Page 76 of 125 FirstFirst ... 266672737475767778798086 ... LastLast
Results 1,876 to 1,900 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by koronas View Post
    Crnogorsko drzavljanstvo je vrlo upitne vrijednosti - da se 17og marta proveo referendum vecina gradjana CG bi glasala da svoje gradjane ne puste u svoju drzavu onda su te iste gradjane onako kivni drzali u karantin 30 dana. Sinoc je premijer tih istih gradjana rekao da ce jahtase drzati 14 dana u karantinu jer je 28 isuvise strogo. Pametnome dosta.

Iako je malo glup naslov, malo prost recnik i malo dugacak intervju ali sobzirom da u Crnoj Gori ovo nema ko da kaze i sroci u jedan intervju... mozete ubrzati za 25%. Profesor je doktor.

Meni je Zeko slabijeg kalibra, dosta neodredjen, pausalan i sklon trendovima.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Evo o čemu se, između ostalog pričalo ko je htio da razumije.
    Donji smo
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Zna li ko zašto mi piše upload failed za slike ?
    NEGATIVAN IZGLED KREDITNOG REJTINGA CRNE GORE

Rejting agencija Standard and Poor's, promijenila je izglede crnogorskog kreditnog rejtinga sa stabilnog u negativan.

Sada smo samo jednu stepenicu od pada u šestu, najgoru kategoriju kreditnog rejtinga.

Da čujemo sad poslanika koji je govorio o uzletima kreditnog rejtinga Crne Gore.
    Last edited by Gandalf_White; 04-05-20 at 17:29.

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

Ok, ali Gando to može dovesti do pada DPS-a jer troškovi moraju da se režu, a samim tim biće otpuštanja i smanjenja plata ?
    Ali ove godine rekoše mi ovi iz DPS-a otvara se 900 novih radnih mjesta, državni budžet... Kako to, a nemamo para ?
    Dalje, izborna je godina tako da će se ovi naši zadužit i naći pare samo da prebrode i ove izbore. Pare će se naći, nije bitno kako, naći će ovi. Moraju. Tako da evo ništa ne znam, ništa mi nije jasno tj. jasno mi je samo da živimo u čudima.
    Love, peace and respect.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by mneonly View Post
    Ok, ali Gando to može dovesti do pada DPS-a jer troškovi moraju da se režu, a samim tim biće otpuštanja i smanjenja plata ?
    Ali ove godine rekoše mi ovi iz DPS-a otvara se 900 novih radnih mjesta, državni budžet... Kako to, a nemamo para ?
    Dalje, izborna je godina tako da će se ovi naši zadužit i naći pare samo da prebrode i ove izbore. Pare će se naći, nije bitno kako, naći će ovi. Moraju. Tako da evo ništa ne znam, ništa mi nije jasno tj. jasno mi je samo da živimo u čudima.
    900 radnih mjesta u državnoj službi ?
    Moguće naravno da bi se možda uhljebili ovi što nisu stigli.

Ali para na zalost nema.

Da ih ima ne bi se ulagalo 40 miliona za pomoć cjelokupnoj privredi CG.

Marković reče sinoć D pored ovo 120 miliona što nam je EU dala fali još 450 za ovu godinu .

A od ove godine je ostalo još 7 mjeseci.
    A šta za sledeću ? Dje ćemo sledece uzeti.

Pljačkaška politika i zaduživanje za javnu potrošnju dovelo je do toga da CG sada niti ima od koga da uzme a od MMF se pare uzimaju samo kad ti postave uslove koje moraš ispuniti.

Nije odje više problem pad DPS-a. To je neminovno.
    Odje je problem bankrot drzave.

Zamisli samo 20 dana da zakasne plate u javnom sektoru i penzije... A to ako se ne desi na jesen - desice se na zimu.

Sad se kao bumerang sve vraća. A sve će se i platiti... Jer ko ne plati na mostu - plati na ćupriji ...

Thanks Thanks Given 
    992
    Thanks Thanks Received 
    1,107
    Thanked in
    711 Posts

900 moj Gando, iz vrha informacija.
    900 x famozna 4 glasa = 3600 novih :applause:
    Welcome to Montenegro :mrgreen:

Nego nije problem ni DPS, ni corona, a ni bankrot države. Problem je naš nehajan narod kad su ove stvari u pitanju. Zato je njih boljela kampanja DF-a za izvlačenje ljudstva u CG
    Love, peace and respect.

7. The Following User Says Thank You to mneonly For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    18
    Thanked in
    17 Posts

Quote Originally Posted by kjift View Post
    Meni je Zeko slabijeg kalibra, dosta neodredjen, pausalan i sklon trendovima.
    Saglasan 100% ali u svijetu Drecuna i Kostica rekao bih osvjezenje tj u CG svijetu gdje ekonomski fakultet 45 dana nije davao znake zivota.
    Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Pljačkaška politika i zaduživanje za javnu potrošnju dovelo je do toga da CG sada niti ima od koga da uzme a od MMF se pare uzimaju samo kad ti postave uslove koje moraš ispuniti.
    MMF je prijatelj gradjana a neprijatelj birokratije ali MMF ne daju milijardu eura za plate i penzije tako da je veliko pitanje ko ce finansirati minimum milijardu do Jula 2021.
    Last edited by koronas; 04-05-20 at 19:31. Reason: /

Thanks Thanks Given 
    165
    Thanks Thanks Received 
    895
    Thanked in
    374 Posts

Bice para kad se malo ogladni.
    Mi imamo lijepu obalu, a oni imaju štamparije. Gladan čovjek na sve pristane.
    Ofarban papir za plaže, šume, vodu itd. Zvuči kao povoljna trampa za njih, a mi ćemo našoj djeci ostaviti državu bez imovine.

Treba valorizovati Morsko dobro.....kao recimo u Engleskoj. I tamo postoji nešto slično, ali je vlasništvo kraljice.
    Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
    tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by high View Post
    Bice para kad se malo ogladni.
    Mi imamo lijepu obalu, a oni imaju štamparije. Gladan čovjek na sve pristane.
    Ofarban papir za plaže, šume, vodu itd. Zvuči kao povoljna trampa za njih, a mi ćemo našoj djeci ostaviti državu bez imovine.

Treba valorizovati Morsko dobro.....kao recimo u Engleskoj. I tamo postoji nešto slično, ali je vlasništvo kraljice.
    Neka to no je cuveni Di Kej prodao svoju 'prepirku' sa Vladom CG nekom hedz fondu na Zapadu. Cifra je zakucana na 700 miliona vjerovatno dolara sa kojom ce ici na arbitrazu. Problem je sto ovo nije Rusal, odnosno Rusi pred zapadnom arbitrazom. U ovom slucaju svasta moze biti.

Thanks Thanks Given 
    112
    Thanks Thanks Received 
    1,847
    Thanked in
    1,078 Posts

Quote Originally Posted by kljift View Post
    Neka to no je cuveni Di Kej prodao svoju 'prepirku' sa Vladom CG nekom hedz fondu na Zapadu. Cifra je zakucana na 700 miliona vjerovatno dolara sa kojom ce ici na arbitrazu. Problem je sto ovo nije Rusal, odnosno Rusi pred zapadnom arbitrazom. U ovom slucaju svasta moze biti.
    Za koliko je prodao i kome? Mada ne bi me cudilo da je sam sebi

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by Rodion Romanovich View Post
    Za koliko je prodao i kome? Mada ne bi me cudilo da je sam sebi
    Nije precizirao, dobro si pitanje postavio. I dobar odgovor dao. Ali bijase Di Kej nekako utegnut oko svega toga, kao da ne blefira blefer stari.

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    neto zarade iz subvencije idu kod banke kod koje radnik ima otvoren racun, pa onda na licni racun, a ne na racun poslodavca. eto jos posla za bankare.
    Jedna velika firma iz Nelt grupe, koja je za vrijeme korone razbila od posla, kod koje su se radnici starli od posla, isplatila je platu za mart umanjenu za 30%. Sramota! Vjerovatno računajući n asubvnecije ako su se prijavili.
    Goozice, ti ćeš bolj eznati. Ove subvencije su pomoć za poslodavca? Da li to znaci da on ulacuje radnicima umanjenu platu za ovaj iznos koji država uplaćuje na račin zaposlenog?

Thanks Thanks Given 
    9,660
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Subvencije idu direktno na račun radnika, 100% ili 50% od minimalne plate + doprinosi na minimalnu platu (kao direktna subvencija firmi)...

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Znam ja da idu direktno na račun radnika, ali da li an osnovu toga poslodavac za taj iznos može radniku da smanji platu (ovo z aone koji dobijaju punu platu)?

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Pa ako je dogovorena plata 222,00 eu.Država uplati 111eu poslodavac 111eu.Drzava uplati 68.75 eu, poslodavac isto toliko za porez i doprinose.Sve ovce su na broju
    Ovo je za 50%.
    Za 100% subvenciju ako je 222 ugovorena, na 0 je.
    Uglavnom poenta je da poslodavac dopuni razliku.
    Last edited by Markys; 05-05-20 at 06:47.
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    9,660
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Pravno, mislim da nema nikakav problem, ali ljudski nije korektno, posebno ako su radili punom parom... To su trebali malo bolje regulisati prilikom donošenja mjera...

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    5,018
    Thanks Thanks Received 
    9,049
    Thanked in
    4,365 Posts

je, montenegrina, poslodavac doplacuje razliku i plate i doprinosa. nekima je to vise od iznosa koji drzava daje. kod mene jedan nece da se prijavi, ima pravo, al kaze Ja sam radio. sto opet ne znaci da nije ugrozen. a onda imas one koji ce iskoriste situaciju i nece sivi dio uopste dati.
    svako neka se sa svojom glavom nosi.
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

koliko sam shvatio, a i pogledao na sajtu PU, ti popunjavas prijavu za svakog radnika ponaosob. PU provjerava da li i u koju grupu upadas i na osnovu toga oni vrse preracun koliko daje drzava a koliko poslodavac. i takav se unosi u IOPPD za radnika. drzava te duzi kao poslodavca za to 50 ili 30%
    tako da se to mora isplatiti kad tad

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    5,018
    Thanks Thanks Received 
    9,049
    Thanked in
    4,365 Posts

ne unosi se takav u ioppd nego se unosi onakav kakav jeste po evidenciji prijavljenih radnika i drugacije ga ne mozes ni poslati. da bi uopste mogao da udjes u zahtjeve za sub, moras poslati IOPPD za april mjesec. a kad udjes u zahtjeve, vec je odredjeno u koju grupu firma spada, vidljivi su radnici (ukoliko sifra ima prava na sub) i iznosi neto i doprinosa.

i kad smo vec kod tih obrazaca, oni su izvjestaj o obracunatim i placenim porezima i sad ostaje da vidimo kako ce PU u narednom periodu tretirati sve one koji su ih poslali, a nisu imali da plate.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by goozica View Post
    ne unosi se takav u ioppd nego se unosi onakav kakav jeste po evidenciji prijavljenih radnika i drugacije ga ne mozes ni poslati. da bi uopste mogao da udjes u zahtjeve za sub, moras poslati IOPPD za april mjesec. a kad udjes u zahtjeve, vec je odredjeno u koju grupu firma spada, vidljivi su radnici (ukoliko sifra ima prava na sub) i iznosi neto i doprinosa.

i kad smo vec kod tih obrazaca, oni su izvjestaj o obracunatim i placenim porezima i sad ostaje da vidimo kako ce PU u narednom periodu tretirati sve one koji su ih poslali, a nisu imali da plate.
    znan da se popunjavaju na vrijednosti koje su prijavljene ranije i da ce poreske obaveze biti umanjene za vrijednost subvencija. postoji i zahtjev koji se valjda predaje prije toga bas zbog haosa sa siframa djelatnosti.
    pa kao i do sada ce djelovati PU. nije da se nije nagomilao dug za poreze i doprinose. sumnjam da ce se praksa preko noci promineniti za te firmw koje su i do sada bile privilegovane da to ne placaju

Thanks Thanks Given 
    5,018
    Thanks Thanks Received 
    9,049
    Thanked in
    4,365 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    postoji i zahtjev koji se valjda predaje prije toga bas zbog haosa sa siframa djelatnosti.

ne predaje se prije.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

cudno. mislio sam da se onaj dio sa zahtjevom popunjava prije predaje ioppd obrazaca. na taj nacin korisnici znaju da li su podlozni za subvencije ili ne.
    vidim da si u racunovodstvu najvjerovatnije. malo mi cudan redosljed koraka. popunis IOPPD pa tek onda zahtjev za subvencije. kako onda PU definise koliko treba da doplatis ako se odobri subvencija, s obzirom da je rok 15 dana. i kako se to onda knjizi u kompanijama. sta je onda realna poreska obeveza.
    kompanija preda ioppd za radnike, PU ih zaduzi za tu svotu. posalju zahtjev za subvencije za april, koji se odobri na npr 50%.
    kako ce u tom trenutku rjesavati zaduzenje kompanija. i kad bi kompanija trebala da plati i koliko. ne djeluje mi bas to kao pametan redosljed koraka.
    mozda grijesim

Thanks Thanks Given 
    5,018
    Thanks Thanks Received 
    9,049
    Thanked in
    4,365 Posts

U ovom momentu sistem provjerava podatke podnosioca Zahtjeva za subvenciju i provjerava stanje
    podnijetog IOPPD obrasca za period za koji se podnosi zahtjev.

U slučaju da IOPPD obrazac nije pronađen za zadati period, sistem će javiti grešku, a podnošenje
    zahtjeva će biti onemogućeno.

Ako je IOPPD obrazac podnijet, sistem će sa istog pročitati zaposlen lica i učitati ih u stavke zahtjeva.
    samo treba citati onako kako pise.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

procitah sad do kraja. ok kapiram kako ide, vec mi malo i dalje neobican slijed koraka sa tehnicke strane. nista dalje. cisto iz znatizelje.
    odgovaraici IT sistem bi trebao da favorizuje redovne platise. ko brani korisniku danas da preda sve obrasce od januara na ovamo. da li sistem automatski provjerava ili ne kada su prijave podnijete i da li su placene. ili neko rucno prebira sad ogroman broj zahtjeva. kako sistem provjerava da li je neko iskoristio pravo za majku sa djecom do 11 godina ili je ugrozeno poslovanje do 50%. u kojem trenutku korisnik zna koliko ga duzi PU i kako se salje korisniku koliko je duzan PU.
    malo mi djeluje konfuzno kako su ga rijesili, ali od nasih sistema me slabo sta iznenadi pa i ovo

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

....Indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone potonuo je u aprilu 11,1 bod u odnosu na prethodni mjesec, na 33,4 boda, objavio je Markit, prenosi Hina.

Pad indeksa veći je nego u vrijeme globalne finansijske krize i signalizira značajno pogoršanje uslova poslovanja.

"Pad aktivnosti u industriji eurozone u aprilu uveliko je nadmašio sve što smo imali prilike da vidimo u skoro 23 godine istraživanja za potrebe izrade PMI-ja", konstatovao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

On je dodao da urušavanje aktivnosti odražava kombinaciju faktora, uključujući zatvaranje brojnih fabrika, pad potražnje i manjak u snabdijevanju, redom povezane s epidemijom Covida-19.

Potražnja je pala zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti i mjera održavanja razmaka među građanima, a budući da su slične mjere na snazi širom svijeta, izazivajući probleme u transportu, izvoz je takođe pao na najniži nivo otkada je Markit počeo da objavljuje izvještaje.

Sve zemlje obuhvaćene istraživanjem bilježile su najniži PMI-ja otkada su uključene u istraživanje ili je njegova vrijednosti niža nego u vrijeme finansijske krize.

Poslovni čelnici su izrazito pesimistični i kada su u pitanju poslovni izgledi u sljedećih godinu, a najveći pesimizam pokazali oni u Španiji, Njemačkoj i Austriji.

Williamson smatra da je najgore možda prošlo.

"Krivulja novih slučajeva izravnava se i priča se o ukidanju nekih mjera ograničenja pandemije, pa se možemo nadati da je april označio vrhunac negativnog uticaja virusa na ekonomiju, što znači da će tempo pada vjerovatno početi da slabi", ocijenio je Williamson.

Ukoliko budemo svjedočili drugom talasu pandemije, koji bi pomeo znake oporavka, vijesti bi trebalo da budu bolje s obzirom na povratak sve više radnika na posao i obnovu poslovanja.

Williamson upozorava da će oporavak biti "frustrirajuće spor".

"Zbog mjera zaštite radnika čak će i ona preduzeća koja budu mogla pokrenuti proizvodnju raditi smanjenim kapacitetom, a većina će poslovati u okruženju znatno smanjene potražnje, zbog očekivane kontinuirano niske potrošnje domaćinstava i kompanija", rekao je Williamson.

Page 76 of 125 FirstFirst ... 266672737475767778798086 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)