Page 70 of 125 FirstFirst ... 206066676869707172737480120 ... LastLast
Results 1,726 to 1,750 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    ljudi ulažu u druge poslove ono što zarade ili ima onih koji ne vole pare da drže u banci nego kupe stan plac itd.
    Bas mi zao tih..

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Tom View Post
    Sve ovo citam i jedino mi je brodomaketar jasan, mislim jasno mi je i sto vi ostali pisete ali mi nisu jasni ti magovi o kojima pišete. Pravdam cinjenicom da su halapljivi i raskalasni bili(poznavajuci dosta njih).

Ja sam poceo kao mlad da radim za sebe, i nikad bisam isao u sledeću investiciju ako prije toga nisam zatvorio sve obaveze i ostavio dovoljno bar za 6 mjeseci troškova koje pravim.

Ljudi zarađuju dobre sume u toku sezone i samo se na to oslanjaju, ne zanima ih da se necim "bave, stvaraju i prihoduju" ostalih 8 mjeseci.
    Sta ako bude zemljotres na primorije pa ti apartman sidje u vodu? Sta ako bude nekih tenzija usijanih balkanskih glava pa niko ne dodje te godine, sta ako 100 drugih stvari koje nas mogu pogoditi kao corona?

Evo nista, kukamo.

Najlakse je uzeti kredit i da probamo, a kad se ima keša ne mislimo o sjutra, vazda mozemo uzeti novi kredit - razmišljaju kao i ova nasa vlast. Nego vlast ce prodati nas, a mi čije mozemo?

Zanimljivo bas.

Edit: evo napisa brodomaketar "bilo je kriza i prije".

Poslato s Jadrana
    Jeste bilo kriza i prije.
    Ali konkretno za CG nije nikad 25% turizam formalno bio BDP-a (prije 90ih makar). Neformalno je 40% .

Kolika je razmjera ove krize.

Pad globalnih prihoda od turizma 2009 je bio 5.4%
    UNWTO u izvještaju od 27 Marta kaže od 20-30%

Nikad - ali nikad od drugog svjetskog rata naovamo nije bilo da je cijeli svijet zatvoren.
    Da su svi avioni prizmeljeni.

Zemljotres - cunami pa čak i rat - čak i svjetski rat su lokalizovani.

Sada je bukvalno cijeli svijet na koljenima.
    Nema zemlje koja ne trpi...

Dolar nikada prije nije pao ispod 0$
    Eu 2009 za vrijeme krize nije štampala pare - sad ih već štampa itd itd

Ne možemo reći bilo je kriza - jer ovakvih nije bilo, globalnih.
    Rat je bio odje. Pa je dostina preživjela a dostina gas uhvatila preko grane, svercovao se , živjelo se na selo pa se imalo da se ne skapa od gladi. Sad nema ni 20% ljudi na selo kao što je bilo prije 30 godina.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Osigurani su od zemljotresa majku mu..
    Ovo se nije moglo predvidjet i sva vaša priča je bezveze

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by kupus View Post
    Osigurani su od zemljotresa majku mu..
    Ovo se nije moglo predvidjet i sva vaša priča je bezveze
    Ko je mogao predvidjeti taman pad prihoda 100% ?

Mislim da nema firme u turizmu koja ne može da podnese pad 20-30%.
    Ali da turizma uopšte nema - to se ni na fakultetima ne izučava kao najgori scenario.

Za vrijeme drugog svjetskog rata u Švajcarskoj je cvjetao turizam vjerovali ili ne

Thanks Thanks Given 
    4,309
    Thanks Thanks Received 
    8,325
    Thanked in
    3,171 Posts

Ovdje se najvise prica o mikro preduzecima. Za njih je godinu dana troskova makar 30-50000 eura. Ja ne znam koja to mikro firma i samostalni djelatnik ima te pare konstantno u banku. Nemojmo da budemo neuki.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Ovdje se najvise prica o mikro preduzecima. Za njih je godinu dana troskova makar 30-50000 eura. Ja ne znam koja to mikro firma i samostalni djelatnik ima te pare konstantno u banku. Nemojmo da budemo neuki.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
    Jednostavno

Drzis to preduzece 10+ godina . Znaci samo sa strane da si ostavljao 3-6000 i eto . Ali lakse je to potrosit .
    I ovdje se banalizuje , kaze se nije bilo ovakve krize . To je vec diskutabilno . Ali i da nije .
    Sta da se desio ne daj Boze zemljotres !!! ? Sta mislite koliko njih ima osigurane kuce. Hotele i slicno oo zemljotresa . Pa kod nas ni deset posto kuce ne osigurava a sto kosta oko evrp po m2 godisnje a ne od zemljotresa koje je vise od duplo skuplje .
    Ali sa se vratim na pocetak . Kako je moguce da drzite nestp deset dvadeset trideset godina i nemate za jednu susnu ? Bilo sta frizer obucar ili bilo sta . Opey se ogradjujem ne mislim na one koji su poceli posao u zadnjih nekoliko godina .

7. The Following 2 Users Say Thank You to brodomaketar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    346
    Thanks Thanks Received 
    433
    Thanked in
    289 Posts

Gandalf Ja lično mogu preživjeti godinu i dvije, od države mi ništa ne treba.

Ali će biti zanimljvo kad sledeće godine bude apartman 10-15eur na pjenu od mora .
    ...prije 90 dista ljudi je bilo na selu... i kakva god kriza da udari imalo je te hrane.

Gandalf ,veoma zrelo razmisljanje i odgovoran odnos prema poslu i novcu. Svaka cast tako treba a ne juriti za parama...po meni turizam je kao kladionica dva losa kola i metak u celo

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4,309
    Thanks Thanks Received 
    8,325
    Thanked in
    3,171 Posts

Quote Originally Posted by brodomaketar View Post
    Jednostavno

Drzis to preduzece 10+ godina . Znaci samo sa strane da si ostavljao 3-6000 i eto . Ali lakse je to potrosit .
    I ovdje se banalizuje , kaze se nije bilo ovakve krize . To je vec diskutabilno . Ali i da nije .
    Sta da se desio ne daj Boze zemljotres !!! ? Sta mislite koliko njih ima osigurane kuce. Hotele i slicno oo zemljotresa . Pa kod nas ni deset posto kuce ne osigurava a sto kosta oko evrp po m2 godisnje a ne od zemljotresa koje je vise od duplo skuplje .
    Ali sa se vratim na pocetak . Kako je moguce da drzite nestp deset dvadeset trideset godina i nemate za jednu susnu ? Bilo sta frizer obucar ili bilo sta . Opey se ogradjujem ne mislim na one koji su poceli posao u zadnjih nekoliko godina .
    Ne mozes tako da generalizujes.

Pa cijeli razvijeni svijet spasava privredu, a ti ocekujes od nasih privrednika da imaju nekoliko desetina hiljada na banku. Nema ekonomske logike. Kad radis, radis da zaradis, da multiplikujes, da se siris, vise profitiras, vise zaposljavas... tako se povecava BDP, tako smo postali Tigar.

Dostina je zaduzena za investiranje i obnovu. Odlicno je ko ima svojih sredstava da investira, ali pricamo o mikro i malim preduzecima. To su vecinom porodicne firme. Oni ne mogu da ulazu desetine hiljada eura iz svojih sredstava, a jos pride da drze desetine hiljada eura za crne dane na racun. Prosto nema ekonomske logike.

Ponavljam opet, cijeli zapad svoju privredu spasava, a te firme bi trebalo da su solventnije i likvidnije od nasih, ali vidimo kako to izgleda u praksi... o ovoj krize ce se pricati vjerovatno kao o onoj iz 1920ih... mi jos nismo ni svjesni kako ce nas strefit...

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Pretpostavljam da ta selo i kuce tamo jos stoje ali svi su dosli za laksim zivotom sto je ok naravno .

Dva kola ili dve sezone nece onoga ko zna da unisti . Ali jbg kako da se kupi jos jedan stan negdje , kako da zena ne ode dva puta nedeljno kod manikira pedikira frizeta u spa centar , kako da dijete ne moze u milano na fakultet joj joj , kako kako kako .
    Sve sto pisem pisem i stvarnim ljudima , naravno nikad sa imenima . Ali toliko sam se zadnjih mjesec dana naslusao kako ce prezivjeti ali bukvalno da mi je vise puta doslo da im dam za leba od mojoh dvesta evra penzije . A garantujem da se niko ne dopisije od njih samnom na telefonom vrednom manje od hiljadu i kusur evra

11. The Following 6 Users Say Thank You to brodomaketar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,658
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Uopšte nije diskutabilno, već je prosto činjenica, ovakve krize u modernom dobu nije bilo...

Zemljotres, cunami, poplave, su obično lokalane, tj pogode jednu ili par zemalja u regionu... U tom slučaju svi ostali, koji nijesu pretrpjeli nikakvu štetu, pomažu... Ovo sad je GLOBALNI problem, nema ko da pomogne jer smo svi u istom sosu...

Ne postoji realana ekonomska strategija, plan ili model koji te pripremaju na potpuno odsustvo prihoda... Kad se pravi procjena rizika, iako je većina ne pravi, niko ne računa prihod 0...

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Uopšte nije diskutabilno, već je prosto činjenica, ovakve krize u modernom dobu nije bilo...

Zemljotres, cunami, poplave, su obično lokalane, tj pogode jednu ili par zemalja u regionu... U tom slučaju svi ostali, koji nijesu pretrpjeli nikakvu štetu, pomažu... Ovo sad je GLOBALNI problem, nema ko da pomogne jer smo svi u istom sosu...

Ne postoji realana ekonomska strategija, plan ili model koji te pripremaju na potpuno odsustvo prihoda... Kad se pravi procjena rizika, iako je većina ne pravi, niko ne računa prihod 0...

Sent using Tapatalk
    Nisi bas u pravu . Bilo he pandemija i ranije i bilo je velikih kriza to prvo
    Drugo vaznije kazes zemljotres lokalno ok je to . Ali prvo tu bude unisteno ( kao 1979 ) skoro sve pa nemas sa cim ni da pocnes , tada mi nula evra prihod bio vise godina . Plys koliko bi trebalo sa za obnovu . Mislis li da bi nam lakse bilo ? Da bi lakse drzava kredite nasla ? Para u svijetu uvjek ima . Da li stvarnih ili nastampanih nebitno .
    Zasto ih mi kao drzava ili ja ili vi ili bilo ko od nas nema to je drugo pitanje

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Drugo vaznije kazes zemljotres lokalno ok je to . Ali prvo tu bude unisteno ( kao 1979 ) skoro sve pa nemas sa cim ni da pocnes , tada mi nula evra prihod bio vise godina . Plys koliko bi trebalo sa za obnovu . Mislis li da bi nam lakse bilo ? Da bi lakse drzava kredite nasla ? Para u svijetu uvjek ima . Da li stvarnih ili nastampanih nebitno .
    Zasto ih mi kao drzava ili ja ili vi ili bilo ko od nas nema to je drugo pitanje
    Koja se kriza moze uporediti sa ovom ?

Thanks Thanks Given 
    5,005
    Thanks Thanks Received 
    9,039
    Thanked in
    4,358 Posts

Quote Originally Posted by Tom View Post
    Sve ovo citam i jedino mi je brodomaketar jasan, mislim jasno mi je i sto vi ostali pisete ali mi nisu jasni ti magovi o kojima pišete. Pravdam cinjenicom da su halapljivi i raskalasni bili(poznavajuci dosta njih).

Ja sam poceo kao mlad da radim za sebe, i nikad bisam isao u sledeću investiciju ako prije toga nisam zatvorio sve obaveze i ostavio dovoljno bar za 6 mjeseci troškova koje pravim.

Ljudi zarađuju dobre sume u toku sezone i samo se na to oslanjaju, ne zanima ih da se necim "bave, stvaraju i prihoduju" ostalih 8 mjeseci.
    Sta ako bude zemljotres na primorije pa ti apartman sidje u vodu? Sta ako bude nekih tenzija usijanih balkanskih glava pa niko ne dodje te godine, sta ako 100 drugih stvari koje nas mogu pogoditi kao corona?

Evo nista, kukamo.

Najlakse je uzeti kredit i da probamo, a kad se ima keša ne mislimo o sjutra, vazda mozemo uzeti novi kredit - razmišljaju kao i ova nasa vlast. Nego vlast ce prodati nas, a mi čije mozemo?

Zanimljivo bas.

Edit: evo napisa brodomaketar "bilo je kriza i prije".

Poslato s Jadrana
    i ja ga isto razumijem i potpuno sam saglasna sa njim. a eto mi se cini da ima malo vise godina od nas odje.

i da prostite, bljuca mi se na tu pricu o primorju i turizmu sad, a zaboravlja se ona prica neprijavljivanje gostiju, nekucanja racuna za koje su isti forumasi odje pitali kome da prijave.
    iskreno, ni krediti ni ulaganja ih u ovoj situaciji ne opravdavaju, jer su sve to samo njihove licne odluke. a nacin zivota da ne pominjemo. kroz iskustva iz rada sa razlicitim ljudima koji se bave raznim djelatnostima, mogu da vidim da ne postoji nikakva razlika izmedju nacina zivota i nacina poslovanja. kad to kazem, mislim i na ove koji su u problemu, a i na ove koji nisu.
    i da, uvijek je neo drugi kriv za nase izbore i uvijek je neko drugi duzan da nas vadi iz gowana. jes hao nou.
    nothing comes from violence and nothing ever could

16. The Following 2 Users Say Thank You to goozica For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Pretpostavljam da ta selo i kuce tamo jos stoje ali svi su dosli za laksim zivotom sto je ok naravno .

Dva kola ili dve sezone nece onoga ko zna da unisti . Ali jbg kako da se kupi jos jedan stan negdje , kako da zena ne ode dva puta nedeljno kod manikira pedikira frizeta u spa centar , kako da dijete ne moze u milano na fakultet joj joj , kako kako kako .
    Sve sto pisem pisem i stvarnim ljudima , naravno nikad sa imenima . Ali toliko sam se zadnjih mjesec dana naslusao kako ce prezivjeti ali bukvalno da mi je vise puta doslo da im dam za leba od mojoh dvesta evra penzije . A garantujem da se niko ne dopisije od njih samnom na telefonom vrednom manje od hiljadu i kusur evra
    Razumijem u potpunosti o cemu govoris.
    Te ljude (a ima ih dosta) ne treba zaliti. Oni ce se snaci.
    Ali ima dosta ljudi po primorju koji od turizma vode prilicno skroman zivot. Ima i dosta onih koji su uzimali jake kredite da opreme/renoviraju aprtmane, naprave nove i sl.
    E to je problem, prihod 0 a rate pristizu, bas me zanima koliko ce dozvoljavati da se obaveze odlazu.
    Samo cu da pomenem da cijene nekretnina gotovo da nijesu pale, a itekako pratim situaciju. Bilo je par prodaja stranih drzavljana koji su izvlacili pare i to kad je sve pocelo i kad su napustali drzavu (a u pitanju su luxuzne nekretnine koje su za tu cijenu odmah nasle kupce) i jos par prodaja od podizvodjaca jer su im trebale pare.
    Svi kukaju ali nece niko da kiksa i spusti cijenu, bar ne jos.
    I potpuno si u pravu da je svako morao napraviti scenario slican ovome. Ne vjerujem da je iko pomisljao na opasnost od virusa i zatvorene granice, ali zemljotres je SVIMA itekako padao na pamet.
    Npr- ljuljne zemljotres, sve i da je placeno osiguranje, pitanje je da li bi se taj novac izvukao i kada, i sto uraditi sa tim novcem? Sve i da ti isplate dovoljno da sve napravis onako kako je i bilo, jedna sezona ti mora biti izgubljena za sav taj period.
    Ova racunica se logicki morala izvesti, ali naravno da skoro svi rezonuju- a nece valjda.
    Nijesam neki ekonomista, ali problem nijesu samo hotelijeri i apartmanlije- po meni je veci problem sto gotovo sve djelatnosti koje se vezuju za turizam nece imati prihoda. A da ne pominjem koliko ce drzavna kasa da bude laksa.
    Last edited by Totalno Lagan; 02-05-20 at 20:54.

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

To je to, nema primorca koji ne strahuje od zemljotresa, a potresa je bilo skoro svake godine da se podsjete. Sve i da su osigurani i da pare od osiguranja podignu odmah i to dovoljno da sve naprave onako kako je i bilo, jednu sezonu u najboljem slucaju bi propustili.
    Ali se svako nadao (i nada) a nece valjda.
    Tako da su opasnosti itekako bili svjesni. E sad da li je neko ko posredno zivi od turizma isao tako daleko i izvodio tu racunicu, to je vec upitno.
    Samo da se nadovezem na svu ovu pricu-rekao bih da je dosta gradjevinara naucilo lekciju iz prosle krize. Stanove prodaju u izgradnji, podijele podizvodjacima u kompenzaciju, uzmu kes i oni su na konja. Tako da kod ovih jacih investitora neprodatih stanova bas i nema mnogo. Jesu li podizvodjaci i ovi sto su dobijali stanove u kompenzaciju u problemu, vidjecemo, bas me zanima koliko ce stanova da ponude trzistu i po kojim cijenama.
    Last edited by Totalno Lagan; 02-05-20 at 21:02.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Vidi Gandal intetrsuje me moja zemlha moj grad moja kuca . Zenljotres 79 je bio gori udarac za turizam , sankcije , ratovi , bombatdovanje .
    A da bice sada to nihe bilo globalno . Nije pa sta za nas je bilo veca muka . Svaka drzava nek brine za sebe taman kao sto su jedna drugoj otimali med opremu i ti najblizi saveznici

Da li je bilo ovakve krize ? Ne nije . Bilo je i vecih
    Prvi i drugi svjetski rat , doduse sto ima veze sto ke poginulo po sto miliona ljudi .
    Da li su neke zemlhe propale jesu ! Da li su se neke uzdigle naravno . To ce globalno i sada biti slucaj .

Da uprostim jer nisam ekonomista . Ako moha porodica nema novca i zaduzena je kakca korist sto su svi oko mene bogati . Da lakse cu uzeti kredit novi , ali uvjek ce se naci ko ce vam dati kredit . Recino nemas nijedan kredit dobices ga trceci , inas neki sitno dobices novi , imad veliki opet ces ga dobito sano ce yslovi biti mnogo losi . Duznik mora sto duze biti ziv jer nikakva korist ako ne moze da vraca , samo stalno novo i novo zaduzivanje vec duznih daje onima koji nisu da budu jos bogatiji .

20. The Following User Says Thank You to brodomaketar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by Totalno Lagan View Post
    To je to, nema primorca koji ne strahuje od zemljotresa, a potresa je bilo skoro svake godine da se podsjete. Sve i da su osigurani i da pare od osiguranja podignu odmah i to dovoljno da sve naprave onako kako je i bilo, jednu sezonu u najboljem slucaju bi propustili.
    Ali se svako nadao (i nada) a nece valjda.
    Tako da su opasnosti itekako bili svjesni. E sad da li je neko ko posredno zivi od turizma isao tako daleko i izvodio tu racunicu, to je vec upitno.
    Garantujem da nas ni pet ne osigurava kuce id zemljotresa . Sve cujem nece skoro i malo daju . Nadam se i ja da nece skoro i daju malo . 500 evra po m2 ali bolhe i toliko nego nista .

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Ja ne znam što obrnuste priču kako će da preteknu ovi koji imaju vile i apartmane, ili ovi što imaju restorane, hotele i kafiće.

Pitanje svih pitanja je kako će da preteknu sobarice, recepcioneri, šankeri, konobari i ostali.

Ovi prvi će preteći. Većina njih 10k€ smatra sitnom parom a ima u banci makar toliko, a to im je dovoljno da preteknu do sledeće sezone uz promjenu načina života. Za ove druge me strah. Od čega da plate kiriju i podižu djecu a posla NEMA.

To je problem a ne vlasnici apartmana.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

23. The Following 3 Users Say Thank You to kimmi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Ja ne znam što obrnuste priču kako će da preteknu ovi koji imaju vile i apartmane, ili ovi što imaju restorane, hotele i kafiće.

Pitanje svih pitanja je kako će da prwteknu sobarice, recepcioneri, šankeri, konobari i ostali.

Ovi prvi će preteći. Većina njih 10k€ smatra sitnom parom a ima u banvi makar toliko, a to im je dovoljno da preteknu do sledeće sezone uz promjenu načina života. Za ove druge me strah. Od čega da plate kiriju i podižu djecu a posla NEMA.

Zato sto od ovih koji imaju ne mozes ove druge koji ce da naebu cuti .
    10k oni smatraju da nema ni za leb a kamoli do iduce godine .

Thanks Thanks Given 
    5,005
    Thanks Thanks Received 
    9,039
    Thanked in
    4,358 Posts

ljeta gospodnjega 2019

https://www.cdm.me/ekonomija/inspektori-na-primorju-izrekli-kazne-od-389-miliona-eura/

Inspektori na primorju izrekli kazne od 3,89 miliona eura

Zbog utvrđenih prekršaja tokom ljetnje turističke sezone inspektori su izdali 10.199 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 3.885.620 eura, što je za 44 odsto više u odnosu na iznos izrečenih kazni prošle godine, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

“U pojačanom nadzoru angažovano je 66 inspektora u šest primorskih opština – Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom”

ljeta gospodnjega 2018.

https://www.rtvbudva.me/vijesti/na-primorju-od-maja-izrekli-860000-eura-kazni/19557

Na primorju od maja izrekli 860.000 eura kazni

molim lepo.

Thanks Thanks Given 
    28
    Thanks Thanks Received 
    76
    Thanked in
    47 Posts

Bas razmisljam kako ovo zaboravih da napisem.
    Sto ce biti sa zaposlenima u turizmu sto zive od te plate sto im gazde daju?
    Sve i da su oni imali u vidu najgori scenario, stekove i "zalihe" od bijedne plate nijesu mogli napraviti

Thanks Thanks Given 
    9,658
    Thanks Thanks Received 
    6,005
    Thanked in
    2,290 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post

Pitanje svih pitanja je kako će da preteknu sobarice, recepcioneri, šankeri, konobari i ostali.

Ovi prvi će preteći. Većina njih 10k€ smatra sitnom parom a ima u banci makar toliko, a to im je dovoljno da preteknu do sledeće sezone uz promjenu načina života. Za ove druge me strah. Od čega da plate kiriju i podižu djecu a posla NEMA.

Evo ne znam ni ja... U CG ispade da je nesposoban vlasnik biznisa koji nema neraspoređene dobiti da godinu dana isplaćuje pune plate radnicima, a prihod mu 0... To može da kaže samo osoba koja nikakvog dodira sa realnim sektorom nema...

Valjda treba u potpis staviti, POMOĆ JE NEOPHODNA ZBOG RADNIKA, ne zbog vlasnika biznisa...

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Sve i da su oni imali u vidu najgori scenario, stekove i "zalihe" od bijedne plate nijesu mogli napraviti
    Nazalost oni se ne cuju a be smijem ni pomisliti sto ih ceka . Njih mi je zao

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Vidi Gandal intetrsuje me moja zemlha moj grad moja kuca . Zenljotres 79 je bio gori udarac za turizam , sankcije , ratovi , bombatdovanje .
    A da bice sada to nihe bilo globalno . Nije pa sta za nas je bilo veca muka . Svaka drzava nek brine za sebe taman kao sto su jedna drugoj otimali med opremu i ti najblizi saveznici

Da li je bilo ovakve krize ? Ne nije . Bilo je i vecih
    Prvi i drugi svjetski rat , doduse sto ima veze sto ke poginulo po sto miliona ljudi .
    Da li su neke zemlhe propale jesu ! Da li su se neke uzdigle naravno . To ce globalno i sada biti slucaj .

Da uprostim jer nisam ekonomista . Ako moha porodica nema novca i zaduzena je kakca korist sto su svi oko mene bogati . Da lakse cu uzeti kredit novi , ali uvjek ce se naci ko ce vam dati kredit . Recino nemas nijedan kredit dobices ga trceci , inas neki sitno dobices novi , imad veliki opet ces ga dobito sano ce yslovi biti mnogo losi . Duznik mora sto duze biti ziv jer nikakva korist ako ne moze da vraca , samo stalno novo i novo zaduzivanje vec duznih daje onima koji nisu da budu jos bogatiji .
    Svakako, svi gledaju iz svoje prizme i to je ok.

Ali se ne može reći da je bilo ovakve krize jer je nije bilo, makar što se ekonomije tiče.

Prvi svjetski rat se vodio na tlu evrope uglavnom. Drugi na par drugih kontinenata, ali sačuvane su bile Sjeverna i Južna Amerika, Indija, Australija i brojne druge zemlje koje ili su bile neutralne ili su bile predaleko da bi se tamo vodio rat.

Problem sa koronom (a ovo pričam od samog početka) je upravo ova ekonomska kriza koja će uslijediti.

Kriza 2009 i ono što je uslijedilo bilo je veoma bolno za sve razvijene zemlje pa i za nas.
    Samo ću podsjetiti neke od nameta koji su uvedeni dok smo se "vadili iz krize"

Krizni porez na plate preko 500eur
    Porez od po eur na sim karticu, kablovski priključak i brojilo
    Akcize na alkohol i cigare kao i na gorivo su povećane od 10-40%
    PDV je otišao sa 17 na 19 na 21%
    Došlo je do stagnacije plata, pa od nekih 480eur tamo 2010 sad je prosječna plata 520 eur (a inflacija je u međuvremenu pojela 5 puta te razlike)

itd itd

Iako je tek 16 nedjelja od pojave virusa ova kriza je u ekonomskom smislu već nemjerljiva jer ako je nekim zemljama (poput italije koja je iz recesije izašla tek prošle godine) trebalo 5-10 godina da se izvade iz krize koja je bila MNOGO manjeg inteziteta, koliko će tek trebati da se izađe iz ove ?

I nije to samo turizam.
    Sprdali su mi se odje kad sam objavio početkom marta da je prodaja mobilnih telefona u februaru pala za 30%.
    Avio industrija je potpuno skrhana
    Pomorci, koi su za CG veoma važni jer unose veliki kapital, su u neizvjesnosti jer su brojni oficiri sa kruzera ostali bez posla pa će i tamo doći do još većeg pada cijene rada, ako se i bude moglo ukrcati zbog ovih kokainskih majstora.
    Sektor prevoza, proizvodnje, usluga.

Sve pada i padaće.

A onda dolazimo do toga da zbog pada privredne aktivnosti dolazi i do pada poreskih prihoda, što dovodi do kašnjenja penzija ili plata u javnom sektoru i smanjenja istih.

Tako da se ne može gledati samo lokalno, nego da bi se razumjelo šta se dešava mora malo i šira slika da se pogleda.

Šta će biti ?
    Pa neće imati centa to će biti.
    Većina tih ljudi su sezonski radnici prema kojima poslodavac nema obavezu.

Kad se pričalo prije 5-6 godina da se uvede institut stalnog sezonskog radnika DPS nije htio da čuje.

Pokrenuli su tu priču prošle godine ali su sa njom stali jer su skontali da će da ih košta previše ako uvedu sistem da država subvencioniše dio plate i doprinosa...
    Zato smo i uvozili po 20 000 radnika svake godine
    Last edited by Gandalf_White; 02-05-20 at 21:20.

30. The Following User Says Thank You to Gandalf_White For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,005
    Thanks Thanks Received 
    9,039
    Thanked in
    4,358 Posts

mislim da su se svi ti radnici koji ste nabrojali vratili u maticnu zemlju.

32. The Following User Says Thank You to goozica For This Useful Post:

Page 70 of 125 FirstFirst ... 206066676869707172737480120 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)