Još bih dodao par stvari vezano za "ljubav" prema gradu. Jer smatram da se ljubav pokazuje djelima a ne praznom pričom i pričom ja sam rodjen odje ovo je moj grad sta ti znaš.
Do sada sam učestvovao u preko 50 akcija u PG, neke i sam inicirao.
Čisnjenje korita Morače, korita Ribnice, korita Zete.
Odbrana Zete od zagađivača na terenu
Pošumljavanje Ćemovskog polja 2 puta, pošumljavanje Gorice 4 puta
Čišćenje Gorice ne znam koliko puta
Aktivno uključen u odbranu Gorice od trajne devastacije i daljeg širenja grada u park što je rezultiralo sprečavanjem dalje gradnje
Uređenje plaža i čišćenje koliko je to moguće u užem gradskom jezgru
Sakupljanje žirova a onda i rasad za grad i pošumljavanje
Zalivanje toga što je posađeno
Podjela besplatnog sjemena
Napisao sam dok sam u City kvartu bio 8 prijava za nezakonito uzurpiranje prostora, devastaciju itd
Učestvovao na javnim raspravama za kasarnu Morača
Itd itd
Kad bude bilo ko odradio za "svoj" grad, koliko ja za "moj" a pričamo o istom gradu - neka dodje da raspravljamo ko koliko šta voli
Poyy
One Ring to Rule them all...
Gandalf, ne viđeh da si IKAD kritički bio nastrojen prema Nikšiću o kojem bi imalo što-šta da se kaže počev od samog ulaza u grad pa do xy stvari.
Last edited by Gandalf_White; 05-06-20 at 13:51.
Pričam o urbanom planiranju.
Još kralj Nikola je arhitekti Sladeu dao dao da planira grad i ovaj ga je isprojektovao kao paukovu mrežu što je sjajno.
Sta se posle dešavalo sa 30 godina propadanja ... E to je druga stvar
Porediti NK u koji se za 30 godina nije uložilo kao u PG za pola godine je ludilo
a jesu ovi iz Nikšića vazda bili ljubomorni na nas iz Podgorice, čudo jedno
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Ne vidim sto bi se vi sjekirali dje ko voli da zivi, ispada ovako kao da se jedni drugima pravdate dje zivite i sta volite. Ocigledno 3000 gradjana, studenata, pridoslica il koga li vec voli beton, jer ne bi kupovali stanove da im se ne svidja, njihova stvar, neko voli izgleda da kupuje stanove na Zabjelo na sred ulice, Boze moj.
Podgorica je grad za sve, tako da ne podrzavam Gandovu generalizaciju, svako moze da zivi u djelovima grada dje mu najvise odgovara. Sto bi se ja sjekira ako oni ne mogu disat, ajde jadan, rad mene kafane u kucu nek otvaraju
Sent from my Redmi 5 using Tapatalk
Upravo ovo je problem i srce svih problema.
Problem je kad te dotiče lično ali rješenje problema je preventivno djelovanje. Uzmimo evo primjer ovih ljudi što žive pored Tološke šume (i uopšte ne ulazim u to ko živi i što se buni).
Kupio si stan i skupo ga platio, imaš parking, igralište i park preko puta, uglavnom je mirno. Blizu ti je škola, dom zdravlja, fakultet i bukvalno su u centru grada a opet imaš pristojne uslove za život.
Onda preko puta tvog prozora niče zgrada visočija od tvoje, nemas svijetlo, pogled a godinama imaš mašine, prašinu, glib i sve ostalo - ti to nijesi platio ni želio.
Tu živiš zato što si htio da živiš u stanu i da platiš više samo da bi imao pristojan život.
Kako se to zove ?
Ista je situacija sa Ljubovićem
Ista situacija može da zadesi bilo koji kvart sjutra
Većina se ne buni i misle da je ok jer ih ne dotiče a zgrade niču i kvalitet života pada jer se gradi neplanski i za korist povlašćenih investitora.
Zato je vrlo važno biti svjestan posledica neragovanja i odobravanja devastacije životnog prostora
Last edited by Gandalf_White; 05-06-20 at 14:40.
Kako sam se potresa od gandalfove priče o zgradi u kojoj žive bivšii ministri, ex premijer i poeta i ostali "krem" kojima niče Green Level preko puta.![]()
Pa ne znam sta su ocekivali ovi od Ljubovica, samim tim sto su oni prvi pristupili divljoj zgradi, prihvatili su da budu dio tog cirkusa, kao kad se neko cudi sto mu iznad stana u Budvu nikne zgrada. Ocigledno da vecinski ljudi koji ne zive u PG, ne znaju za kvalitet odredjenih djelova gradova, pa kupuju sve i svasta(sto nam je donekle drago) i onda se cude. Ne osjecam potrebu da sazaljevam ljude koji kupe stan i prihvate narusavanje bilo kojeg dijela bili oni prva zgrada ili poslednja. Znam koji djelovi nikad nece biti naruseni, od preko morace pa do centra, ostali prigradski djelovi me ne interesuju
pa to je problem, samo ne zelis da ga vidis. sto bi mene to interesovalo... je najcesce obrazlozenje ovdje. i onda kada tebe zaboli....
evo ja i moji smo duze u PG, a imam dovoljno godina da znam kako je grad izgledao.
treba li pominjati njegosevu i hercegovacku. sa onolikog drveca preci na ono zbunje koje izbjegavas da ti oci ne izvadi. zato ljeti nema zive duse na ulici, osim lokalpatriota koji izadju da dokazu kako se grad ocisti od "irvasa".
ja sam u staroj zgradi a preko puta imam novu zgradu koja ima svoj parking. i od jula se 80%komsija ne parkira ispred svoje zgrade nego se zavuku u dvoriste moje, da im ne gore auta na sunce. oni su naravno posadili nekve oleandere i magnolije, koje iako lijepo izgledaju, ne mogu da dobace da preskoce trotoar.
zivot u nekom gradu nije zgrada i kafana, i vecina iz tog sitija je shvatilo to, pa se krenulo u projekat vrijedan 12 miliona, koji je srecom propao jer se odnosilo na sadjenje drveca u saksije.
slazem se sa safrom. kad sam sve sabrao i oduzeo kuca je bila daleko optimalniji izbor od stana. iako se nadam da ce se jednom uzeti stan u novogradnji iza lovca
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Pogresno me shvatate, ako neko zeli da zivi u betonu, ne voli drvo, a vidis da ih ima, sta imam ja sa tim. Ako neko ne zeli da zivi u betonu, kupi brate nedje drugo, a ne se cude posle. Ista stvar je sa Ljubovicem, prvi stanari koju su kupili stan, vidjeli su o cemu se radi, zbog cega bi ja zalio nekoga ko je prvi uzurpirao zemljiste, jer da je pravde niko tu ne bi trgovao. Svaka roba ima svog trgovca.
Zamisli ovo ti je pogled sa balkona...
1200+ eur kvadrat
Kakvo ludilo![]()
Podgorica dio Trees in cities challenge, u ovoj godini do pet novih drvoreda sa 230 sadnica
http://podgorica.me/2020/06/05/treesincitieschallenge/
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Sad će to 30% da se surva...
ti bi platio odje kvadrat 1200e jel?
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Kakav je ovo kazamat???
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Šta sve prodaju u Budvi, Kotoru i Dubrovniku za 1500e do 3000e kvadrat. Ali ti gradovi su ipak brendovi. I Podgorica je neki brend. Ako nije po ljepoti i moru ono sigurno jeste po zaposlenju i visinama plata.
Stra me da kazem, pa da krene uzurpiranje
Gorica C, Beogradska ulica, zgrade oko stadiona malih sportova pa do pravca pud maslina, dio uz Moracu pud Duklje, centar oko Sava Pejanovica pa do autobuske stanice, preko morace od sportskog centra pa sve do milenijuma, dio oko KBCa, Masline, Zlatica Murtovina, Pejton pa do trgovinske skole...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks