvjeziji datum
    Pa eto, ja ne idem precesto u prodavnicu ali kad odem gledam rokove svega sto kupujem a nekad i neceg sto mi djeluje sumnjivo. Tako da nerijetko nailazim na rokove koji su prosle, bez obzira da li je u pitanju rok isteka ili ovaj popularni "najbolje upotrebiti do".

ja mislim da je to dobo regulisano samo nije dobro regulisan odnos nasih trgovaca prema zakonskim aktima....imas slucajeve dje ljudi svjesno podmecu pokvareno i pokusavaju da se zastite u slucaju nekog trovanja i sl..a prodavcima vjerovati ne treba nikako jer oni samo gledaju da uvale...
    Pa ja sam pominjao (mozda cak na ovoj temi) kad sam uzeo one slane sardele koje su bile u skroz regularnom roku ali pokvarene. Da li je u pitanju bilo lose skladistenje ili neka mnogo pokvarenija/prljavija malverzacija sa ambalazama i sl. ne znam ali tako nesto bi jako tesko dokazao a posto nije bilo nikakvih posledica (zdravstvenih makar; jesam bacio 4-5e, kol'ko je vec ona zdjelica) onda se nisam ni bakcao oko toga. Samo vise nikad te slane sardele u Voli nisam kupio.

Slicno mi se desavalo i sa drugim stvarima kao sto je recimo mocarela koja je takodje u roku ali je bila pokvarena, pretjerano kisela. itd. itd.

Evo sam nedavno uzeo u HDL onaj kikiriki koji oni sami pakuju u one plasticne 'posudice'. Uzimao sam ga mnogo bude do sad i uvijek je bio skroz ok, meni odlican (manje soli nego vecina pakovanih) ali zadnji put je bio los. Odma se po mirisu osjecalo uzeglo ulje a nije ni ukus bio mnogo bolji. Zavrsio je u smece. Na 'posudici' je datum kada je navodno pakovano ali to ne znaci apsolutno nista. Oni mogu da prebacuju iz jedne 'posudice' u drugu ili da samo mjenjaju 'etiketu' sa datumom svako nedelju dana i kraj price. Ti pojma nemas koliko je taj kikiriki zapravo star i kad mu je prosao rok.

P.S. Prodjoh danas kroz Voli (na usput) i vidjeh da je i dalje tu i 'Wasabi' pasta (ona sto je na akciji iako je istekla 7. juna) kao i one 'suve bakule' koje su istekle 3. juna i ko zna koliko slicnih proizvoda koje nisam niti imam namjeru da provjeravam jer mi to nije posao. A onima kojima jeste nece mnogo da se pracakaju, pogotovo kad je Voli u pitanju.

Iskren da budem, mene apsolutno zabolje oce li njemu naplatit' kaznu ili ce mu oprostit'. Ja bi zelio da ove stvari ne gledam, da se ovo ne ponavlja, da se neke zakonske i ljudske stvari ispostuju a da se potrosaci ne manipulisu i ne prave majmunima.
    Last edited by Fidel Castro; 09-06-20 at 10:23. Reason: typo
    --------------------------
    Do Not Disturb.

5. The Following 2 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    27
    Thanked in
    16 Posts

Pa baš što ne želiš da potrošače prave majmunima, treba da alarmiraš, pa kad popiju kaznu... E onda vjeruj mi da će svaka radnica pratiti i prijavljivati rokove trajanja.

Thanks Thanks Given 
    1,413
    Thanks Thanks Received 
    5,574
    Thanked in
    2,610 Posts

Švajcarci su to najbolj regulisali. Na većini prehrambenih produkata stoje dva datuma - Prodaja do: 10.06.2020 / Konzumacija do: 15. 06.2020. Naravno, kako se bliži istek prodajnog roka svi produkti idu na akciju.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    12,517
    Thanks Thanks Received 
    2,360
    Thanked in
    1,205 Posts

logicno! Jer posle isteka roka mozes samo nu smece sa njima, ovako mjesec dana prije das na akciju i prodje sve
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    616
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    59 Posts

Realno, ako nije mlijecni proizvod ili neka lako kvarljiva roba, meso i sl. moje misljenje je da stavljanje datuma za rok isteka nema previše smisla. Siguran sam da pastu ili pirinac mozes pojest i do 6 mjeseci nakon isteka da ti nista ne bude.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by Winamp View Post
    Realno, ako nije mlijecni proizvod ili neka lako kvarljiva roba, meso i sl. moje misljenje je da stavljanje datuma za rok isteka nema previše smisla. Siguran sam da pastu ili pirinac mozes pojest i do 6 mjeseci nakon isteka da ti nista ne bude.
    Tjesteninu , rizu , so , med konzerve i jos sijaset proizvoda mogu trajati vjecno . Problem je sa ostalim . Cak i hemiski preparati vrenenom mijenjaju svojstva i postaju neupotrebljivi tj ubotrebljivi ali ne onako kako bi trebalo . Deterdzent npr . Zato i treba sve da ima rok .

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,834
    Thanked in
    3,574 Posts

Realno, ja bi te pitao ista pitanja koja sam vec postavljao...

1. Da li je tvoje misljenje relevantno kad je u pitanju bezbjednost konzumacije?
    2. Da li drugi treba da se oslanjaju na to sto si ti siguran da neso mozes pojest' i 6 mjeseci nakon isteka "a da ti nista ne bude"?
    3. I najvaznije - ako postoji datum do kada treba da se konzumira... da li trebaju takvi artikli da se prodaju kao da su regularni? (uvijek na istom mjestu na kojem su i kad su u regularnom roku a nerijetko i po istoj cijeni)

Valjalo bi da budemo precizniji i ozbiljnije i manemo se prica "moj djed pusi cigare cijeli zivot i nista mu nije" ili "moja prababa je jela zemlju i zivjela 100 godina".
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    616
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    59 Posts

Realno, ja bi te pitao ista pitanja koja sam vec postavljao...

1. Da li je tvoje misljenje relevantno kad je u pitanju bezbjednost konzumacije?
    2. Da li drugi treba da se oslanjaju na to sto si ti siguran da neso mozes pojest' i 6 mjeseci nakon isteka "a da ti nista ne bude"?
    3. I najvaznije - ako postoji datum do kada treba da se konzumira... da li trebaju takvi artikli da se prodaju kao da su regularni? (uvijek na istom mjestu na kojem su i kad su u regularnom roku a nerijetko i po istoj cijeni)

Valjalo bi da budemo precizniji i ozbiljnije i manemo se prica "moj djed pusi cigare cijeli zivot i nista mu nije" ili "moja prababa je jela zemlju i zivjela 100 godina".
    Ma ok, ti si prilicno u pravu za ovo, nije frka. Nego to sad ide u krajnost, postali smo potrosacko društvo, i evo sve ali sve treba da ima rok, ali i mi slijepo vjerujemo i djelamo na osnovu toga, ni sekund ne razmisljajuci, nego tap u korpu za otpatke.
    Samo sam htio da naglasim na ovo drugo, i da je nekad i u redu upotrijebit nesto nakon roka, jer utrosila se neka energija da bi se stvorilo to nesto, potrosio se dio planete... Ajde da svi imamo malo obzira na to.

Thanks Thanks Given 
    203
    Thanks Thanks Received 
    570
    Thanked in
    391 Posts

Radi se o svježini proizvoda,a ne o tome oće li ti šta bit ili neće.
    James Tiberius Kirk

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,834
    Thanked in
    3,574 Posts

Ma ok, ti si prilicno u pravu za ovo, nije frka. Nego to sad ide u krajnost, postali smo potrosacko društvo, i evo sve ali sve treba da ima rok, ali i mi slijepo vjerujemo i djelamo na osnovu toga, ni sekund ne razmisljajuci, nego tap u korpu za otpatke.
    Samo sam htio da naglasim na ovo drugo, i da je nekad i u redu upotrijebit nesto nakon roka, jer utrosila se neka energija da bi se stvorilo to nesto, potrosio se dio planete... Ajde da svi imamo malo obzira na to.
    Znaci Bokan je taj koji spasava planetu a mi smo ti koji to finansiramo?

Mislim da je poenta neka druga ali nema veze, dovoljno sam (na)pisao.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    616
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    59 Posts

Kakva teska prica... Jes druže, ja sam Bokanov advokat, ovdje sam da mu zaradim jos dodatnih para, i ti si mi ciljna grupa nezadovoljnih kupaca. 😊

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    143
    Thanked in
    93 Posts

Juče u Voli (City kvart) bademi 11.30...prošli mjesec su bili 9.60. Znači, svake nedjelje skaču cijene voća i povrća i ovog koštunjavog.
    Leo Messi no es de este mundo !!! Gvardiola...14. Grazias Pep.

17. The Following User Says Thank You to laciale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,834
    Thanked in
    3,574 Posts

Skacu cijene voca i povrca nenormalno.

Evo je i paradajz prsli postao luksuz.

Da ne pominjem voca poput tresanja, jagoda i sl.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,011
    Thanks Thanks Received 
    1,857
    Thanked in
    707 Posts

Meni su Ajdare od 1,60€ vrh...polutrule, s mladežima...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
    Sell the Vatican, Feed the World!

20. The Following 2 Users Say Thank You to KRKNA For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,184
    Thanks Thanks Received 
    13,699
    Thanked in
    5,192 Posts

Ide li iko od vas na pjacu ljudi?

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by BiTrAtE View Post
    Distributivni rules....

Gajba trešanja se uzme po 1.8€ za kg i žderi

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    143
    Thanked in
    93 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Distributivni rules....

Gajba trešanja se uzme po 1.8€ za kg i žderi

Paradajz je u Voli jeftiniji nego u Bazar, tako da na pijacu nista nije jeftinije. Sa svake bande je skupo.

Thanks Thanks Given 
    5,039
    Thanks Thanks Received 
    12,404
    Thanked in
    6,711 Posts

bolje kupit kod provjerene osobe na pijacu (pa makar i malko skuplje bilo) no u marketima

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    6,184
    Thanks Thanks Received 
    13,699
    Thanked in
    5,192 Posts

Quote Originally Posted by outline View Post
    bolje kupit kod provjerene osobe na pijacu (pa makar i malko skuplje bilo) no u marketima

Sent from my iPhone using Tapatalk
    To je bila i moja poenta. I da odmah kažem pošto će sledeći komentar bit kako na pjacu dolaze ovi što preprodaju iz Lakovića i Volija, jeste s tim što ja kupujem kompletno povrće kod iste osobe evo već par godina i tačno znam što kupujem.

Thanks Thanks Given 
    4,208
    Thanks Thanks Received 
    3,258
    Thanked in
    1,405 Posts

Quote Originally Posted by BiTrAtE View Post
    Meni je to terapija subotom ujutro. Doduse u posljednje vrijeme sam se malo ulijenio ali volim...
    --------------->
    <---------------
    Odavde dovde...

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by laciale View Post
    Paradajz je u Voli jeftiniji nego u Bazar, tako da na pijacu nista nije jeftinije. Sa svake bande je skupo.
    Ne pričam ja o Bazaru i Gintašu, nego o distributivnom...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    143
    Thanked in
    93 Posts

Svi mi kupujemo od nekoga koga znamo i tu nema greške s tim da morate da znate da sve što se prodaje na pijacu (bilo koju) ne prolazi nikakve provjere...sve što se uvozi se provjerava.

Ja sam prije godinu uzeo jednu lubenicu sa pjace i lik kojeg poznajem mi kaže - nemoj tu komšo (te su za ove koje ne znam), evo tebi ova druga.

Domaće jes, a koliko je zdravo to ne znam.

Page 84 of 255 FirstFirst ... 347480818283848586878894134184 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)