Page 67 of 125 FirstFirst ... 175763646566676869707177117 ... LastLast
Results 1,651 to 1,675 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    9,215
    Thanks Thanks Received 
    6,685
    Thanked in
    2,626 Posts

Mladi su utekli

Sent from my Redmi 6 Pro using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    112
    Thanks Thanks Received 
    1,847
    Thanked in
    1,078 Posts

Quote Originally Posted by BlackVelvet View Post
    Pola CG socijalni slucajevi i penzioneri .
    Citam premijer najavio da ce podijeliti maske za 240 hiljada penzionera, za oko 44 hiljada korisnika tudje njege i licne invalidnine, i za oko 26 hiljada korisnika starackih naknada.
    Vise od trecine drzave penzioneri ? Jel moguce ?!
    U Crnoj Gori je 120 hiljada penzionera cini mi se a on ja valjda mislio da im da po dvije maske a kako ce to da izvede vile znaju

3. The Following 2 Users Say Thank You to Rodion Romanovich For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Juče Marković priča kako će nastojati da se zaduže oko 500 i nešto miliona kod svih mogućih kreditora, SB, MMF, Evropskih banaka itd.
    Na konto one sadašnje priče da pomoć ide onome kome treba, ja se godinama pitam kako ''dobismo'' sve te pare ali ne da ih dobiju oni kojima zaista negdje trebaju.
    Ja da sam na mjesto ovih kreditora radio bih na tome da se stvori način da se pare ne daju vladama već direktno narodu.

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,883
    Thanked in
    2,826 Posts

Problem je što ti kreditori država znaju kome ih pozajmljuju, ali nemaju preveliki zbor nekih 200+ klijenata na nivou svijeta
    Bilo je kreditora koji su banrkotiranoj Grčkoj davali kredite, daće i ovim našima.
    Najveći prbolem će bii korišćenje tih 500 miliona. Ako se stvori dovoljno nove vrijednosti, i pokrene ekonomija onda je to investicija.
    Ako se iskoristi za kupovanje socijalnog mira pred izbore - onda je loše.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    804
    Thanks Thanks Received 
    621
    Thanked in
    332 Posts

A znajući naše 100% to ide kao investicija...u izbore!

Poslato s Jadrana

7. The Following User Says Thank You to Tom For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Problem je što ti kreditori država znaju kome ih pozajmljuju, ali nemaju preveliki zbor nekih 200+ klijenata na nivou svijeta
    Bilo je kreditora koji su banrkotiranoj Grčkoj davali kredite, daće i ovim našima.
    Najveći prbolem će bii korišćenje tih 500 miliona. Ako se stvori dovoljno nove vrijednosti, i pokrene ekonomija onda je to investicija.
    Ako se iskoristi za kupovanje socijalnog mira pred izbore - onda je loše.
    BDP nam je porastao za preko 40% zadnjih 10 godina, a zaposlenost i plate stagniraju.

Tako da ce ovaj zajam, kao i ostali poc na socijalni mir. S tim sto ce MMF imat sigurno zahtjeve kako da se obuzdaju javne finansije. Bice interesantno za vidjet kako cemo bit kreativni sa novim fiskalnim i parafiskalnim nametima.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

12:00 sati i dalje se ne zna šta su mjere za ove sto otvaraju u ponedeljak
    Hahahahahaahha
    Ne
    Može
    Ovo
    !
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    112
    Thanks Thanks Received 
    1,847
    Thanked in
    1,078 Posts

Nek otvore ljudi i pocnu da rade i ne moze im niko prebaciti nista jer zvanicnih propisa koji njima propisuju uslove rada nema. Neka je bila prica ali uglavnom nelogicna jer nema frizera koji koji te moze osisati na taj nacin, isto taksisti nemaju kola kao u Americi da bi mogli jednostavno staviti pleksiglas i vrsiti uslugu i naplacivati itd. Pogubili su se izmedju zahtjeva i mogucnosti.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by Rodion Romanovich View Post
    Nek otvore ljudi i pocnu da rade i ne moze im niko prebaciti nista jer zvanicnih propisa koji njima propisuju uslove rada nema. Neka je bila prica ali uglavnom nelogicna jer nema frizera koji koji te moze osisati na taj nacin, isto taksisti nemaju kola kao u Americi da bi mogli jednostavno staviti pleksiglas i vrsiti uslugu i naplacivati itd. Pogubili su se izmedju zahtjeva i mogucnosti.
    Rece ova jutros za taksiste

Dnevna dezinfekcija automobila, nošenje zaštitnih maski i rukavica, biće obavezno za svakog taksi prevoznika. Pored vozača moći će samo jedna odrasla osoba da bude u vozilu i obavezna je da nosi masku, rekla je, gostujući u Bojama jutra, sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Glavnog grada Lazarela Kalezić.

Kako taksi prevoz kreće sa radom od ponedeljka, Kalezićka je rekla da taksi prevoznici još uvijek nijesu dobili konkretnije smjernice za rad.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ovako se to radi

Hrvatski premijer Andrej Plenković u sredu je predstavio dodatne mere za očuvanje radnih mesta i pomoć privredi o kojima će Vlada danas odlučivati.
    Plenković je najavio da se predlaže da postojeća mera o isplati minimalne plate od 3.250 kuna (oko 435 evra), koju već koristi 65.000 kompanija za 400.000 radnika za mart, april i maj podigne na 4.000 kuna (oko 525 evra) neto po radniku. Ujedno, država će preuzeti teret plaćanja doprinosa, što na 4.000 kuna neto iznosi još otprilike 1.460 kuna, dakle ukupno 5.460 kuna. Ta mera za april, maj i jun iznosi 8,5 milijardi kuna, rekao je, napomenuvši da se ta mera može koristiti pod uslovom da poslodavci zadrže radna mesta.

Druga mera odnosi se na preduzeća kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koji će delimično ili u celosti biti oslobođeni od poreskih obaveza za naredna tri meseca.
    One kompanije koje su imale pad prihoda od 20 do 50 odsto biće oslobođene od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri meseca. One koje imaju pad prihoda veći od 50 odsto biće u potpunosti oslobođeni plaćanja svih poreskih obaveza, dok će one koje ostvaraju više od 7,5 miliona kuna oslobađaju se poreskih obaveza proporcionalno padu.

Treći element mera odnosi se na plaćanje PDV, koje će moći da se odloži sve dok se ne naplate izdati računi, kao što to sada važi za male preduzetnike. Napomenuo je pritom da se obveznici oslobađaju od te poreske obaveze.
    Takođe, rok za predaju finansijskih izveštaja za 2019. produžava se do 30. juna ove godine, a preduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu finansijskih izveštaja.
    U sektoru poljoprivrede najavio je da će se ići na to da proces nabavke za javni sektor bude u korist domaće poljoprivrede proizvodnje, odnosno da najmanje 60 odsto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bude iz Hrvatske.

Takođe je istakao da će se ići i na hitnu pomoć malim mlekarama otkupom svih njihovih tržišnih viškova, a promene niza zakona biće usmerene pomoći sektoru turizma.
    Plenković nije najavio nikakvo smanjenje plata i penzija.
    Inače, prvi set mera za pomoć privredi zbog posledica epidemije koronavirusa Vlada Hrvatske donela je na sednici 17. marta. Reč je bila o ukupno 63 mere, vredne 30 milijardi kuna (oko 3,9 milijardi evra), namenjene onima koji već osećaju ili će tek osetiti posledice epidemije.
    https://www.bizlife.rs/biznis/poslov...zu-na-500-eur/
    Last edited by Rakun; 30-04-20 at 13:35.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,324
    Thanked in
    3,171 Posts

Dogovor dva ministra: Slovenci će ljetovati u Hrvatskoj

30 Aprila, 2020 09:21 Region
    Dubrovnik (Ilustracija)Slovenija i Hrvatska otvoriće granicu u maju za vlasnike nekretnina na drugoj strani, a u junu i za sve turiste.
    Ovo je rezultat dogovora ministra zdravstva Slovenije Zdravka Počivalšeka i hrvatskog ministra turizma Garija Cappellija koji su razgovarali o mjerama i planovima za rad turizma tokom izbijanja novog koronavirusa.
    Slovenci imaju oko 110.000 privatnih nekretnina i plovila u svojem vlasništvu u Hrvatskoj. Sada će im bilo dopušteno da posjete svoje ljetne rezidencije, rekao je Počivalšek.
    Kasnije je u izjavi novinarima Počivalšek objasnio da Slovenija i Hrvatska imaju dobru epidemiološku situaciju, koja omogućava razmišljanje o postepenom otvaranju turizma.
    On i njegov hrvatski kolega saglasili su se o otvaranju granica i oživljavanju turizma u dvije faze: prva, koja bi mogla započeti do kraja maja, recipročno će se omogućiti prelazak granice za vlasnike nekretnina i plovila u drugoj državi, a u drugoj fazi, koja bi mogla nastupiti najvjerovatnije u drugoj polovici juna bit će puštena i druga turistička putovanja. Predlozi će biti dati na na odobrenje objema vladama, izvještava RTV Slovenije.
    Otvaranje granica, kako je rečeno, mora se temeljiti na epidemiološkim kriterijima. Prije toga bit će potrebno sastaviti protokol o prelasku granice i dolasku i boravku na turističkom odredištu za što će biti zadužena zdravstva obje države.
    Slovenski gosti jedni su od najpoznatijih i najbrojnijih u Hrvatskoj, a dvije zemlje izvrsno sarađuju u turizmu, rekao je Cappelli. U Hrvatskoj je lani bilo gotovo 1,6 miliona slovenskih posjeta i nešto manje od 11 miliona noćenja.

---------------------------------------------------------------------------
    ----------------------------------------------------------------------------

Dok se mi pravimo mrtvi, hrvatska vec 3 nedelje radi na mjerama za ozivljavanje turizma.

Thanks Thanks Given 
    1,418
    Thanks Thanks Received 
    5,604
    Thanked in
    2,630 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Dok se mi pravimo mrtvi, hrvatska vec 3 nedelje radi na mjerama za ozivljavanje turizma.
    Još sam pod utiskom saznanja da nemamo ministarstvo turizma.
    The more things change, the more they stay the same.

15. The Following User Says Thank You to starwalker For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Hrvatska i Grcka pod mentorstvom brata Si Đinpinga spremno docekuju sezonu
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    3,190
    Thanks Thanks Received 
    3,228
    Thanked in
    1,563 Posts

mislim da ćemo i mi u junu otvoriti granice za Sloveniju HR u julu možda i Srbiju i BiH
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    mislim da ćemo i mi u junu otvoriti granice za Sloveniju HR u julu možda i Srbiju i BiH
    Sa ili bez karantina ? Jer za nas turizam slo i hr ne znaze nista sem kao tranzit

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Meni zanima ko bi isao na more da mora u karantin prvo? Ko bi isao bilo dje ako ne mora? Otvaranje granica pod tim uslovima je isto ko da ih nisu otvorili.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

I da nema karantina odes na odmor i razbolis se od korone . Pa ima kucu da prodas da bi platio racun . Nijedno putno osiguranje ga ne pokriva . Hoce li ga neko pokrivati vidjecemo cak i da hoce takvo osiguranje nece biti jeftino .
    Ako je iko putovao ja sam ali ovo nije pitanje jedne zemlje ili regiona ovo je globalno pitanje .

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by lucke91 View Post
    Evo jedno potencijalno glupo pitanje

Ako se osoba zarazena virusom kupa u moru, da li se virus moze prenijeti putem morske vode na osobe koje plivaju u blizini?

Nije otkriven ali je zvaničan stav da se ne zna
    Last edited by Rakun; 30-04-20 at 18:55.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Nije otkriven ali je zvaničan stav da se ne zna
    Nije otkriven jer nije sezona pa imaju samo vjestacki formirano istrazivanje . U bazenu ga normalno nema zbog hlora ali su ipak predlozili da se hlor pojaca do granice bezbjednosti

Thanks Thanks Given 
    29
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    20 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Juče Marković priča kako će nastojati da se zaduže oko 500 i nešto miliona kod svih mogućih kreditora, SB, MMF, Evropskih banaka itd.
    Na konto one sadašnje priče da pomoć ide onome kome treba, ja se godinama pitam kako ''dobismo'' sve te pare ali ne da ih dobiju oni kojima zaista negdje trebaju.
    Ja da sam na mjesto ovih kreditora radio bih na tome da se stvori način da se pare ne daju vladama već direktno narodu.
    Ko ne zna da cita budzet, iz izjava zvanicnika tesko sta moze zakljuciti. Ministar finansija kaze da ce CG faliti 340 do 400 miliona eura. Direktor direktorata za budzet kaze da ce ta cifra iznositi 400 mln eura, a premijer daje ovu izjavu sa iznosom od preko 500 mln eura.
    Mi smo imali veliku srecu u nesreci sto nam je WB odobrila garancijy za povlacenje 250 mln kredita kod banaka, samo par dana prije proglasenja pandemije! Pored tog novca, zasigurno cemo se morati zaduziti kod medjunarodnih fin. institucija i EC, koje daju finansijska sredstva samo pod uslovom ispunjenja strukturnih reformi.
    Takodje, sreca u nesreci je sto je u doba pandemije MMF napravio posebni finansijski instrument putem koga daje likvidnost drzavama al ne postavlja previse zahtjevne uslove, tj. ne pravi robove od drzava koje finansira.
    Non sum uni angulo natus: patria mea totus hic mundus est.

24. The Following 2 Users Say Thank You to AltaMarea88 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by AltaMarea88 View Post
    Ko ne zna da cita budzet, iz izjava zvanicnika tesko sta moze zakljuciti. Ministar finansija kaze da ce CG faliti 340 do 400 miliona eura. Direktor direktorata za budzet kaze da ce ta cifra iznositi 400 mln eura, a premijer daje ovu izjavu sa iznosom od preko 500 mln eura.
    Mi smo imali veliku srecu u nesreci sto nam je WB odobrila garancijy za povlacenje 250 mln kredita kod banaka, samo par dana prije proglasenja pandemije! Pored tog novca, zasigurno cemo se morati zaduziti kod medjunarodnih fin. institucija i EC, koje daju finansijska sredstva samo pod uslovom ispunjenja strukturnih reformi.
    Takodje, sreca u nesreci je sto je u doba pandemije MMF napravio posebni finansijski instrument putem koga daje likvidnost drzavama al ne postavlja previse zahtjevne uslove, tj. ne pravi robove od drzava koje finansira.
    Ne pravi robove?

Pa to ti je kao kad ti banka u nekim vanrednim okolnostima popusti i dozvoli ti kredit iako si već zadužen preko svake mere i ni sama ne zna kako ćeš plaćati rate.
    Ali ti si zadužen i moraćeš robovati.

MMF je banka. Ništa ne daje na lepe oči. Oni samo hoće biti sigurni da ti možeš vraćati zajam koji tražiš i za to traže da napraviš prostora u budžetu
    Eto...u ovakvim okolnostima ne traže.
    Ali to ne znači da se ne mora vraćati dug.
    Last edited by Dača; 30-04-20 at 23:02.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    389
    Thanked in
    249 Posts

Je li realno da imamo kruzere u prvoj polovini juna ? Tako rekose iz luke . Daj Boze ali to mi djeluje suvise optimisticki .

Thanks Thanks Given 
    124
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    55 Posts

Quote Originally Posted by Dača View Post
    Ne pravi robove?

Pa to ti je kao kad ti banka u nekim vanrednim okolnostima popusti i dozvoli ti kredit iako si već zadužen preko svake mere i ni sama ne zna kako ćeš plaćati rate.
    Ali ti si zadužen i moraćeš robovati.

MMF je banka. Ništa ne daje na lepe oči. Oni samo hoće biti sigurni da ti možeš vraćati zajam koji tražiš i za to traže da napraviš prostora u budžetu
    Eto...u ovakvim okolnostima ne traže.
    Ali to ne znači da se ne mora vraćati dug.
    Suština kritike je valjda poboljšanje nečega, pa uz kritiku bi trebao ići neki predlog koji bi trebao biti bolji od kritikovanog. U suprotnom kritika je baš besmislena.

Novca fali, mora se obezbijediti, uz dobre uslove kreditiranja omča krize lakše steže. Bez obezbijeđenog novca, omča momentalno steže.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by Outcasted View Post
    Suština kritike je valjda poboljšanje nečega, pa uz kritiku bi trebao ići neki predlog koji bi trebao biti bolji od kritikovanog. U suprotnom kritika je baš besmislena.

Novca fali, mora se obezbijediti, uz dobre uslove kreditiranja omča krize lakše steže. Bez obezbijeđenog novca, omča momentalno steže.
    izvini kakva "sustina kritike" danas. ovako i drzava vodi ekonomsku politiku, pa onda kad dodje do odredjene tacke, prigovara opoziciji kako samo krutikuju.
    evo ti slikovito.
    vozimo se putem i naidjemo na pumpu,. kupi gorivo, nema veze imamo. pa naidjes na sledecu, opet kazes nema veze imamo.
    i onda vozis nekih 150km kroz noc i ostanes bez goriva. jedino dje mozes da ga kupis je kod seljaka iz bureta koji zivi od takvih kao ti. i prodaje ga 3 puta skuplje.
    i ja ti kazem pa sto nisi kupio tamo, nemamo ni vode ni hrane da se vratimo plus je daleko.
    i ja te pitam zasto nisi kupio, a ti mi kazes pa ako mozes SAD bolje onda reci, a ne kritikujes. "kritike je valjda poboljšanje nečega, pa uz kritiku bi trebao ići neki predlog koji bi trebao biti bolji od kritikovanog."

ovakav je otprilike svaki razgovor sa DPS-om i njegovim istomisljenicima

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    124
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    55 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    izvini kakva "sustina kritike" danas. ovako i drzava vodi ekonomsku politiku, pa onda kad dodje do odredjene tacke, prigovara opoziciji kako samo krutikuju.
    evo ti slikovito.
    vozimo se putem i naidjemo na pumpu,. kupi gorivo, nema veze imamo. pa naidjes na sledecu, opet kazes nema veze imamo.
    i onda vozis nekih 150km kroz noc i ostanes bez goriva. jedino dje mozes da ga kupis je kod seljaka iz bureta koji zivi od takvih kao ti. i prodaje ga 3 puta skuplje.
    i ja ti kazem pa sto nisi kupio tamo, nemamo ni vode ni hrane da se vratimo plus je daleko.
    i ja te pitam zasto nisi kupio, a ti mi kazes pa ako mozes SAD bolje onda reci, a ne kritikujes. "kritike je valjda poboljšanje nečega, pa uz kritiku bi trebao ići neki predlog koji bi trebao biti bolji od kritikovanog."

ovakav je otprilike svaki razgovor sa DPS-om i njegovim istomisljenicima

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
    Ja ne pripadam niti jednoj partiji, ali kritikovati a ne dati jasan održiv bolji plan je - debilizam, retardiranost. Ne možeš biti opozicija 30 godina zaboga, i da ti je DPS kriv za to. Niko toliko dugo ne može biti gubitnik zbog drugog, već samo zbog sebe. Bez jasnog, održivog, dobrog plana sa jasnim naznakama kako, od kojeg novca, na koji način (a da to sve ima nekog smisla), niko to neće uzeti u obzir. Vlast je užasna, opozicija je gora i komičnija.

A kad smo kod toga, DF je gori i od samog DPS-a, pitaj opozicionare Demokrate.

Page 67 of 125 FirstFirst ... 175763646566676869707177117 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)